preloader

2020-2021 Sonbahar/Kış Sezonunda Öne Çıkan Moda Kampanyaları

11.09.2020
2020-2021 Sonbahar/Kış Sezonunda Öne Çıkan Moda Kampanyaları

Yazı Boyutu:

Prada’nın türünün tek örneği niteliğindeki Sotheby’s müzayedesinden Gucci’nin modellerinin özgür bıraktığı çekimlerine kadar modanın öncülerinden yeni koleksiyonları için yarattıkları çarpıcı moda kampanyalarından öne çıkanları bir araya getirdik.

Alışılmış ve geleneksel olan her şeyin yerini, yaratıcılığın ve yeniliğin aldığı yeni dönemde moda dünyası bambaşka sahnelere ev sahipliği yapıyor. Tüm dünyanın her açıdan değişime sürüklendiği bu dönemde, sıra moda dünyasına gelince ses getiren kısa filmler, moda çekimleri; bazense bir Avatar başrolde. Eylül ayı itibariyle başlayan moda haftaları ise yeni süreçte yine bu değişimin çatısı altında dijital olarak yürütülmeye devam edecek. Dolayısıyla lüks moda evleri için dijital görsellik bugün daha önce hiç olmadığı kadar önemli. Louis Vuitton’un arkadaşlarına yer verdiği çekimlerinden Prada’nın türünün tek örneği niteliğindeki müzayedesine kadar modanın öncülerinden yeni koleksiyonları için yarattıkları çarpıcı moda kampanyalarından öne çıkanları bir araya getirdik.

Gucci #GucciTheRituals

2020 Sonbahar/Kış sezonu için Gucci Kreatif Direktörü Alessandro Michele markanın kampanya filmi için farklı, ilginç ve samimi bir yaklaşım benimsedi ve modellerin kendi imajlarını oluşturarak fotoğrafçı ve hikaye anlatıcısı, yapımcı ve senaryo yazarı olarak hareket etmelerine izin verdi. #TheRituals adındaki kampanya için markanın tasarımları modellerin evlerinde; evcil hayvanlarıyla takılmak, enstrüman çalmak örgü örmek gibi karantinadaki günlük hayatlarından anlarla sergilendi. Yine modellerin kendileri tarafından kaydedilen tüm görüntüler ve video klipler son derece kişisel ve samimi bir otoportre dizisi sağlayan eklektik bir karakter kadrosunu yansıtıyor. Kreatif Direktör Michele’in, modellerini tamamıyla kendileriyle ilgili sahip oldukları fikirleri temsil ederek halka açılmaya ve çekimlerde hayatlarıyla doğaçlama yaparak oynamaya teşvik ettiği bu kampanya filmi son derece güçlü bir özgürlük ve neşe duygusu uyandıran eğlenceli bir havaya sahip.

Louis Vuitton

En son Cruise 2021 koleksiyonu çekimlerini Paris’te kendisi gerçekleştiren Louis Vuitton, 2020 Sonbahar/Kış kampanyası için yine kamera arkasına geçiyor ve daha samimi bir yaklaşım sergiliyor. Markanın Kreatif Direktörü Nicolas Ghesquière tasarımcılığının yanı sıra bu kampanyanın çekimlerini de üstlendi ve kamera arkasına geçerek ince ruhları, karakterleri ve yüzleriyle kendisine ilham veren yakınlarını Paris Quai Voltaire’deki fotoğraf stüdyosuna davet etti ve kampanya için onların portrelerini çekti. Yakın arkadaşlarından oluşan ve aralarında Léa Seydoux, Akon Changkou, Sora Choi, Dina Asher-Smith ve Noémie Merlant, gibi ünlü isimlerin bulunduğu 20 kişilik kadroyla çalışan Ghesquière, çağdaş özgürlüğü ve cüretkarlıklara açık olan giyim zevkini ifade eden bu kampanya ile tasarımlarından yönetmenliğine kadar yaratıcılığını tamamıyla ortaya koyduğu bir işi temsil ediyor.

Prada “Tools of Memory”

Şubat ayında İtalyan moda evi Prada’nın, 2020 Sonbahar/Kış defilesinde efsane Miuccia Prada tarafından yaratılan son kadın koleksiyonunu sergileyeceği; sonrasında ise Miuccia’nın yeni yardımcı Kreatif Direktörü Raf Simons ile çalışacağı ortaya çıkmıştı. 2021 İlkbahar/Yaz koleksiyonunun Miuccia Prada ve Raf Simons birlikteliğinin ilk ortak çalışması olacağı düşünülürse, moda evinin Miuccia Prada’nın tek başına oluşturduğu bu son koleksiyon için farklı bir şeyler yapmak istemesi ve bunu benzersiz bir moda kampanyasına dönüştürmesi pek de şaşırtıcı değil. Kampanyaya gelince; her zamanki reklam görselleri yerine Prada, Miuccia Prada’nın yarattığı koleksiyon için Sotheby’s ortaklığında Ekim ayında gerçekleşecek olan “Tools of Memory” adında özel bir açık arttırma düzenledi. Açık arttırmaya sunulan parçalar show davetiyeleri, podyum dekorları, fotoğraflar ve modellerin podyumda taşıdıkları parçalara kadar çeşitlilik gösteriyor. Tüm parçaların satışından elden edilen gelir ise UNESCO’nun dünya çapında yürüttüğü eğitim projelerine bağışlandı.

Valentino #ValentinoEmpathy

2020-2021 Sonbahar/Kış Sezonunda Öne Çıkan Moda Kampanyaları

Pandeminin sebep olduğu tüm kısıtlamaların, empati ve duyarlılığa dayanan özel bir proje tasarlamasına yardımcı olduğunu söyleyen markanın kreatif direktörü Pierpaolo Piccioli, #ValentinoEmpathy adlı kampanyayı “içinde bulunduğumuz dönemin yarattığı bu yeni düzende yaşam deneyiminin bir sonucu” olarak tasarladı. 2020 Sonbahar/Kış koleksiyonu için #ValentinoEmpthy kampanyasını duyuran İtalyan moda evi; Adut Akech, Anwar Hadid, Gwyneth Paltrow, Laura Dern ve Naomi Campbell başta olmak üzere dünyaca ünlü 24 ismin model olarak yer aldığı bir kadroya sahip. Kreatif Direktör Pierpaolo Piccioli, Valentino değerlerini korumak ve sürdürmek için empatiye dayalı bu özel projeyi hayata geçirecek ve çekimleri evlerinde 2020 Sonbahar/Kış koleksiyonuna ait Valentino imzalı görünümleri sergilerken gerçekleştirilen kampanya karşılığında normal şartlarda taraflara yapılacak olan 1 milyon Euro değerindeki ödeme ücretini; Covid-19 ile mücadele için Roma’daki Italian Lazzaro Spallanzani hastanesine bağışlayacak.

Saint Laurent

K-Pop grubu BLACKPINK’in yıldızı Rosé geçtiğimiz eylül ayında ve ardından baharda da Saint Laurent showu esnasında ön sıralarda sahneye çıktığında markanın kampanlarında da karşımıza çıkıp çıkmayacağına dair soru işaretleri oluşmuştu. Ve beklendiği gibi Rosé, 2020 Sonbahar/Kış sezonu için markanın global yüzü oldu. Bu kampanyanın ilk çekimlerinde İngiliz moda fotoğrafçısı David Sims tarafından siyah-beyaz fotoğraf ve video serileriyle fotoğraflanan Rosé; siyah dantel mini bir elbise ile leopar desenli ve fiyonklu modern bir bluz giyerken, ikinci çekimde Rock şarkıcı Lenny Kravitz önderliğinde sezonun erkek giyim kampanyası gerçekleştirildi. İki şarkıcıyla gerçekleştirilen 2020 Sonbahar/Kış kampanyasıyla Saint Laurent moda ve müzik dünyalarını aynı çatı altında topladı ve diğer yandan bu birliktelik; özellikle K-Pop popülaritesinin giderek daha fazla artacağını göreceğimize de bir işaret niteliğinde.

Balenciaga “Live To Love”

Balenciaga’nın 2020 Sonbahar/Kış moda kampanyası “Live to Love” sevgiyi, kalpleri ısıtan bir dizi sahnede tüm formlarıyla sergileyen küçük anlara odaklanıyor. İnsanlar arasındaki duygu dolu kısacık anlar, anlamlı bakışmalar ve acı-tatlı durgunluklarla dolu olan filmde ufka dalan, dans eden ve gülüp eğlenen modellerle sevgiye dair tüm duygular izleyiciye aktarılıyor. Çekimleri Münihli yönetmen Maurus vom Schiedt tarafından Berlin’de gerçekleştirilen ve Tom Hodge müziğinin eşlik ettiği 2020 Sonbahar/Kış kampanyası, Balenciaga’nın karanlıktan ilham alan bir önceki kampanyasının tam tersi olarak bu sefer aydınlığa bir adım atıyor ve taşıdığı “sevgi” mesajıyla yeni bir umut ışığı getiriyor. Ayıca Balenciaga’nın son zamanlardaki başarısı çoğunlukla Kreatif Direktör Demna Gvasalia’nın yaratıcı hikayeleri aracılığıyla günümüz değerlerini eşsiz bir şekilde işleyebilmesine atfediliyor. Yine bu kampanyanın taşıdığı mesaj ise son derece açık; bu küresel salgının uzun vadede yarattığı etkilerle savaşmak için sahip olduğumuz en güçlü silah “sevgi”.

Etro “We Are All One”

Etro ekolojiye odaklanan 2020 Sonbahar/Kış kampanyasıyla doğa ile dünyamızdaki muhteşem ahenge ve güzelliklere bir övgü niteliği taşıyor. Asla yalnız olmadığımız ama dünyanın florası ve faunasıyla birlikte yaşayan canlılar olduğumuz prensibinden ilham alan “We Are All One” kampanyası, insanoğlunun her canlıyla birlikte uyum içinde yaşadığı bir konsepti canlandırıyor. Bu değerler ışığında, moda evinin Animen adındaki Sonbahar-Kış 97/98 reklam kampanyası hayvanlarla farklı türler arasındaki ilişkiyi tasvir eden bir yankı oluşturuyor. Kurbağa, salyangoz, keçi, kuzu ve tavuş kuşu dahil olmak üzere 28 farklı hayvan ile gerçekleştirilen çekimler, Etro’nun yalnızca evrensel bağlam ruhuna olan bağlılığını değil; aynı zamanda moda evinin daima değer ve prensiplerinin merkezinde yer alan sürdürülebilirliği de yansıtıyor.

Aslıhan Dönmez
Aslıhan Dönmez Tüm Yazıları