preloader

Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

02.07.2024
Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

Yazı Boyutu:

Bugatti’nin yeni performans canavarı Tourbillon’un hızla ilerleyen dünyasındaki teknoloji ve lüksün mükemmel birleşimini keşfedin.

Dünyanın en prestijli otomobil markalarından biri olan Bugatti, geleceğin hiper otomobili olarak tanıttığı Bugatti Tourbillon ile otomobil severlerin karşısına çıkıyor. Hem benzinli hem de elektrikli motorlarla donatılarak Chiron’un yerine çıkan bu yeni model hız ve performansın yanı sıra estetik ve mühendislik harikası olarak da dikkat çekiyor. Tourbillon, ismini Fransızca’da “kasırga” anlamına gelen ve aynı zamanda karmaşık bir saat komplikasyonunu ifade eden bir terimden alıyor. Bu isim aracın hem hız hem de hassasiyet konusundaki iddiasını simgeliyor. Bu yazımızda önümüzdeki yıllarda otomobil dünyasını kasıp kavuracak yeni modelin detaylarına bakacağız.

Motor ve Performans

Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

Bugatti Tourbillon, benzinli ve elektrikli motorların bir kombinasyonu olarak tasarlandı. Her ne kadar yönetim ekibi Chiron’un yerine çıkacak yeni modelin tamamen elektrikli olması gerektiğini savunmuş olsa da markanın yeni CEO’su Mate Rimac, kendi yönetiminde üretilecek olan ilk modelin içten yanmalı bir motora sahip olması gerektiğini söylemiş. CEO’nun bu kararı sonucunda Cosworth ile birlikte geliştirilen 8.3 litrelik atmosferik bir V16 motor otomobilin kalbine yerleştirilmiş. Bu motor 9.000 devire kadar çıkabiliyor ve 986 beygir güç üretiyor. Sesi senfoni olarak saatlerce dinlenebilecek olan bu motor üç elektrik motoruyla destekleniyor. Toplamda 789 beygir gücü sağlayan bu elektrik motorlarıyla birlikte aracın toplam gücü 1.775 beygir gücüne ulaşıyor. Tourbillon bu güçle birlikte 0’dan 100 km/s hıza 2 saniyeden kısa sürede ulaşabiliyor ve maksimum hızına elektronik limitör saatte 420 kilometreye kadar izin veriyor.

Şasi ve Süspansiyon

Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

Yeni Tourbillon karbon fiber monokok şasi üzerine inşa edildi. Bu yapı aracı hafif ve dayanıklı kılarken aynı zamanda Formula 1 tarzı bir arka difüzör ve 3D baskılı ön kısım gibi yenilikçi tasarım öğeleri ile destekleniyor. Aracın süspansiyon sistemi önde ve arkada çok bağlantılı elemanlar ile donatılmış ve elektronik olarak ayarlanabilen çift valfli amortisörlerle optimize edilmiş. Tourbillon’un fren sistemi ön tekerleklerde sekiz, arka tekerleklerde altı pistonlu kaliperlerle donatılıyor ve ilk kez bir Bugatti’de tamamen elektronik bir fren sistemi kullanılıyor. 400 km/s hızını kolayca aşabilen bu otomobiller için asfalta adeta demir atan bu denli güçlü fren sistemleri olmazsa olmazların başında geliyor.

Aerodinamik ve Tasarım

Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

Tourbillon’un ağabeyi Chiron’da tam 4 tane turbo bulunuyordu ve bu turboları soğutmak için otomobil gövdesinde aerodinamik yapıyı bozan bolca hava girişi bulunuyordu. Bu modelin motoru atmosferik olduğu için soğutma ihtiyacı oldukça az. Bu sebeple Bugatti mühendisleri bu otomobilin tasarımında tamamen aerodinamik yapıyı korumaya odaklanabilmiş. Otomobil aktif arka kanat ve geniş arka difüzör gibi aerodinamik bileşenlerle donatılmış ve bu elemanlar aracın yüksek hızlarda daha az sürtünme ve daha fazla yere basma kuvveti elde etmesini sağlıyor. Genel tasarım açısından ise Tourbillon, Bugatti’nin klasik çizgilerini modern bir yorumla birleştiriyor. At nalı şeklindeki ızgara, çift tonlu renk şeması ve araç boyunca uzanan belirgin omurga çizgisi Bugatti’nin ikonik tasarım dilini yansıtıyor.

İç Tasarım ve Teknoloji

Tourbillon’un iç tasarımı lüks ve zarafeti ön plana çıkaracak şekilde tasarlandı. Araçta mekanik göstergeler ve minimum ekran kullanımı ile ismine yakışır bir şekilde analog bir deneyim sunuluyor. Sürücünün önünde yüksek kaliteli İsviçre yapımı saat mekanizmalarını andıran üç adet mekanik gösterge bulunuyor. Bu göstergeler aracın hızını, motor devrini ve çeşitli araç parametrelerini gösteriyor. İç mekân kaliteli deri döşemeler ve karbon fiber detaylarla süslenmiş. Tourbillon’un sabit koltukları, ayarlanabilir pedal kutusuyla tamamlanarak sürücünün daha alçak bir oturma pozisyonuna sahip olmasını sağlıyor. Chiron’da müşterilerin en büyük şikayetlerinden biri navigasyon ekranının eksikliğiydi. Bu sorunu iç mekânın orta kısmına gizlenebilen ve Apple CarPlay gibi günümüz teknolojilerini destekleyen bir ekranla çözen Bugatti günümüzün dev ekran modasını umursamadığını gösteriyor.

Bugatti Tourbillon’un Fiyatı

Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

Bugatti Tourbillon’un üretimi 2026 yılında başlayacak ve toplamda sadece 250 adet üretilecek. Her biri 4.3 milyon dolarlık bir başlangıç fiyatına sahip olacak olan bu özel model şimdiden yoğun bir talep görüyor. Gelişmiş teknolojisi, benzersiz tasarımı ve olağanüstü performansıyla Tourbillon, Bugatti’nin gelecekteki elektrikli araçlarına geçişinde önemli bir rol oynayacak.

Bugatti'nin Yeni Gözdesi: Tourbillon

Bugatti’nin yeni gözdesi Tourbillon otomotiv mühendisliği ve tasarımında yeni bir çağın habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Hem benzinli hem de elektrikli motorlarıyla hibrit yapıya sahip olan bu hiper otomobil hız, performans ve estetiği bir araya getiriyor. Bugatti Tourbillon sadece bir otomobil değil aynı zamanda bir mühendislik harikası ve otomobil severler için bir başyapıt olarak nitelendiriliyor.

{272957}

Mehmet Fatih Sözer
Mehmet Fatih Sözer Tüm Yazıları