Üretkenliği Arttıracak En İyi Uygulamalar
Yazı Boyutu:
Üretkenliğinizi arttırıp daha planlı ve programlı olmanızı sağlayacak uygulamaları keşfedin.
İçinde bulunduğumuz pandemi süreciyle iş ortamımızı evlere taşıyıp bambaşka bir çalışma sürecine girdik. Ansızın yaşadığımız bu mekan değişiminin, ilerleyen zamanlarda hem avantajlarını hem de dezavantajlarını gördük. Ev ortamı bizler için en özgür ve en konforlu hissedilen alan olsa da konu çalışmaya gelince bu avantajlar kontrolü elden bırakmamıza neden olabiliyor. Hatta dikkat dağınıklığı, zamanı planlayamamak, üretkenliğin durması, düzensizlik gibi sorunları da beraberinde getirmekte.
Neyse ki gelişen teknolojiyle bu duruma da çözüm bulup, yeni düzene alışmamızı sağlayan kurtarıcılar var. Artık çok daha planlı ve programlı olmamızı sağlayacak uygulamalar mevcut. Projelerinizi, notlarınızı, fikirlerinizi bir düzene sokabilmeniz ve daha fazla üretken olabilmeniz için birbirinden kurtarıcı uygulamaları sizler için bir araya getirdik.
Evernote
İş dünyasında olup Evernote’u duymayan yoktur herhalde. Oldukça popüler olan bu uygulama planlarınızı ve fikirlerinizi düzenli bir şekilde kaydedebilmeniz için son derece kullanışlı. Eklediğiniz notları istediğiniz şekilde kategori edebiliyor ve iş yaptığınız kişiyle iş ile ilgili konular için “workchat’’ halinde yazışabiliyorsunuz. Sadece notları değil görselleri, videoları ve sesleri de kaydetmenize olanak sağlıyor. Ücretsiz olarak indirebileceğiniz uygulamada 60 MB depolama sınırınız bulunmakta. Ama bu kadar alan bana yetmez derseniz, aylık 8,49 TL’ye gelişmiş özelliklere ve daha fazla depolama alanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca telefon dışında tablet ve bilgisayarlarınıza indirebilir ve cihazlar arası senkronize de edebilirsiniz.
Forest
Dikkat dağınıklığı ve odaklanamama sorunu günümüz problemlerinden biri olsa da ev ortamında da buna neden olacak birçok durum mevcut. Hatta bazen bile isteye bir işe odaklanmamaya çalıştığımız bile olup, kendimizi başka şeylerle oyalıyoruz. Hele elimize telefonu aldık mı belki de saatlerce… İşte tüm bu sorunlara son verecek bir uygulama karşınızda. Forest, ekranınızı kapatıp sizi görevinizin başına geçirebilmek için motive ediyor ve sanal bir ağaç büyütmenizi sağlıyor. Siz odaklanmaya çalıştığınız süre kadar ağacınızı büyütebiliyorsunuz ve gün sonunda biriktirdiğiniz ağaçlar bir ormana dönüşüyor. Tabii uygulamadan çıkmama koşuluyla. Telefonu elinize aldığınızda uygulama ‘’Bana bakma’’, ‘’İşine geri dön’’ ‘’Odaklı kal’’ gibi uyarılar veriyor. Eğer görevlerinizden cayar ve uygulamayı terk ederseniz de başarısız oluyorsunuz.
{77813}
Todoist
Kendi çalışma ortamınızı yaratmanızı sağlayan Todoist, yapılacaklar listesi ve hatırlatıcı gibi özellikleriyle planlarınızı ve programlarınızı bir düzene sokmanıza yardımcı oluyor. Birden fazla programla senkronize olabilme özelliği de tüm kaydettiklerinizi ulaşılabilir kılıyor. Bir görev yönetici olan Todoist’in üzerinde durduğu şey ise dikkat ve odak sorununu çözüp, yapılacak görevleri en minimal şekilde sunarak odaklanmaya yardımcı olmak. Siz de bu uygulama ile yapmak istediklerinizi en sade ve net haliyle görebilir ve harekete geçebilirsiniz.
Trello
Eğer ekip halinde çalışmanız gereken bir işe sahipsiniz Trello tam size göre. Uygulama işlerinizi düzenli bir şekilde yürütüp organize etmenize yardımcı olmakta. Çalıştığınızı bir projede hangi aşamada olduğunuzu ve istenilen hedefe nasıl ulaşabileceğinizi Trello sayesinde görebilirsiniz. Aynı zamanda ekip arkadaşlarınızla üzerinde çalıştığınız bir iş varsa görev dağılımları yapabilir ve kimin hangi aşamada olduğunu da takip edebilirsiniz. Bu proje yönetim aracını indirdiyseniz hem Google Drive hem de Dropbox ile uyumlu bir şekilde çalıştırma imkanına da sahipsiniz.
Things 3
Karşınızda üretkenliği sağladığı gibi estetiği de elden bırakmayan ve 2017’de Apple Tasarım Ödülü’nü kazanan Things 3. Apple mevcut olduğu tüm platformlarda çalışan uygulama tüm görev ve projelerinizi kaydedip, bu işlerin zaman ve önemini belirlemenizi sağlıyor. Ayrıca görev maili atma özelliğiyle Apple dışı cihaz kullanan kişilere de Things hesabınızdan görev verebilmektesiniz.
Habitica
İşleri biraz oyun haline getirip motivasyon kazanmaya ne dersiniz? İşte Habitica tam da bunu yapmakta. Görev yönetim aracı olan bu uygulama, RPG haline getirilerek hem planlı ve düzenli bir şekilde işleri yürütme hem de bir oyun ortamı oluşturmanızı sağlıyor. Uygulamada alışkanlıklar, günlük işler ve yapılacaklar şeklinde seçenekler mevcut. Siz de tüm programlarınızı ve işlerinizi bu seçeneklere uyacak şekilde yerleştiriyorsunuz. Gelelim işin oyun kısmına. Üye olma aşamasında kendiniz bir avatar tasarlıyorsunuz ve görevleri tamamladıkça seviye atlıyorsunuz. En güzeli de sorumluluklarınızı yerine getirdikçe sadece oyunda değil, gerçek hayatta da üretken ve çalışkan bir kişilik olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz.
{772996}
1Password
Bazı anlar var ki düşündükçe üretkenliğinizden ve zamanınızdan yiyor. Bu anlardan biri de kara kara parolaları hatırlamaya çalışmak. O kadar çok platforma üye oluyoruz ki, hepsini birden aklımızda tutmak mümkün değil. Bunun için 1Password, tek bir parola ile tüm bilgilerinizi saklamanıza yardımcı oluyor. Gireceğiniz esas parolayla lisanslar, banka hesapları, pasaportlar, kredi kartları ve diğer uygulamalara girmenizi sağlayan giriş bilgilerinizi 1Password’un içinde kaydedebilirsiniz. Uçtan uca şifreleme ve şifreleme anahtarlarıyla şifrenizi bir tek siz görebilmektesiniz.
Otter
Yoğun geçen toplantılarda almaya çalıştığımız notlara bazen yetişemiyor ya da birbirine karıştırıyor olabilirsiniz. Bu durum toplantıyı yeterince dinleyemeyip verim almanıza da engel oluyor. Otter bu duruma engel olmak için toplantıları dinleyip, tüm konuşulanları sizin yerinize yazıya döküyor. Siz daha sonra bu yazıları düzenleyebilir, başka uygulamalara aktarabilir ve iş ortaklarınızla paylaşabilirsiniz. Uygulamayı IOS ve Apple üzerinden telefonunuza kolaylıkla indirebilirsiniz. Ücretsiz sürümden yararlanmak istiyorsanız, aylık 600 dakikalık yazılı ses deponuz oluyor. Premium özelliğiyle de bunu 6000 dakikaya yükseltme şansınız bulunmakta.
Asana
Ekipçe yapılması gereken işleri bir düzene sokmak ve iletişim sürecini koordine etmek çalışanları zorlayan bir durumdur. Asana ile iş ortaklarınıza görev atayabilir, son tarihlerden haberdar edebilir, yorumlarınızı ve isteklerinizi belirleyebilirsiniz. Bu sayede ekip içerisindeki görev dağılımını kolayca sağlayıp birbirinizden haberdar olabileceksiniz. IOS, Apple ve web sitelerinden kolaylıkla indirebileceğiniz Asana’nın premium basamaklarını arttırarak, daha fazla organizasyon aracına ulaşabilir ve daha fazla kişiyle ücretsiz projeler oluşturma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Flow
Apple Tasarım Ödülü ve bunun yanında Apple'ın yılın en iyi iPad uygulaması ödülünü de alan Flow by Moleskine sizlerle… Notlarınızı sanat eserine dönüştürmenizi sağlayan bu uygulamada değişik çizim ve renklendirme olanakları mevcut. Özellikle değişik kağıt türleri ve çok sayıda araç seçenekleriyle notlarınızı oluştururken birbirinden yaratıcı tasarımları yapmaktan kendinizi alamayacaksınız. Yani bu uygulama sizlere üretkenliği, sanatı ve yaratıcılığı bir arada sunmakta. Flow’u indirdiyseniz istediğiniz eskizleri, film şeritlerini, notları, listeleri, planları, tarifleri, dergileri ve diyagramları tasarlayabilirsiniz. Flow’un en güzel yanı da yarattığınız belgeyi kesintisiz oluşturup sonsuz genişlikte ilerletebilmesi. Organizasyon özelliği de bulunan uygulamada ürettiklerinizi koleksiyonlara ayırabilirsiniz.