preloader

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

12.02.2020
2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Yazı Boyutu:

Yat dünyasının prestijli dergilerinden Boat International’ın her yıl verdiği Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri (Design and Innovation Awards) sahibini buldu.

Teknoloji ve lüksün akıl almaz noktalara geldiği süperyat dünyası deniz tutkunlarına hayallerinin de ötesinde bir dünya sunuyor. Sınırlar zorlanarak ortaya çıkan süperyatlar, Boat International dergisinin Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri ile taçlandırılıyor. Bu yıl ödüle layık görülen modelleri merak ediyor musunuz? O halde buyrun süperyatların büyüleyici dünyasına.

Race: En İyi Dış Tasarım

Motoryat/24-49,9m

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Dış tasarımı Officira Italiana Design’a ait Riva Yacht üretimi Race’in tasarımı, sahibinin çok yönlü bir deniz deneyimi ve kesintisiz manzara talebi üzerinden oluşan fikirlerle ortaya çıktı. Talebin üzerine Riva tasarımlarının vazgeçilmezlerinden paslanmaz çelik detaylar, verniklenmiş maun küpeşte gibi ayrıntılar eklenince 50 metre boyundaki Race doğdu. Süperyatın güvertesi ise önceki Riva modellerinin kadınsı hatlarının aksine yatay çizgiler ve erkeksi açılarla tasarlandı. 120 metre genişliğindeki güneşlenme alanıyla güverte, süperyatın cazibe noktalarından sadece birisi.

Lady S: En İyi Dış Tasarım

Motoryat/50m ve üstü

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Feadship Tersanesi’nden çıkma 93 metrelik Lady S’in ödül kazanmasını sağlayan dış tasarımı Michael Leach Design’a ait. Baştan kıça uzanan siyah camlar süperyatın uzunluğunu vurgularken jürinin dikkatine çeken unsurlar, yaşanılır güverte alanları, güverteler arasındaki şeffaflık gibi unsurlar olmuş. Lady S, Raymond Langton’a ait iç tasarımıyla en iyi motoryat iç tasarım ödülüne de layık görüldü. Süperyatın, zarafeti eğlenceyle birleştiren çok katmanlı iç tasarımının en dikkat çekici ayrıntısı ise sahip olduğu ilk yüzen IMAX sineması.

Scout: Bütünsel Tasarım

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Jüri heyetinin özel övgüsüyle Bütünsel Tasarım ödülüne layık görülen Hakvoort üretimi 63 metre boyundaki Scout’un hem iç hem de dış tasarımı H2 Design imzasını taşıyor. Sahibinin “evden uzak ev” fikri üzerinden tasarlanan uzun menzilli Scout, iki köpeğin de dahil olduğu geniş aileyi aylar sürecek seyirler süresince eğlendirecek unsurlarla donatıldı. Tasarım oluşturulurken süperyat sahibinin bir isteği de açık havanın tadını doyasıya çıkarabilecekleri geniş bir güverte olmuş. H2 Design’ın kurucusu Jonny Horsfield da, müşterisinin tüm isteklerini fazlasıyla yerine getirmeyi başarmış.

{8859}

Liara: En İyi Dış Tasarım/Yelkenli

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Baltic Yachts’ın Liara’sının Malcolm McKeon Design tarafından ortaya çıkarılan dış tasarımı yenilikçi ve aestetik çizgisiyle jüri heyetinin kalbini çalmış. 34 metrelik boyuyla süperyat dünyasında bir hayli küçük kalan Liara’nın sahibinin büyük planları var: Eşiyle birlikte dünyayı dolaşmak. Dolayısıyla teknesinin siparişini verirken önceliği güvenli ve sağlam bir tasarım olmuş. Bu amaçla kokpit her daim kuru kalacak ve güneşten korunacak şekilde tasarlanmış. Ancak yarışlara katılma ihtimaline karşı hardtop istendiğinde çıkarılabilecek şekilde inşa edilmiş. Bu arada Liara’nın Adam Lay’e ait iç tasarımının yelken kategorisinde ödüle layık görüldüğünü de belirtelim.

Calypso: En İyi İç Tasarım

Motoryat/500 GT altı

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Calypso’nun plaj evi havasındaki zengin ve ayrıntılı iç tasarımı, akıllıca inşaat teknikleri ve küçük oyunlar sayesinde ahşap bir yelkenli tekneyi anımsatıyor. 36 metre boyundaki Calypso’nun iç tasarımını ortaya çıkaran isim Vickers Studio. Üretimini ise Mulder Tersanesi gerçekleştirdi. İç tasarımda hakim olan ağartılmış meşe, paslanmaz çelik, deri, hafif kumaşlar, panjurlu kapılar ve büyük pencereler özellikle salonun okyanus evi havasını güçlendiriyor.

Excellence: En İyi Aydınlatma

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Süperyatlarda lüks ve konfordaki gelişim aydınlatmanın da önemli bir tasarım unsuru haline dönüşmesine yol açtı. 80 metre boyundaki Excellence da, jürinin özel övgüsüyle En İyi Aydınlatma kategorisinde ödülün sahibi oldu. Süperyatın sahibi gerçek bir otomobil, heykel ve sanat tutkunu. Onun bu merakı iç tasarımın oluşturulmasında da önemli bir rol oynamış. Ayarlanabilir ve sıcak ışıklandırma, bolca bulunan aynalarla bir araya gelince Excellence parlak ve modern bir iç tasarıma sahip olmuş.

{772631}

Zalanka: En İyi Mühendislik

Yarı Deplasman ya da Planing Motoryat

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Bir teknenin mühendislik başarısının altında gövdesinin su üstünde görünen kısmının dışında inşasında kullanılan malzemeler, gövdenin altı, gücü ve hız tasarımının doğru bir şekilde bir araya gelmesi önemli rol oynar. Bu kategoride iki rakibiyle yarışan Dominator’un 27 metre boyundaki Illumen 28 modeli olan Zalanka, denize elverişliliği, hidrodinamik yapısı ve seyir menziliyle öne geçmeyi başardı ve ödülün sahibi oldu.

Najiba: En İyi Mühendislik

Deplasman Motoryat

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Altı finalistin yarıştığı bu kategoride jüri heyetinin göz önünde bulunduğu kriterler teknenin menziline göre yakıt harcaması ve performansıydı. En sonunda iki model geriye kaldı: Najiba ve Flying Box. Son değerlendirmelerin neticesinde daha dar gövdeye sahip Najiba ödülün sahibi oldu. Deneme seyirlerinde 12 knot’lık seyir hızında mil başına 11 litre yakıt tüketen Najiba’ya bu özelliği 10.000 deniz milinden fazla menzil sunuyor. 58 metre boyundaki Najiba, Feadship tarafından üretildi.

Canova: En İyi Deniz Mühendisliği/Yelkenli

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

2019’un en hızlı çıkış yapan süperyatı hiç kuşkusuz Canova. Çünkü Baltic Yachts üretimi 43 metre boyundaki Canova, normalde yeni nesil açık deniz yarış teknelerinde gördüğümüz foil’lere (su kanadı) sahip ilk süperyat. Bu özelliğiyle süperyat dünyasında yenilikçiliği bir adım öteye taşımayı başardı Canova. Mühendisliği Farr Yacht Design tarafından gerçekleştirilen Canova’nın elektrikli vinçle yönetilen foil’leri bir uçak kanadı gibi etki göstererek teknenin bayılmasını azaltırken hızının artmasını sağlıyor.

LeVen 90: En İyi Yeni Seri

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Van der Valk Tersanesi’nin 28 metrelik yeni serisi LeVen 90 aslında kişiye özel üretim olarak ortaya çıkmış. Ancak ortaya çıkan tasarım son derece tatmin edici olunca tasarım ekibi tekne sahibini ikna ederek seri üretilebilecek hale çevirmiş. Bir ailenin günlük gezi teknesi olarak kullanabileceği şekilde tasarlanan 28 metrelik LeVen 90, tek gecelik konaklamaya da olanak sağlıyor. Vripack tasarımı özel gövde yapısı performanslı seyirler sunuyor.

Bold: En Dikkat Çekici Özellik

2020 Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri

Silver Yachts’ın inşa ettiği 85 metre boyundaki Bold, tam 18 modelin yarıştığı bu kategoride Espen Oenio tasarımı kış bahçesiyle ipi göğüslemeyi başardı. Dünyaca ünlü tasarımcı Bold’da, bugüne kadar denenmeyeni hayata geçirdi ve sıra dışı özelliklere sahip kış bahçesini süperyatın en dikkat çekici özelliği haline getirdi. Zeminden tavana kadar camlarla kaplı bu kış bahçesinin tabanının bir bölümü, helikopterin hangara girmesi gerektiğinde yükselerek büyük bir depolama alanı haline dönüşüyor. Etrafındaki katlanabilir, tamamen kaldırılabilir ya da kaydırılabilir camlarıyla son derece ferah bir alan olan kış bahçesi istendiğinde açık istendiğinde kapalı bir alana dönüştürülebiliyor.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları