Kurtuluş'ta Yemek Alışverişi Yapabileceğiniz En İyi Yerler
Yazı Boyutu:
İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Kurtuluş’ta, alışveriş yapabileceğiniz en iyi yerleri inceledik.
İstanbul’un yap boza dönmeden önceki günlerine geri dönmek belki mümkün değil ama en azından ayakta kalan eski sokaklarını, dükkânlarını ihmal etmemek, sık sık gezip dolaşmak iyi geliyor. Dolup taşan şarküterileri, marketleri, taze çörek kokuları etrafa yayılan köklü pastaneleriyle Kurtuluş-Feriköy hattı, İstanbul ruhunu koruyan ender bölgelerden. Altın değerindeki dükkanlarına sahip çıkan mahallede dolaşarak sıkı bir alışveriş rehberi çıkardık.
Tatlı İçin En İyi Yerler
Geniş Kurtuluş Caddesi’ni, devamında uzanan Baruthane ve Pangaltı’yı yürürken iki adımda bir durmaya hazırlıklı olmak gerek. Her bir dükkanda nefis lezzetler tadabilmenin cazibesi kanınıza işliyor. Tatlı delileri için üç önemli durak var.
Damla Dondurma ve Boza
Minik, her daim tertemiz bu nostaljik dükkana bakmak bile insanı mutlu etmeye yeter. Sahipleri Ali ve Fahri Tufan Kardeşler, Makedon asıllı. Sütü Sarıyer’den alıyor, günlük taze dondurma yapıyorlar. Kışın da yanına boza ve salep ekleniyor. Yaz-kış tezgahına bakıp hevesle mevsim meyvelerinden dondurma seçmeye doymak ne mümkün. Marketten alınmış şişe bozaları içiyorsanız Damla’nın günlük taze leziz bozası size çocuklukta kaldı sandığınız boza lezzetini hatırlatacak emin olun. Hakiki salep kullanarak hazırladıkları salepleri, yaklaşan kış günlerinde içinizi ısıtmak için bire bir. (Kurtuluş Cad. No 90; 0212 233 49 25)
{771387}
Nazar Profiterol
Biraz ilerideki Nazar Profiterol’ün, yıllardır değişmeyen bir formülle hazırladıkları profiterol, İstanbul’da tadılabileceklerin en iyilerinden. Dükkanın kurucusu ve sahibi Bahattin Boğaz aynı zamanda koşucu, madalyaları dükkanın her yerinde. Pastacılığı memleketi Rize’de öğrenmiş. İstanbul’a geldiğinde uzun yıllar pastanelerde çalışmış, profiterolün formülü için gece gündüz denemeler yapmış. Sorunca sırrı basit diyor, iyi süt, Belçika çikolatası, günlük, taze ve temiz üretim. Nazarın çikolata sosu yumuşak, kıvamlı ama çikolatası koyu değil. Alırken en büyük kutuyu seçin bizden söylemesi. (Kurtuluş Cad. 182 / B; 0212 225 27 46)
Göreme Muhallebicisi
Sadece sütlü tatlı yapan eski dükkânlar nerede diyorsanız Kurtuluş’ta. Tavuk suyuna çorbalarının seveni de çok. Tavuk suyu çorba olmasından anlayacağınız gibi hakiki tavuk göğsü muhallebi yapıyorlar. Gerçek tavuk göğsü ile ilgili sevdiğim bir başka detay, ucuyla bu kıvamlı tatlıyı kesmenize yardım eden geniş ve düz tatlı kaşıklarından servis etmeleri. Anlayacağınız bu mekânda iyi bir muhallebi satın alacağınızdan emin olmak için tüm ipuçları tamam. Midenizde kazandibi için de yer bırakın. (Kurtuluş Cad. 0212 232 71 43)
{771372}
Meze İçin En İyi Yerler
Tuana Meze Evi
Evde kuracağınız sofralar için en güzel hazır mezeleri satan dükkanlar, bir bir bu semtte sıralanıyor. Cadde boyunca uzanan onlarca şarküterinin arasında Tuana’yı gözünüze kestirmeniz zor değil. Dolup taşan meze dolabı gerçekten parlıyor. Sahibi Hüdaverdi Bircan, işi ustasının yanında öğrenmiş, otuz seneden fazladır meze yapıyor. Soğuk balıklar, fava, patlıcan çeşitleri hepsi şahane. (Kurtuluş Cad. No: 58; 0212 230 11 10)
Tadal Meze
Pangaltı’na doğru devam ederek Tadal’ın kapısından girince 82 yıllık mekanı ayakta tutan Ari Terzioğlu sizi karşılıyor. Babasından öğrendiği Ermeni mezelerini tatmak ne keyif. Ermen üsulü mezelerde uskumru dolması gibi kıymetli ve artık bulması mümkün olmayan lezzetleri de sipariş üzerine hazırlıyorlar. Tadal’ın topiği, taraması, Ermeni usulü pilakisi, dört ayrı çeşit dolması beni fazlasıyla teselli ediyor. Yılbaşında Tadal’dan kestaneli, iç pilavlı hindi sipariş etmek de mümkün. (Ergenekon Cad. No 29/A; Pangaltı; 0212 296 83 78; 0536 669 71 89)
Tezgahta Topik
Topik için bir başka durak da mahallenin en sevilen esnafı Musa Usta’nın tezgahı. Yıllarca restoranlarda çalışan, ustalarından topik öğrenen Musa Ölmez, önünde arabalar duran tezgahında yaz-kış demeden topik satıyor. Soğanı, tarçını bir başka Musa Usta’nın, hepsine çok özeniyor.
{77827}
Turşu İçin En İyi Yerler
Pelit Turşucusu
Son yılların en çok yükselen yemek trendi turşular bizim uzmanlık alanımız malum. Pangaltı’nın meşhur turşucusu Pelit’te sabah öğlen farketmeden herkes turşu suyu içiyor. Tezgahta aklınıza gelen hemen her şeyin turşusu var. Erik, boy boy salatalık ve fasulye favorilerim. (Kurtuluş Cad. No:121/A; 0 212 232 66 30)
Paskalya Çöreği İçin En İyi Yerler
Üstün Palmie
Baruhtane Caddesi’ndeki Üstün Palmie, paskalya çöreği geleneğini hâlâ sürdüren özel bir adres. Kendi imalatları vişne likörlü çikolatayı atlamayın. Yine Paskalya zamanı kendi kalıpladıkları figürlü çikolatalar hem leziz hem eğlenceli. (Baruthane Cad. 63/A Feriköy)
Kahvaltılık İçin En İyi Yerler
Yılmaz Tandır Evi
Feriköy’ün geniş caddelerinden birine Erzincan kahvaltısı taşıyan bu mekandan peynir ve bal almadan geçmeyin. Dilerseniz kahvaltıyı orada da edebilirsiniz. İçerideki odada kadınlar taze tandır ekmekleri yapıyor. Erzincan tulumu, bölgeden gelen kendi üretimleri kara kovan balı, kar beyazı tereyağı, kuru kaymak ve kuru etleri nefis. Mekanın sahibi Yılmaz İngeç, yıllar önce geldiği İstanbul’da uzun yıllar mobilya işinde çalışmış. Tandır ekmeğine büyük bir özlem duyduğunu, mekan fikrinin böyle başladığını anlatıyor. (Gediz Sok. Feriköy; 0212 24166 64)
Delimonti
D.ream grubun Adnan Şahin danışmanlığında açtığı başarılı konsept, Anadolu’nun dört bir yanından gelen lokal ürünlere odaklanan çok özel bir şarküteri bistrosu. Delimonti’nin odun fırından çıkardığı lezzetler arasında Konya’nın yağlı somunu bile var.
Kahve İçin En İyi Yerler
Oplevelse
Kurtuluş’un ara sokaklarının en kimlikli mahalle kahvesi Oplevelse. Burayı özel yapan da kendi ev yapımı Danimarka kekleri ve nefis kahveleri kadar İskandinav esintili, jilet gibi derli toplu ama bir o kadar da sıcak dekoru. Sahibi Mahir Mutlu, Danimarka’da okumuş ve uzun süre yaşamış. Ticari bir amaçla açmadıklarını anlatıyor ama mekanın her halinden bu zaten anlaşılıyor. Coffee Collective’den kahve almak için yılda iki kez Danimarka’ya gidiyorlarmış. Çok küçük bir satış miktarı için bile olsa üreticiye dokunan bir yerden kahve temin etme çabaları öyle güzel ki… Bol şekerli yoğun Danimarka kekleri orijinal tariflerinden. ‘Kanelsnegle’ yani salyangoz isimli yuvarlak sarılmış kat kat tarçınlı hamur tatlısı, asla kaçırılmaması gereken bir lezzet. (Kurtuluş Cad. Seymen Sok. No 42/C)
Doğal ve Organik Düşkünleri İçin En İyi Yerler
Feriköy Organik Pazarı
Feriköy tarafında hafta sonu farklı bir telaş var. Burada Cumartesi günleri kurulan organik (daha doğrusu ekolojik) pazar hem bölgenin sakinlerini hem de akın akın dışarıdan gelenleri ağırlıyor. Buğday Derneği öncülüğünde hayata geçirilen pazarda Türkiye’nin farklı bölgelerinde doğal ya da organik üretim yapan birçok küçük üretici ürünlerini satıyor. Alacağınız sebzelerin, meyvelerin, otların fiyatları yüksek ama tatmini büyük. Pazar günleri ise aynı stantlarda Antika Pazarı kuruluyor.