Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller
Yazı Boyutu:
Akaryakıt fiyatlarındaki artış ile daha da ilgi çeken elektrikli arabalara her geçen gün yenileri eklenirken, fiyat ve segmentasyon da artıyor. Geleceğin mobilitesine bugünden geçilebilecek, dünya genelinde ve Türkiye’de satılan elektrikli arabaları keşfedin!
Elektrikli otomobiller aslında 100 yıl kadar önce yollarda dolaşıyordu. Ancak içten yanmalı motorlara sahip arabaların fiyat avantajları ve yaygınlığı sebebiyle 20. yy’daki ulaşım alışkanlarımızı petrole bağımlı olanlar belirledi. Son 10 yıla baktığımızdaysa, çevresel faktörlerin baskınlığıyla elektrikli otomobiller hiç olmadığı kadar hayatımıza girdi. Bu süreçte en büyük sorun olan menzil ve şarj edilme süreleri de oldukça geliştirildi. Geliştirilmeye de devam ediliyor. Bu noktada Türkiye’de satılan yüzde 100 yani tamamen elektrikli otomobillere bir göz atalım istedik. Elektrikli otomobillerin tamamı otomatik şanzımanlara sahip. Şarj edilebilme ve menzil durumları ise nerede nasıl şarj ettiğinizden, aracı nasıl performanslı kullandığınıza göre değişiyor. Geleceğin mobilitesine bugünden geçilebilecek dünya genelinde ve Türkiye’de satılan elektrikli arabaları keşfedin!
Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller
BMW i7
BMW’nin geleneksel zirvesi olan 7 Serisi, artık i7 adındaki tamamen elektrikli kardeşiyle beraber yollardaki yerini aldı. BMW, bir kez daha radikal tasarım dönüşümüne gittiği bu seride, çift yapılı farlarında dev böbrek ızgaralarına yer veriyor. Otomobil sektöründeki en büyük arka sinema ekranı ve arka kapılardaki dokunmatik komuta bölümleriyle lüksün ve teknolojinin zirvesinde bir kez daha BMW imzasına rastlıyoruz. 5 metreyi aşan uzunluğuyla heybetli ifadesini cesur biçimde dışa vuran BMW i7, Pure Excellence ve M Excellence donanım paketlerinde 544 HP’lik devasa elektrikli çekiş sunuyor. Tam adı BMW i7 xDrive60 Sedan olan aracın fiyatı, hem dizel motorlu kardeşine göre oldukça avantajlı hem de sunduğu güç neredeyse 2 kata yakın!
BMW iX3
BMW’nin SAV ailesindeki merkez model olan BMW X3, tamamen elektrikli bir versiyona da sahip oldu. BMW iX3 adındaki bu model, mevcut BMW X3’ün ana tasarımını korurken “BMW i” ailesinin detaylarıyla kendini belli ediyor. Otomobilin pek çok noktasındaki mavi renkli detaylar haricinde 19 inçlik jantlar da elektrikli mobiliteyi vurguluyor. Normalde yakıt deposuna ulaşılan kapak, BMW iX3’te elektriğin depolanmasını sağlıyor. Tam şarjlı haldeyken 460 km’ye kadar menzil sağlayabilen BMW iX3, 150 kw’a kadar yüksek güçlü şarj edilebilme özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu seviyede şarj edilmesi halinde yaklaşık 34 dakikada yüzde 80 batarya doluluğuna ulaşılabiliyor. 286 HP seviyesinde güç ve 400 Nm tork üreten BMW iX3 eDrive30, 6.8 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. Seride bir de BMW iX3 eDrive20 bulunuyor ki onun da gücü 163 HP seviyesinde.
BMW i4
BMW 4 Gran Coupe’nin tamamen elektriklisi olan BMW i4, sportif, şık bir binek otomobil görünümünde. eDrive40 ve M50 uzantılı iki tipte satılan BMW i4, şu sıralar Türkiye pazarında, en geleneksel görünen ancak tamamen elektrikli olan az sayıdaki binek otomobilden biri. Hatta bazıları onu spor otomobil olarak bile tanımlayabilir. 590 km’ye kadar elektrikli menzil sunmasıyla şu an piyasadaki en uzun menzil sunan otomobillerden biri olması dikkat çekiyor. 200 kw’lik DC şarj istasyonlarında sadece 10 dakikada şarj edilerek 164 km menzil sunabilmesiyse ayrı bir çekicilik faktörü. 5.7 saniyelik 0-100 km/s hızlanması ise etkileyici bir değer.
BMW i4’ün “M50” uzantılı versiyonu ise performansa odaklı ancak yine de elektrikli tercihi yapmak isteyenler için uygun. 340 HP yerine 544 HP olan BMW i4 M50, 521 km’ye varan menzil sunuyor. BMW i4 M50, 200 kw’lik DC şarj istasyonlarında 10 dakikada şarj edilerek 140 km menzil sunuyor ancak 0-100 km/s hızlanması sadece 3.9 saniye!
BMW iX
İ3 ve i8’den sonra BMW’nin “Beyaz Bir Kağıttan” başladığı ilk model olan iX, son dönemin üstünde en fazla tartışılan elektrikli otomobillerinden biri oldu. Fotoğraflarına bakıldığında hemen radikal hatları dikkat çeken BMW iX’e, gerçek hayatta denk geldiğinizde, başka bir boyutta olduğuna kayıtsız kalamıyorsunuz. Kesinlikle gelecekten gelmiş hissi var. Geri dönüştürülmüş malzemeleri lüks bir görünümde aracın pek çok yerinde gözlemliyoruz. Kristal görünümlü koltuk kumandaları ve kapı içlerindeki döşemeler bu kombinlerden sadece bir tanesi. BMW iX xDrive40 adıyla sunulan tamamen elektrikli bu modelin ön ve arka akslarında yer alan elektrik motorlar, 326 HP güç ve 630 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanması 6.1 saniye iken; WLTP normlarına göre tam şarj ile yaklaşık 425 km menzile ulaşıyor. 150 kwh desteği olan yüksek güçlü şarj istasyonlarında 10 dakikalık şarj ile 100 km menzil üreten bataryalar yalnızca 31 dakikalık şarjla yüzde 10 pil doluluk oranından yüzde 80 pil doluluk oranına erişiyor.
BMW iX1
BMW’nin yenilediği X1, bu sefer tamamen elektrikli iX1 versiyonuna da kavuştu. Kompakt boyutlarıyla şehirde kıvrak bir ulaşım sağlayabilen BMW iX1, 440 km’ye kadar tamamen elektrikli menzil sunabiliyor. Yalnızca 10 dakikalık şarj ile 120 km’ye kadar menzil sunabilen elektrikli SUV, ev dışı yüksek hızlı şarj istasyonlarında 29 dakikada menzil kapasitesinin %80’ine ulaşma imkânı da sağlıyor. BMW’nin yeni nesil teknolojilerinin pek çoğunu sunabilen BMW iX1, modern ve şık iç mekânıyla da 2023 trend otomobilleri arasında yer alıyor.
{27837}
Jaguar I-Pace
Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller arasında en fazla dikkat çekenlerden biri Jaguar tarafından üretiliyor. I-Pace adındaki bu otomobil, SUV sınıfında yer alıyor ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip. Bataryası tam dolu haldeyken 470 km menzil sunan ve 0-100 km/s hızlanması 4.8 saniye olan bu performans makinesi, benzinli bir muadiline göre 4’te 1 oranında daha düşük kullanım maliyetine sahip. İngiliz Jaguar markasının en son konfor ve güvenlik teknolojilerine sahip olan I-Pace, muhteşem tasarımıyla geçmiş ve geleceği harmanlıyor.
Mercedes-Benz EQC
Mercedes-Benz’in, tamamen elektrikli ilk seri üretim modeli olan EQC, 2020’nin son aylarında Türkiye’de satılmaya başlandı. Orta segment bir SUV boyutlarında olan Mercedes-Benz EQC, tasarım detaylarıyla markanın elektrikli ailesinden ögeler taşısa da geleneksel Mercedes-Benz görünümünü tek bir potada eritebiliyor. Hızlı şarj istasyonlarında 40 dakikada yaklaşık 403 km menzile kadar şarj edilebilen EQC 400 4MATIC’in bataryaları, yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 40 dakikada doldurulabiliyor.
Adeta safkan spor otomobiller kadar yüksek, 300 kW (408 HP) güç ve 760 Nm tork üreten iki elektromotor, EQC’nin 5,1 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabilmesine imkân tanıyor. 2 adet elektromotoru sayesinde dört tekerlekten çekişli olan Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC, her türlü hava ve yol koşulunda ilerleyebilmesiyle de gerçek bir SUV karakteri sergiliyor.
Mercedes-Benz EQA
Mercedes-Benz’in tamamen elektrikli ürün ve hizmetleri Mercedes-EQ alt markasında yürütülüyor. EQA ise markanın en kompakt boyutlu üyesi. GLA’nın tamamen elektrikli kardeşi olan bu model, 292 HP’lik EQA 350 4MATIC versiyonuyla Türkiye’de satılmaya başladı. Mayıs 2023 itibarıyla EQA model ailesine, 190 HP güç ve 385 Nm tork üreten, EQA 250+ AMG+ versiyonu da eklendi. 506 km menzil sunabilen EQA 250+ AMG+, hızlı şarj istasyonlarında 35 dakika %80 batarya doluluğuna ulaşabiliyor.
Mercedes-Benz EQB
“Elektromobilitenin yeni boyutu” sloganıyla Türkiye’de satılmaya başlanan EQB, GLB’nin tamamen elektrikli kardeşi. 7 koltuk opsiyonuyla da tercih edilebilen EQB, bu anlamda Türkiye’de pek de rakibi olmayan bir kompakt SUV. EQA ile aynı, 292 HP’lik güç paketiyle alınabilen EQB 350 4MATIC, 4×4 aktarmasıyla hemen her ihtiyacı karşılayabiliyor. Seriye Mayıs 2023 itibarıyla eklenen EQB 250+ AMG+ ise 195 HP güç, 385 Nm tork, 481 km menzil, 11 kW AC ve 100 kW DC şarj kapasitesi sunuyor. Kardeşi EQA gibi 70 kWh batarya kapasitesine sahip EQB 250+ AMG+, hızlı şarj istasyonlarında 35 dakikada %80 doluluk oranına erişebiliyor.
Mercedes-Benz EQE
Mercedes-Benz E Serisi’nin tamamen elektrikli kardeşi olarak düşünülebilecek olan EQE, 2022’de satışa sunulmasıyla birlikte adeta pazarı domine etmeye başladı. Tamamen yeni lüks elektrikli platformu üzerinden yükselen bu havalı orta-üst sınıf sportif sedan, EQS gibi liftback değil, safkan bir sedan. Ayrıca 4×4 yerine ağırlıklı olarak arkadan itişli versiyonları olmasıyla da çok daha fazla kişiye hitap ediyor. Güçleri, 245, 292 ve 625 HP gibi seviyelerde tercih edilebilen EQE modellerinde çok sayıda kişiselleştirme özelliği de söz konusu.
{26992}
Mercedes-Benz EQS
Sadece tamamen elektrikli olmasıyla değil, dünyanın en aerodinamik otomobili unvanını almasıyla da son dönemin en fazla ses getiren otomobillerinden EQS, Türkiye’de de satılmaya başlandı. Elektrikli Mercedes modelleri arasında “Amiral Gemisi” pozisyonunu alarak, S-Serisi’nin elektriklisi olarak da düşünülebilecek olan EQS, 649 kilometreye kadar menzil sunabilmesi ve 300 kilometreye kadar menzil için sadece 15 dakikada şarj edilebilmesiyle, türünün en iyileri arasında gösteriliyor.
Voyah Free
Her geçen daha iddialı konuma gelen Çinli üreticiler artık sadece uygun fiyatlı otomobillerle sınırlı kalmıyor, lüks ve premium segmentte de güçlü alternatifleri yollara çıkarıyor. Tamamen elektrikli ve lüks konusunda otomotiv sektöründe ilkleri barındıran Voyah Free ise bu modellerin başında geliyor. Marcar tarafından ülkemize ithal edilen Voyah, Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden Dongfeng bünyesinde yer alıyor. 20 inçlik jantların üzerinden yükselen heybetli tasarımıyla Voyah Free, otomotiv sektöründeki en yeni konfor ve güvenlik teknolojilerini üst düzey sürüş deneyimi arayanların kullanımına sunuyor. 4 farklı “Voyah Modu”nda ayarlanabilen iç mekanda, araç içinde uyuyan çocuklardan, performanslı sürüşe odaklananlara, makam konforundan, yorgun sürücülerin desteklenmesine uzanan farklı beklentiler gerçek oluyor. Otomotiv sektöründe eşi benzerine zor rastlanan; 3 gösterge ekranını kapsayan kokpit tasarımı, kapı kilitleri açılıp sürüşe geçildiğinde yerinden yükselirken, isteğe bağlı olarak sürüş esnasında minimalist bir konuma getirilebiliyor. 2 elektrikli motoruyla 360 kW (488 HP) sistem gücü ve 720 Nm maksimum tork üreten, Akıllı 4 Çeker Sistemi’nin de katkısıyla 0-100 km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlayabilen Voyah Free, WLTP normlarına göre 500 km’ye kadar elektrikli menzil sunuyor.
Hongqi E-HS9
Hongqi E-HS9, bünyesinde Yeniköy Motors ve Aston Martin Türkiye’yi bulunduran D ve D Motorlu Araçlar A.Ş. tarafından, Ağustos sonu itibari ile Türkiye pazarına sunuldu. Çin Devlet Başkanı’nın resmi aracı olan Hongqi, büyük boy limuzinleri ve SUV’leri ile tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Çin’in en eski ve en büyük otomobil üreticilerinden biri olan FAW Group tarafından devlet başkanları ve üst düzey devlet görevlileri için lüks segmentde üretilen Hongqi, bir SUV modelin sahip olabileceği en lüks iç ve dış tasarımlardan birine sahip. Hongqi E-HS9 ise sürüş kolaylığı, konforu ve ileri teknoloji özellikleri ile SUV segmentinde oyunun kurallarını değiştirecek özellikleri ortaya koyuyor. 551 beygir ve 750Nm tork sunan elektrikli motoruyla 500 km menzil sunabilen dev SUV, yaklaşık 5 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. E-akıllı 4WD aktarması ve “Uzun yol”, “Konfor”, “Spor”, “Allroad”, “Offroad” ve “Custom” gibi sürüş modlarıyla da farklı beklentiler de karşılanabiliyor.
Hyundai Kona Elektrik
Hyundai’nin B-SUV segmentindeki başarılı modeli Kona’nın, bir de tamamen elektrikli versiyonu bulunuyor. 484 km’lik menzil sunmasıyla tüm elektrikli B-SUV’ler arasında üst sıralarda yer alan Kona Elektrik ile ilgili detaylı yazımızı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Hyundai Ioniq 5
Hyundai’nin elektrikli otomobiller serisine verdiği Ioniq isminin Türkiye’deki ilk üyesi Ioniq 5 oldu. Fotoğraflara bakıldığında boyutları pek kolay anlaşılmayan Hyundai Ioniq 5, dev bir HB. World Car Of The Year Ödülü’nü kazanmış olan bu radikal otomobil, ultra hızlı şarj istasyonlarında yalnızca 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80 düzeyine şarj edilebiliyor. WLTP’ye göre, Ioniq 5 kullanıcılarının 100 km menzil kazanmak için aracı yalnızca 5 dakika şarj etmeleri yeterli oluyor. Çok fazla teknoloji barındıran Ioniq 5’i mutlaka bir showroom’da incelemenizi tavsiye ederiz.
MG ZS EV
İngiliz kökenli efsanevi otomobil markası MG’nin (Morris Garages) Çin’deki üretiminin başlamasının ardından, elektrikli ZS EV modelinin Türkiye’deki teslimatları Mayıs 2021’de başladı. Adeta markayla özdeşleşen elektrikli modeller değişimlerini ve gelişimlerini sürdürüyorlar. Mart 2023 itibarıyla yenilenen MG ZS EV, artık 263 km yerine 440 km menzil sunuyor (WLTP normuna göre). Şehir içinde bu menzil 591 km’ye kadar ulaşabiliyor. Luxury versiyonunda panoramik açılabilir cam tavan, MG Pilot teknolojik sürüş destek sistemi, kablosuz telefon şarjı, V2L araçtan araca şarj özelliği, karbon fiber görünümlü ön konsol, sportif kırmızı dikişli koltuklar ve 448 litre bagaj hacmi standart olarak sunuluyor. Türkiye için yeni bir teknoloji olan V2L (Vehicle to Load) yani araçtan araca şarj özelliği sayesinde yeni ZS EV, elektrikli araçlar arasında adından çokça söz ettirmeye hazırlanıyor. İngiltere ve İsveç’te “Yılın Otomobili” seçilen yeni ZS EV’nin araçtan araca şarj (V2L) özelliği sayesinde elektronik cihazları şarj etmek veya çalıştırmak mümkün olduğu gibi bu özellik ile ZS EV, diğer bir elektrikli otomobili de şarj edilebiliyor.
MG4
MG (Morris Garages), MG4 Electric ile C segmentine giriş yaptı. MG4 Electric, sınıfının üstünde boyutları, sportif tasarımı, arkadan itişli sürüş sistemi, 50:50 ağırlık dağılımı, üstün sürüş özellikleri, üst düzey elektrik verimliliği ve yenilikçi sürücü destek sistemleri ile konforu ve yüksek performansı aynı anda sunuyor. MG4 Electric, ek bir koruma alanı sunmak üzere tasarlanan kapsamlı güvenlik ekipmanı MG Pilot ile donatılmış. Euro NCAP testi aynı zamanda MG’nin yeni nesil elektrikli modelleri için özel olarak tasarlanan yeni, uyarlanabilir araç mimarisi Modüler Ölçeklenebilir Platform (MSP) ile yapılan ilk test sonuçlarını temsil ediyor. Standard ve Luxury olmak üzere 2 seçenek sunuluyor. Giriş seviyesi olan MG4 Electric Standard; 51 kWsa bataryaya, WLTP döngüsünde 350 km’ye kadar menzile ve arkada konumlandırılan 125 kW (170 PS) gücünde elektromotora sahip. MG4 Electric Luxury ise 64 kWsa batarya ve 150 kW (204 PS) gücünde bir elektromotorla donatılıyor. Bu motor, 435 km’ye kadar menzil sunuyor. Versiyona göre bataryaların hızlı şarj ile yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar şarj olabilmesi 28 ila 40 dakika arasında değişiyor.
{5808}
MINI Cooper SE
Bundan yaklaşık 10 sene önce elektrikli ilk MINI modeli, Türkiye’ye deneme amacıyla geldiğinde test etme şansı bulmuş ve hızlanma performansından oldukça etkilenmiştik. Ancak o otomobil seri olarak satılmadı sadece belli başlı ülkelerde uzun süreli olarak kiralandı. 2020 itibarıyla bu durum değişti. Artık isteyen herkes tamamen elektrikli bir MINI sahibi olabiliyor.
MINI Cooper SE adındaki elektrikli otomobil markanın Go-Kart hissini veren sürüş karakterini sessiz ve çevreci bir biçimde yaşatıyor. 184 HP güç sunan araç 7.3 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. Hızlı şarj istasyonlarında yarım saat içinde bataryalarını yüzde 80 doldurabilen MINI Cooper SE, tam batarya doluluğunda ise 232 km menzil sağlıyor.
Porsche Taycan
2020’de Türkiye’nin en fazla satılan elektrikli otomobilinin Porsche Taycan olduğunu biliyor muydunuz? Bu şaşırtıcı unvan, aracın özelliklerine baktığınızda daha da şaşırtıcı olabiliyor. Lakin; 2021’de elektrikli otomobillere uygulanan yeni ÖTV düzenlemesi öncesinde, en uygun fiyatlı Porsche modeli olan Taycan, aynı zamanda Porsche 911 Turbo gibi markanın en yüksek performanslı seçeneği ile yarışabiliyor! Taycan, Taycan 4S, Taycan Turbo ve Taycan Turbo S gibi versiyonları olan araçların adındaki “Turbo” ifadesi sizi yanıltmasın. Buradaki “Turbo” ifadesi, markanın en performanslı efsanelerine gönderme niteliğinde.
Taycan’ın güç seviyeleri, 408 HP, 530 HP, 680 HP ve 761 HP arasında değişirken baz versiyonun 0-100 km/s hızlanması bile 5.4 saniye. En üst versiyon ise 2.8 saniye ile endüstrideki en performanslı seçeneklerden biri. 400 km’in üzerinde menzil sunabilen Porsche Taycan, her noktasıyla geleceğin çevreci ulaşım çözümlerini bugünden sunabiliyor. Her elektrikli otomobilde olduğu gibi farklı şarj koşullarına göre dolum süresi değişen Porsche Taycan, hızlı şarj istasyonuna yaklaşık yarım saatte 100 km’lik menzil sağlanabilecek kadar bataryalarını doldurabiliyor.
Porsche Taycan’ın, station yeni gövde serisi ise Cross Turismo ve Sport Turismo olarak iki farklı tipte satılmaya balkandı. Standart bir Taycan yerine kesinlikle bizim tercihimiz bu kasa tipi olurdu!
Renault ZOE
2021 ve 2022’nin en fazla satılan elektrikli otomobili Renault Zoe oldu. Türkiye’de satın alabileceğiniz en uygun fiyatlı elektrikli arabalardan biri olan Renault Zoe, yakın zamanda güncellenmesiyle artık daha fazla menzil ve daha kısa şarj olabilme imkânlarına sahip. 4 metreden daha kısa olan toplam uzunluğunda 5 yetişkin için iç mekân sunabilen Renault Zoe, hiçbir modelden devşirilmemiş, tamamen elektrikli olacak şekilde geliştirilmiş bir model olmasıyla dikkat çekiyor. 395 km’ye kadar menzil sunabilen Renault Zoe, 22 kW’lık halka açık şarj istasyonunda 1 saatte 120 km sürüş menzili sunabilirken 50 kW’lık hızlı şarj istasyonundaysa yaklaşık yarım saate 150 km’lik menzil sağlayabiliyor.
Renault Megane E-Tech
Türkiye’de uzun yıllardır sadık bir müşteri kitlesi olan, bir dönemin ülkemizde en fazla satılan otomobillerin başında gelen Renault Megane, 2023 itibarıyla tamamen elektrikli Megane E-TECH isimli bir versiyona kavuştu. Kompakt HB ile SUV arasındaki tarzıyla Renault Megane E-TECH, tamamen elektrikli bir otomobil olmasıyla dikkat çekiyor. 1 Ağustos’ta ön siparişe açılan ilk 250 örneğin tamamı ilk gün satılırken, 250 adet örnek daha ön siparişe açıldı. 60 KWh’lik ince tasarıma sahip bataryası ile 450 km menzile sahip Megane E-Tech, 160 kW/220 beygirlik elektrikli bir motor ile hareket ediyor. 0-100 km/s hızlanması 7,4 saniye. Elektrikli otomobiller için özel üretilmiş CMF-EV platformuna sahip model, 42 dakikada yüzde 80 şarj kapasitesi, 21 gelişmiş sürüş destek sistemi ve 564 cm2 OpenR Link bilgi-eğlence sistemini barındırıyor.
Citroen e-C4
İlk lansman döneminde benzinli kardeşi ile aynı fiyata satışa sunulan Citroen e-C4, Türkiye’nin en popüler tamamen elektrikli otomobilleri arasındaki yerini aldı. Hatta satış fiyatı ilk açıklandığında, Renault Zoe’nin elinde olan “En uygun elektrikli otomobil” unvanını kazandı. Citroen ë-C4, 350 km (WLTP döngüsü) menziliyle günlük kullanım dışında uzun yolculukları da desteklerken, 50 kWsa bataryayı 100 kW DC hızlı şarj gücüyle birleştirerek rakiplerinin çoğundan daha iyi şarj süreleri sunuyor.
Citroen e-C4X
Citroen e-C4’ün 510 litrelik dev “bagajlı” versiyonu olarak anılabilecek Citroen ë-C4X, geleneksel 4 kapılı otomobil veya SUV modellere alternatif arayan tüketiciler için farklı sınıfları bir arada sunuyor. 360 km (WLTP döngüsü) menzili ve 15,3 kwh/100 km’lik enerji tüketimiyle gece şebeke elektriğinde şarj edilmesi halinde çok ciddi kullanım maliyet avantajı sağlıyor. 50 kW’lik hızlı şarj istasyonlarında 55 dakikada şarj olabiliyor. 7.4 kW’lık hızlandırılmış (AC) istasyonlarında yüzde 100 batarya doluluk oranına 7,5 saatte ulaşılabiliyor. 50 kwh’lık batarya kapasitesiyle, hız şarj istasyonlarında (Hızlı DC-100 kW) 30 dakikada yüzde 10’den yüzde 80 seviyesine kadar şarj edilebiliyor.
{126409}
Opel Astra-e
Türkiye’de köklü geçmişi sayesinde popülerliğini koruyan Opel Astra, Eylül 2023 itibarıyla elektrikli bir versiyona da kavuştu. Egzoz çıkışının olmaması ve bagaj kapağındaki “e” logosu haricinde içten yanmalı motorlu kardeşlerinden görünüm anlamda farkı olmayan Opel Astra Elektrik, cesur ve yalın tasarımına ek olarak performansıyla da dikkat çekiyor. Opel Astra Elektrik’in elektrik motoru 115 kW/156 HP güç ve 270 Nm tork sağlıyor. Eko, Normal ve Spor olmak üzere üç farklı sürüş seçeneği sunulan elektrikli Astra’nın maksimum hızı 170 km/s ile sınırlandırılarak verimliliğe odaklanılıyor. Astra Elektrik, WLTP’ye göre 418 km’ye varan tamamen elektrikli sürüş menzili sunuyor, 100 kilometrede 14,8 kWsa elektrik tüketiyor. Fren enerji geri-kazanım sistemi sürüş sırasında enerjinin geri kazanılabilmesini sağlıyor. Bu tüketim ortalaması, yeni Astra Elektrik’i sadece günlük kullanım için verimli bir araç yapmakla kalmıyor, aynı zamanda uzun yolculuklar için de ideal bir yol arkadaşı yapıyor. Astra Elektrik, 100 kW doğru akım ile hızlı şarj edildiğinde yüzde 80 batarya kapasitesine yaklaşık 26 dakikada ulaşabiliyor. Tamamen elektrikli Astra ayrıca evdeki duvar tipi şarj istasyonu için standart olarak üç fazlı 11 kW dahili şarj cihazı ile donatılmış durumda.
Opel Mokka-e
2022’nin getirdiği bir başka elektrikli otomobil olan Opel Mokka-e, tarz bir SUV’de 0 emisyonlu ulaşımı hedefleyenlere sesleniyor. Canlı renk seçenekleri arasındaki yeşil ve kırmızı gibi örnekler haricinde siyah da hayli şık. Bir de aracı siyah kaput ve tavan kombini ile tercih ettiğinizde sürüden ayrılan bir tasarıma sahip oluyorsunuz. 327 km’lik menzil, 100 kW (136 HP) güç, 260 Nm tork gibi değerleriyle Mokka-e’de, pilin %80’ini sadece 30 dakikada şarj etmeyi sağlayan 100 kW DC hızlı şarj sistemini standart olarak yer alıyor.
Opel Corsa-e
Elektrikli otomobil rüzgarındaki Opel, Corsa-e ile de adından söz ettiriyor. Mokka-e’dekine benzer 100 kW (136 HP) güç ve 260 Nm tork ile 0-100 km/s hızlanmasını 8.1 saniyede tamamlıyor. Şarj süreleri Mokka-e ile aynı olan Corsa-e, 350 km seviyesinde bir menzil sunuyor.
Peugeot e-2008
Stellantis bünyesindeki markaların elektrikli modelleri ardı ardına ülkemize de giriş yapmaya ve hatta makyajlanmış versiyonlara kavuşmaya başladı. Bunun ilk örneklerinden biri olan Peugeot 2008, makyaj operasyonuyla beraber artık daha güçlü bir motora ve uzatılmış menzile sahip elektrikli bir versiyona kavuştu. 345 km’den 406 km’ye ulaşan elektrikli menzile ek olarak araç artık 136 beygir yerine 156 beygir sunuyor. Batarya kapasitesi de 50 kWsa’ten 54 kWsa’e çıkarıldı. Peugeot E-2008, tüm şarj çözümlerine uygun standart olarak tek fazlı 7,4 kW şarj cihazı sunuyor. Yüzde 20’den yüzde 80’e halka açık şarj hızlı şarj cihazlarında (100 kW) 30 dakikada şarj olabiliyor. Wallbox’da (7,4 kW) tamamen şarj olma süresi ise 7,4 saat. Yeni PEUGEOT E-2008’in bataryası 8 yıl veya 160.000 km garantili olarak satılıyor. Tasarımında da güncellemelere gidilen Peugeot E-2008, özellikle elektrikli modeldeki tek donanım olan GT’de çok daha ilgi çekici ekipmanlarla süsleniyor.
Volvo XC40 Recharge
Volvo Cars, sadece kendi kullanıcılarının güvenliğini değil aynı zamanda çevre güvenliği kavramıyla tüm canlıları önemsediğini ortaya koyduğu ilk tam elektrikli otomobili Volvo XC40 Recharge’ı Türkiye ile buluşturdu. Volvo XC40 Recharge, 2025 yılına dek otomobil üretiminin yüzde 50’sinin tamamen elektrikli ve geri kalanın ise hibrit modellerden oluşmasını; 2030’a gelindiğinde ise satılan tüm otomobillerin tamamının elektrikli olmasını hedefleyen Volvo Cars’ın bu yöndeki önemli modellerinden birini oluşturuyor. Aynı zamanda Volvo Cars’ın 2025 yılına kadar otomobil başına CO2 ayak izini yüzde 40 azaltma hedefine doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor. Gezegen için sürdürülebilir bir amaçla tasarlanan model, kentte sürüş için üretilmiş kompakt bir SUV.
Volvo’nun en popüler modellerinden biri olan ve “Avrupa’da Yılın Otomobili” ödülünü kazanan XC40 SUV’un tamamen elektrikli bir versiyonu olan XC40 Recharge, Volvo Cars’ın Kompakt Modüler Mimarisi (CMA) üzerinde üretiliyor. Tasarımdaki en önemli fark ön ızgara tasarımında kendini ortaya koyuyor. Otomobilin motoru soğutma ihtiyacı olmadığı için ön ızgara kapalı ve gövde renginde tasarlandı. Ayrıca XC40 Recharge dış tasarım elemanları, XC40 R-Design versiyonu ile aynı özellikleri taşıyor ve tavan siyah renkte tasarımıyla geliyor.
XC40 Recharge Google Android işletim sistemi ve Google Maps gibi uygulamalar, Pilot Assist sürücü destek sistemi, City Safety, BLIS, Cross Traffic Alert, şerit takip sistemi, ön ve arka park sensörleri, 360 derece kamera, Harman Kardon ses sistemi, elektrikli ve hafızalı sürücü koltuğu, ısıtmalı koltuklar ve direksiyon, adaptif ve viraj aydınlatmalı LED farlar, otomatik ve ayak ile kontrol edilebilen bagaj kapağı gibi birçok donanımı standart olarak sunuyor.
Dört tekerlekten çekişli XC40 Recharge, tek bir şarj ve 408 hp çıkışla 418 kilometre menzil sunuyor. Pil, hızlı şarj sistemiyle yaklaşık 40 dakikada yüzde 80 düzeyinde şarj edilebiliyor. Otomobili DC charger dışında AC duvar prizi ya da AC wallbox ile şarj etmek de mümkün olabiliyor. 11KwH’lık bir wallbox ile yaklaşık 7 saatte tam şarja akıma bağlı olarak ulaşılabiliyor. Yeni Volvo XC40 Recharge, Volvo Cars’ın 2020 yılında aldığı bir kararla trafikte olabilecek ciddi yaralanma ve hayat kayıplarını engellemeye yardımcı olmak amacıyla uyguladığı 180 km/s hız sınırına sahip.
Audi e-Tron GT
Audi’nin e-tron adındaki tamamen elektrikli modelleri, bir süre bekledikten sonra Türkiye’ye kalabalık bir giriş yaptı. Audi e-tron GT quattro, bu serinin sportif sedanı. Bu modelin ayrıca Audi RS e-tron GT versiyonu da bulunuyor. Performans odaklı bu versiyon 3.3 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlarken, 488 km menzil sunabiliyor. 830 Nm’lik maksimum torku ise oldukça etkileyici.
{58461}
Audi e-Tron
Tamamen elektrikli ilk Audi modeli olan e-tron, yakın zamanda Q8 e-tron olarak adlandırılacak. SUV segmentindeki bu Audi, 664 Nm’lik tork değerini elbette dört tekerleğe birden aktarıyor ve kesintisiz hızlanmasının 0-100 km/s’lik bölümünü 5.7 saniyede tamamlayabiliyor. 390 km’lik menzil sunabilen Audi e-tron, 500 litre gibi büyük bir bagaj kullanımı sağlıyor.
Audi e-Tron Sportback
Audi e-tron’un daha kaslı ve dinamik görünen, coupe esintili SUV kardeşinin adı ise Audi e-tron Sportback. Teknik güç olarak birbiriyle hemen hemen aynı olan kardeşlerden Sportback, 399 km menzil sunuyor, 555 litrelik bagaj alanı mevcut ve onun da maksimum hızı 200 km/s ile sınırlandırılmış.
Subaru Solterra
Subaru’nun ilk seri üretim elektrikli otomobili olan Solterra, elbette bir marka geleneği olarak dört tekerlekten çekiş sistemini barındırıyor. Solterra’nın, 160 kW gücündeki elektrik motoru, 466 km’ye varan sürüş menzili, 150 KW’lık DC şarj gücü ve 71.4 kWs’lik batarya kapasitesi iddialı olduğu konular arasında. Subaru’nun bataryalarıyla ilgili iddiası, 10 yıl sonra kapasitesini %90 oranında koruyacağı yönünde. Elbette bunu yaşayarak göreceğiz!
Skywell ET5
Ulu Motor tarafından Türkiye’ye getirilen Skywell ET5, D segmentinde yer alan bir tamamen elektrikli bir SUV. 520 km’ye varan menzil sunulurken, hızlı şarj istasyonlarında Skywell ET5’in bataryasını yüzde 30’dan yüzde 80’e 30 dakikada şarj edebiliyorsunuz. 8 yıl batarya ve 150.000 km sürüş garantisi sunuluyor. Skywell’in Mart 2023 itibarıyla Long Range isimli bir versiyonu daha satılmaya başlandı.
{52922}
Kia EV6 & Niro EV
2022’de elektrikli otomobil atağına Kia da 2 yeni modeliyle katıldı. Bunlardan EV6, Hyundai Ioniq 5 ile yakın akrabalık barındırsalar da görüntü olarak birbirlerine pek benzemiyorlar. Ioniq 5’in hatları ne derece köşeliyse EV6’nınki de o derece kıvrımlı. Boyut olarak devasa bir hatchback olan Kia EV6, SUV segmentinin beklentilerini de karşılayabiliyor. Yüksek sürüş pozisyonu ve 4×4 aktarmasıyla her türlü yol koşulunda ilerlenmesini hedefliyor. 325 ve 585 HP’lik güç seviyeleri sunulan Kia EV6’nın bataryaları 506 km’ye varan menzil sağlayabiliyor. AC 11 kW (3 faz) şarj ile %10’dan %100 şarja yaklaşık 7,5 ulaşan araç, 50 kW DC hızlı şarj ile 73 dakikada %10-%80 dolumu gerçekleştirebiliyor. Eğer bulabilirseniz; 350 kW’lık bir DC hızlı şarj istasyonunda bu zamanı 18 dakikaya kadar düşürebilirsiniz.
Eğer Kia EV6 sizin için fazla gösterişli ve performanslıysa bu sefer Kia Niro EV’ye bakmanızı öneririz. Kia’nın uzun yıllardır SUV, MPV, Crossover ve Hatchback segmentlerinden esintiler taşıyan modeli, en yeni neslinde artık sadece hibrit değil bir de tamamen elektriklisi ile ülkemiz yollarıyla buluştu. 204 HP’lik gücüyle B-SUV segmenti düşünüldüğünde oldukça performanslı olan Kia Niro EV, 463 km menzil sunarken yüzde 10-80 batarya doluluğuna da 43 dakika seviyesinde ulaşabilecek kabiliyeti gösterebiliyor.
Ford Mustang Mach-E
Ford’un ikonik modeli Mustang’in ruhunu taşıyan, tamamen elektrikli yeni Mustang Mach-E, uzun zamandır Türkiye pazarına girmek için gün sayıyordu. Temmuz 2023 itibarıyla ülkemiz yollarıyla buluşan Ford Mustang Mach-E, spor otomobil performansını sıfır emisyonlu sürüş heyecanıyla birleştiriyor. Ford’un yüzde 100 elektrikli, 0 emisyonlu sürüş sağlamak için sıfırdan geliştirdiği ilk seri üretim otomobil olan, efsanevi Mustang ruhunu koruyan Mustang Mach-E, aynı zamanda Türkiye’deki ilk tamamen elektrikli binek Ford modeli unvanını alıyor. Mustang Mach-E ile başlayan elektrifikasyon stratejisinin diğer örneklerini takip eden günlerde görmeye başlayacağız. Arkadan itişli ya da 4×4 seçenekleri bulunan Ford Mustang Mach-E ile ilgili detaylı haberimizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Tesla Model Y
Uzun bir beklemenin ardından Türkiye’de resmi olarak satışları Nisan 2023 itibarıyla başlayan Tesla, ilk olarak Model Y ile ülkemiz topraklarına ayak bastı. Bu bekleyişin sebeplerinden en önemlisi, Model Y’nin de üretildiği Almanya’daki Tesla Giga Fabrikası’nın devreye girmesi oldu. Kuzey Amerika’dan ve Çin’den ithal edilen araçlara uygulanan ek vergi sebebiyle pazara girişi ertelenen Tesla Model Y, Avrupa’dan gelmesi sebebiyle rekabetçi fiyatlara sahip oldu. Alışıldık bir bayi olmayan, online sipariş sistemiyle satın alınabilen Tesla Model Y, 2023’ün ilk çeyreğinde, tüm Avrupa’da en çok satılan araç olmasıyla da beklenmedik bir ivme yakaladı. Küçük Arazi Araçları kategorisinde Euro NCAP’ten 5 yıldız alarak önemli bir başarı elde eden Tesla Model Y, yarı otonom sürüş özellikli Otopilot ve çok sayıda radar ve kamera sistemiyle geleceğin sürüş teknolojilerini barındırıyor. Tesla Model Y’nin 3 versiyonu mevcut. Arkadan itişli, çift motorlu 4 çeker Long Range ve Performance seçeneklerinin menzilleri 430 ile 533 km arasında değişiyor. 0-100 km/s hızlanması, Performance versiyonunda 3.7 saniyeye kadar iyileştirilebiliyor. Tesla Model Y’nin beyaz rengi standart iken diğer renk seçeneklerinde farklı fiyatlar uygulanıyor.
TOGG C-SUV T10X
Uzun zamandır beklenen Togg‘un fiyatları sonunda açıklandı. Togg T10X olarak marka ve model ismi belli olan elektrikli aracın başlangıç fiyatı 953 bin TL olarak belirlendi. V1 RWD Standart Menzil olarak adı geçen bu versiyon yerine eğer V2 RWD Standart Menzil’i tercih ederseniz bu sefer fiyat 1 milyon 55 bin TL’ye yükseliyor. V2 RWD Uzun Menzil’in ilk açıklanan fiyatıysa 1 milyon 215 bin TL. 160 kW/218 beygir güç ve 350 Nm tork üreten T10X RWD (arkadan itiş), iki farklı batarya seçeneğiyle 314 ve 523 kilometrelik menzillere sahip.
Fiat 500e
Fiat 500’ün tamamen elektrikli versiyonu 500e, “La Prima by Bocelli” versiyonu ile Türkiye’de satışa sunuldu. Fiat 500e, çevreci yaklaşımını, benzersiz ve zamansız tasarımı, performansı, sessiz ve titreşimsiz sürüş hissiyle birleştiriyor. Fiat 500e tüm FIAT bayileri ve markanın online satış platformu “fiatonline” üzerinden satışa sunuldu. Hatchback, 3+1 ve Cabrio gövde tipleri tercih edilebiliyor. FIAT 500e, 42 kWh kapasiteli lityum iyon bataryalarıyla, WLTP normuna göre ortalama 320 km’ye kadar menzil, sarj süresini minimuma indirmek üzere 85 kW hızlı şarj özelliği sunuyor. Şehir otomobili segmenti kullanıcılarının günlük işe gidip gelmeleri için gerekli olan ortalama 50 km’lik menzil ise 5 dk’lık hızlı şarj ile dolabiliyor. Yine hızlı şarj özelliğiyle araç 35 dakikada yüzde 80 oranında şarj edilebiliyor. Ayrıca lansmana özel, Mod 3 (Wallbox tipi) kabloya ilave olarak ev tipi prizlere uyumlu Mod 2 şarj kablosunu da sunan yeni Fiat 500e’de 7,4 ve 22 kW’lık Wallbox çözümleri aksesuar ürün gamında satışa sunuluyor. Yeni 500e’nin elektrik motoru 0 km/s’den 100 km/s’ye 9,0 saniyede çıkarken 0 km/s’den 50 km/s’ye 3,1 saniyede ulaşıyor.
Dacia Spring
Türkiye yollarında uzun zamandır beklenen bir diğer model olan Dacia Spring, Renault’nun elektrikli hamlesinin demokratikleştirilmesi kapsamında uygun fiyatlı elektrikli arayanları hedefliyor. Temmuz 2023’de fiyatı açıklandığında, ülkemizdeki en uygun fiyatlı tamamen elektrikli binek otomobil unvanını kazanan Dacia Spring, Çin’de üretilip, Türkiye’ye ithal ediliyor. Extreme donanım seviyesiyle satışa sunulan Dacia Spring, lansman rengi olan “Arduvaz Mavi”ye ek olarak Su Mavisi, Elmas Gri, Buz Beyazı, Magma Kırmızı ve Yosun Yeşili renkleriyle tercih edilebiliyor. ELECTRIC 65 isimli elektrikli motorunda 65 beygir güç barındıran Spring, 0-50 km/s hızlanmasını 3.9 saniyede tamamlıyor ve 220 km seviyesinde bir elektrikli menzil sağlıyor.
Leapmotor T03
Türkiye’de satılan en ucuz elektrikli otomobil unvanı, Mart 2023 itibarıyla Çin üretimi Leapmotor T03’e geçti. Liste fiyatı 749 bin TL olan ve 417 km’ye ulaşan menziliyle dikkat çeken elektrikli Leapmotor T03, 80 kW’lik güce ve 41.3 kW/h’lık bataryatya sahip. Ulu Motor tarafından temsil edilen Leapmotor, elektronik ve yapay zeka teknolojilerinde yaklaşık 30 yıllık deneyime sahip birinci sınıf mühendis ve vizyon sahibi bir girişimci olan Zhu Jiangming tarafından 2015 yılında kuruldu. T03, markanın en küçük 5 kapılı şehir otomobili. Bu model haricinde C11 isimli bir SUV ve C01 isimli sedan modellerin de Türkiye’ye yakın zamanda ithal edilmesi bekleniyor.
{125001}
En Ucuz Elektrikli Otomobiller
Elektrikli otomobiller pahalı ya da süper spor performansını vermek zorunda değil. Yukarıda gördüğünüz, pek çoğu bilinen markalara alternatif olarak daha uygun fiyatlı, boyut olarak da küçük alternatifler satın alabilmek mümkün. En ucuz elektrikli otomobiller ise genellikle Çin üretimi oluyor. Gelin, en ucuz elektrikli mini otomobilleri birlikte inceleyelim.
Renault Twizy
Tam boy elektrikli otomobiller haricinde, Türkiye’de 4 tekerlekli mikro otomobiller de satılıyor. Bu alanın öncülerinden Renault Twizy, iki kişinin arka arkaya oturması ve Formula 1 teknolojisi kullanılarak oluşturulan teknik altyapısıyla muhteşem bir yol tutuş sunuyor. Tam boy otomobiller gibi değerlendiremeyeceğimiz mikro otomobilleri satın almak yerine dakikalık ya da uzun dönem gibi farklı seçeneklerde de kiralayabiliyorsunuz.
Citroen Ami
Bu alanın en fazla dikkat çekenlerinden bir diğeri de Citroen Ami. Kubik tasarımında iki ikişi yan yana otururken, kapıların birbirlerine ters yönde açılması da bir başka Citroen radikalliği. Ev tipi prizden de şarj edilebilen Citroen Ami ile geçirdiğimiz birkaç saatin ardından yaşadığımız deneyimi 3 bölümlük bir seride aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
XEV Yoyo
Bu örneklerden XEV Yoyo hem sempatik hem de pratik özellikleriyle dikkat çekiyor. Üstelik hiç de “ucuz” bir izlenim vermiyor. 3D yazıcıda üretilen gövde parçalarıyla adından bahsettiren mikro otomobil sadece 2 kişilik oturma kapasitesi sunuyor. Bu modelin haricinde marka ayrıca XEV Kitty modelini de satıyor.
RKS
Elektrikli mikro otomobiller arasında RKS markası 2022’nin en dikkat çeken ürün serilerinden birine imza attı. Fiyatları 200.000 TL’den düşük olan A1 ve M5 isimli modellerde 1 kişi önde, ikinci kişi de hemen arkasında oturuyor. Oldukça dar genişlikleriyle bu araçlar şehir içinde kısa mesafelerde ya da yazlık yerlerde çok popüler. 6-8 saat arasında ev tipi şarjdan bataryaları tamamen doldurulduğunda 70-110 km seviyesinde menzil sunabiliyorlar.
RKS markasının diğer elektrikli otomobil seçeneklerinde 2 kişi yan yana oturabiliyor. Genişlik olarak geleneksel otomobillerden dar olan bu mikro otomobillerin uzunlukları 2.8 metre civarında. 300.000 TL seviyesindeki fiyatlarıyla bu ikiliden RKS D2, B sınıfındaki hatchback modelleri andıran tasarımıyla dikkat çekerken RKS R3 adeta MINI Countryman’in ölçeklenmiş bir modeli gibi. RKS D2, 4-6 saat arasında şarj olabilirken 120-150 km arasında menzil sunabiliyor ve 80 km/s maksimum hıza erişebiliyor. RKS R3 ise, 8-10 saat arasında şarj olabilirken 90 km menzil sunabiliyor ve 50 km/s maksimum hıza erişebiliyor.
Rainwoll RW10
Mikro otomobiller arasına 2023’de eklenen Rainwoll RW10, şık tasarımı ve canlı renkleriyle dikkat çekiyor. Tam otomatik, 4 koltuklu, klimalı, enerji rejenasyonlu fren sistemi, ABS ve EPS’nin standart olarak sunulduğu Rainwoll RW10’da 3 farklı donanım tercih edilebiliyor. 90 km/s maksimum hıza ulaşan mikro otomobil 120 ile 170 km arasında menzil sunabiliyor. 20 kW’lık güç 85 Nm’lik değerli elektrikli motor için gereken enerji 6.5 saatte şarj edilebiliyor.
{35101}
Yakında Türkiye’de Satılacak Elektrikli Otomobiller
BMW i5
Maserati Granturismo Folgore
Maserati Grecale Folgore
MG Cyberster
Peugeot E-3008
Rolls-Royce Spectre
{45590}