Doğal ve Temiz İçerikli Deodorant Rehberi
Yazı Boyutu:
Deodorant ve antiperspirantın arasındaki farklar, terleme hakkında bilinmesi gerekenler ve en iyi doğal içerikli ürünler… İhtiyaçlarınızı belirlemeniz ve kendinizi daha rahat hissetmeniz için bir rehber hazırladık.
Deodorant konusunda tercihlerimiz doğal, temiz içerikli veya sadece terlemeyi engelleyen (anti-perspirant etkili) olarak değişebilir. Ancak değişmeyen tek nokta, terlemenin beraberinde getirdiği, rahatsız edici ıslak görünüm ve koku! İhtiyaçlarınızı belirlemeniz ve tüm koşullarda daha rahat hissetmeniz için konuyu farklı açılardan ele aldık.
Terleme Nedir ve Neden Olur?
Terleme vücut ısısını düzenleyen en basit mekanizmadır. Vücuttaki 3 milyona yakın ekrin ve epokrin ter bezinden çıkan ve normal koşullarda kokusuz olan bu ıslaklık, kötü kokuya neden olan bakterilerin artış gösterebilmesi için ideal bir ortam hazırlar. Özellikle ergenlik döneminden itibaren daha aktif hale gelen ve koltuk altı veya genital bölge gibi kıl köklerinin yanında yer alan epokrin bezlerinden çıkan ter, daha yoğun ve yağlı yapıda olduğu için bu bölgelerdeki bakterilerin artışıyla kötü koku oluşumu da hızlandırmış olur.
Normal Terlemeden Farklı Aşırı Terleme Durumu
Toplumun %1’ine yakın bir kesiminde, özellikle ellerden, ayaklardan ve koltuk altlarından su boşalmış gibi bir etki yaratan, hiperhidroz, yani aşırı terleme hastalığı görülmektedir. Şeker hastalığı, tiroid veya diğer hormonel dengesizliklerde, belli ilaçların kullanımında ve sistematik hastalık durumlarında da aşırı terleme gözlenebilmektedir. Aşırı terleme fizyolojik zarardan ziyade kişinin psikolojik olarak zor durumda kalmasına neden olabilmektedir.
Ter Kokusuyla Baş Etmede Önemli Noktalar
Cildinizin nefes almasına olanak sağlayan doğal kumaşlı giysiler kullanmak ve bu giysileri sık sık değiştirmek ter kokusuyla baş etmede etkili olabilmektedir. Konuyu kozmetik açıdan ele aldığımızdaysa; şu an piyasada bu problemle etkili şekilde baş etmeye olanak sağlayan sayısız alternatif bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ter kokusunun asıl nedeni olan bakterileri hedef alırken (deodorantlar), bazıları da bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayan terlemeyi (antiperspirantlar) hedef alarak sorunu kökünden çözmeyi amaçlar.
{45063}
Deodorant mı? Antiperspirant mı?
Çok karıştırılan iki terim; deodorant ve antiperspirant! Deodorant isminden de anlaşılacağı üzere vücutta oluşan kötü kokuyla (-odor) savaşmayı amaçlayan bir ürün iken, antiperspirant bu kötü kokunun oluşmasına ortam hazırlayan terleme faktörünü hedef alan bir üründür. Yani kısaca deodorant terleseniz de kötü kokmamanıza, antiperspirant ise terlememenize yardımcı olur. Hangisini tercih etmeniz gerektiğine karar vermeden önce terlemenizin ne boyutta olduğuna ve kötü kokuların nasıl oluştuğuna bakmak gerekir.
Koltuk Altı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kötü kokuya neden olan bakterilerin ciltten uzaklaştırılması için koltuk altlarını günlük olarak yıkamak gerekiyor. Ayrıca koltuk altındaki gözeneklerin tıkanmaması için haftada 1 veya en fazla 2 defa (cildinizin hassasiyetine göre ve yüzünüz için kullandığınız) hassas soyucu bir üründen faydalanarak bu bölgedeki ölü hücreleri arındırabilirsiniz. Ölü hücreleri arındırma işleminin hemen ardından herhangi bir ürün kullanmamaya özen göstererek, takibindeki günlerde doğal deodorantlar tercih edebilirsiniz.
Hangi Ürünü Tercih Etmelisiniz?
Deodorant mı? Antiperspirant mı? Antiperspirant Etkili Deodorant mı?
“Normal dozda terleyen bir insanım, terleyebilirim, ama asla kokmak istemem” diyorsanız doğal deodorantlardan,
“Terlemem genetik olarak veya hava koşulları nedeniyle normalin üzerinde. Bu nedenle ne terleyeyim ne de kokayım” diyorsanız, kokusuz antiperspirantlardan,
“Terlemeyeyim, ek olarak da güzel kokayım” diyorsanız da, antiperspirant etkili deodorantlardan faydalanabilrsiniz.
Veya benim yaptığım gibi havanın sıcaklığına, aktivite planınıza ve hormonal durumunuza göre ürünlerinizi dönüşümlü kullanabilirsiniz.
{81454}
Tercihiniz Doğaldan Yanaysa…
Özellikle hamilelik, emzirme veya farklı özel dönemlerde veya yukarıda bahsettiğimiz gibi koltuk altına soyucu bir ürün kullandıktan sonraki günlerde, neredeyse mutfak doğallığında ürünlere yönelmeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Ter kokusuna neden olan bakterilere karşı etki eden özel yağları, teri / ıslaklığı emen doğal minerallerde birleştiren doğal markalardan destek alabilirsiniz! Bu ürünleri kullanırken göz önüne almanız gereken bazı noktalar var. Örneğin teri emmek için kullanılan bazı etken maddelerin kurutucu etkileri olabilir. Bazı ürünlerde, bu kurutucu etkiyi azaltmak için ürüne eklenen yağların, (özellikle ipekli) kıyafetlerinizde leke bırakmaması için iyice kuruduğuna emin olmakta fayda var! Son olarak cam kavanozlarda yer alan ürünleri parmak değil bir spatula yardımıyla kullanmak kontaminasyonu engelleyecektir.
“Doğal Ürün Kullandım Ama İşe Yaramadı”
Bu yazıyı hazırlarken, hayatlarının bir noktasında doğal deodorant deneyip sonuçlarından tatmin olmayan arkadaşlarımdan birçok yorum aldım. Eğer siz de doğal deodorantları erken zamanlarda deneyimleyenlerdenseniz, son yıllarda geliştirilen formülasyonların etkilerini tekrar değerlendirmenizi öneririm.
Öncelikle ürüne lütfen biraz zaman tanıyın. Vücudunuzun kimyasal içeren deodorantlardan sonra doğal ürünlere adapte olması biraz zaman alabilir. Başlamak için daha az riskli, serin havaları tercih edebilirsiniz.
Eğer ürünün hâlâ işe yaramadığını düşünüyorsanız bu durumun birkaç nedeni olabilir. Öncelikle her ürün her ciltte işe yarayacak diye bir durum maalesef söz konusu değil. Bazı doğal içerikler bazı cilterle daha iyi uyum sağlayabiliyor.
Metabolizmaya bağlı gelişen aşırı koku ve terleme gibi faktörlerin karşısında doğal ürünler yeterli gelemeyebiliyor, dolayısıyla mutlaka doğal ürün kullanacağım diyorsanız metabolizmanızın sağlığını da (temiz beslenme vb. yöntemlerle) eş zamanlı olarak desteklemeniz gerekecektir.
Son olarak doğal ürüne geçiş sürecinizi serin havalara denk getirerek ürünü ne sıklıkta, nasıl ve ne kadar kullanmanız gerektiğine karar verebilir, aşırı sıcaklardaysa tekrarlayarak kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Alüminyum Ne İşe Yarar? Alum’un Farkı Nedir?
Öncelikle alüminyumun doğada en yaygın bulunan doğal elementlerden biri olduğunu, dolayısıyla da teknik olarak doğal bir içerik olduğunu belirtmek gerek. Yani alüminyum içeren deodorantlar da doğal deodorant kapsamına girebiliyor.
Öte yandan alüminyumun farklı türevleri bulunuyor. Doğal deodorantlarda sıkça karşımıza çıkan türevi alum (veya potassium alum olarak da karşımıza çıkabilir), diğer alüminyum türevlerinden (özellikle gözeneklerden geçişi daha kolay olan ve terlemeyi engelleyen aluminum chlorohydrate ve aşağıda sıraladığımız diğer alüminyum türevlerinden) farklı olarak daha büyük moleküler yapıya sahip olduğu için cilt tarafından emilmiyor, terlemeyi engellemiyor. Sadece ter kokusuna neden olan bakterileri öldürüyor ve EWG tarafından da daha düşük risk grubunda yer alıyor.
