preloader

Bilinçli Bağışçı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

18.02.2023
Bilinçli Bağışçı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Bağış yapmadan önce kafanızda oluşan tüm sorular için bilinçli bağışçı olmanın yollarını keşfedin.

Sivil toplum kuruluşlarına yapacağınız bağışlardan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin. Bilinçli bir bağışçı olmak için neden, ne zaman ve nasıl bağış yapmalısınız gibi soruların cevaplarına ışık tutuyoruz.

Neden Bağış Yapmalısınız?

Bilinçli Bağışçı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Paylaşmanın ve yardımlaşmanın vermiş olduğu mutluluk, bireysel harcamaların vermiş olduğu mutluluktan daha fazla olduğu bir gerçek. Bağış yaparak başkalarının yaşam kalitesini destekleyebileceğiniz gibi kendi zihinsel sağlığınızı da iyileştirebilirsiniz. Yapacağınız küçük bir bağış, bir başkasının hayatında büyük bir dokunuş, bir umut olabilir. Yapacağınız bağışın miktarından çok yaratacağı faydayı düşünmelisiniz. Ve unutmayın ki nakdi bağışların yanı sıra ayni bağışlarda da bulunabilirsiniz.

Yapacağınız küçük bir bağış, bir başkasının hayatında büyük bir dokunuş, bir umut olabilir.

Ne Zaman Bağış Yapmalısınız?

Bilinçli Bağışçı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bağış yapmanın belirli bir doğrusu ve bir zamanı yoktur, her zaman doğru zamandır. Belirli bir gün ve zamandan daha çok belirli aralıklarda düzenli ve sürekli olan yapacağınız bağış daha faydalı olacaktır. STK’lar ihtiyaç doğrultusunda gönüllü ve bağış desteklerini açıklarlar, bu tercihler doğrultusunda bağışlarınızı yapabilirsiniz. Yaşanan büyük ölçekli afetlerde doğan ihtiyacın uzun soluklu olduğunu bilmek gerekir. Yarınlarda daha fazla yardım eline ihtiyaç olacağını bilerek uzun soluklu bir bağış stratejisi geliştirmelisiniz.

{122146}

Ne Kadar Bağış Yapmalısınız?

Bilinçli Bağışçı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Nakdi veya ayni bağışlarda yapacağınız bağışın miktarını kendi hayatınızı göz önünde bulundurarak değerlendirmelisiniz. Kendi finansal durumunuzu zora sokmayacak bir şekilde bütçenizi değerlendirin. Yapabileceğiniz nakdi bağışı belirleyin. Bağışın büyüklüğü küçüklüğü önemli değildir. Bağışta bulunacağınız STK’ların sayısını sınırlamanız daha faydalı olacaktır. Gücünüzü çok yere bölmek yerine iki farklı yere bölerek başlanılan projelerin yatırım gücünün artmasını sağlarsınız, böylelikle projenin devamlılığı sağlanır. Ayni yardımlarda bulunmak için günün, haftanın, ayın ya da yılın ne kadar zamanı gönüllü olabileceğinizi düşünün. Ayırabileceğiniz bu zamanda hangi STK’da ya da organizasyonda daha faydalı olabileceğinizi bulun. Sonrasında ise elinizde başkalarının yararlanabileceği neleriniz olduğunu değerlendirin. Bir kitap mı, oyuncak mı? Her ne kadar eşyalardan ayrılmak zor olsa da eşyaların bir başkasında ikinci bir hayatı yaşayacaklarını bilerek ihtiyaç sahibi kişilerle buluşturan STK’lara bağışlayabilirsiniz.

Bağışın büyüklüğü küçüklüğü önemli değildir.

Bağış Yapacağınız Kuruluşu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bilinçli Bağışçı Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bağış yapmadan önce hangi konunun değişmesini istediğinizi, amacınızın ne olduğunu değerlendirin. Sorun olarak gördüğünüz bir alana yönelerek bu konu hakkında faaliyetlerde bulunan kuruluşları araştırmaya başlayabilirsiniz. Yapacağınız bağışın etki ölçeğini düşünün. Yerel bir destekte mi bulunmak istiyorsunuz, yoksa uluslararası sorunları ele alan kuruluşları mı desteklemek istiyorsunuz? Vizyon ve misyonu sizin görüşünüzle örtüştüğünü düşündüğünüz kuruluşları bulun. Bu kuruluşların geçmişte ve şu anda aktif olarak yaptığı projelere bakın. Yapılan hizmetler, fayda sağlandığı konusunda sizi inandırıyor mu gözden geçirin.

  • Amaçlarınız doğrultusunda seçiçi olun. Sizinle aynı amaca sahip kuruluşların listesini yapın. Nedenlerinizi göz önünde bulundurarak bu listeyi daraltın.
  • Hangi çaptaki sorunlara çözüm aramak istediğinizi belirleyin. Amacınız yerel çapta bir destekte bulunmak mı yoksa uluslararası boyutta bir soruna çözüm olmak mı onu belirleyin. Bu doğrultuda destekte bulunacağınız kuruluşun hedef kitlesini gözden geçirin.
  • Seçtiğiniz kuruluşun hizmetlerinin ne kadar etkili olduğunu değerlendirin. Kuruluşların yayınladığı raporlara, haber bültenine ve sosyal medya kanallarına bakın. Böylelikle kuruluşun beklentilerinizi karşılayıp karşılayamayacağını öngörebilirsiniz.
  • Kuruluşların bağışçılarla olan iletişimini değerlendirin. Hizmetlerini iyileştirmeye, farklı proje ve fikirlere açıklar mı onu öğrenin. Unutmayın ki kendilerini geliştirerek daha fazla fayda sağlayabilirler.
  • Kuruluşlar, bağışçıları sayesinde ayakta kalır. Tek bir seferde yapacağınız bağışı belirli aralıklarda sürekli bağış olarak yaparsanız, seçtiğiniz kuruluşa daha fazla fayda sağlayabileceğinizi ise unutmayın.

*Bu içerik Charity Navigator sitesinden derlenerek hazırlanmıştır.

{121746}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları