Mustafa Kemal Atatürk'ün İlham Veren Sözleri
Yazı Boyutu:
Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 86. yıl dönümünde, Ata’mızın bizlere ilham olan, bağımsızlıktan özgürlüğe, demokrasiden çağdaşlığa dair unutulmaz sözlerine kulak veriyoruz.
Aysu Türkoğlu
Milli Yüzücü
“Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!“
Mustafa Kemal Atatürk
Bu sözü her zaman hayatımla harmanlayarak ilerlemeye çalışmışımdır. Ben her zaman düşebilirim, kaybedebilirim ama önemli olan her zaman kalkıp, olumsuzluğu bir kenara koyup yola devam etmek ve çalışmak. Atam ne ne güzel anlatmış, “çalışkan olmak”. Her ne kadar yetenekli olursak olalım, çalışmadan başarı ve zafer zor gelecektir.
Dilara Koçak
İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
Atamın söylediği her söz kulağımda ama bir bilim insanı olarak altını çizmek istediğim cümlesi “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir.” Başka bir sözünde de şunu hatırlatıyor. “Eğer bir gün, benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.”
Ece Çiftçi
Sosyal Girişimci
“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk, çocukların bugünden başlayarak gelecekte toplumları için yaratabilecekleri faydayı, atfettiği değeri ve çocukların potansiyellerine olan güvenini yol gösterici şekilde dile getirmesi beni her zaman çok etkiliyor. Çünkü bende yıllardır SosyalBen ile çocuklarla çalışırken, en çokta çocuklara ve onların potansiyellerine olan inancımdan cesaret alıyorum. Bu sözde bana bu cesareti daha da yüreklendirmeme çok değerli bir yol gösterici oluyor.
Hatice Aslan
Oyuncu
Bu fotoğrafı bana Macide Tanır hediye etmişti. Altındaki cümleyi çok sevmiştim. Toparlayıcı bir cümle, daima bizi izlediğinizi biliyorum. Saygı ve minnetle.
Jale Balcı
Şef
“İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?“
Mustafa Kemal Atatürk
Bu sözü lisede okuldan gelince babama okumuştum, o da bana çok doğru kadınımız erkeğimiz aynı şekilde eğitilmeli “eğer bir ülkenin kadınları geri kalmışsa o ülkenin ilerlemesi ve yükselmesi mümkün değildir” demişti hatta sonra “hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak! Unutma hep çalışmalısın ve üretmelisin” dedi. Her ikisi de nurlar içinde uyusun. Yetişmemde hayranlık duyduğum iki adam.
Özlem Süer
Tasarımcı
“Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
Mustafa Kemal Atatürk
Atatürk, sanatın medeniyet alanındaki gücünü, sanatçıların sahip olabileceği bir duyarlılıkla anlamış ve bundan dolayı sanatı, “medeni uluslar yanında yer alabilmenin bir aracı”, olarak yorumlamıştır. Hayatta olduğu müddetçe de sanatın ve sanatçının bir ulusun ileriye gidebilmesi için toplumda değer verilmesi gerektiğini söylemeye devam etmiştir.
Saffet Emre Tonguç
Tarihçi, Yazar ve TV Programcısı
Benim için Atatürk’ün en önemli sözlerinden bir tanesi “Yurtta sulh, cihanda sulh”. Özellikle dünyanın şu anda geçtiği sürece baktığımızda Atamızın sözlerinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Çünkü barış sadece yurtta önemli değil, bütün dünyada olduğunda önemli. Bu yüzden de çok değerli bir cümle diye düşünüyorum.
Yağmur Tanrısevsin
Oyuncu
“Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim…”
Mustafa Kemal Atatürk
“En büyük eserim Cumhuriyet’tir” diyen büyük bir liderin, sanata ve sanatçıya duyduğu saygıyı çok güzel anlatan bir söz bu. Bu yolda, iyi şeyler yapmaya ve kendini sürekli geliştirmeye çalışan biri olarak, yaptığım işte sorumluluğumu artıran bu söz, bana her zaman ülkem adına bir şeyler yapmak zorunda olduğumu hissettiriyor, manevi bir görev yüklüyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün sanatçıyı toplumda konumlandırdığı yeri bu sözle duyduğunuzda, siz de işinize daha çok önem vermek durumunda kalıyorsunuz. Bu konuma layık sonuçlar için büyük bir motivasyonla daha fazla emek harcıyorsunuz.
{199123}