preloader

Dünyanın En Büyük Yelkenli Süper Yatları

13.05.2024
Dünyanın En Büyük Yelkenli Süper Yatları

Yazı Boyutu:

Hepsi ayrı ayrı bir mühendislik dehası olan ve her görenin kalbini çalan dünyanın en büyük yelkenli süper yatlarını keşfedin.

Süper yat denildiğinde akla hep motoryat gelir. Çünkü yelkenli teknelerin kullanımı motoryatlara göre daha zahmetlidir. Dolayısıyla yelkenli süper yatlara denizlerde daha az rastlanır ancak yelkenliyle yapılan ve rüzgarların eşlik ettiği deniz seyrinin keyfi hiçbir şeye benzemez. Hepsi ayrı bir mühendislik dehası olan ve her görenin kalbini çalan dünyanın en büyük yelkenli süper yatlarını bu yazımızda bir araya getirdik.

Sailing Yacht A

Bu sıra dışı görünümlü yelkenli süper yatın boyu tam142 metre. “Dünyanın en büyük yelkenli süper yatı” unvanını elinde tutan Sailing Yacht A, aslında hem bir yelkenli hem de motor yat olarak üretildi. En uzunu 100 metreye ulaşan üç tane karbon direğe sahip Sailign Yacht A, 2017 yılında Alman tersane Nobiskrug tarafından suya indirildi. Rus milyarder Andrey Melnichenko için üretilen süper yatın sadece mürettebat kapasitesi 51 kişi. Bu sıra dışı süper yat dev cüssesine rağmen 21 knot hıza ulaşabiliyor.

Koru

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’a ait olan yeni süper yatı Koru, sektörde son bir yıldır en çok konuşulan konulardan biri. Hollanda’daki Oceanco Tersanesi’nde üretilen ve kısa süre önce suya indirilen Koru, 127 metrelik boyuyla dünyanın en büyük ikinci yelkenli süper yatı unvanını elde etti. Klasik bir görünüme ve siyah bir gövdeye sahip süper yatın üç direği ve üç güvertesi bulunuyor. Bu süper yat sahibiyle birlikte 18 misafire ve 40 mürettebata ev sahipliği yapabilecek büyüklükte. Büyük bir gizlilikle üretilen Koru’nun bugüne kadar hiçbir süper yatta bulunmayan teknolojik özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.

Black Pearl

106 metre boyundaki Black Pearl, 2016 yılında suya indiğinde simsiyah gövdesi ve olağanüstü teknolojisiyle büyük ses getirmiş ve Dünya Süper Yat Ödülü’ne layık görülmüştü. Batman filmlerinden fırlamış gibi görünen bu tekne, Atlantik Okyanusu’nu hiç yakıt harcamayarak geçmeyi başaran dünyanın en büyük yelkenlisi olarak denizcilik dünyasına adını altın harflerle yazdırdı. Dykstra’nın buluşu olan Dynarig ile donatılan Black Pearl’ün yelken direkleri kendi etrafında 360 derece dönerek rüzgarı en verimli şekilde kullanılabiliyor. Toplam 2.900 metrekarelik alana sahip yelkenleri tek bir kişi tarafından dokunmatik kontrol paneli aracılığıyla kontrol edilebiliyor.

Eos

Üç direkli gulet tipi süper yat olan Eos, 2006 yılında suya indirilmesine rağmen 93 metrelik boyuyla dünyanın en büyük dördüncü yelkenlisi olma unvanını kimseye kaptırmıyor. 21 mürettebat ve 16 misafir ağırlayabilen Eos, şık ve vintage görüntüsüyle rakiplerinden ayrışmayı da başarıyor. Gövdesi alüminyumdan üretilen Eos, 16 knot hıza ulaşıyor. Ünlü Alman süper yat üreticisi Lürssen tarafından inşa edilen Eos, Fox Yayın Grubu’nun sahibi ABD’li iş insanı Barry Diller’a ait.

Athena

Hollandalı tersane Royal Huisman tarafından inşa edilen Athena, EOS’dan da daha eski bir süper yat. 2004 yılında suya indirilen Athena’nın boyu tam 90 metre. Silikon Vadisi’nin kurucularından biri olan girişimci James H. Clark’ın sahibi olduğu Athena, modern zamanların en güzel uskuna tipi teknelerinden biri olarak kabul ediliyor. 2008 yılında yenilenen Athena’da 12 misafir ve 22 mürettebat konaklayabiliyor.

Maltese Falcon

Perini Navi tarafından İstanbul’da inşa edilen 88 metre boyundaki Maltese Falcon, 1990 yılında suya indirildiğinde süper yat endüstrisinde yer yerinden oynamıştı. En önemli sebebi ise o güne kadar ilk kez uygulanan ve rüzgarı en verimli açıdan yakalayabilmesi için kendi etrafında 360 derece dönen yelken direkleriydi. Aradan 34 yıl geçmesine rağmen bu teknoloji hala sadece birkaç süper yatta bulunuyor. Üç direkli olan bu süper yat dünyanın en ikonik teknelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Aquijo

Oceanco ve Vitters tersaneleri tarafından 2015 yılında suya indirilen Aquijo’nun dünyanın en büyük yedinci süper yatı olmasının yanında çok önemli bir özelliği daha var. 86 metre boyundaki Aquijo, dünyanın keç armalı en büyük süper yatı. Performansıyla dikkatleri üzerine çeken Aquijo, 35-40 knot rüzgarda 20.4 knot gibi inanılmaz bir hıza ulaşıyor. Bu çok etkileyici süper yatın ana yelken direğinin boyu ise 88 metre.

Sea Eagle II

2020 yılında Royal Huisman tarafından suya indirilen Sea Eagle II, Hollandalı tersanenin bugüne kadar ürettiği en büyük hacimli süper yat. Aslında proje ilk ortaya çıktığında tasarımcıların hayalinde daha klasik görünümlü bir yelkenli varmış ancak Sea Eagle II’nin sahibi son anda fikir değiştirince bu süper yat üç direkli ve modern görünümlü bir yelkenliye dönüşmüş. Alüminyum gövdeye sahip olan süper yatta 11 misafir rahatça konaklayabiliyor.

M5

Dünyanın En Büyük Yelkenli Süper Yatları

Listenin dokuzuncu sırasında yer alan ve ve göz alıcı görüntüsüyle herkesi büyüleyen M5’in bir özelliği de dünyanın tek direğe sahip olan en büyük yelkenlisi olması. 78 metre boyundaki M5, aslında ilk olarak 2004 yılında başka Mirebella V ismiyle suya indirildi. 2020 yılında büyük bir refitten geçerek hem teknik birçok özelliği yenilendi hem de bembeyaz olan gövdesi metalik bir renge kavuştu. Bugün Teksaslı bir petrol zenginine ait olan M5 güçlü rüzgarların yardımıyla 14 knot hıza ulaşabiliyor.

Badis 1

Bir zamanlar süper yat endüstrisine damgasını vuran İtalyan tersane Perini Navi’nin bir başka ürünü olan Badis 1’in boyu 70 metre. 2016 yılında suya inen Badis 1, Fransız tasarımcı Philippe Briand’ın kaleminden çıkmış. Altı kamarasında 12 kişiyi ağırlayabilen Badis 1’in mürettebat kapasitesi ise 11 kişi. Simsiyah gövdesi ve yelkenleriyle etkileyici bir görüntüye sahip olan Badis 1’in ulaştığı en yüksek hız ise 17 knot.

{113666}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları