Tamer Yılmaz'ın Seçimleri
Yazı Boyutu:
1998’de kurduğu Fabrika’da çok sayıda fotoğrafçı yetiştiren Tamer Yılmaz’ın favorilerine göz atın!
Sanattan tasarıma, gastronomiden mimariye, müzikten kitaba kadar farklı entelektüel derinliğe ve birikime sahip fikirleri bir araya getirmeyi amaçlayan KTSM için, moda sektörünün duayen fotoğrafçısı Tamer Yılmaz’a favorilerini sorduk! Türkiye’nin önde gelen marka ve dergileriyle çalışmasının yanı sıra 1998’de kurduğu Fabrika’da çok sayıda fotoğrafçı yetiştiren Tamer Yılmaz, KTSM’nin bu misyonundan yola çıkarak en sevdiği Kitap,Tasarım, Sanatçı ve Mekanı bizlerle paylaştı.
Kitap: Carlos Castenada – Don Juan’ın Öğretileri
Amerikalı antropolog Carlos Castaneda tarafından kaleme alınan Don Juan’ın Öğretileri, 1968 senesinde Kaliforniya Üniversitesi tarafından antropoloji çalışması olarak yayınlanmıştır. Castaneda, doğa dışı güçlere sahip olduğu inanılan bir Yaqui Kızılderilisi olan Don Juan ile ilk defa 1960 senesinde tanışmıştır. Kitap iki bölüme ayrılmış olup ilk bölümünde Castenada’nın Don Juan’ın yanındayken deneyimledikleri ve düşünceleri anlatılmış olup, ikinci bölümünde Castenada’nın yaşadıklarının üzerine yaptığı analiz ve yorumlamalardan oluşuyor. Birçok eleştirmen ise bu kitabın bir kurgu olduğunu iddia ediyor.
Tasarım: Christo Vladimirov Javacheff
1935 senesinde Bulgaristan’da doğan Hristo Vladimirov Yavaşev (Christo Vladimirov Javacheff), 1950’li senelerde Sofya’da mimari, resim ve heykel sanatları hakkında öğrenin gördükten sonra hayata geçirdiği birçok projesi sayesinde dünyaca tanınan başarılı bir mimar olarak tanınmaktadır. Christo ve eşi Jeanne Claude, binaları, nesneleri ve parkları renkli kumaşlar ile giydirerek ilgi çeken birçok projeye imza attılar. Projeleri arasında ise Berlin Parlemanto binası, İtalya’da İsem Gölü, Paris’te Ponf Neuf köprüsü ve Londra’daki Hyde Park gibi bilinen ve dikkat çeken mekanlarda sergileniyor.
{773113}
Sanatçı: Refik Anadol
1985’te İstanbul’da doğan Refik Anadol, medya sanatçısı ve yönetmen olarak Los Angeles’ta çalışmalarını sürdürüyor. Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) Tasarım Medya Sanatları bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Refik Anadol, mekâna-özel kamusal sanat ve immersive enstalasyon yaklaşımı üzerine birçok başarılı çalışması ile dikkat çekiyor. Walt Disney Sergi Salonu, Istanbul Tasarım Bienali ve Uluslararası Dijital Sanatlar Bienali Montreal gibi yerlerde sergilenen çalışmaları ile öne çıkan başarılı sanatçılar arasında yer alıyor.
Mekan: Ayasofya, İstanbul
Türkiye için oldukça önemli bir tarihi öneme sahip olan Ayasofya, 532 senesinde İmparator Justinianos tarafından yaptırılmıştır. Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da inşa etmiş olduğu en büyük kilise olarak bilinen Ayasofya’nın yapımı beş yıl kadar sürmüş olup, 537 senesinde Megale Ekklesia adıyla açılmıştır. Mimari sanat dünyası için çok önemli bir yere sahip olan Ayasofya, 1935 senesinden günümüze müze olarak kullanılmaktadır.