2024 Güncel Trafik Cezaları
Yazı Boyutu:
Yapılan son güncellemelerle birlikte 2024 trafik cezalarının bedellerini ve ödenmesi gereken fiyatları öğrenin.
Trafik kuralları, can ve mal kayıplarının önüne geçmek için düzenlenmiştir. Ancak bazı sürücüler trafik kurallarına uymamaktadır. Kural ihlali yapan sürücüler, caydırıcı olması amacıyla trafik cezalarını ödemekle yükümlüdür. Son yapılan güncellemelerle trafik cezaları için ödenmesi gereken fiyatlar arttırıldı. Yapılan son değişikliklerle beraber güncel trafik ceza bedellerini ve diğer yaptırımları sizin için derledik.
- Alkollü Araç Kullanma Cezası
- Hız Limitini Aşma Cezası
- Kırmızı Işıkta Geçme Cezası
- Emniyet Kemeri Takmama Cezası
- Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası
- Yayaya Yol Vermeme Cezası
- Park Yasağına Uymama veya Hatalı Park Etme Cezası
- Ehliyetsiz veya Ehliyet Sınıfından Farklı Sınıfta Araç Kullanma Cezaları
- Muayenesi veya Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Araç Kullanma Cezaları
Alkollü Araç Kullanma Cezası
Alkol, sürücülerin sinir sistemini etkileyip tepki süresini uzatarak trafik kazalarına sebep olur. Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalananlara 6.439 TL idari para cezası verilir. Ayrıca araçları trafikten men edilir ve ehliyetlerine 6 ay el konulur. İkinci kez bu cezayı alanlar 8.075 TL öder ve araçları yine trafikten men edilirken ehliyetlerine el konulan süre 2 yıla çıkar. Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalananlara ise 12.977 TL para cezası uygulanır ve 6 aydan kısa olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılabilirler. Ayrıca ehliyetlerine 5 yıl el konulur ve 5 yılın sonunda tekrar ehliyetlerini alabilmeleri için psikoteknik testten geçmeleri gerekir.
Hız Limitini Aşma Cezası
Trafikte can güvenliğini riske atmamak için tehlike anında fren mesafesini kısa tutmak amacıyla belirlenmiş hız limitlerine uymayan sürücülere de idari para cezası uygulanır. Hız limitini %10 ila %30 arasında aşan sürücülere 1.506 TL, %30 ila %50 arasında aşan sürücülere 3.135 TL, %50’den fazla aşan sürücülere ise 6.439 TL para cezası verilir.
Kırmızı Işıkta Geçme Cezası
Kırmızı ışıkta geçmek, trafik kurallarına aykırı bir davranıştır ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bu davranışın cezası da para cezasıdır ve sürücüye ceza puanı verilir. Kırmızı ışıkta geçen sürücülere 1.506 TL idari para cezası uygulanır.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası
Emniyet kemeri takmak trafik kazalarında can kayıplarının ve yaralanmaların yaşanmaması için alınabilecek en basit ve en önemli tedbirlerden biridir. Emniyet kemeri takmayan sürücülere ise 690 TL idari para cezası verilir ve emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılır.
Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası
Araç kullanırken cep telefonuyla ilgilenmek dikkat dağınıklığına sebep olarak trafik kazalarının başlıca sebeplerinden biri haline gelebiliyor. Bu durumun önüne geçmek için seyir halindeyken cep telefonu kullanan veya telefonun ahizesini kullanarak görüşme yapan kişilere 1.506 TL idari para cezası uygulanıyor.
Yayaya Yol Vermeme Cezası
Sürücüler yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara yol vermek zorundadır. Bu kurala uymadığı tespit edilen sürücülere 690 TL idari para cezası uygulanır.
{142175}
Park Yasağına Uymama veya Hatalı Park Etme Cezası
Engelli vatandaşlarımız için ayrılmış park alanlarına veya okul, itfaiye, hastane gibi binaların giriş kapılarına park eden sürücülere yaya ve araç trafiğini aksatmaları sebebiyle 1.380 TL para cezası verilir.
Ehliyetsiz veya Ehliyet Sınıfından Farklı Sınıfta Araç Kullanma Cezaları
Ehliyetin askıya alınmasına, hiç ehliyet almamasına veya ehliyetinin geçerlilik süresinin dolmasına rağmen otomobil kullandığı tespit edilen vatandaşlara 12.977 TL para cezası verilir. Aracı kullanan kişi aracın sahibi değilse aynı miktarda para cezası aracın sahibine de verilir. Ehliyet sınıfından farklı bir sınıfta motorlu taşıt kullanan kişilere ise 6.440 TL para cezası verilir. Eğer araç başkasına ait ise aracın sahibine de aynı miktarda cezai işlem uygulanır.
Muayenesi veya Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Araç Kullanma Cezaları
Motorlu taşıt sahipleri, araçlarının trafikte güvenlik riski taşımadan yolculuk yapabildiklerini belgelendirmek zorundadır. Bu sebeple belirli periyotlarla (otomobil ruhsatlı araçlar için 2 yıl) muayene istasyonlarına gidilerek gerekli testler yaptırılır. Muayenesi yaptırılmamış araçlar, kullanıldıkları tespit edildiği takdirde araç sahibine 1.506 TL idari para cezası verilir ve araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araç sahiplerine ise 690 TL para cezası verilerek araçları trafikten men edilir.
Tüm bunların yanında size verilen trafik cezasını ilk 15 gün içerisinde ödediğiniz takdirde %25 indirim uygulandığını bilmenizde fayda var. Ödemeleri e-devlet, interaktif vergi dairesi portalı ve mobil bankacılık yoluyla online olarak gerçekleştirebileceğiniz gibi anlaşmalı bankaların şubelerinden de yapabilirsiniz.
{35101}