Honda Jazz Executive e:HEV Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yazı Boyutu:
Honda Jazz, trafikte kapladığı alanda en geniş iç mekân özelliklerini en pratik kullanım ve en ekonomik çözümlerle sunmaya devam ediyor.
Dünyanın en büyük otomobil ve motor üreticileri arasında yer alan Honda, ilk olarak 2001 yılında yollara çıkardığı Jazz modeliyle bulunduğu sınıftaki standartları yeniden belirlemişti. Aradan geçen 20 yıl sonra, 2021 itibarıyla Türkiye yollarıyla da buluşan dördüncü jenerasyon Honda Jazz’da da bu durum değişmiyor ve standartlar bir kez daha belirleniyor. Türkiye’de Executive ve Crosstar Executive adlarındaki iki farklı donanımla tercih edilebilen Honda Jazz’ın tamamı e:HEV yani markanın kendine özgü hibrit altyapısına sahip. Elektrikli bir otomobil gibi sürüş deneyimi yaşatabilen Honda Jazz, safkan elektrikli otomobillerin menzil kaygısı olmadan her türlü seyahatiniz için size destek olan harika bir otomobil kimliğini koruyor. OGGUSTO Proje Yöneticimiz Zeynep Ülgen ile beraber farklı bakış açılarıyla Honda Jazz e:HEV Executive versiyonunu inceledik ve tüm deneyimimizi size aktarmaya çalıştık.
Honda Jazz’ın Türkiye yollarına çıkmasıyla beraber OGGUSTO olarak bizler de bu otomobili deneyimlemek ve izlenimlerimizi aktarmak üzere harekete geçtik. Honda Jazz ile ilgili izlenim videomuzu yukarıdaki linkten izleyebilirsiniz. 4 metre uzunluğundaki Honda Jazz’ın Executive donanımıyla birkaç gün yolları arşınladık. Sıkışık şehir içi trafiğinde veya yemyeşil ormanların sarmaladığı virajlı dağ yollarında Honda Jazz’ın ne derece farklı ihtiyaçları karşılayabildiğini gördük.
Öncelikle tasarımından başlamak gerekirse; “faydanın estetiği” anlamına gelen “Yoo no bi” felsefesi ile tasarlanan Jazz, her zaman olduğu gibi fiziksel olarak trafikte kapladığı alanın neredeyse tamamını iç mekânında yolcuların kullanımına sunuyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi sayesinde çantanızda ya da cebinizde anahtarı aramak gibi bir durumda kalmıyorsunuz. Benzer bir şekilde araçtan ayrılırken kapı kollarına ufak bir dokunuşla aracı kilitleyebiliyorsunuz. Geniş açılan ön ve arka kapılardan Jazz’ın koltuklarına kurulmak oldukça kolay. Executive donanımındaki deri-kumaş koltuklar ile kolaylıkla sürüş pozisyonunu ayarlayabiliyorsunuz. Vücut tipi ne olursa olsun, Jazz’in iç mekânında ve de her koltukta ferah bir yolculuk yapabilmek mümkün. Crosstar Executive donanımında ise suya dayanıklı kumaş koltuklar mevcut.
Honda Jazz öyle bir otomobil ki, ön koltukları kadar arka koltuklarıyla da bir mihenk taşı. Modelin alamet-i farikalarından olan patentli Sihirli Koltuklar (Magic Seats), arka bölümde eşi benzeri olmayan bir değişkenlik sağlıyor. Arka koltukların minder bölümleri yukarıya doğru kaldırılabiliyor. Bu sayede tabandan tavana kadar çok geniş bir alanın kullanımı sağlanıyor. Elbette arka koltukları 60’a 40 oranında katlayarak da bagaj hacmini büyütme imkanınız bulunuyor. Arka koltuklarda otururken, ön ve yan camlardan akan görüntüleri de rahatlıkla takip edebiliyorsunuz. Ön koltuk sırtlarındaki, cep telefonu boyutlarına uygun olarak tasarlanmış cepler ise detaylara verilen önemi simgeliyor.
Ön koltuklardaki yaşam alanına döndüğümüzde ise; huzurlu sürüş sağlayan kolay kullanımlı bir kokpit ile karşılaşıyoruz. İki kollu direksiyon simidinin Executive donanımında ısıtma fonksiyonu da mevcut. Ayrıca tüm Jazz seçeneklerinde ön koltuklar da ısıtmalı. 9 inçlik dokunmatik multimedya ekranından, kablosuz Apple carplay veya Android auto fonksiyonlarını eşleştirmeniz halinde akıllı telefonlarınızdaki işlevler Honda Jazz üzerinden yönetilebiliyor. Oldukça hızlı çalışan dokunmatik ekranın haricinde fiziksel bir ses açma-kapama butonunun da olmasını özellikle çok beğendik. Honda CONNECT adındaki multimedya sisteminin arayüzü ve kullanımı oldukça kolay.
Honda Jazz’ın iç mekânında en sevdiğimiz noktalardan bir diğeri de, kokpitin her iki ucundaki bardaklıklar oldu. Havalandırma üflemelerinin hemen önündeki bu bardaklıklara soğuk ya da sıcak içeceklerimizi kolaylıkla yerleştirebildik. Göz önüne konumlandırılmış bu tasarım kolay ulaşılabilmesi ve klimanın üflediği ısıya göre içecekleri ideal sıcaklığında tutmasıyla çok ince düşünülmüş bir detaydı. Dileyenler bu bardaklıklar haricinde, iki koltuğun arasındaki bardaklıkları da kullanabilirler.
“Geniş cam alanları, konforlu koltukları ve güvenlik donanımlarıyla trafikte çok rahat ettiğim Honda Jazz’ın en sevdiğim özellikleri, çantamda anahtar arama derdini sonlandıran anahtarsız giriş, çalıştırma sistemi ve benim gibi sürekli kahve içen biri düşünülerek tasarlanmış bardaklıkları oldu.”
Zeynep Ülgen, OGGUSTO Proje Yöneticisi
Hazır ön koltuklardayız; Honda Jazz’ın segmentindeki ve otomotiv sektöründeki ilklerden biri olan bir güvenlik donanımından bahsetmek istiyoruz: Ön Orta Hava Yastığı. Sürücü ve öndeki yolcu için, ön ve yan hava yastıkları, sürücü için diz hava yastığı ve her iki yanda da perde hava yastıkları haricinde bir de “Ön Orta Hava Yastığı” sunulması muhteşem bir özellik. Bu hava yastığının bulunmasının sebebi; olası bir kaza anında öndeki yolcuların birbirlerine çarpma ihtimallerini ortadan kaldırması. Bu donanımın da eklenmesiyle Honda Jazz, bir kez daha sadece kendi klasmanının değil, tüm otomotiv sektörünün en güvenli otomobillerinden biri oluyor.
Güvenlik konusunda Honda SENSING’den de bahsetmeliyiz. Honda’nın ileri seviye aktif ve pasif güvenlik teknolojileri, Honda SENSING başlığında toplanıyor. Her biri ayrıca farklı başlıklarda da anlatılabilecek kadar geniş olan bu donanımlardan kısaca bahsetmek isteriz. Örneğin; Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi, bir otomobille veya yayayla çarpışma olasılığı söz konusu olduğunda sizi tehlikeye karşı uyarıyor ve olası çarpışmanın şiddetini en aza indirmek için hızınızı azaltıyor. Bir diğer özellik olan Şerit Koruma Destek Sistemi ise otomobilin şerit ortasında kalmasına yardımcı oluyor. Sistem, sürüş boyunca direksiyon düzeltme gereksinimini azaltırken daha az stresli ve daha dingin bir sürüş deneyimi sağlıyor.
Honda Jazz’daki Şerit Takip Uyarı Sistemi ise otomobilin içinde bulunduğu şeridin dışına çıkması halinde (sinyal lambası etkinleştirilmediği durumlarda) sizi görsel ve işitsel olarak uyarıyor. Aynı zamanda aracı tekrar şeride sokmak için dikkatinizi çekiyor. Bir diğer yardımcı olan Şeritte Tutma Asistanı ise; ön cama monte edilen kamerasından otomobilin yol dışına çıkmak üzere olduğunu tespit edebiliyor ve elektrikli direksiyon sistemine müdahale ederek aracı tekrar yola sokmak için manevra yapıyor. Bu sistem bazı durumlarda fren de yaparak otomobili yavaşlatabiliyor.
Honda Jazz Executive’de bunlara ek olarak; Kör Nokta Uyarı Sistemi ve Çapraz Trafik Uyarı Sistemi de sunuluyor. Kör Nokta Uyarı Sistemi sayesinde yan aynaların kör noktasında kalan araçlara dair uyarı yapılıyor. Çapraz Trafik Uyarı Sistemi ise; bir park yerinden geri-geri çıkarken sağdan ya da soldan gelen araçların ya da bisikletlilerin olması halinde uyarı vererek olası kazaları önlüyor. Tüm bu donanımların katkısıyla Honda Jazz, Euro NCAP’ten 5 yıldız alarak ne derece güvenli bir otomobil olduğunu kanıtladı.
Honda Jazz’ın teknik özelliklerinden sonra çevreciliğe katkılarına da değinebiliriz. Honda’nın “Elektrikli Vizyon Stratejisi” kapsamında oluşturulan “e:TECHNOLOGY” markası altında e:HEV logosunu taşıyan ve iki motorlu hibrit güç-aktarma sistemine sahip ilk model olan Honda Jazz, elektrikli araçlara en yakın sürüş hislerinden birini sunuyor. Oldukça sessiz bir yolculuk sağlayan bu altyapı, bir adet elektrik motoru, bir adet jeneratör, bir adet 1,5 i-VTEC benzinli motor, lityum iyon batarya ve yenilikçi bir şanzımandan oluşuyor.
Tüm bu sistemler aklınızı karıştırmasın. Otomatik şanzımanlı bir otomobil kullanmaya alışıksanız, Honda Jazz’ı da aynen bu şekilde kullanabiliyorsunuz. Üstelik, içten yanmalı motorlara sahip otomobillerden çok daha düşük yakıt tüketimi ve sadece elektrikli otomobillerin menzil sorununu da yaşamıyorsunuz. Bu otomobil kendi kendini şarj edebiliyor. Yani bir prize takmanız gerekmiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9,5 saniyede tamamlayan Honda Jazz, 175 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Kullandığınız rotaya bağlı olarak 100 km’de 2.5 ile 4.3 litre arasında yakıt tüketimi sunuluyor. Bu değerler, sunulan performansa göre kulağa inanılmaz gelse de, Honda Jazz ile geçirdiğimiz süre boyunca benzer rakamları yakaladığımızı söylemek isteriz.
“Temel bir otomobilde olması gereken her şeye sahip olan Honda Jazz, dördüncü nesliyle artık çok daha fazlasını sunarak 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Benim gibi küçük ve minimal otomobillere tutkun birini, muhteşem fonksiyonelliği ve inanılmaz sessizliği ile tavladı.”
Birkan Demir Çalışkan, OGGUSTO Otomobil Editörü
Honda Jazz Executive’in gün ışığı beyazı, kozmik gri ve kristal kırmızı renk seçenekleri arasında bizim favorimiz; denememiz için aldığımız gün ışığı beyazı oldu. Marka ve modelin çevreci kimliğine vurgu yapan bu renk seçeneği bizlere, temiz geleceklere ulaşılması adına atılan bir izlenim verdi.
Honda Jazz’ın bir de “Jazz Crosstar Executive” versiyonu mevcut. Tasarım detaylarıyla SUV benzeri bir görünümü olan Jazz Crosstar Executive, yerden yüksek yapısı, suya dayanıklı döşemeleri ve entegre tavan rayları ile Executive versiyondan ayrılıyor. Jazz Crosstar Executive’de ayrıca; iddialı ön ızgara tasarımı, çamurluk kemerindeki siyah kaplamalar ve şık yan eşikler dışında, versiyona özgü 16 inçlik gümüş ve siyah alaşımlı jantlarla da SUV esintili görünüm dikkat çekiyor. Honda Jazz Crosstar Executive için de gün ışığı beyazı ve kristal kırmızı renk seçenekleri sunulurken, bu versiyona özel okyanus mavisi ise kesinlikle favorimiz.