En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fwp.oggusto.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fen-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller.webp&w=3840&q=75)
Yazı Boyutu:
Şarjlı hibrit otomobiller ÖTV desteği sayesinde Türkiye’de popüler oldu. Fiyat etiketinin yanı sıra birçok avantaj sunması şarjlı hibritlere olan ilgiyi artırıyor. Birçok markanın yenilerini sunmaya hazırlandığı şarj edilebilir hibrit otomobillerin Türkiye’de satılan modellerini keşfedin.
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/mete-tansu.webp)
Türkiye’de vergi teşviği sağlanan şarj edilebilir hibritler (Plug-in Hybrid) otomobil dünyasının parlayan yıldızı oldu. 1.6 litre hacimli şarjlı hibrit otomobillerde ÖTV’nin yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişen oranlara çekilmesi, satışların katlanmasını sağladı. Şarjlı hibrit satışları ÖTV desteğinin pozitif etkisiyle 2024’te yüzde 300 arttı. 2023’te 2 bin 479 adet olan pazar 9 bin 921 adede ulaştı. Pazar payı yüzde 0.3’ten yüzde 1’e yükseldi. Pazar hızla büyürken, vergi avantajı nedeniyle birçok marka PHEV modellerini satışa sunmaya hazırlanıyor. BYD, yüzde 30’luk ÖTV dilimine giren SEAL U DM-i ile en iddialı marka olarak öne çıkıyor. BMW elini çabuk tutan markalardan. Volkswagen, yıl içinde Tiguan, Tayron, Passat ve Golf’ün şarjlı hibrit versiyonlarını getirecek. Volvo, Land Rover, Lexus, BMW, DS, Jeep, MG, DFSK, şarj edilebilir hibrit modelleriyle rekabette boy gösteriyorlar. Yeni modellerle birlikte şarj edilebilir hibritlerin yüzde 1 olan pazar payının 2025’te Avrupa’daki gibi yüzde 7’ye çıkması bekleniyor. Otomobil dünyasının yeni trendi şarj edilebilir hibritler hakkında merak edilenleri bu yazımızda bir araya getirdik.
- Şarjlı Hibrit Araçlar: Elektrikli Gücün Avantajları
- Şarjlı Hibrit Vergileri: %30 ile %70 Arasında Değişen Oranlar
- Hibrit Araçların Elektrikli Menzili
- “Yolda Kaldım” Endişesine Son
- Piyasada Giderek Artan Şarjlı Hibrit Model Seçenekleri
- En Çok Satan Şarjlı Hibritler
- Türkiye’de Satılan Şarj Edilebilir Hibrit Otomobil Modelleri
Şarjlı Hibrit Araçlar: Elektrikli Gücün Avantajları
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-11.webp)
Peki şarj edilebilir hibritler nasıl bir teknolojiye sahip? PHEV’ler yüzde 100 elektriklilere geçişte basamak görevi üstleniyor. Sistem basit işliyor: Şarjlı hibritler, benzinli motor ve elektrik motorunu beraber kullanıyor. Sürüş için gerekli gücü çoğunlukla elektrik motorundan alıyor ve bataryası boşalmadıkça veya ani hızlanma istenmedikçe benzinli motora ihtiyaç duymuyor. Boşalan batarya elektrikli otomobillerde olduğu gibi şarj ediliyor. Ayrıca rejeneratif frenleme adı verilen teknoloji ile sürücü her frene bastığında bataryaya güç veriyor ve şarj edilmesine yardımcı oluyor. Geleneksel tam hibrit araçlar ise gücü hem benzinli motor hem de elektromotordan elde ediyor. Ancak hibritler şarj edilmeye ihtiyaç duymuyor. Benzinli motoru, tekerlekleri ve frenleri, bataryayı dolduruyor.
Şarjlı Hibrit Vergileri: %30 ile %70 Arasında Değişen Oranlar
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-15-2.webp)
Şarj edilebilir hibrit araçların en büyük avantajı hiç kuşkusuz daha düşük oranlı vergiye tabi tutulması. Temmuz 2024’te yapılan düzenleme ile şarj edilebilir hibrit otomobil satın alanlara vergi desteği sağlanıyor. Buna göre km başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve elektrikli menzili en az 70 km olanlardan;
- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen, ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar yüzde 30 ÖTV,
- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen, ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşanlar yüzde 60 ÖTV,
- Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 1800 cm3’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar modellerden yüzde 70 ÖTV alınıyor.
Hibrit Araçların Elektrikli Menzili
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-12.webp)
Şarj edilebilir hibritlerin faydası sadece daha düşük ÖTV dilimine girmeleriyle sınırlı değil. Kullanım maliyeti tüketicilere cazip geliyor. Şarj edilebilir hibritlerin en büyük avantajı şehir içi sürüşlerde ve kısa mesafeli yolculuklarda önemli yakıt tasarrufu sağlaması. Şarj edilebilir hibritler sadece elektrik motoruyla 100 km’nin üzerinde gidebiliyor. Örneğin günde 15 km yol kat eden bir tüketici haftada bir kere aracını şarj ederek, yakıt maliyetini minimuma düşürebiliyor. 100 km’de 17 kWh harcayan aracın enerji maliyeti sadece 220 lira tutuyor.
“Yolda Kaldım” Endişesine Son
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-13-1.webp)
Sıfır egzoz emisyonu sayesinde çevre dostu olması ve elektrik modunda çalışırken sessiz bir sürüş deneyimi sunması, öne çıkan özelliklerinden. Tamamen elektrikli bir araca geçiş yapmaya hazır olmayan tüketicilerin ‘yolda kalma ve şarj istasyonu bulma’ endişelerini ortadan kaldırması da büyük artısı. Uzun yolculuklarda batarya boşalınca, benzinli motor imdada yetişiyor. Fabrika verilerine göre, plug-in hibritlerin yakıt tüketimi WLTP döngüsünde (Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araç Test Prosedürü) yaklaşık 1-1.5 litre olarak açıklanıyor. Ancak buraya ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Uzun yolculuklarda batarya boşaldığı zaman gerçek tüketim değerleri farklı oluyor. Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi, şarjlı hibritlerin şehir dışında 4.0-4.4 litre harcadığını savunuyor. Benzinli ile elektrik motor kombine edildiği için şarjlı hibritler oldukça güçlü ve atak oluyorlar. Özellikle elektrik motorundan gelen anlık tork, aracın performansını yükseltiyor. Bu da sürüş keyfini artırıyor.
Piyasada Giderek Artan Şarjlı Hibrit Model Seçenekleri
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-14-1.webp)
Şarjlı hibritlerin son dönemde tüm dünyada yıldızının parlamasında şarjlı hibrit teknolojisinin ulaşılabilir araçlara adapte edilmesi etkili oldu. Şarjlı hibritler ilk çıktığı zaman elektrikliler gibi üst sınıf modellerde kullanılıyordu. Batarya ve elektrik motorlarda yaşanan gelişmeler maliyetleri düşürünce, şarjlı hibrit modellerin sayısı arttı. Böylece daha geniş kitlelere ulaşıldı ve satışlar rekor kırdı. Statista’nın verilerine göre, 2020’da küresel şarjlı hibrit satışları 980 bin olarak gerçekleşirken, 2022’de 2.84 milyon adede, 2024’te 4.2 milyon adede ulaştı. Pazar 4 yılda yüzde 320 oranında büyüdü.
En Çok Satan Şarjlı Hibritler
Şarjlı hibrit teknolojisinde Çin öne çıkarken, Avrupalı üreticiler emisyon kriterlerine uyup, ceza ödememek adına ürün gamını genişletiyor. Avrupa’da 50’den fazla şarjlı hibrit modeli satılırken, markalar yeni projeler üzerinde çalışma yapıyor. AB’de geçen yıl en çok satılan 10 model şöyle sıralandı: Volvo XC60, Ford Kuga, BMW X1, Mercedes GLC, Cupra Formentor, Volvo XC90, VW Tiguan, Kia Sportage, BMW 3 Serisi ve Hyundai Tucson. Türkiye’ye bakarsak; BYD, Volvo ve Lexus geçen yıl en çok satan markalar olarak öne çıktı.
Türkiye’de Satılan Şarj Edilebilir Hibrit Otomobil Modelleri
BYD Seal U DM-i
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-1.webp)
Şarj edilebilir hibrit BYD Seal U DM-i, BYD markasının yenilikçi Akıllı Çift Motor teknolojisini kullanıyor. Aracın dört silindirli 72 kW’lık 1.5 litrelik benzinli motoru, 145 kW’lık elektrikli motorla kombine ediliyor. Elektrikli motoru ile 80 km menzil sunuyor. Seal U DM-i’ın DC şarj özelliği öne çıkıyor. DC hızlı şarjı kullanarak otomobilin bataryasını yüzde 30’dan yüzde 80 doluluğa ulaştırmak 35 dakika sürüyor. 0’dan 100 km/s hıza 8.9 saniyede çıkıyor.
BMW X1 xDrive25e
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-2.webp)
BMW X1 xDrive25e, 3 silindirli 1.5 litre hacminde benzinli motoru ve şarj edilebilir bataryaya sahip. Araç 245 beygir güç ve 477 Nm tork üretiyor. 0’dan 100 km/s hıza 6.8 saniyede ulaşıyor. 100 km’de ortalama 0.8 litre yakıt tüketirken, tamamen elektrikli sürüş modunda WLTP kriterlerine göre 86 km yol kat edebiliyor. 7.4 kW gücünde şarj imkanı sunan X1 xDrive25e’in bataryası yüzde 0’dan yüzde 100 doluluğa iki buçuk saatte ulaşıyor.
Lexus RX 450+
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-3.webp)
Lexus’un en çok satan modeli RX ailesinde plug-in hibrit RX 450h+ yer alıyor. 2.5 litrelik dört silindirli motor, 18.1 kWh batarya ile kombine ediliyor. 309 beygir güç üreten RX 450h+, 0’dan 100 km/s’ye 6.5 saniyede ulaşıyor. 100 km’de ortalama 1.1 litre harcayan araç, 69 km elektrik gücüyle gidebiliyor. Tam elektrikli sürüş ile 130 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Bataryası 2.5 saatte şarj edilebiliyor. Lexus, 450h+’ın yanı sıra NX’in plug-in hibrit versiyonunu da satıyor.
Range Rover Evoque PHEV
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-4.webp)
Range Rover Evoque Plug-in Hybrid’de 269 beygir güç üreten 1.5 litre benzinli motor yer alıyor. 80 kW elektrikli motorla destekleniyor. 61 km’ye kadar tamamen elektrikli menzil sunuyor. Range Rover Evoque’un bataryası AC ev tipi şarj cihazı ile 2 saat 12 dakikada yüzde 100 doluluğa çıkıyor. DC şarjla 30 dakikada yüzde 80 seviyesine geliyor. 100 km’de yakıt tüketimi 1.4 litre. Türkiye’de Range Rover Defender 110, Range Rover Sport’un şarjlı hibrit motor seçenekleri mevcut.
Volvo XC60 Plug-in Hybrid
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-5.webp)
Volvo’nun şarj edilebilir modeli XC60, 2.0 litrelik benzinli ve 19 kWh elektrikli motora sahip. Kombine olarak 435 beygir güç ve 709 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 4.9 saniyede tamamlıyor. Tüm Volvo’larda olduğu gibi maksimum hızı 180 km/s ile sınırlandırılmış. 100 km’de ortalama yakıt tüketimi 1 litre. XC60 PHEV, elektromotoruyla 81 kilometre menzil sunuyor. Volvo XC90’ın da PHEV versiyonu var.
Jeep Compass 4xe
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-6.webp)
Jeep Compass 4xe, 180 beygirlik 1.3 litre benzinli ve 60 beygirlik elektrikli motorla donatıldı. Compass 4xe, arka aksta yer alan elektromotorla eşleştirilen 11.4 kWh’lık bataryaya sahip. Araç elektrikli sürüş modunda 50 km yol kat edebiliyor. Compass 4xe, hibrit modda 100 km’de ortalama 2.1 yakıt tüketiyor. Compass 4xe, elektrikli sürüşte 130 km/s’ye varan maksimum hıza ulaşabiliyor. easyWallbox ile 2 saatten kısa sürede şarj edilebiliyor.
Volkswagen Tayron PHEV
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-7.webp)
Volkswagen’in Touareg ile Tiguan arasına konumlandırdığı yeni SUV modeli Tayron, Mart’ta satışa çıkacak. Yılın ikinci yarısında Tayron’un şarj edilebilir hibrit versiyonu gelecek. İki farklı plug-in hibrit motor 204 ile 272 beygir kombine güç sunuyor. 19.7 kWh bataryası sayesinde Tayron eHybrid, 100 km’nin üzerinde elektrikli menzil sağlayabiliyor. Tayron’un bataryaları, AC Wallbox veya AC şarj istasyonlarında 11 kW’a kadar, DC hızlı şarj istasyonlarında 50 kW’a kadar şarj edilebiliyor.
MG HS PHEV
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-8.webp)
MG’nin HS PHEV modeli yeni yazılım sayesinde 143 beygir gücündeki 1.5 litrelik benzinli motor ile 185 beygirlik elektromotoru kombine çalıştırıyor. İki motorun seri veya paralel çalışmasını, sürücünün ihtiyacını anlayan yazılım sağlıyor.21.4 kWh kapasiteli bataryası ve 55 litre yakıt deposuyla 1.000 km’nin üzerinde menzile ulaşabiliyor. Yaklaşık 100 km elektrikli olarak katedebiliyor. 100 km’de ortalama yakıt tüketimi 0.54 litre.
DS 9 E-TENSE
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-9.webp)
Fransız lüks marka DS Automobiles, şarjlı hibrit pazarında sedan modeli DS 9 E-TENSE ve DS 7 E-TENSE ile rekabet ediyor. DS 9 E-TENSE’te 110 beygir gücünde elektrik motora 200 beygirlik PureTech benzinli motor eşlik ediyor. 15.6 kWh batarya ile WLTP döngüsüne göre 85 km’ye kadar elektrikli modda gidilebiliyor. 7.4 kW’lık şarj gücü desteği, bataryanın 2 saat 23 dakikada 0’dan yüzde 100’e gelmesini sağlıyor. Aracın yakıt tüketimi 100 km’de ortalama 1 lt.
DFSK E5
![En İyi Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller](https://wp.oggusto.com/wp-content/uploads/2025/02/en-iyi-sarj-edilebilir-hibrit-otomobiller-10.webp)
DFSK’nın E5 modelinde 174 beygir gücünde elektrikli motor ile 100 beygirlik 1.5 litre benzinli motor kullanılıyor. Batarya kapasitesi 17 kWh. Çin’in WLTC normlarına göre, D-SUV 100 km’de 1.2 litre yakıt tüketiyor. Maksimum hızı 165 km/s, 0-100 km/s hızlanması 7.4 saniye. WLTC’ye göre elektrikli menzili 87 km. AC şarjla 4 saatte bataryası doluyor. DFSK E5, V2L teknolojisi sayesinde dışarıya enerji verebiliyor. Elektrikli bisiklet, teknolojik ürünler otomobilden şarj edilebiliyor.
{35101}