preloader

Yüz Yogası Hakkında Her Şey

Yüz Yogası Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:

Son yıllarda popülerliği hızla artan yüz yogası, yaşlanma belirtilerini azaltmak, cilt elastikiyetini artırmak ve hatta sosyal medyada sıkça konuşulan “gıdı eritme” konusunda etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. Peki, yüz yogası tam olarak nedir ve nasıl yapılır?

Tıpkı beden sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmanın şart olması gibi, yüz güzelliğiniz ve genç görünümünüz için de egzersiz yapmak büyük önem taşıyor. Bu noktada, yüz yogası, genç ve sağlıklı bir cilt için bakım rutininizi tamamlayan en etkili yöntemlerden biri.

Ne yazık ki, genç bir cildi yalnızca bakımla elde etmek mümkün değil. Özellikle yaş ilerledikçe, göz kenarlarında oluşan kaz ayakları, göz kapaklarının düşmesi, alın kırışıklıkları ve sarkmalar gibi doğal yaşlanma belirtileriyle karşılaşıyoruz. Bununla birlikte, artık hayatımızda sıkça duyduğumuz “sosyal medya gıdısı” terimi de, yanlış duruş ve ekran başında geçirilen uzun saatlerin ciltte bıraktığı etkilerden biri.

Yüz yogası ise, hem yaşlanma belirtileriyle mücadelede hem de bu modern sorunları önlemede etkili bir çözüm.

Sosyal Medya Gıdısı: Neden Oluşur ve Nasıl Önlenir?

Cep telefonu, tablet ve diğer teknolojik cihazların uzun süre yüz hizasından aşağıda kullanılması, çene ve boyun kaslarının gevşemesine neden olur. Bu durum, “sosyal medya gıdısı” olarak bilinen yağ birikimine ve sarkmaya yol açar. Benzer şekilde, kitap okurken de bu pozisyona dikkat etmemek gıdının oluşmasına katkı sağlayabilir.

Sosyal medya gıdısını önlemek için, tüm teknolojik cihazlarınızı yüz hizasında tutarak kullanmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, kitap okurken de aynı kurala dikkat ederek boyun ve çene kaslarınızı destekleyebilirsiniz.

Yüz yogası, oluşmuş gıdıyı eritmek veya gıdının oluşmasını önlemek için etkili bir yöntem. Düzenli uygulanan egzersizler, çene ve boyun bölgesindeki kasları güçlendirir ve sıkılaştırır. Zeynep Şensoy’un 10 dakikalık “Boyun, Çene ve Gıdı” videosu, gıdı eritmek için ideal bir rutin olabilir. Her gün bu egzersizleri yaparak daha sıkı bir çene hattı ve gıdı problemi olmayan bir görünüm elde edebilirsiniz.

Gıdı eritmek için yüz yogası

Yaşlanma belirtilerine karşı yüz yogası

Yukarıda bahsettiğimiz gibi yüz yogası ile cildinizde oluşan deformasyonları giderebilir ya da geç yaşlanmak için genç yaşlarda yüz yogasını hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Alın kırışıkları için yüz yogası hareketi

  • Omuz başlarınızı geriye alarak ve omurganızı dik tutarak yüz yogasına başlayın.
  • Bileğinizin üzerindeki kemikleri, saçınızın başlangıç noktasına yerleştirin.
  • Bilekleriniz bastırarak yukarıya doğru çekip en az 10 saniye kadar bekleyin.
  • Süreninin sonuna geldiğinizde elleri geriye doğru çekerek alnınızı rahatlatın.

Göz kapakları için yüz yogası hareketi

  • Omuz başlarınızı geriye alarak ve omurganızı dik tutarak yüz yogasına başlayın.
  • Bileklerinizin üzerindeki kemiği kaşlarınızın üzerine yerleştirin.
  • Avcunuzun içini alnınızın üzerine koyun ki kaşınızı yukarıya çektiğinizde kırışıklık oluşmasın.
  • Elinizi bastırarak alnınızı yukarı doğru çekip en az 10 saniye bekleyin.
  • Sürenin sonuna geldiğinizde elleri geriye doğru çekerek, göz kapaklarınızı ve alnınızı rahatlatın.

Göz çevresi için yüz yogası hareketi

  • Omuz başlarınızı geriye alarak ve omurganızı dik tutarak yüz yogasına başlayın.
  • Kaşınızın bittiği yere işaret parmağınızı, işaret parmağınızı ise elmacık kemiğinize yerleştirin.
  • Elmacık kemiklerinizi aşağıya, kaşınızı yukarı kaldırarak çizgileri iyice açın. 15 saniye kadar bekleyin.

Dudak çevresi için yüz yogası hareketi

  • İşaret ve orta parmağınızı yanaklarınıza yerleştirin ve yana doğru çekin.
  • Dilinizi dudağınızın sağına, ortasına, soluna ve aşağısına olmak üzere iyice ittirin.
  • Ardından 10 kere dudaklarınızı ileriye doğru uzatarak büyük bir “o” deyin.

Yüz yogası hakkında her şeyi, eğitmen Aslı Bozkurt’t anlattı:

Genç bir cilt için günlük bakım ve yüz yogası rutini nasıl olmalı?

Genç bir cilt için günlük bakım son zamanlarda daha bütüncül bir yaklaşımla ilerliyor. Ne mutludur ki bu yaklaşım kökten değişim sunabiliyor. Cilt dostu besinler, ter atıcı egzersizler, zihni mini meditasyon ve şükran duygularıyla sakinleştirmek, mevsime ve cilt tipine göre kullanılan dermo-kozmetik ya da aromaterapik ürünler, uyku, içtiğimiz su ve bedenin alkali seviyesi gibi etkenler günlük cilt bakımının temel unsurları.

Yüz Yogası Hakkında Her Şey
Aslı Bozkurt

Yüz yogası kişinin günlük takvimine göre değişmekle birlikte, sabah ya da akşam rahat ve stressiz olduğunuz bir aralıkta, haftada minimum 3 maksimum 5-6 gün yapılması gerek. 1-2 gün mutlaka yüz kaslarımızı dinlendirmeliyiz. Aynı fitness da yorulan kaslarımızı dinlendirmek gibi yoğun yüz çalışmalarından sonra yüz kaslarını da dinlendirmek gerek. Egzersizlere yüz masajlarını da dahil ettiğimizde gözle görülür sonuçlar daha hızlı ortaya çıkmaya başlıyor.

Yüz egzersizlerinde aşırı kuru bir cildiniz yoksa kremsiz başlayıp, masaj bölümlerinde ise aromatik bir yağ ya da cilt tipinize uygun bir serum/kremle ilerlemek uygun olur.

Yüz Yogası Hakkında Her Şey
Görsel: @aslibozkurtyoga

Günde kaç dakika yüz yogası yapılmasını öneriyorsunuz? Bu sürenin dağılımı nasıl olmalı?

Tüm yüz rutini için günde 15-30 dakika arasında değişen bir aralık belirleyebiliriz. Süreler kişinin yapış ritmine göre değişir. Standart süre veremiyoruz. Daha sakin ve meditatif yapılmasını öneriyorum. Tek nokta odaklı, örneğin sadece göz ve çevresi çalışacaksanız daha kısa sürebiliyor. Yine de yüzümüzde sorunlu olmayan noktaları da dikkate alarak önleyici ve koruyucu bir yaklaşım benimseyip tüm yüz noktalarının düzenli çalışılmasından yanayım. Örneğin benim iki kaş arasında çizgilerim belirginleşmedi ama bu noktaları es geçmiyorum.

{773288}

Yüz yogası hangi yaş aralığına uygun? Cinsiyet ayrımı var mı?

Yüz yogası eğitimlerine ve atölyelere katılım için yüz kemiklerinin oturmuş ve gelişimini tamamlamış olmasını bekliyoruz. Uzmanların önerilerini dikkate alıp 18 yaş altında katılımcı almıyoruz. Atölyeler 18 yaş ve üzeri herkese açık. Kadın-erkek herkesin anatomisine uygun. Özellikle erkeklerin daha erken yüzlerinin toparlandığına şahit oluyorum.

Yüz Yogası Hakkında Her Şey
Aslı Bozkurt

Peki ya çoğu kadının şikayetçi olduğu düşük göz kapakları…

Bu sorun genellikle genetik bazlı. Ve maalesef yorgun ve üzgünmüş gibi bir ifadeyle iletişim kurmak zorunda kalıyoruz. Düşük göz kapakları sorunu için çokça egzersiz var. Sonuçları biraz geç alsak da sabırla yapıldığı takdirde daha aydınlık ve toparlanmış göz kapakları elde ediyoruz. Üst göz kapağı egzersizlerinde hem deri forma kavuşuyor hem de ödemler yok oluyor.

{773160}

Yüz yogasının yanında gua sha gibi masaj aletlerinden destek almak ne kadar etkili?

Gua sha organik masaj aletini rutinin masaj bölümünde kullanmak etkili. Özellikle stresli ve sertleşmiş yüz kaslarını çözmede ve sinir sistemini rahatlatmada bir yeri var. Kullanıcılarda derinleşmiş yüz kırışıklıklarını minimize ettiğini ve cilde pembelik ve parlaklık kattığını görebiliyoruz. Kullandığımız serum-krem ve yüz yağlarının cilde derinlemesine nüfuz etmesini sağlıyor ve etkisini artırıyor.

Yüz Yogası Hakkında Her Şey
Görsel: Pinterest

Hem kaliteli bir uyku uyumak hem de cildi uykuya hazırlamak için neler önerirsiniz?

Sirkadiyen ritme göre insanoğlunun güneş-uyku-doğal besin gibi temel ihtiyaçları var. Uyku bunların en önemlisi. Bioritme göre cildin kendini yenilme aralığı 23:00 ile 03:00 aralığında bir zaman dilimine denk geliyor. Bu aralıklarda uykuda olmak cilde inanılmaz iyi geliyor ve cilt hücrelerinin yenilenmesi için masrafsız bir iş çıkarmış oluyoruz. Doğru kremlerin iyi bir uykuyla desteklenmesi ve yüz yogası gibi egzersizlerle tamamlanması gerekir.

Uyku sırasında cildin kırışmaması için ne yapılması gerekir?

En etkili yöntem sırtüstü uyumak. Ama bunun derin uykuda düzeltilmesi zor. Yüz üstü ve yan yatış uyuma pozisyonu cildi kırıştırır. Son günlerde piyasada yanağımızı boşlukta bırakan yüz yastıkları satışa sunuldu. Hedef odaklı inovatif bir yastık türü. Alışması süre isteyen bu yastıkların yüzü kırıştırmadığı aşikar. Gece oluşan yüz ödemlerini engelliyor. Boynumuzun formuna uygun olup olmadığını bir fizyoterapiste danışarak onay aldıktan sonra kullanılmasında sakınca bulmuyorum. Bir de yüzde 100 doğal ipek yastık kılıfları var. Bu yastıkları tahriş olmaya yatkın, kuru ve hassas ciltlere öneriyorum. Tüm cilt tipleri de kullanabilir. Cildimizin yumuşak bir dokuda kayması, kırışıklıkların derinleşmemesi açısından önemli. İpek dokuyu cildimiz çok sever.

Yüz Yogası Hakkında Her Şey
Görsel: Pinterest

Yüz yogası derslerinizde katılımcılarınızla nasıl çalışıyorsunuz? 1 seanslık ders planınızdan bahseder misiniz?

Atölyelerime sınırlı katılımcı alıyorum. Amacım herkesi tek tek pozları yaparken gözlemleyebilmek ve düzeltebilmek. Herkesin yüz anatomisi farklı olup farklı egzersizlere ihtiyaç duyabiliyor. Her egzersiz herkese uygun olmayabiliyor ya da aynı egzersizin farklı varyasyonunu başka biri için öğretebiliyorum. Katılımcıların 1-2 ders sonra profillerini belirleyip ilerliyoruz. Özel derslerimde ve grup derslerinde seansları baş-boyun egzersizleri, ısınma egzersizleri, yüz yogası egzersizleri ve masajla sonlandırıyorum. Dersler keyifli geçiyor. Herkesin ihtiyaçlarını tek potada buluşturuyoruz. Güzel dostluklar kuruluyor. Yüz yogası kulübüne herkesi davet ediyorum. Sabah güne aydınlık ve dinç bir ifadeyle başlamak motive edici çünkü güne nasıl başlarsak öyle devam ediyor değil mi?

Aslı Bozkurt Kimdir?

Aslı Bozkurt, uzun bir süre çeşitli kurumlarda ve okullarda Fransızca öğretmenliği yaptı. Öğretmenliğin ardından spor sunuculuğu ve metin yazarlığıyla hayatına devam ederken yoga pratiklerini aldığı çeşitli eğitimlerle birleştirerek 2017’den beri hatha, yin, restoratif, nefes ve meditasyon dersleri veriyor. Gevşemenin bedenin yukarısından başladığını ve yüz ovalinin çalışılmasını aldığı eğitimlerde atlandığını fark etti ve yüz yogası ile ilgili anatomik çalışmalara başladı. Uzmanlık eğitimi sonrası şu anda yüz yogası atölyelerini kurumlara ve bireysel gruplarına vermeye devam ediyor.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları