Güneş Enerjisi ile Şarj Olabilen Elektrikli Otomobil: Sono Sion
Yazı Boyutu:
Yüzde yüz güneş enerjisinden şarj edilebilen, Haziran 2022’de 20 binden fazla kişinin ön sipariş verdiği Sono Sion’u keşfedin.
Ulaşımdaki sürdürülebilirlik arayışları ve fosil yakıtlardan kurtulma arzusu, güneş enerjisinden elektrik üretimini otomobillerde seri üretime taşımak üzere. SEV yani Solar Electric Vehicle-Güneşten Elektrikli Araçlar kategorisinde birçok girişim olsa da seri üretime en yakın iki adet marka/model dikkat çekiyor. Her ikisinde de güneş panelleri, prizden de şarj edilebilen elektrikli bir otomobile destek sağlıyor. Yüzde 100 güneş enerjisinden şarj edilebilen bir seri üretim otomobil için ise biraz daha beklememiz gerekiyor.
Yakın zamanda tanıtılan Lightyear isimli markanın 0 modelinin, gövdesindeki 1.000 adetten fazla güneş panelleriyle, yeteri kadar güneş ışını depoladığında 70 km seviyesinde elektrikli menzil sağlayabildiği açıklanmıştı. Ön sipariş fiyatı 250.000 Euro olan aracın üretiminin 2022’de başlayacağı da açıklanan bilgiler arasındaydı.
0.19 cd gibi oldukça etkileyici ve hatta seri üretime geçmesi halinde Mercedes EQS modelinin rekorunu geride bırakabilecek kadar aerodinamik olan Lightyear 0, tüm elektrikli sistemleri tam kapasite dolu olduğunda 625 km’ye kadar menzil sunabiliyor. Lightyear 0, aşırı lüks ya da performansa odaklanmak yerine, sürdürülebilir lüksü hedefleyenlere sesleniyor. İç mekânda ekolojik mikrofiber süet koltuklar ve palmiye gibi vegan ya da doğal kaynaklı malzemeler kullanılıyor.
Lightyear 0, genel görünüm olarak fastback tasarımlı, 4 kapılı bir otomobil. 1300 kg’lık ağırlığıyla batarya elektrikli bir otomobil için hafif sayılabilir. 780 litrelik bagaj hacmi ise adeta devasa. Finlandiya’dan yollara çıkacak olan Lightyear 0, 4 tekerlekten çekiş sistemiyle her türlü hava koşulunda ilerleme potansiyeline sahip.
Eğer güneş enerjisinden şarj edilebilen elektrikli bir otomobil için 250.000 Euro seviyesinde bir bedel ödemek istemiyorsanız; o zamanda size Sono Sion’u sunuyoruz! Görünüm olarak hem havalı hem de çekici durmayabilir. Çok önemli lüks donanımları da yok. Hem genel tasarımı hem de iç mekânı Dacia modellerini andırıyor. Ancak 25.000 Euro’luk hedef fiyatıyla 1 adet Lightyear 0 yerine neredeyse 10 adet Sono Sion alabilirsiniz. Üstelik hangi rengi seçmeniz gerektiğine karar vermek gibi bir “sorununuz” da olamayacak çünkü araç sadece siyah renkte üretiliyor!
Haziran 2022’de 20 binden fazla kişi Sono Sion için ön siparişlerini geçti. 2023’de Finlandiya’da seri üretime başlayacak olan Sono Sion’un 7 yıl içinde 275.000 adet üretilmesi hedefleniyor. Orta sınıftaki en düşük işletim maliyetlerinden birini sunması beklenen otomobilde toplamda 305 km’lik menzil sunulabiliyor. Uygun güneş depolanması gerçekleştiği takdirde haftada 245 km’lik güneş enerjisinden depolanabilen elektrikli menzil de hayata geçirilebiliyor. Hava durumu ya da gece-gündüz değişiminden ötürü Sono Motors bu rakamın ortalamasını 112 km olarak açıklıyor.
Münihli iki arkadaşın girişimi olarak başlayan Sono Motors, Kuzey Amerika ve Avrupa’da gerekli yasal onayları alacaklarına inanıyorlar. Bu kapsamda yapılan geliştirmeler sonrasında 11 kW AC ve 75 kW DC şarjda enerji yüklemesi de yapılabilecek. Sion’da ayrıca elektronik cihazlara ve diğer elektrikli araçlara enerji verebilecek iki yönlü şarj teknolojisi de mevcut. Yaklaşık 160 HP’lik güç haricinde 270 Nm’lik tork değerleri de tatmin edici bir ivmelenme sağlayabiliyor.
5 kişi ve eşyaları için geniş bir bagaj sunabilen Sono Sion’un kokpitinde “İskandinav Yosunu” temalı bir dekor dikkat çekiyor. Genel olarak siyah renkli ucuz görünümlü plastikler bu sayede bir hareket kazanıyor. Ancak burada önemli olan sürdürülebilir mobilite için çözüm sağlayabilmek. Ayrıca 10 inçlik dokunmatik ekran da gerekli tüm bilgileri sunuyor ya da araç ayarlarının gerçekleşmesini sağlıyor.
Havalandırma menfezleri, dörtlü flaşör gibi hemen her araçta olması gereken donanımların tasarımı için yeni bir yatırım yapmak yerine Renault modellerinde de ağırlıklı gördüğümüz parçalar tercih edilmiş. Aracın kilitlerini akıllı telefon uygulamasından yapıyorsunuz. Bu sayede araç paylaşım platformları için de uygun altyapı oluşturulmuş bulunuyor.
Sono Sion’un sadece siyah renkli üretilmesinde özel bir sebep de var. Çünkü güneş panelleri bu renkte! Esnek yapıdaki bu panellerin 456 adedi aracın tüm yüzeylerine dağıtılmış durumda. Maksimum 1.2 kw güneş enerjisi toparlayabilen paneller, haftada 112 ila 245 km arasında enerji “hasat edebiliyor” ve bu da yılda 5.800 km’lik ortalama bir menzil anlamına geliyor. Ayrıca pek çok parçanın kullanıcı tarafından değiştirebilmesi de amaçlanarak toplam kullanım maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor.
Sono Motors’un ürettikleri arasında sadece Sion modeli bulunmuyor. Ayrıca otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalar ya da hafif ticari araçlar ve mikro taşıyıcılar için de güneş panellerinden elektrik üretimi seçenekleri sunuyorlar. Bu sayede ölçeği fark etmeksizin güneşten elde edilen “temiz enerji” ulaşıma katkı sağlayarak dünyamızın daha yaşanabilir bir yer halinde kalmasını sağlıyor.
Lightyear 0 ya da Sono Sion’un Türkiye’ye gelip gelmeyeceği ya da ülkemizden sipariş alıp almadığı belli değil. Türkiye’nin güney bölgelerinde oldukça fazla menzil sağlayabileceği tahmin edilen araçlar ile özellikle kısa mesafe sürüşleri gerçekleştiren biriyseniz, artık ne fosil yakıt ne de şebeke elektriği kullanmadan ulaşım çözümünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede sürdürülebilirlik konusunda da dünyaya büyük bir katkınız olacaktır.