Filli Boya'dan "Çanakkale Ruhuna Selam" Belgeseli
Yazı Boyutu:
Filli Boya, dayanışma bilincinin Çanakkale ruhu olarak tarihe geçtiği o dönemi anlamak ve anlatmak amacıyla Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümünü “Çanakkale Ruhuna Selam” belgeseliyle kutluyor.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Ebedi Protokol kapsamında “Zafere Selam” projesini sürdüren ve kültürel mirasın ve yaşam alanlarının gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmaları destekleyen Filli Boya, zaferin 109. yıldönümünde Türkiye’ye kapsamlı bir belgesel sunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda önemli bir tarihsel dönemeç olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin gelecek için güç ve ilham kaynağı olduğu düşüncesinden yola çıkan “Çanakkale Ruhuna Selam” belgeselinin ilk gösterimi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ve birçok davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
“5 yıldır Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı ile beraber ülkemize büyük faydalar sağlayacağına inandığımız bir seferberlik hali içindeyiz. Çanakkale’deki tarihi alanın “Ebedi” destekçisi olarak işbirliğimizi en üst mertebede yürütüyoruz. 5 sene önce başlayan Zafere Selam projemizle beraber gazi köylerimizi, okullarımızı boyadık. Dünyada sembolleşmiş “Dur Yolcu” anıtını 24 saat görünecek şekilde özel boyalarımızla yeniledik. Bu yaptıklarımız sadece boyama işi değil. Çanakkale ruhuna ve bu vatanı kurtaran kahramanlarımıza duyduğumuz minnettarlığımızın ifadesidir. Kurtuluş ve özgürlük güneşimizin doğduğu ve cumhuriyetimizin temel taşı olan topraklarımız, tarihi bölgemiz şanına yakışır olsun istedik.”
5 yıl önce başlayan Zafere Selam projesi çerçevesinde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın korunması ve bakımının sağlanması amacıyla Ebedi Protokol imzaladıklarını hatırlatan Küçükoğlu, bölgedeki Mustafa Kemal Yolu’nun ziyaret rotası olarak düzenlenmesine destek verdiklerini ifade etti. Fili Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “Mustafa Kemal Yolu projesine büyük bir heyecan ve duyarlılıkla başladık. Bu 17 kilometrelik yol, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının tarihimizdeki önemini daha iyi anlamamıza olanak sağlayacak. Atatürk’ün ve kahramanlarımızın Çanakkale’de ülkemizin kurtuluşu için nasıl kahramanca mücadele ettiğini, vizyonlarını, kararlılıklarını, cesaretlerini, fedakarlıklarını ve iradelerini göreceğiz. Mustafa Kemal Yolu, Atamızın, ülkemizin ve dünya tarihindeki yükselişinin başlangıç noktası olarak anlaşılmalı ve tanıtılmalıdır” şeklinde konuşarak, cumhuriyetimizin 100. yaşında tanıtımı yapılan Mustafa Kemal Yolu’nun bu yıl içinde ziyarete açılmasının planlandığını belirtti.
“Biz Çanakkale’deki müstesna topraklar olarak her ailenin gündemindeyiz, her Türk milletinin evladının kalbindeyiz. Çanakkale Türk milletinin kalbidir. Burası Türk milletinin buluştuğu bir noktadır. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Hem Türkiye’de hem de dünyada Çanakkale’yi bir buluşma noktası haline getirmek istiyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarla gelen ziyaretçilerimizin daha uzun süre kalacağı bir çevre oluşturmak hedefindeyiz. Kalelerimizi restore ediyoruz, siperlerimizi ortaya çıkartıyoruz, tabyalarımızı elden geçiriyoruz. Ziyaretçilere tüm canlılığı ile Çanakkale ruhunu aktarmak istiyoruz. Çanakkale Cumhuriyet’e giden yolun başlangıcıdır. Kurtuluş Savaşı’na olan inancın başladığı yerdir. Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı ve Cumhuriyet’imizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünde tarih sahnesine çıktığı adım attığı yerdir. Filli Boya’nın destekleriyle Mustafa Kemal’in yönettiği savaştaki hattı yürüyüş rotası olarak düzenledik. Herkesi Çanakkale’ye davet ediyor, onlarla Çanakkale’de buluşmak istiyoruz. Filli Boya, 2019’dan beri tüm projelerimizde destektir. Çanakkale Ruhuna Selam belgeseli de bu yolda atılmış önemli bir adımdır. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
“Çanakkale Ruhuna Selam” belgeselinde yer alan akademisyenlerin aktarımları, ünlü piyanist Fahir Atakoğlu’nun savaşın karmaşık duygularını yansıtan katmanlı müziği ile bir araya geldi. Gazeteci Cüneyt Özdemir tarafından hazırlanıp sunulan belgesel, Cüneyt Özdemir ve Filli Boya’nın Youtube kanalında izleyicilerle buluşuyor.
*Bu içerik Filli Boya iş birliğinde hazırlanmıştır.