preloader

Pırlanta Gibi Işıldayan Süperyat: Crystal

28.09.2022
Pırlanta Gibi Işıldayan Süperyat: Crystal

Yazı Boyutu:

Üzerindeki geometrik desenleriyle ve bu desenlerin yarattığı ışıltıyla son günlerde en çok konuşulan süperyatlardan biri olan Crystal’ın tüm detaylarını keşfedin.

Etkileyici süperyat konsepti Crystal, gövdesinin üzerine yerleştirilmiş asimetrik üçgen ve dörtgen şekindeki pencerelerle dikkatleri üzerine çekiyor. Son derece cesur bir görünüme sahip Crystal’da süperyatın gövdesi boyunca uzanan geometrik desenler, akıcı kemerler ve eğrilerle birleşince ezberbozan bir tasarım ortaya çıkıyor.

Bu geometrik şekilde biçimlendirilmiş pencerelerin görevi, süperyatın dış görünüşünü eşsiz kılmanın çok ötesinde. Gövdeye serpiştirilen asimetrik pencereler yarattığı ışık oyunlarıyla güvertenin bir mücevher gibi ışıldamasını sağlıyor. Konsepti ortaya çıkaran Christian Leyk, bu sıra dışı süperyatın tasarımını “Crystal, doğal ışık ve stratejik gölgeleme yoluyla ‘doğayı takip etmek’ için tasarlanan çeşitli alanlar ile farklı bir stil yaklaşımına sahip” sözleriyle özetliyor.

Pırlanta Gibi Işıldayan Süperyat: Crystal

Işık oyunlarıyla süslenen yarı kapalı güverte, yüzme havuzu, oturma grubu ve barıyla modern tasarımın eşsiz bir örneği. Bu çok keyifli mekanın tadını çıkarmak isteyenlerin şarap mahzeni de emrine amade. Bombeli yapısıyla bugüne kadar hiç görmediğimiz türden bir yüzme platformuna sahip olan Crystal’ın spor salonu ve deniz oyuncaklarıyla dolacak geniş garajı lüks adına her şeyi tamamlıyor. 12 misafirin konaklayabildiği Crystal’ta tekne sahibinin kamarası tüm ene yayılacak şekilde tasarlanmış. Bu sayede son derece geniş olan bu kamara katlanabilir balkonlarla tamamlanıyor.

Atlantik’i Hiç Yakıt Harcamadan Aşacak

Pırlanta Gibi Işıldayan Süperyat: Crystal

Uskuna tipindeki üç direkli Crystal’ın çok önemli bir özelliği daha var. O da yelkenlerinin ilk kez yıllar önce uygulanmasına rağmen hâlâ daha iyisi icat edilmediği için “Gelişmiş teknoloji” özelliğini koruyan Dyna Rig sistemiyle donatılmış olması. Bu sistem ilk olarak yıllar önce Maltese Falcon isimli süperyatta uygulanmıştı. İkinci olarak da 2016 yılında denize indirilen Black Pearl isimli süperyatın direkleri bu sistemle donatıldı. Kısa süre önce suya indirilen Jeff Bezos’un yeni süperyatının da bu sistemle donatıldığı belirtiliyor. Dolayısıyla Crystal üretildiğinde, Dyna Rig sistemine sahip dördüncü süperyat olacak.

Dyna Rig sisteminde yelken direkleri kendi etrafında 360 derece dönüyor ve bu sayede yelkenler rüzgarı en verimli şekilde kullanarak süperyatın performansını artırıyor. 2019 Boat International Design&Innovation Awards’ta “Yelkenlilerde En İyi Deniz Mühendisliği” ödülünün sahibi olan 106 metre boyundaki Black Pearl, hibrit motoru ve Dyna Rig’le donatılmış yelken direkleri sayesinde Atlantik’i hiç yakıt harcamadan geçmeyi başaran ilk süperyat olmuştu. Black Pearl bu özelliğiyle çok büyük ses getirmişti.

Pırlanta Gibi Işıldayan Süperyat: Crystal

Crystal’ınn en yüksek hızı konusunda henüz kesin bir açıklama yok. Ancak yelkenle 30 knot’a kadar ulaşabilen Maltese Falcon ve Black Pearl’ün hızını yakalaması ve Atlantik Okyanusu’nu hiç yakıt harcamadan geçmesi bekleniyor.

Crystal’ın tasarımında her ne kadar daha çok açık alanlara önem verilse de özünde bir süperyattan ne ararsanız üzerinde barındırıyor. Tasarımda önem verilen bir nokta da iç ve dış mekânların arasındaki etkileşim. Tasarımcı Christian Leyk bu etkileşimi şu sözlerle açıklıyor:

“Gerektiğinde dışarıdaki doğal ışığın içeri girmesi ve yine gerektiğinde gölge sağlanması. İşte bu dengeyi sağlayan ve Crystal’ın bir mücevher gibi içeriyi ışıltılı kılan üzerineki geometrik desenli pencereler olacak.”

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları