Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri Dizisinde Bizi Neler Bekliyor?
Yazı Boyutu:
Amazon Prime Video tarafından geliştirilen Orta Dünya dizisi “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri” bize nasıl bir evren sunacak?
J. R. R. Tolkien'in “The Hobbit” ve “The Lord of the Rings” kitaplarındaki hikâyelerden binlerce yıl öncesini anlatacak olan “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri”, geniş bir evrenin arkaik öyküsünü sunacak.
Orta Dünya uyarlamaları bugüne kadar birçok başarısız film projesinine tanık olmuş, bazıları bizzat eserin sahibi Tolkien tarafından reddedilmiş. 60’ların sonu 70’lerin başında eserin live-action kısa film uyarlamalarını izlerken, ekrandaki ilk ticari uyarlamayı ise 1977'de televizyon için yapılan bir animasyon yapım olan The Hobbit (Arthur Rankin ve Jr. Jules Bass’ın yönetmenliğinde) filminde görmüştük. 1978'de ise ilk sinema filmi uyarlama animasyonu Ralph Bakshi’nin yönetmenliğindeki Yüzüklerin Efendisi olmuştu. Bu film Peter Jackson’ın üçlemesiyle birlikte orijinal serinin en fazla popülerliğe sahip uyarlamalarından biriydi.
Peki “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri” bize nasıl bir evren sunacak? Amazon Prime Video tarafından geliştirilen, ilk bölümü 2 Eylül 2022 tarihinde yayınlanması planlanan “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri” dizisini yakından keşfedin.
“Güç Yüzükleri” Ne Anlatacak?
Dizi tarihinin belki de en fazla beklenen bu drama yapımı, “Hobbit” ve “Yüzüklerin Efendisi”nde yaşanan olaylardan binlerce yıl öncesini anlatacak; yüzüklerin dövüldüğü, Sauron’un gücünü yükselttiği, Elfler ve insanlar arasında yaşanan o meşhur son ittifak dönemlerini…
Eserin şu ana kadarki uyarlamalarında sadece tek bir yüzüğün hikâyesini izlemiştik, bu kez önceki yüzüklerin hikâyesine de tanık olacağız.
Sürpriz bozan spoiler uyarısı: Yazının bu kısmından sonraki bilgiler, serinin romanlarını okumayanlar için sürpriz bozan unsurlar içermektedir.
Orta Dünya’da İkinci Çağ’a Dönüyoruz
2019 yılında dizinin dünyasına ait bir haritanın paylaşılmasıyla, hikâyenin hangi çağda geçeceğini de anlamıştık. Haritada İkinci Çağ’a özgü olan Númenor Adası görünüyordu. Zaten bu güncellemeden sonra dizi hakkındaki diğer tanıtımlar, hikâyenin zaman dilimini resmen açıklamış oldu: “İkinci Çağ’a Hoş Geldiniz.”
Haritanın daha detaylı bir görselini incelemek için tıklayın.
Buradan da anlıyoruz ki dizi Númenor'a fazlasıyla alan açacak. Bu adanın önemini anlamak içinse Birinci Çağ’ın sonunu kısaca hatırlamamız gerekir. Hikâyenin o döneminde, Sauron’un da efendisi olan Morgoth (Melkor)’a karşı Elfler ve insanlar uzun süredir çarpışıyordu. Sonrasında mağlup olan Morgoth, Valar tarafından boşluğa atılmıştı. Adanın varlığı, sonrasında da bir dizi farklı savaşa neden olmuştu.
Sauron Nasıl Karşımıza Çıkacak?
Orta Dünya’nın bu döneminde Sauron fiziksel biçim alma gücüne sahipti. Dolayısıyla dizide, film serisinde alıştığımız “koca göz” görüntüsü yerine, Elf’e benzeyen bir görünüme sahip olan Sauron’la karşılaşabiliriz. Ayrıca yine o dönemine bakacak olursak, Sauron’un sadece yüzükleri yaratmakla kalmayıp, İkinci Çağ’ın olaylarında oldukça göz önünde olan bir sima olduğunu görürüz. Orklardan, insanlardan ve diğer yaratıklardan oluşan güçlü bir ordu toplamaya başlamıştı bile. Öyle görünüyor ki dizide izleyeceğimiz en büyük hikâyelerden biri Númenor'un düşüşü ve Sauron’un bu hikâye aksındaki rolü olacak.
Tanıdık Karakterler ve Yeni İsimler
İkinci Çağ olaylarını ve Númenor'un düşüşünü anlatmak için birkaç tanıdık yüze ihtiyacımız yok değil. Elrond karakteri bunlardan biri. Diğer bir tanıdık yüz ise Galadriel. Ancak dizide Númenor'un düşüşünün de ötesinde bir hikâyeye tanık olacaksak eğer, o zaman Beş Büyücü (Saruman, Gandalf, Radagast, Alatar ve Pallando)’den ikisinin Orta Dünya’ya gelişini izlememiz hiç sürpriz olmaz. Aslında bu büyücülerden üçünün, orijinal seride Üçüncü Çağ’dan yaklaşık 1000 yıl sonra Orta Dünya’ya geldiklerini bilsek de, iki Mavi Büyücü’nün (Alatar ve Pallando) düşüşten hemen sonra İkinci Çağ’da hikâyeye giriş yaptıklarını biliyoruz. Bu iki büyücünün öyküsünü “Bitmemiş Öyküler”de okuruz; hikâyedeki akıbetleri tam olarak belli olmamakla birlikte ya Sauron'a yenik düşüyor ya da Doğuluları Karanlık Lord’dan (Melkor) korumayı başaramayıp ölüyorlar. Orijinal eserin bitmemiş detaylarının da diziye dahil edilebileceğini duyduğumuza göre, bu büyücülerin hikâyelerini dizide izleyecek olmamız kuvvetle muhtemel.
Seride görmeye değer bir diğer karakter ise Glorfindel. Karakter Birinci Çağ’da “Gondolin'in Düşüşü” esnasında ölür ancak İkinci Çağ’da hem Elf’lere hem insan ırkına yardım etmek için Mavi Büyücülerle birlikte geri döner. Kendisi asıl hikâyede Frodo’nun Ayrıkvadi’ye götürülmesine yardım eden kişiydi, ancak biz onu Peter Jackson’ın film serisinde başlı başına bir karakter olarak görmek yerine Arwen (Liv Tyler) olarak izledik. Aynı şekilde, 1978 yapımı animasyon filminde de bu karakterin hikâyedeki işlevi Legolas’a vermişti. Dolayısıyla ekranda ilk kez Glorfindel’i görmek bizim için hayli heyecanlı olacak.
Öne Çıkan Rolleri Kim Canlandırıyor?
-
Robert Aramayo – Lord Elrond
-
Morfydd Clark – Galadriel
-
Nazanin Boniadi – Bronwyn
-
Owain Arthur – Prince Durin IV
-
Ismael Cruz Córdova – Arondir
-
Charles Edwards – Celebrimbor
-
Maxim Baldry – Isildur
-
Sophia Nomvete – Disa
-
Markella Kavenagh – Elanor 'Nori' Brandyfoot
OGGUSTO Sinema Editörü Tayfun Bodur’un diğer yazılarını okumak için tıklayın.
Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.