Akneli Ciltler İçin Bakım Önerileri
Yazı Boyutu:
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ezgi Özkur’a akneye neden olan sebepleri ve farklı akne çeşitlerini sorduk. Sivilce alanındaki etkili tedavi yöntemlerini, içerik ve uygulamaları sizin için öğrendik.
Akne Nedir ve Neden Oluşur?
Akne, gözeneklerin yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkandığında ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu tıkanma, beyaz noktalara, komedon denilen siyah noktalara veya iltihaplı sivilcelere neden olabilir. Akne, her yaştan insanı etkilemesine rağmen en çok gençler arasında yaygındır.
Akne, gözenek denilen kıl foliküllerinin tıkanmasıyla başlar. Gözenekleriniz şunlarla tıkanabilir:
- Sebum: Cildiniz için koruyucu bir bariyer sağlayan yağlı bir maddedir. Sebumun fazla salgılanması gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olabilir.
- Bakteriler: Cildinizde doğal olarak az miktarda bakteri yaşar. C. Acnes denilen bir bakteri yağlı ortamda çoğalmak için elverişli ortam bulur, yağla dolu tıkanmış gözenekte üreyerek iltihaplı akne oluşumuna neden olur.
- Ölü cilt hücreleri: Cilt hücrelerimizin stratum korneum denilen en üst tabakası, alttan daha fazla hücrenin büyümesine yer açmak için sık sık dökülür. Bu ölü hücreler de gözeneklerin tıkanmasına neden olur.
Akneyi Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Spor kaskı gibi dar kıyafetler ve başlıklar giymek veya maske takmak akneyi tetikleyebilir. Bunun yanı sıra; hava kirliliği ve belirli hava koşulları, özellikle yüksek nem, ağır losyonlar ve yağlı kremler gibi yağlı kişisel bakım ürünleri kullanmak veya kızartma yağı bulunan bir restoranda çalışmak gibi rutin olarak yağla temas ettiğiniz bir alanda çalışmak da yine akneyi tetikleyen faktörler arasında yer alabilir.
Stres, kortizol hormonunu artırarak akne oluşumunu artırabilir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak da akne çıkabilir. Sivilceleri sıkmak ve oynamak büyümesine neden olabilir. Bazı kozmetik ürünler akne çıkışını artırabilir. Son araştırmalar, glisemik indeksi yüksek şekerli gıdaların da akne çıkışını artırdığını göstermiştir.
Erişkin Aknesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Erişkin aknesi 25 yaşından sonra devam eden veya 25’ten sonra başlayan akne durumudur. Ergenlik aknesine benzer şekilde retinoidler, benzoil peroksit, salisilik asit içeren topikal krem/losyon gibi ürünler veya ağızdan antibiyotik veya izotretionin içeren haplar kullanılabilmektedir. Tedavide seçilecek ajan dermatoloji uzmanları tarafından muayene sonrası belirlenmektedir. Seçilecek tedavide belirleyici etkenler, aknenin şiddeti, aknenin formu (kistik, komedonal vb), çukur iz bırakıp bırakmadığı, hastanın cilt tipi, retinoidli kremleri tolere edip edemeyeceği, gebelik planı olup olmaması gibi durumlardır.
Erişkin Aknesi Önlenebilir mi?
Yapılan araştırmalarda erişkin aknesi yaşayan kişilerin sadece belirli bir kısmında hormonal problemler saptanmıştır. Adet düzensizliği, kıllanma artışı gibi ek şikayetleri olan kişilerde polikistik over sendromu gibi jinekolojik bazı hastalıklar taranmalı ve varsa tedavi edilmelidir. Bu altta yatan rahatsızlıkların tedavisi, erişkin aknesinin de iyileşmesinde önemlidir.
Akneli ciltlerde özellikle cilt bakım rutini daha da büyük önem taşır. Özellikle cilt temizliği çok önemlidir. Makyajla uyumak, akşam cilt temizliği yapmadan uyumak, gözeneklerin tıkanıklık riskini artıracağı için akne oluşumunu arttırır. Yine çok aşırı yıkamak da cilt bariyerini bozarak kızarıklık ve hassasiyet şikayetini arttırır.
Cildi doğru temizleme şekli günde 1 veya 2 defa (biri mutlaka gece olmak şartıyla) 20 saniye süreyle cilde uygun bir yıkama jeliyle köpürterek, ılık suyla durulama şeklinde yapılabilir. Salisilik asitli yıkama jelleri gözeneklerdeki artık keratini, kiri temizlemede etkilidir, akne oluşum riskini azaltır.
Dermatoloji uzmanınızın mevcut olarak başladığı bir akne tedavisi varsa ona uygun cilt bakım rutini oluşturacaktır. Bunun haricinde akneye meyilli ciltler rutinlerinde yıkama jelleri dışında, ciltlerinin tolere edebildiği sıklıkta AHA, BHA içeren tonik veya serumlar kullanabilir. AHA (alfa hidroksi asitler) ve BHA (beta hidroksi asitler) ve hassas ciltlerde de PHA (poli hidroksi asitler) ciltteki ölü deriyi temizlemeye yardımcı olur ve gözeneklerde birikinti olma riskini azaltır.
Tüm ciltlerde nemlendirme öneriyoruz. Hem cilt bariyerini sağlamlaştırmak hem asit veya akne kremleri gibi medikal tedavilerinin tolere edilebilme oranını arttırmak için. Akneye meyilli ciltler ince dokulu su bazlı veya “acne prone skin”, “akneye meyilli ciltler için” ibareleri olan nemlendiricileri kullanabilir.
Fungal Akne Nedir? Erişkin Aknesinden Farkı Nedir?
Fungal akne, kıl folikülü (gözeneklerin) Malassezia mayası adı verilen bir mantarla enfekte olması durumunda ortaya çıkan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu duruma Malassezia foliküliti veya Pityrosporum foliküliti de denir. Aslında bir akne değil folikülit yani kıl kökü iltihaplanmasıdır.
Malesezia foliküliti küçük, kaşıntılı, kırmızı şişliklere (papül) neden olur. Bazen bu papüller biraz daha büyür ve beyaz noktalara, küçük beyaz veya sarı irinli hale dönüşür.
Akneden farklı olarak komedonlar beklenmez, kızarık küçük şişlikler ve iltihaplı şişlikler olarak kendini gösterir. Dermatoloji uzmanı muayene ile ayırıcı tanısını yaparak tedavi planlar. Tedavisinde mantar ilaç ve kremleri kullanılır.