Dünyanın En Hızlı Otomobili
Yazı Boyutu:
300 mil/s bariyerini geçip, 304.773 mil/s maksimum hıza çıkarak “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını kazanan Bugatti’yi keşfedin.
Bugatti bir kez daha “Dünyanın En Hızlı Seri Üretim Otomobili” unvanını eline geçirdi. Bitmek tükenmek bilmeyen bu rekor kırma yarışında Koenigsegg Jecko’nun 482 km/s hıza çıkacağını iddia etmesiyle çıta iyice yükselmişti. Bu iddiaya Bugatti, ilk aşamada “Önemli olan maksimum hız değil, o hızlarda nasıl seyrettiğinizdir” diyerek sakin bir tavır gösterse de gelen haber ile içten içe konuyu ne derece ciddiye alındığı gözler önüne serildi. Volkswagen’in Almanya’daki Ehra-Lessen pistinde 300 mil/s bariyerini geçerek 304.773 mil/s maksimum hıza çıkan Bugatti Chiron, TÜV onaylı bu deneme sonucunda 490,484 km/s maksimum hıza ulaşarak seri üretim otomobiller arasında “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını ele geçirdi.
Bugatti Chiron’un bu denemesini ünlü test pilotu Andy Wallace gerçekleştirdi. Daha önce Jaguar XJ220 ve McLaren F1’e, doksanlardaki “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanlarını sırasıyla kazandırmış olan Wallace, Bugatti’nin 300 km/s üzerindeki hızlardaki stabilitesinden övgüyle bahsetti. 1998 yılında aynı pistte Wallace, McLaren F1 ile 391 km/s hıza ulaşarak bu alandaki rekorun uzun süre sahibi olmuştu. Rekorun kırılacağı 8.8 kilometrelik düzlüğe çıkmadan önce 200 km/s’lik hız ile son viraja giren Andy Wallace, düzlük geldiği gibi Bugatti Chiron’a tam gaza yüklenerek saniyede 136 metreyi geride bırakmaya başladı.
Rekorun kırıldığı Bugatti Chiron’un standart versiyondan çok ufak değişiklikleri vardı. Bunlar genellikle güvenlik amaçlıydı. Kabin içindeki takla barı ve 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri haricinde neredeyse standart olan Bugatti Chiron, İtalyan yarış takımı Dallara ve Fransız lastik üretici Michelin’in desteğiyle bu rekora ulaştı. Michelin’in bu lastikleri deneme amacıyla Amerika’daki laboratuvar ortamında 511 km/s hıza ulaşabilmişlerdi. Rekor kırılırken lastikler 1 dakikada tam 4.100 kere tam tur dönüş sağladılar. Michelin Pilot Sport Cup 2 lastikleri, rekor denemesinde sonra aşınmaların tespiti için röntgen cihazına alındı.
Bu rekor Bugatti’nin ilk denemesi değil. Veyron 16.4 ile 2005 ve 2010 yıllarında “Dünyanın En Hızlı Seri Üretim Otomobili” unvanını kazanan Bugatti, 2013 yılında Veyron Grand Sport Vitesse modeliyle rekoru bir kez daha ele geçirmişti. 2017 yılındaysa Formula 1 pilotu Juan Pablo Montoya’nın pilotajında 0-400-0 km/s rekorunu 41.96 saniyede kıran Bugatti’ye cevap ivedi bir biçimde 36.44 saniye ile Koenigsegg Agera RS’den gelmişti.