Öte yandan, yukarıda bahsi geçen hiperhidroza karşı geliştirilen ürünlerde, çokça yer alan aluminum chlorohydrate (veya Türkçe yazılışıyla alüminyum klorohidrat) ektin terleme bezlerini çevreleyen hücreleri baskılayarak terin çıkışını engelliyor.
Uluslararası Hiperhidroz Derneği, alüminyum kloridin 80 yılı aşkın süredir bu hastalığın tedavisine yardımcı, etkili ve toksik olmayan bir içerik olarak tanımlıyor.
Öte yandan alüminyumun uzun yıllardır Alzheimer ve göğüs kanserini tetiklemekle suçlanan bir etken madde olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Ancak şunu da eklemeliyiz ki; son dönemlerde Amerika Alzheimer ve Kanser Derneği yaptıkları açıklamalarda alüminyumun çok tartışılan zararlı etkilerini ispatlayan çalışmalar olmadığını söylüyor.
Amerika Alzheimer Derneği’nin sitesinde 1960-70’li yıllarda tencere, tava, içecek kutusu veya terleme önleyici ürünler yoluyla maruz kalınan alüminyumun Alzheimer’a neden olduğu konusunda endişelerin başladığını ancak o zamandan bu zamana kadar yapılan araştırmaların, alüminyumun Alzheimer hastalığına neden olan herhangi bir rolünü doğrulayamadığı belirtilmiş.
Amerika Kanser Derneği ise alüminyumun kanıtlanmış bir kanser etkisi olmadığını belirtiyor. (Editörün notu: Tabii burada yapılan çalışma sayılarının yetersizliği sebebiyle riskli olduğunu belirtmekte fayda var.)
Öte yandan östrojen hormonunu taklit ederek bu riski artırma ihtimali olan başka bir etken madde var ki o da paraben! Parabenin de mutasyonu tetikleyecek dozda kullanımı nasıldır konusundaki araştırmalar halen devam ediyor. (Kısacası deodorantınızı parabensiz tercih etmek daha az riskli bir seçim olabilir.)
Siz tercihinizi yine de alüminyum içermeyen bir anti-perspiranttan yana kullanmak istiyorsanız; üzerinde “alüminyum içermez” ibaresi olan ürünleri tercih edebilir veya ambalajında yer alan içerik listesine bakabilirsiniz. İçerik listesinde “aluminum chloralhydrate”, “aluminum zirconium tetrachlorohydrex glycerine”, aluminum chloride hexahydrate”, “aluminum hydroxybromid” gibi terimleri gördüğünüzde bu ürünlerden uzak durabilirsiniz.
{27260}
Antiperspirantlar Zararlı Mı?
Alüminyumlu veya alüminyumsuz, doğal bir süreç olan terlemeyi engellemek tabii ki bir zarar durumu teşkil etmektedir. Ancak burada önemli soru vücudun ne kadar büyüklükteki bir kısmından bu terlemeyi engelleyeceğinizdir. Sadece koltuk altı gibi küçük bir yüzeyde engellediğiniz terleme fonksiyonunun, vücuttaki diğer ter bezlerinden atacağı miktarı artırarak kendini dengelediğine dair araştırmalar mevcuttur. Ancak vücudun yüzey olarak daha geniş bir bölümünden terlemeyi engellerseniz bu çok sağlıksız bir durum teşkil edebilmektedir.
Sonuç olarak hiperhidroz gibi durumlarda veya sosyal ortamlarda terlemenin sizi soktuğu zor durumların neden olduğu stresin, küçük yüzey alanında terlemeyi engellemekten daha az veya fazla zararlı oluduğunu söylemek pek de kolay olmasa da, tercihinizi güvendiğiniz markaların, temiz içerikli antiperspirantlardan kullanarak biraz daha rahat hissedebilirsiniz.
Diğer bir önemli nokta da terlemeyi engelleyen ürünler, dışarı atamadıklarını ve baskıladıklarını metabolizmaya geri döndürdüğünde, vücudunuzun toksinlerden arınma yeteneğinin iyi çalışması. Yani bu tarz ürünleri kullanmak zorundaysanız, dönem dönem hem vücut hem de koltuk altı detoksu yapmayı değerlendirmelisiniz.
Ürün Önerileri
Şahsi Önerim: Fermente Mutfağım Shea Deodorant
Kendi araştırmalarım sonucu denk geldiğim bu ürün şu ana kadar kullandığım en başarılı doğal deodorant diyebilirim. Bazı özel günlerde antiperspirant bir ürüne geçiş yapsam da, fiziksel aktivitenin daha az olduğu, serin günlerin kurtarıcısı bir ürün. İngiliz karbonatı ve nişasta sayesinde kokuyu emen formülünde ayrıca balmumu ve shea, kakao, hindistan cevizi ve lavanta gibi nemlendirici yağlar bulunuyor. Ürün ayaklarda da kullanılabiliyor.
OGGUSTO Kurucusu Özlem Güsar’ın Şahsi Önerisi: LOUPE Organics Unisex Roll-On Deodorant
%100 doğal ve organik içeriklerle formüle edilen ürün, koltukaltı florasını bozmadan ter kokusuna sebep olan bakterileri engellemeyi destekliyor. Hindistan Cevizi, Aloe Vera, Jojoba ve Konjac, vitamin ve mineral içerikleriyle cildi nemlendirmeye ve beslemeye de yardımcı oluyor. Organik uçucu yağlar, antibakteriyel ve antioksidan etkileriyle, kokuya neden olan bakterilere karşı etki gösterirken aromaterapik bir deneyim sunuyor. Üç farklı koku seçeneğinden favorimiz Ylang ylang, neroli ve vanilya içeren DEO46.
Güzellik Editörü Elif Tuncel’in Şahsi Önerisi: Rosece Purple Stick Deodorant
%100 bitkisel, vegan içeriğe sahip bu ürün; saf, doğal ve soğuk sıkım uçucu yağların etkisiyle ter kokusunu önlemeye yardımcı oluyor. Karbonat veya alüminyum içermediği için hassas ciltlerin de kullanımına olanak sağlıyor. Vanilya, neroli, portakal çiçeği, pembe lotus, ylang ylang, ıtır, lavanta, mandalina, bergamot, shea, avakado, hindistan cevizi ve pirinç gibi doğal içeriklerden oluşuyor.
Homemade Aromaterapi Patchouli Teatree Deodorant
Bakterilere karşı etkili, yağlanmayı kontrol altına almaya yardımcı çay ağacı uçucu yağına muhteşem kokusuyla patchouli, shea, kakao yağı ve ıslaklığı emen karbonat eşlik ediyor.
Hepsi Mis Yaseminli Deodorant
Yaseminin yanı sıra, shea, hindistan cevizi ve kakao gibi yağlarla aromaterapik etki sağlarken, kaolin kili, buğday nişastası, içilebilir karbonat ve candelilla mumu gibi diğer etken maddeleri sayesinde ter ve kokuyla savaşmayı destekliyor.
Drop By Organics Deodorant
Pirinç unu, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, beyaz kil, sodyum bikarbonat ve antibakteriyel ‘tea tree’ uçucu yağları ile koltuk altındaki ıslaklık ve terle savaşırken, limon içeriği sayesinde cilt kararmalarını gidermeye yardımcı oluyor.
L’Occitane Eau Des Baux Stik Deodorant
Çok sayıda doğal deodorant alternatifleri bulunan markada, sprey, roll-on, krem formatında ve çeşitli harika kokuda ürün bulabilmek mümkün. Biz tüketici incelemelerinde en yüksek oyu alan ürünü tercih ettik. Ancak serinin tüm ürünleri kötü kokuya neden olan bakterilerin oluşumunu önlemek amacıyla formüle edilmiş ve alkol, paraben ve alüminyum türevleri içermiyor. Özellikle Eux Des Baux Stik, hızla kuruyan mum yapısı, servi ve ebegümeci özleriyle uzun süre etkili hoş bir koku sağlıyor.
Nuxe Body Kalıcı Deodorant
%97’ye varan oranda doğal içeriklerden oluşan bu deodorant, benzer ürünlerden farklı olarak gümüş içeriyor. Bu sayede cilt bariyerinin bütünlüğünü sağlamayı destekliyor, alum da ter kokusuna neden olan bakterilerin oluşumunu engellemeye yardımcı olduğu için bu iki içerik birlikte harikalar yaratıyor diyebiliriz. hindistan cevizi sorbesi, beyaz çiçekler ve yabani vanilyanın muhteşem kokusunu da eklemeliyiz. (Alum içeriyor)
Kategori Yöneticimiz Cemre Bosnalı Zeydanlı’nın Şahsi Önerisi: Caudalie Vinofresh Deodorant
%98 doğal türevli içeriğinde yer alan organik üzüm suyu, yatıştırıcı, probiyotik ve nemlendirici etkisiyle koltuk altının florasının sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Okaliptus kokusu unisex kullanıma olanak sağlarken, canlı ve taze bir etki bırakıyor. Üründe sodyum bikarbonat bulunmuyor, alüminyum türevleri yok, paraben ise hiçbir Caudalie ürününde zaten yer almıyor.
Verdan Doğal Kristal Roll-On
Patentli içeriği Kalunite, doğada kendiliğinden oluşan, %100 doğal, saf potassium alumdan oluşuyor. Terlemeyi engellemeden, ter kokusuna neden olan bakterileri hedefliyor. Tek uygulamada, ter kokusunu 24 saate kadar önlediği klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan ürün, aluminium chlorohydrate, zirconium, paraben, alkol, kimyasallar içermiyor ve tek ürünle uzun süreli kullanım imkânı sunuyor. (Alum içeriyor).
Siveno Doğal Roll On
Potasyum alum içeriği ile terlemeyi engellemeden, ter kokusuna neden olan bakterileri engellemeye yardımcı diğer bir alternatif Siveno. %100 potasyum alum’dan oluşan tuz deodoranttan farklı olarak içeriğinde karbonat, gliserin, Skualen, E Vitamini ve parfüm de bulunduruyor. (Alum içeriyor).
Ducray AntiPerspirant Koltuk Altı Roll On
Aşırı terlemeden muzdaripseniz aradığınız çözüm bu ürün olabilir. Hassas ciltler de dahil olmak üzere tüm cilt tipleri için uygun olan bu roll-on, fazla teri emen, kötü kokuyu nötralize eden ve cilt yüzeyindeki bakterilerin artmasını engelleyen etkilere sahip. Çinko risinoleat ile koku moleküllerini algılanamayacak şekilde emerken, pirinç nişastası terlemeyi önlüyor, cildi nemlendirip, matlaştırmayı hedefliyor. El ve ayaklardaki benzer problemler için de kullanılabiliyor. Aşırı terleme (Hiperhidroz) problemine etki edebilmek için Aluminum Chloride Hexahydrate içerdiğini eklememizde fayda var.
Biotherm Deo Pure 48 Saate Kadar Etkili Roll On
Yine aşırı terleme problemine karşı etkili geliştirilen bir ürün; Deo Pure. 48 saate kadar terlemeyi engellemeye yardımcı oluyor. Biotherm’in tüm ürünlerinde yer alan yenileyici içerik Life Plankton, bu üründe de yer alıyor ve koltuk altı derisini bütünlüğünü korumayı destekliyor. Aşırı terleme (Hiperhidroz) problemine etki edebilmek için Aluminum Chloride Hexahydrate içerdiğini eklememizde fayda var.
Vichy 24 Hour Dry Touch Aluminum Free Deodorant
Aşırı terleme problemine karşı etkili ürünler geliştiren diğer bir marka da Vichy. Marka bünyesinde birçok roll-on’un yanı sıra sprey formatında ürünler de bulunuyor. Birçok ürün 48 saate kadar terlemeye karşı etki gösterirken serinin 72 saate kadar etki gösteren bir ürünü de mevcut. Aşırı terleme (Hiperhidroz) problemine etki edebilmek için Aluminum Chloride Hexahydrate içerdiğini eklememizde fayda var. Bizim seçtiğimiz ürünü ise, henüz Türkiye’de yer almayan, Alüminyum ve alkol içermeyen ve tamamen doğal mineraller, volkanik su ve perlit yardımıyla aşırı teri emmeye yardımcı ve 24 saate kadar etkili yeni ürünü Dry Touch Deodorant.