Dünyanın En Hızlı Otomobilleri
Yazı Boyutu:
Yapılan mühendislik çalışmaları ile kendi dönemlerinde çığır açan, gelmiş geçmiş dünyanın en hızlı otomobillerini keşfedin.
Sadece otomobilin icadından günümüze değil, insanoğlu her zaman daha hızlı hareket etmenin yollarını aradı, sınırları zorladı. Üretilen her makinede en hızlı olabilmek için yapılan mühendislik çalışmaları kendi dönemleri için çığır açtı. Biz de bu haberimizde “Dünyanın En Hızlı Arabaları”nı sıraladık. Listeye geçmeden; referans noktası olarak üretilen ilk otomobil olarak bilinen Patentwagen yani Benz’den de bahsetmek istiyoruz ki, gelişimi daha rahat görebilelim.
Karl Benz tarafından 1886’da patenti alınan, içten yanmalı ilk otomobil olan Benz Patentwagen’in maksimum hızı sadece 16 km/s idi. Elbette günümüz şartları için hızlı sayılmak bir yana; o dönem oldukça yaygın kullanılan atlar bile kendisinden çok daha hızlıydı. Ancak bir yerden başlamak gerekiyordu!
Astro-Daimler Prinz Heinrich
Pek çok kişi hatırlamasa da Astro-Daimler Prinz Heinrich, bir dönem dünyanın en hızlı otomobili unvanını taşıyordu. 4 silindirli 5.7 litrelik motoru sayesinde 136 km’s maksimum hıza çıkabiliyordu ve uzun yıllar kimse onu geçemedi. Ta ki 1928’e kadar…
Duesenberg Model J
Günümüze ulaşamayan markalardan Duesenberg, Model J ile döneminin en lüks ve hızlı otomobillerini üretiyordu. Hollywood yıldızlarından kraliyet üyelerine en zengin ve prestijli kişilere otomobiller üreten Duesenberg, 190 km/s’lik maksimum hız ile 1928’de ele geçirdiği en hızlı araba unvanını tam 21 yıl korudu.
Jaguar XK120
Yarış dünyasındaki deneyimlerini yola aktarmaya karar veren Jaguar, 1949 yılında yollara çıkardığı XK120 ile ilk defa bu unvana ulaşırken, Duesenberg’in egemenliğine de son verdi. Onaylanmış maksimum hızı 198 km/s olan Jaguar XK120, rüzgarın da etkisiyle 200 km/s hızı geçebilen ilk seri üretim otomobil olarak da anılır.
Mercedes-Benz 300 SL
Günümüzde, süperspor otomobillerin ilk örneği olarak anılan 1955 Mercedes-Benz 300 SL, sadece “Martı Kanat” lakabıyla değil, 225 km/s maksimum hızıyla da yeni bir bariyeri işaret ediyordu. Yıldızlı markanın otomobil yarışlarındaki geliştirmelerinin yola aktarımı olan 300 SL, günümüzde dünyanın en pahalı otomobilleri arasında yer alıyor.
Aston Martin DB4
Alman ve İngiliz rekabetinde bu sefer sıra Birleşik Krallık’taydı. 1958 yılına gelindiğinde Aston Martin, Mercedes-Benz ve Jaguar gibi; otomobil yarışlarındaki deneyimlerini yol otomobillerine aktardığı DB4’ü tanıttı. 226 km/s ile 300 SL’i kıl payı geride bırakan Aston Martin DB4’ün tacı 1962 yılında İtalyanlar’a geçecekti.
{34552}
Ferrari 250 GTO
1962’de dünyanın en pahalı otomobili aynı zamanda en hızlısıydı da. 252 km/s’lik maksimum hıza ulaşabilen Ferrari 250 GTO, günümüzde halen açık arttırmalarda en yüksek tekliflerle el değiştiren bir yatırım. 2018’de bu aracın bir örneği, dünyanın en pahalı otomobili unvanını kazanmıştı.
Studebaker Avanti
Pek çoğunuzun; “Hey; bu da ne?” dediğinizi duyar gibiyiz ancak inanması zor olsa da 1963 yılına gelindiğinde; günümüzde yaşamayan Amerikalı markalardan Studebaker’ın iflası öncesindeki “Altın Vuruş” olan Avanti modeli, 270 km/s’lik maksimum hıza ulaşabiliyordu. Fiberglas gövdesi ile hafif ve 4 kişilik olması onu ayrı bir yere konumlandırırken 29 farklı hız rekorunu kırmış olması da ayrı bir hayranlık konusudur.
AC Cobra Mark III 427
Bir Amerikan-İngiliz melezi ve belki de dünyanın gelmiş geçmiş en ikon spor otomobillerinden bir diğeri daha listemizde yer alıyor. İngiliz AC markası ile Amerikalı Carrol Shelby’nin güçlerini birleştirmesi sonucunda ortaya çıkan AC Cobra Mark III 427, 1964 yılında 298 km/s hıza çıkmıştı.
Lamborghini Miura
Takvimler 1967’yi gösterdiğinde Lamborghini, Miura P400 modeli ile 273 km/s maksimum hıza ulaştı. Dünyanın arka-ortadan motorlu ile enine yerleşimli V12’si gibi sayısız ilki barındıran Miura, Ferrari ile olan ezeli rekabetteki ilk büyük hamleydi.
Ferrari GTB4 Daytona
Ancak Ferrari de hemen İtalyan rakibine cevabını verdi. 1967 Ferrari GTB4 Daytona, 278 km/s’lik maksimum hız açıklayarak unvanı ele geçirdi. Bunun karşısında Lamborghini rahat durmadı ve…
{26992}
Lamborghini Miura P400S
287 km/s maksimum hıza ulaşan Lamborghini Miura P400S ile unvan bir kez daha el değiştirdi ve İtalyan marka uzun yıllar bu unvanını korudu.
Lamborghini Countach LP400
Takvimler 1979’u gösterirken, yaklaşık 10 yıldır “Dünyanın En Hızlı Otomobili” olan Lamborghini, bu sefer de Countach ile kendi rekorunu kırarak yeni rekorunu elinde tuttu. Lamborghini Countach LP400 da Miura gibi 287 km/s hızı geçebiliyordu.
Ferrari 288 GTO
Ferrari, Lamborghini ile olan rekabetinde uzunca zaman suskun kalmış gibi gözükse de hem Formula 1’deki zaferleri hem de ralli için geliştirdiği otomobillerle bu zaman bölümüne odaklanmıştı. Tüm bu süreçlerin sonunda da 1984 yılına gelindiğinde Ferrari 288 GTO, 304 km/s’lik maksimum hızıyla bir psikolojik sınırı aşan ilk otomobil oluyordu. Yani 300 km/s’yi!
Porsche 959
İşte bu model önemli çünkü “Dünyanın En Hızlı Otomobilleri” arasında 4×4 aktarmaya sahip ilk otomobil olarak Porsche 959’u sayabiliriz. Porsche’nin Grup B ve Dakar Rallisi gibi otomobil yarışları için geliştirdiği teknolojiler, seri üretime 959’da aktarılmıştı. Günümüzdeki pek çok süperspor otomobilde yer alan donanımları ilk kullanan otomobili Porsche 959 olarak anılır. 317 km/s maksimum hıza ulaşabilen Porsche 959’un versiyona göre 339 km/s hıza çıkabildiği de rapor edilmiştir.
Ferrari F40
Enzo Ferrari’nin bizzat onayladığı son otomobil olan F40, aynı zamanda markanın 40’ıncı yıldönümü hediyesidir. 324 km/s maksimum hıza çıkabildiği iddia edilen Ferrari F40, 288 GTO’dan geliştirilen turbo beslemeli motoru, neredeyse hiçbir konfor donanımının olmaması ve en ikonik arka spoyler tasarımıyla listemizdeki en arzu uyandıran otomobillerden biri.
{58461}
Lamborghini Diablo
Ferrari-Lamborghini çekişmesindeki bir diğer bölüm, seksenlerin sonu, doksanların başında yaşandı. Her ne kadar Ferrari, F40 ile 324 km/s hıza ulaşıldığını iddia etse de bu değer İtalya dışındaki hiçbir yerde kanıtlanamadı. Lamborghini ise; Countach’ın yerini alan Diablo için 325 km/s’lik maksimum hız açıklamıştı. Doğru okudunuz, F40’tan sadece 1 km/s daha hızlı. İşte rekabet dediğin de böyle olur. 1 km/s fazla olsa da, yine de fazladır!
RUF CTR
Ferrari ve Lamborghini aralarında çekişmeye devam ederken Almanya’dan RUF diye bir marka çıktı ve adeta ortalığı alt üst etti. Görünüm olarak bir Porsche 911 olsa da RUF ayrı bir üretici firma konumunda ve bu sebepten dolayı da bir modifiye şirketi olarak değerlendirilmiyor. Bu sebeple de listemizde yer alıyor. Çünkü biliyoruz ki modifiye markaları, seri üretim otomobilleri çok daha hızlı hale getirebiliyorlar ancak seri üretim olarak kabul edilmiyorlar. 1987 model RUF CTR ise “Yellowbird” yani “Sarı Kuş” olarak yıllar sonra anılacak modeliyle 339 km/s maksimum hıza ulaşabiliyordu. Üstelik bunu, döneminin en prestijli Alman dergilerinden auto, motor und sport’un Nardo’da gerçekleştirdiği testte kanıtladı. 1989 yılında ise Nürburgring tur rekorunu kırarak yeni bir rekabetin fitilini ateşledi. İşte o rekordan oluşan video kaydı:
Vector W8
Bir kez daha kanıtlanamamış ancak “Dünyanın en hızlı arabası” olarak kabul görmüş bir modeli haberimize dahil ettik: 1990 Vector W8. Sadece 19 adet üretilen ve ne yazık ki beklentileri karşılayamadan otomotiv tarihindeki tozlu sayfalardaki yerini alan Vector W8, iddiaya göre 287 km/s maksimum hıza çıkabiliyordu. Bu hıza ulaşan bir örneğine hiçbir zaman rastlanmadı!
Jaguar XJ220
XK120’den neredeyse yarım asır sonra Jaguar bu arenaya XJ220 ile geri döndü. İlk tanıtılan versiyon 4×4 aktarma, V12 motor ve yukarı açılabilen kapılara sahip olsa da bunların hiç biri seri üretime alınamamıştı. Böyle olunca da ilk siparişlerini verip, bekleme sırasına giren süper zenginler büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Ancak Jaguar’ın iddiası XJ220’nin 352 km/s’lik maksimum hıza çıkabildiğiydi. Modelin adındaki “220”, mil/s cinsinden bu km/s’ye denk geliyordu. Resmi olarak bu rakama ulaşılamamış olsa da, deri koltuklar, ahşap kaplama ve klima gibi donanımlarla döneminde dünyanın en lüks süperspor otomobiliydi.
Bugatti EB110
Bugatti EB110’un tanıtılması, Jaguar XJ220 için büyük bir talihsizlikti. Çünkü, abartmamız gerekirse, yaklaşık “yarım saat sonra” yollara çıkan EB110 ile, onlarca yıl önce iflas edip yok olmuş bir marka 1992’de küllerinden doğmuş ve “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını almıştı. Jaguar XJ220’nin iddia edilen hıza ulaşamaması sebebiyle Bugatti EB110’un 349 km/s’lik maksimum hızı, bu unvanı kazanmasını sağladı.
{35101}
McLaren F1
Her ne kadar günümüzde McLaren F1’i maksimum hız konusunda geride bırakabilecek onlarca otomobil sayabilsek de tüm zamanların en etkileyici otomobili konusunda onunla yarışabilecek çok az otomobil vardır. O, otomobillerin hız kralı. O, uzunca yıllar bu rekor elinde tutan otomobil. O, günümüzde en yüksek bedellerle el değiştiren otomobillerden biri. O, 1993 McLaren F1. 384 km/s’lik resmi kayıtlı maksimum hız rekoruyla bugün bile etkileyici. Belki de ilk hiperspor otomobil.
350 km/s bariyerini gerçek anlamda aşan ilk seri üretim otomobil olan McLaren F1, 3 kişilik oturma tasarımı, izolasyon amaçlı altın kaplı motor bölümü ve döneminin en hafif müzik sistemi gibi otomotivdeki zirve noktaydı. Bugün bile, 6.1 litrelik BMW V12’si ile, “Atmosferik Motora Sahip Dünyanın En Hızlı Seri Üretim Otomobili.” Daha ne olsun?
Koenigsegg CCR
McLaren F1’in tacını elinden alabilmek için aşırı beslemeli motor kullanımı kaçınılmazdı ve bunu da Koenigsegg, 2005 yılında gerçekleştirdi. Koenigsegg CCR, resmi kayıtlı olarak 385 km/s maksimum hıza ulaştı. İsveç’ten beklenmeyen bu hamleden sonra dünya artık eskisi gibi bir yer olmayacağa benziyordu çünkü Koenigsegg sonrasında butik üreticilerin savaşına da bolca denk gelir olduk!
Bugatti Veyron
EB110 ile 90’larda yeniden doğan, en hızlı otomobil unvanını alan ancak aynı hızda bir kez daha iflas eden Bugatti, Volkswagen Grubu’nun kanatları altında bir kez daha sahalara 2005 yılında çıktı. Ama o nasıl bir çıkmak! Alman otomotiv grubunun onlarca yıllık bilgi birikimin tamamı, dönemin efsane CEO’su Ferdinand Piech’in bizzat gözetiminde Bugatti’de vücut buldu. Bugatti Veyron, 1001 HP’lik W16 motoruyla otomotiv tarihinde hiç gerçekleşmemiş, daha doğrusu gerçekleştirilememiş rekorları kırmaya başladı. Bunlardan biri de maksimum hız idi. Bugatti Veyron, 405 km/s ile 400 km/s bariyerini aşan ilk seri üretim otomobil oldu.
Bugatti Veyron’un rekorunu bir başka Veyron, 2010 model, 1200 HP’lik Veyron Super Sport, 428 km/s ile kırdı. Ancak tüm bunların bir bedeli vardı. İddiaya göre Volkswagen Grubu, satılan her Bugatti Veyron’dan 6.2 milyon dolar zarar ediyordu. Çok mantıklı bir ticari girişim gibi durmasa da Bugatti Veyron’a harcanan bu bedelin de katkısıyla grup, finansal olarak otomotiv zirvesinde dolaşmayı sürdürüyor.
SSC Ultimate Aero
Bugatti’nin başarısını gören Amerikalılar bu savaşta geri kalmak istemeyerek, “Dünyanın en hızlı otomobili” unvanı için küçük bir şirket olan SSC’yi desteklediler. 2007’de çift turbo beslemeli 6.9 litrelik V8 motorunda yaklaşık 1200 HP barındıran SSC Ultimate Aero, 409 km/s’lik maksimum hızını ispatladığı için birkaç sene rekoru elinde tuttu. SSC’nin yeni modeli Tuatara ise şimdilerde bu rekoru geliştirmenin peşinde.
Hennessey Venom GT
Modifiye şirketi olarak anılmasından dolayı çok da kabul görmeyen bir rekor de Amerikalı Hennessey’den, 2014 yılında gelmişti. Uzatılmış Lotus Elise/Exige şasisine 7.0 litrelik Amerikan V8 yerleştiren Teksaslılar, 1244 HP güç elde ettiler. Bu sayede Hennessey Venom GT, 432 km/s maksimum hıza ulaşabildi. O hızlarda bir Bugatti Veyron kadar stabil değildi elbette ancak oldu mu; oldu!
{17224}
Bugatti Chiron
Bugatti’nin rekorunu yeni bir Bugatti’nin kırması kaçınılmazdı ve 2016’da bu Chiron ile gerçekleşti. Her ne kadar arada başka markalar tarafından kralı yerinden etmek isteyen çokça girişim olsa da hiçbiri Bugatti kadar stabil, sürdürülebilir ve etkileyici olamadı. Bugatti Chiron, Veyron’dan geliştirilen W16 motoru korurken bu sefer güç 1500 HP’ye ulaştı. Dolayısıyla maksimum hız da arttı ve 417 km/s olarak sınırlandırıldı. Çünkü Bugatti’nin iddiasına göre bunun üstündeki bir hıza uygun lastikler henüz seri üretim için üretilemiyordu.
Koenigsegg Agera RS
Daha ne kadar zorlanabilir dediğimiz noktada İsveçliler, Bugatti karşısında yılmadıklarını Koenigsegg Agera RS ile 2017’de gösterdiler. 444 km/s’ye ulaşıp, bir de bunu belgelendikleri için yeni rekoru ele geçirdiler. Bir süre Bugatti ve Koenigsegg arasındaki kapışma sürse de Bugatti artık, bu savaşın devam etmemesi gerektiğini açıkladı.
Bugatti Chiron SS 300+
Bugatti, her ne kadar, “Benim ile lütfen uğraşmayın” mesajı verse de, bunu yapmadan, 2019 yılında Bugatti Chiron SS 300+ ile 490,5 km/s maksimum hıza ulaştı. İsimdeki “300”, 300 mil/s anlamına geliyor ve bu alandaki rekoru geçen ilk otomobil oluyor. Sadece 30 adet üretileceği duyurulan otomobil çok kısa sürede tükendi.
SSC Tuatara
Bugatti’nin tacında gözü olan SSC, şimdilerde Tuatara adındaki modeliyle sınırları zorluyor. Hedef 530 km/s. Çıtayı çok yükselten bu hedef, deneme esnasında yakalandı zannedildi. Kayıt esnasında 500 km/s okunan göstergeler ilk başta kabul edildi, sonrasında da hatalı olduğu kanıtlandı. Halbuki ulaşılan maksimum hız 472 km/s idi. Bu da Bugatti’yi geride bırakmaya yetmedi. Yine de SSC’nin çalışmaları devam ediyor.
İşte o video görüntüleri ve açıklaması:
Koenigsegg Jesko Absolut
Christian Erland Harald von Koenigsegg, babasının adını verdiği Jesko modelini sınırları zorlamak için kullanmaya hazırlanıyor. 2020’de tanıtılan Koenigsegg Jesko Absolut adındaki model, henüz iddia edilen 528 km/s’lik maksimum hıza ulaşmak için denenmedi. Ancak şirketin iddiası, teorik olarak otomobil bu hıza ulaşabilecek aerodinamiğe ve güce sahip. SSC Tuatara’da yaşananın kendi şirketinde yaşanmaması için şimdilik beklemeyi tercih eden Koenigsegg’in gelişmelerini takip ediyoruz. Ama Christian Koenigsegg’in bugüne kadar, her ne kadar uçuk olsa da, söylemlerini kanıtladığına şahit olduğumuzdan; elbet bir gün diyoruz!
O zaman gelene kadar Koenigsegg, 2023’de Regera ile bir dizi hızlanma ve frenleme rekorunu kırarak hedeflerine ne derece yakın olduğunu gösterdi. 0-400-0 km/s hızlanma ve fren testini 28.81 saniyede tamamlayarak yeni bir rekor kırmakla kalmadı, 20.68 saniyelik 0-400 km/s hızlanması da dahil olmak üzere bir dizi rekoru eline geçirdi. Konuya dair yayınladıkları videoyu yukarıdan izleyebilirsiniz.
Bugatti Mistral
Bugatti açık tavanlı otomobillerde hız rekorunu bir kez daha kırarak tarih yazdı. Almanya’daki Papenburg pistinde gerçekleşen bu inanılmaz olayda Andy Wallace’ın kullandığı ve özel bir müşteri için üretilmiş Mistral World Record Car tam 453 km/s hıza ulaştı. Bu, Bugatti’nin hız tutkusu ve mühendislik harikalarının bir başka göstergesi oldu. Rekor denemesinde aracın sahibi de bu tarihi ana tanıklık ederken eşsiz Jet Orange detaylara ve siyah karbon gövdeye sahip 14 milyon euro değerindeki bu özel araç sahibinin koleksiyonunda yıldız haline geldi.
Bonus: Thrust SSC
Dünyanın en hızlı otomobillerini okuduktan sonra acaba yeryüzündeki hız rekorunu da hatırlamak ister misiniz? Belki de daha ne kadar yol alabileceğimize dair bir fikir verebilir! Dünya üzerindeki en hızlı otomobil, 1997 yılında Andy Green pilotluğunda Nevada’daki Black Rock Desert’ta 1.227,985 km/s hıza ulaşan Thrust SSC’dir. İki adet Rolls-Royce motoruna sahip bu süpersonik otomobil elbette türünün tek örneği ve yollara çıkması yasak!
{24788}