Çocuk Kitabı: Cesur Kızlara Yol Arkadaşları
Yazı Boyutu:
Pek çok çocuğun zevkle okuduğu Cesur Kızlara Yol Arkadaşları isimli kitabın yazarı Aslıhan Dağıstanlı Aysev ile sohbet ettik.
Son zamanlarda hem Türkiye’de hem de yurt dışında pek çok çocuğun zevkle okuduğu Cesur Kızlara Yol Arkadaşları isimli kitabın yazarı Aslıhan Dağıstanlı Aysev ile sohbet ettik. Kısa bir sürede ilk baskısı tükenen kitap, farklı zamanlarda Türkiye’den çıkıp dünya çapında işler başaran 30 cesur kadının ilham verici hayatlarını anlatıyor. Kitapta Adile Naşit’ten dünya şampiyonu dalgıcımız Şahika Ercümen’e, Türkan Saylan’dan Gençler Nobel ödülü sahibi Canan Dağdeviren’e kadar birbirinden değerli kişilerin hikayeleri var.
Bu kitap şu sıra herkesin dilinde. Sırrı ne?
Güven duygumuzun sarsıldığı, korkunun günlük hayatin parçası olduğu zor dönemlerden geçiyoruz. Çocuklarımızın güvene, umuda, cesarete her zamankinden daha cok ihtiyacı var. Ayrımcılığın olduğu bir dünyada kızlar için durum daha da zor. Tek özellikleri güzellikleri olan prenses masalları bu amaca hizmet etmiyor. Cesur Kızlara Yol Arkadaşları bir yandan kız erkek hak ve imkan eşitliğini savunuyor…bir yandan da engellerin üstesinden gelen, kendi ülkemizden çıkma gerçek süper kahramanları tanıtıyor. “Onlar yaptılarsa sen de yapabilirsin. Pes etme. Hayal et. Cesaret et” diyor. Sanırım bu cazip geldi.
İsmindeki “Cesur “ kelimesi senin için önemli bir kelime yani?
Çok iyi bir konuya değindin. Uluslararası pek çok pozisyonda görev yaptım. Çok eğitimli, çalışkan, azimli kadın tanıdım. Milliyet, ırk fark etmeksizin kadınların hak ettiklerine ulaşmada bazen tek ihtiyaçlarının biraz daha cesaret olduğunu gözlemledim. Cesaret bulaşıcıdır. Çocukluktan başlayarak bulaştıralım isterim.
{771875}
Kitabın bir ilham kaynağı var mı?
Aslında iki ilhamım var. Biri babam, diğeri kızım.
8 yaşında babam bana iki kitap hediye etti. Biri “100 ünlü Türk’tü, bana aidiyet duygusu aşıladı. Diğeri “Onlar da Çocuktu” isimli bir kitaptı. İçinde dünyayı değiştiren insanların çocuklukları anlatılıyordu. Bu kitapta Marie Curie ile tanıştım. Bir kadın ona 8 yaşındayken “sen büyünce dünyayı değiştireceksin” demiş. Marie buna inanmış, hayal etmiş, engelleri aşmış ve gerçekten bu inançla dünyayı değiştirmiş. O gün sözlerin büyüsüne inandım. Anne olunca da bu sözler ve kitaplar hep aklımdaydı.
Babama sözüm vardı. Kızlarıma asla beyaz atlı bir prens tarafından kurtarılmayı bekleyen kız hikayeleri anlatmayacaktım. Ancak kahramanı güçlü kızlar olan hikaye kitabı bulmakta epey zorlandım.
Bir gün 7 yaşındaki kızım Lara’ya masalsı biyografiler okuyordum. ‘Anne bu kitaplarda neden hiç Türk yok? Türk kadınları dünyada hiç fark yaratmadı mi?” diye sordu. İşte içimdeki cız bu kitabin çıkma sebebidir. Önce kendi kızlarım için yazdım, sonra hayalimi büyüttüm.
Şimdiki hayalin ne?
Cici değil güçlü, sınırlarını kendi çizen, hayallerinin peşinden koşan ve bu topraklardan çıkıp dünyayı fetheden çocuklar hayal ediyorum.
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününde yaptığımız lansman ile ses getirdik. İnternetten ücretsiz olarak binlerce kişiye ulaştı kitap. Ama çocukların hepsinin online erişimi yok, gerçek başucu kitabı istiyorlar. Büyük şehirlerin dışında Mardin’den, Bingöl’den çocuklardan talep geldi. Benim hedefim 100 bin çocuğa erişmek. Anadolu’ya gitmek.
{772961}
Son olarak seni bu dönem en çok neler etkiledi?
Çocukların tepkileri. Anadolu’nun farklı yerlerinden aldığım teşekkür mesajları. Şu aralar bazı anne babalar çocuklarıyla beni Zoom’dan buluşturuyor. Çocuklar hayallerini anlatıyor. Geçen gün 8 yaşında bir kızımız; “Bizim okulda sadece erkek futbol takımı vardı. Beni de almaları için çok uğraştım ve kendimi sonunda aldırdım. Tıpkı Sabiha Güreyman gibi” demesi bana çok dokundu.
Başka bir sürpriz de henüz bir ay önce çıkmış kitabimizin bir okul ödevine konu olması. Tarifsiz bir mutluluk.