2023 Süperyat Trendleri
Yazı Boyutu:
Servet değerindeki bütçelerin havalarda uçuştuğu süperyat endüstrisinin 2023 trendlerine yine çevreci kaygılar damgasını vuruyor. Daha çevreci süperyatlar için en büyük talep yeni nesil zenginlerden geliyor. Süperyat sahiplerinin talepleri ve sektör temsilcilerinin gayretleri bir araya gelince endüstride büyük gelişmeler yaşanıyor.
Süperyatlar lüks yaşamın sembolü. Sadece ultra zenginlerin, yani bu büyülü dünyanın yarattığı milyarlarca dolarlık, euroluk masrafın altından kalkabilenlerin dünyası. Günümüzde yaklaşık 8 milyar insanın bulunduğu dünyada bulunan süperyat sayısı 10.000’in biraz üstünde. Bu da milyar dolarların uçuştuğu süperyat dünyasının aslında ne kadar küçük bir kitleye hitap ettiğinin en büyük kanıtı. Peki bu durum süperyat endüstrisini olumsuz mu etkiliyor? Hayır! Aksine yükte hafif pahada ağır bu endüstri, önüne çıkan engellere rağmen hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Her yıl onlarca süperyat üretiliyor ve yeni sahibine teslim ediliyor. Süperyatlar hem tasarım hem de teknolojik olarak her yıl evrilmeye devam ediyor.
Birkaç ay önce Milano’da düzenlenen Superyacht Design Festival’da (Süperyat Tasarım Festivali) bu dünyanın en önemli isimleri bir araya geldi ve endüstrinin nereye gittiğini konuştu. Etkinlikte yapılan konuşmalarda süperyat endüstrisinin 2021 yılında rekor bir rakama ulaştığı belirtildi. 2021 yılında siparişi verilen 1024 süperyatın bir kısmının üretimi hâlâ devam ederken 750 tane de satış gerçekleşti.
Superyacht Design Festival’in ana konularından biri de süperyat tasarımının geleceğiydi. Süperyat tasarımlarının nereye gittiği, gelecekte sektör paydaşlarını ne gibi gelişmelerin beklediği toplantının ana konularından biriydi. Sürdürülebilirlik, üzerinde en çok durulan konu oldu. Nitekim çevre krizi; lüks yaşam uğruna bıraktığı karbon ayak izi ve harcanan servetler nedeniyle sürekli göz önünde bulunan süperyat endüstrisinin başında adeta Demokles’in kılıcı gibi beklemeye devam ediyor. Yeni nesil süperyat sahiplerinin daha çevreye duyarlı olması da süperyat tasarımının geleceğini belirleyen en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Etkinlik süresince gerçekleştirilen söyleşilerde, gelecekte kullanılacak hiç fosil atık içermeyen yakıt türleri konusundaki yeni gelişmeler, elektrik ve hidrojen temelli motor teknolojileri hakkında konuşuldu. Ayrıca bu süreçte tasarımcılara çok önemli görevler düştüğü ve dünyanın bu yeni haline çok hızlı bir şekilde adapte olmanın önemine dikkat çekildi. Toplantılarda bu meselenin alt başlığı olarak değerlendirilebilecek yepyeni bir konuya da ilk kez dikkat çekildi. O da, tıpkı moda dünyasında bir süredir çok gündemle olan ikinci el kıyafet kullanımı gibi ikinci el süperyat sektörünün de çekici hale getirilmesiydi.
Biz de OGGUSTO olarak konuya biraz daha derinlemesine girip süperyat dünyasında 2023 trendlerini ele almak istedik. Bunun için de ülkemizin en başarılı yat tasarım ofislerinden Red Yacht Design’ın kurucu ortağı ve gemi inşa mühendisi Fatih Sürekli, gelecekte ismini çok duyacağımız ve şimdiden geleceği yansıtan tasarımlarıyla tüm dünyanın dikkatini çeken iki genç tasarımcı Nicolò Piredda ve Ignacio Bourgon’a fikirlerini sorduk. Başarılı tasarımcılardan gelen fikirler süperyat dünyasının geleceğine de ışık tutuyor.
Fatih Sürekli, Red Yacht Design Kurucu Ortağı
Şu aralar süperyat dünyasının üzerinde en çok çalıştığı, önümüzdeki dönemlerde tasarımdan üretime birçok noktaya damga vuracak en önemli konu sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlik, tersanelerin ürettiği karbon ayak izinden içeride kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilir olmasına ya da kullanılan geri dönüştürülmüş malzemelerin miktarına kadar her noktada önümüze çıkıyor. Bu hassas konunun başını Blue Water Foundation kurumu çekiyor. Süperyat dünyasının önde gelen firmalarının ortak inisiyatifi olarak hayata geçen bu kurum, çevreci yeni etik değerler ortaya çıkarırken tasarımcı ve üreticilerin sürdürülebilir yat inşa etme konusunda kendilerini daha da geliştirebilmeleri için eğitimler veriyor.
Diğer yandan son beş yılda oldukça popüler olan explorer (keşif) tipi yatların popülaritesini devam ettiriyor. Bu teknelere olan yoğun ilgi daha uzun yıllar devam edecek. Ayrıca son yıllarda cam kullanımının artması sebebiyle doğal ışık alan teknelerin daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. Bu alandaki son teknolojik gelişmeler camların aynı zamanda yapısal olarak da destekleyici üretebileceğini gösteriyor. Böylelikle üst yapılarda dikmeler azalırken tam boy camlar hem tekneyi yepyeni bir boyuta taşıyor hem de yapısal eleman gibi görev yapabiliyor.
Dikkat çeken bir başka gelişme ise spor tekne alanında trendin artık daha büyük teknelere evrilmesi. Artık spor araba markalarının yat dünyasıyla iş birlikleri 17-18 metrelik yatlardan başlıyor. Hatta 24 metre bandında birçok sportif teknenin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bir diğer konu da elektrikli tender’ların giderek daha fazla fuarlarda yer alması ve tercih edilmesi. Elektrik motorların ve pillerin gelişimi sayesinde daha büyük metrelerde elektrikli tender’lar tercih edilmeye başlandı. Her ne kadar daha yolun başında olsak da birkaç yıl içinde elektrikli teknelerde büyük bir artış göreceğiz. Hibrit sevk sistemleri de aynı şekilde daha yaygın hale gelecek.
Yat dünyasının geleceğindeki bir başlık ise “multiple-ownership” dediğimiz bir yatın birden fazla sahibinin olması ve farklı zaman dilimlerinde kullanması. Bu trendin özellikle gençler arasında yaygınlaştığı dikkat çekiyor. Gençler deneyimin sahip olmaktan daha önemli olduğunu düşünüyorlar ve yat sahipleri giderek gençleşiyor.
Ignacio Bourgon, Boat International Yılın Genç Tasarımcısı 2022 Ödülü Kazananı
Diğer sektörlerde olduğu gibi süperyat tasarım dünyasında da yeni nesil, gelecek trendlerini belirliyor. Yeni nesil süperyat sahipleri ve tasarımcılar artık çok daha fazla çevre bilincine sahip. Sektörde giderek daha fazla müşterinin doğa ile daha yakın bir temasta olmak istediğini ve aynı zamanda karbon ayak izlerini azaltmak için yeni yollar talep ettiğini görüyoruz. Tasarım açısından bu; yumuşak çizgiler, suya yakın büyük açık alanlar ve içten dışa bir deneyim için yapısal cam kullanımı anlamına geliyor. İç mekânlara gelince, sürdürülebilir malzemelerin, doğal pigmentlerin entegrasyonu ve yeşil alanların yaratılması popüler hale geliyor.
Nicolò Piredda, Boat International Yılın Genç Tasarımcısı 2018 Ödülü Kazananı
Tasarımcılar olarak yeni trendlerin araştırılmasına ve geliştirilmesine, öncelikle pazarın günümüzde ne istediğini anlamaya ve bu talebi kendi tasarım dilimize nasıl çevirebileceğimizi hayal etmeye odaklanıyoruz. 2023 trendlerine baktığımızda dinamik, devinim halinde ve bu sayede su üstünde kayıyormuşçasına görünen dış tasarımlar dikkatimizi çekiyor. Ayrıca geometrik mükemmellik arayışı ile yaratıcılığın sezgisini terk etmek arasında gidip gelen cesur tasarımlar öne çıkıyor. Yeni tasarım işaretleri yumuşak, uyumlu ve göze bir elementten diğerine hiç durmadan geçişte eşlik ediyor. Biz de kıçtan pruvaya ışık darbelerinin akmasını sağlayan kıvrımlı yansımalara sahip doğru yüzeyler yaratma peşindeyiz.
İç tasarımda ise doğa ile saf temas öne çıkıyor. Gün boyunca içerideki ışık ve renkler değiştikçe, atmosfer sıcaklıkla doldukça, manzara tasarımda giderek daha merkezi hale geliyor. Yeni tasarımlarımızda atmosferi ele geçirmeyip lüks bir dokunuş katan sofistike ve zarif mimari unsurları rafine detaylarla kaleme alıyoruz. Kumlu ahşaplar, kaba taşlar ve doğal metaller son yıllarda iç tasarımın ana karakterleri oldu. 2023 yılında da doğa ve lüks birlikteliğini koruyacak.