100 Yılı Aşkın Tarihiyle Deniz Üzerindeki Saray: Halas 71
Yazı Boyutu:
100 yılı aşkın tarihiyle deniz üzerinde zarif bir saray gibi boy göstermeye devam eden Halas 71’i yakından keşfedin.
Gelibolu Deniz Harekatı’na katılıp halen çalışır durumda olan Halas 71, 100 yılı aşkın tarihiyle deniz üzerinde zarif bir saray gibi boy göstermeye devam ediyor. 1984 yılında Haldun ve Çiğdem Simavi tarafından satın alınarak tüm donanımı günümüz teknolojisine uyarlanan ve lüks charter gemisine dönüştürülen, 2008 yılında ise Mustafa ve Caroline Koç’a devrolarak iki yıl süren bir renovasyon sürecinden sonra bugünkü düzenine ulaşan Halas 71’i yakından keşfedelim.
Halas 71’in Tarihi Yolculuğu
İstanbul’un en değerli tarihi hazinelerinden biri olan Halas 71, 1914 yılında İskoçya’nın Glasgow şehrinde Fairfield Shipping Co. tarafından inşa edildi. “M/S Reşit Paşa” olarak adlandırılan gemi, Birinci Dünya Savaşı sebebi ve bazı stratejik nedenlerden dolayı İngiliz Hükümeti tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na teslim edilmedi ve ismi “Waterwic” (Su Cadısı) olarak değiştirildi. Gemi, 1915 yılı başlarında İngiltere ve Fransa’nın Çanakkale’de başlattıkları talihsiz işgal harekatı sırasında Kraliyet Donanması Destek (RFA) birlikleri içinde nakliye gemisi olarak hizmet vermek üzere sevk edildi.
Birinci Dünya Savaşı’nın 1918 yılında sona ermesiyle Osmanlı sularına giren gemi, dört yıl boyunca İngiliz birliklerine bağlı olarak hizmet verdi. Cumhuriyet’in kurulmasıyla 1923 yılında Şirket-i Hayriye’ye geçti ve kurtuluş anlamına gelen “Halas” adını aldı. Halas, Gelibolu Deniz Harekatı’na katılıp halen çalışır durumda olan tek gemi olma özelliğine sahip. 2017 yılında ‘Birleşik Krallık Ulusal Tarihi Gemiler’ kataloğuna girerek tarihi bir değer olarak kabul edilen gemi, 65 yıl boyunca boğazda yolcu vapuru olarak yolcu taşıdı. 1984 yılında Haldun ve Çiğdem Simavi tarafından satın alınarak tüm donanımı günümüz teknolojisine uyarlanan Halas, lüks charter gemisine dönüştürüldü. 2008 yılında Mustafa ve Caroline Koç’a devrolan gemi, iki yıl süren bir renovasyon sürecinden sonra bugünkü düzenine ulaştı.
Halas 71’in Ağırladığı Önemli İsimler
Prens Charles, Prenses Margaret, Prens ve Prenses Michael of Kent, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterand, Amerika eski başkanlardan Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, Türkiye eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Abdullah Gül, tarihe tanıklık eden Halas 71’in ağırladığı önemli misafirler arasında yer alıyor.
12 Kabini İle Yüzen Lüks Otel
Halas 71 gemisi, 12,3 metrekareden 43 metrekareye kadar farklı büyüklüklerde toplamda 12 kamaraya sahip. Altı kişilik bir ekibi olan Halas 71, boğazda davetlere ev sahipliği yaparken güneyde ise 12 kabiniyle lüks charter olarak kiralanabiliyor.
Eğlenceli Aktiviteler ve Arındırıcı Hizmetler Tek Bir Gemide
Lüks charter olarak da kiralanabilen Halas 71, su sporları ile misafirlerinin eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor. Bünyesinde hem yetişkinler hem çocuklar için su kayağı, şnorkel seti ve paleti, hamburger gibi deniz oyuncakları bulunduruyor. Ayrıca Halas 71, içinde yer alan sauna ve masaj odalarıyla da misafirlerinin dinlendirici ve arındırıcı bir yolculuk yapmasını sağlıyor.
Halas 71’in Mavi Yolculuk Rotaları
Halas 71, kış aylarında İstanbul Boğazı’nda hizmet verirken, yaz aylarında ise rotasını Türkiye’nin batı ve güney sahillerine çeviriyor. Yaz aylarında misafirlerine üç farklı program hazırlayan Halas 71, bunun dışında isteğe özel rotalar da oluşturabiliyor.
Bodrum’dan hareket eden ilk program, Cennet Koyu’nda başlayıp sırasıyla İkiz Adalar Kempinski Koyu, Çökertme, Akbük, Çam Limanı, Karacasöğüt, İngiliz Limanı, Değirmen Bükü, Yeni Adalar, Amazon Bükü, Bencik, Mersincik, Knidos’u dolaşıyor ve Bodrum’da sona eriyor. İkinci program Bodrum’dan Knidos’a hareketle başlıyor. Knidos’ta geceledikten sonar sırasıyla Palamutbükü, Hisarönü, Selimiye, Bencik, Dirsek Bükü, Bozburun, Bozukkale, Serçe Limanı, Kumluca ve Dalyan’a uğrayıp Göcek’ta sona eriyor. Üçüncü programın ilk durağı ise Göcek. Yol üzerinde sırasıyla Fethiye, Karacaören, Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Güvercinlik, Yeşilköy Limanı, Kalkan, Kaş ve Kekova’ya uğradıktan sonra tekrar Göcek’e dönülüyor.