preloader

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında birinci olan Hyundai Tucson modelini keşfedin.

Otomotiv Gazetecileri Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili” ödülünün sahibi bu yıl Hyundai Tucson oldu. 64 otomotiv gazetecisinden toplamda 3 bin 710 puan alarak yedi otomobil arasından birincilikle çıkan Hyundai Tucson modelini birlikte keşfedelim.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

SUV’ler günümüzde çok popüler. Öyle ki markalar artık her segmentte bir değil, birden fazla SUV ya da Crossover seçeneğini sunuyorlar. Bu trendi çok önceden gören Hyundai, 2021 itibarıyla Türkiye pazarına sunduğu dördüncü jenerasyon Tucson modeliyle aslında marka içindeki en köklü üyelerden birine sahip. Bundan tam 18 yıl önce ilk Hyundai Tucson yollara çıktığında, kompakt yapısı, zengin donanımı ve yerden yüksek yapısına rağmen pratik kıvraklığıyla bir anda küresel bir patlamanın fitilini ateşlemişti. Güney Koreli şirket, Asya ve Amerika pazarlarında Santa Fe ve Tucson gibi SUV seçenekleriyle fırtınalar estirirken, bu etki Avrupa’da biraz daha sakin ama emin adımlarla yükseldi. Türkiye’ye gelen her Hyundai SUV’si adeta paranın karşılığını en iyi verenler arasında yer aldı. İkinci jenerasyonda Tucson adı, Avrupa dahilinde, bizimki gibi ülkelerde ix35 olarak anılsa da üçüncü nesilde orijinal adlandırılmaya geri dönüldü ve bol donanımlı, sağlam ve güvenli Hyundai imajı daha da pekişti. Tucson, 2004 yılından günümüze, dünya çapında 7 milyondan fazla satılarak, markanın en çok satan SUV unvanını elinde bulunduruyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kompakt sınıftaki en heybetli SUV modellerinden olan üçüncü nesil Hyundai Tucson, “Parametik Tasarım” felsefesiyle şekillendirilen dördüncü nesline bıraktı. Geleneksel çizim ve eskiz yöntemlerinden kaçınan Hyundai tasarımcıları, en yeni dijital teknoloji ile üretilen geometrik algoritmalar aracılığıyla Tucson’un gelecekçi tasarım öğelerini geliştirdiler. “Parametrik Dinamikler” olarak bilinen bu süreç, benzeri görülmemiş cesur tasarım estetiği yaratmak için dijital verilerle oluşturulan çizgileri, yüzleri, açıları ve şekilleri kullanıyor. “Parametrik mücevherler” olarak bilinen bu belirgin geometrik desenler, Tucson’un tasarımının tamamında görünerek ona daha belirgin bir karakter kazandırıyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu parametrik mücevherlerin en göze çarpan detayı, “Parametrik Gizli Farlar”. Güçlü bir ilk izlenim sağlayan ön farlar, aracın ızgarasına yerleştirilmiş. Farlar kapatıldığında da aracın önü tamamen siyah ve koyu bir hale dönüşüyor. Geometrik desenlerle ızgaraya entegre edilen LED Gündüz Farları (DRL) ile Parametrik Farlar arasında hiçbir fark yok. En son teknolojiye sahip, yarım aynalı aydınlatma teknolojisi sayesinde DRL’ler açıldığında ızgaranın koyu krom görünümü, mücevher benzeri şekillere dönüşerek göz alıcı bir hale dönüşüyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Parametrik detaylar, aracın yan tarafında da belirgin bir tasarım öğesi olarak yer alıyor. Yontulmuş yüzeyler, şık bir siluet ile oldukça kaslı ve maskülen bir yapıya bürünüyor. Sert ve keskin çizgiler, gövde boyunca çarpıcı bir kontrast oluşturarak hareketsiz dururken bile ileriye doğru hareketi anımsatıyor. Gergin atletik şekiller, jantların güçlü ve dinamik bir duruş sağladığı köşeli plastik çamurluk üstü koruyucuları ile birleşiyor. Tucson’un sportif tasarım hatları, yan aynalardan başlayıp C sütununa kadar devam ederken, kenarlı, parabolik şekle sahip krom cam çerçevesiyle de iyice vurgulanıyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Arkadaysa parametrik gizli detaylara sahip geniş stoplar, tasarım temasını devam ettiriyor. Tucson’un arka tamponu da parametrik desen ayrıntılarını sportif bir süslemeyle birlikte üç boyutlu bir efektle bütünleştiriyor. Spoylerin altına yerleştirilmiş, gizli arka sileceklerin uygulandığı ilk Hyundai modeli olan Tucson, yüksek teknoloji tasarım öğelerini logosunda da devam ettiriyor. Geleneksel marka amblemlerinden farklı olarak, Hyundai logosu üç boyutlu bir şekilde sunuluyor. Dış yüzeyden çıkıntı yapmayan bu pürüzsüz cam Hyundai logosu, aslında aracın teknolojisini ve dinamizmini en iyi şekilde simgeleyen bir detay. Tüm bu detaylar ile çok daha üst düzey bir kalite ve tasarım gözlemleniyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tucson’un içine adım attığınızda, düzenli şekilde organize edilmiş bir evin odasına benziyor. İç mekanda teknoloji ve konfor uyumlu bir şekilde kesişirken, şelalelerden ilham alınmış. Orta konsoldan arka kapılara kadar sürekli akıcı, ikiz gümüş renkli çizgiler, birinci sınıf plastik ve deri kaplamalarla birleştirilmiş.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sadece tasarımıyla değil teknolojisiyle de çok dengeli bir harmoni söz konusu. Kullanıcılara gelişmiş ve tamamen özelleştirilebilir bir dijital deneyim sağlanıyor. Özellikle 10,25 inç dokunmatik multimedya ekranı konsolun merkezini belirgin bir şekilde dolduruyor. Donanım seviyesine bağlı olarak altı ve sekiz hoparlörle desteklenen sistemden müzik dinleniyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hyundai tasarımcıları, fiziksel düğmeler ve geleneksel butonlardan vazgeçerek multimedya, havalandırma ve klima gibi donanımları dokunarak kontrol edilir hale getirmiş. Tam dokunmatik ekranlı bir konsola sahip ilk Hyundai modeli olan Tucson, iç mekandaki yüksek kaliteli yumuşak dokunuşlu malzemeleriyle de görünümünü ve hissiyatını yeni bir seviyeye yükseltiyor. Havalandırma ızgaraları ise kapılardan başlayıp orta konsola doğru akıyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Daha alçak bir gösterge paneline sahip otomobilde 10,25 inçlik bir dijital ekran mevcut. Bu göstergelerin zemini ve karakterleri sürüş modlarına göre değiştirilebiliyor. Gösterge panelinin geniş çıkıntısı ise ön yolcuların etrafını sararak kapılarla bütünleşik bir uyum sağlıyor. Orta konsolda, iki kapı cebinde, kablosuz şarj pedinde ve harita gözünde ortam aydınlatması bulunuyor. Gece sürüşlerinde iç mekana farklı bir ambiyans kazandıran bu aydınlatma, 64 farklı renk ve 10 parlaklık seviyesi sunuyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tucson’da donanıma bağlı olarak, siyah ve gri renklerden oluşan kumaş ve deri döşemeli koltuklara yer veriliyor. Bu koltuklar, en üst donanım seviyesinde ön ve arkalarda ısıtmalı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, yine en üst donanım seviyesinde elektrikli ön koltuklarda soğutma özelliği de bulunuyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Apple CarPlay ve Android Auto ise tıpkı diğer Hyundai modellerinde olduğu gibi Tucson’da da karşımıza çıkıyor. Bu teknolojik özellik ile akıllı telefonların işlevselliği, basitleştirilmiş ve kullanışlı bir şekilde multimedya ekranına aktarılıyor. Bu özellik, sadece sekiz inçlik ekran ile kablosuz olarak kullanılabiliyor. Orta konsolda ise kablosuz şarj özelliği bulunurken aynı zamanda uzun yolculuklarda daha fazla rahatlık için ön ve arka USB bağlantı noktaları da yolcular için düşünülmüş.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tucson, segmentine özgü, bir orta yan havayastığıyla donatılıyor. Toplamda yedi hava yastığına sahip araçta kullanılan orta havayastığı, olası bir çarpışma durumunda öndeki yolcuların birbirleriyle çarpışmasını önlemek ve ciddi yaralanma riskini en aza indirmek için görev alıyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tucson’daki güvenlik donanımı elbette bu özellikten ibaret değil. Daha fazla koruma için en yeni Hyundai Smartsense aktif güvenlik ve sürüş yardımı özellikleri de mevcut. Özellikleri arasında yer alan “Kavşak Dönüşlü Ön Çarpışma Önleme Yardımı (FCA)”, Kör Nokta İzleme Monitörü (BVM) ve Kör Nokta Çarpışma Engelleme Yardımcısı (BCA), sürücülerin günlük kullanımda olası tehlikelerden korunmasına yardımcı oluyor. Ön Çarpışma Engelleme Asistanı (FCA), aslında bir nevi otonom fren işlevi demek. Yayaları ve bisikletlileri de algılayabilen bu sistem, sola dönerken kavşaklardaki olası çarpışmaları önlemeye yardımcı oluyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şerit Takip Asistanı (LFA) ise aracın şeridinde ortalanmasına yardımcı olmak için direksiyonu otomatik olarak ayarlıyor. Bu sistem, yol kenarlarının yanı sıra çizgileri de algılayan geliştirilmiş bir Şeritte Kalma Asistanı (LKA) özelliğiyle birlikte çalışıyor. Kör Nokta Çarpışma Engelleme Yardımcısı (BCA) da arka köşeleri izliyor ve başka bir araç algılanırsa dış dikiz aynalarında görsel bir uyarı veriyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hyundai’nin kendi geliştirdiği HTRAC dört tekerlekten çekiş teknolojisi, donanım ve motor tipine göre Tucson’da sunuluyor. Bu çekiş sistemi, yol tutuşu ve araç hızına bağlı olarak çevik kullanım ve daha iyi tork uygulaması sağlıyor.

Hyundai Tucson Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hyundai Tucson, Türkiye’de ilk etapta 1.6 litre 180 HP’lik benzinli ve 1.6 litre 136 HP’lik dizel Hyundai SmartStream motor seçenekleriyle sunuldu. Bu motorlar, donanım seviyesine bağlı olarak 4×2 ve 4×4 HTRAC çekiş sistemiyle kombine ediliyor. Tüm motor tipleri ve donanım seviyeleri yedi kademeli çift kavramalı DCT ile sunulurken kompakt SUV segmentindeki en ideal ve en verimli güç aktarma organları yelpazesini sunuyor. Güç aktarma organı seçenekleri, sürüşün eğlenceli olmasından ödün vermeden emisyonları da azaltmak için geliştirilmiş.

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları