preloader

2020 Otomobil Trendleri

2020 Otomobil Trendleri

Yazı Boyutu:

2020 yılının otomobil trendlerini neler, otomobil sektörü 2020 yılında nereye gidiyor, OGGUSTO ile keşfedin.

Elektrikliler

Otomobil dünyasındaki elektrikli dönüşümü 2020 yılında itibaren hayatımızda daha fazla görmeye başlayacağız. Özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkeleri hızla yüzde 100 elektrikli otomobillere geçerken, bu trend henüz Türkiye’ye tam anlamıyla yansımadı. Bunda, ülkemizdeki elektrikli şarj istasyon altyapısının henüz yetersiz olması ve menzil kaygıları halen etkili oluyor. Söz konusu ülkelerde, dizel motorlu araçların kullanımı çevreci kaygıların da etkisiyle hızla geriliyor. Öyle ki bazı ülkeler takip eden yıllarda dizel otomobilleri yasaklamayı bile planlıyor.

2020 Otomobil Trendleri

Türkiye’de ise şu an için böyle bir durum söz konusu değil ve nedense bu trendleri konuşanların sayısı binleri bulmuyor. Tüm bunların etkisiyle yüzde 100 elektrikli bir otomobile “yumuşak bir geçiş” yapmak isteyenler için hibrit otomobiller 2020’de etkisini arttıracak. Bu alanın öncülerinden Toyota ve Lexus’u her zamankinden fazla göreceğiz. Öyle ki Audi, BMW, Land Rover, Mercedes-Benz gibi bazı Premium markalar şimdiden 48V elektrik motor ile destekledikleri benzinlileri satıyorlar bile. Ancak bu otomobillerin “hafif hibrit” yapısından yeterince bahsedilmiyor. Kim bilir; 2020’de satın aldığınız bir otomobil belki bir hibrit olacak ve bundan haberiniz bile olmayabilir çünkü oldukça sıradan bir hale gelmiş olabilir!

Bağlanabilirlik

Otomobillerde elektrik ve elektronik kullanımı hiç olmadığından fazla. Mekanik severlerin eleştirdiği bu durumu olumlu yönden incelediğimizde, acil durumlarda başımıza bir durum geldiğinde otomobilimizin bizim için ambulansı aramasını istemez miyiz? Artık araç içlerindeki eCall sistemleri sayesinde istediğimiz takdirde yardım alabiliyor ve zor durumlardan kurtulabiliyor.

2020 Otomobil TrendleriTürkiye’de, 2019’da bu sistemin regülasyonlarında çeşitli sorunlar yaşanarak tam anlamıyla kullanımına geçilemese de 2020 itibarıyla sorunların tamamlanmış olmasını ümit ediyoruz. Öte yandan bağlanabilirlik cep telefonlarının araç ile uyumu anlamına da geliyor ve 2020 itibarıyla bunu yapamayan bir aracın satılabilmesi pek mümkün görünmüyor.

Araç paylaşımı

Otomobil kiralamaktan çok daha farklı bir seviye olan araç paylaşımı dünyanın pek çok ülkesinde yayılıyor. Türkiye’de de yeni kurulan platformlarla bu trend devreye giriyor. Bu araç kullanım şekli çok da uzak olmayan bir gelecekte cep telefonlarındaki uygulama üzerinden otonom araçların sizi olduğunuz yerden alması ve gideceğiniz yere bırakmasına doğru evrilecek.

2020 Otomobil Trendleri

Ancak an itibarıyla otonom araçlara dünyanın hiçbir yerinde izin yok ve 2020 gibi Türkiye’de olması pek mümkün görünmüyor. Bu sebeple halen size en yakın yerden üye olduğunuz şirketin araçlarını anlık olarak kiralayabiliyorsunuz ve gittiğiniz yerde bırakabiliyorsunuz.

2020 Otomobil Trendleri

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları