Camp: Notes on Fashion: Metropolitan Müzesi’nin Beklenen Sergisi
Yazı Boyutu:
Metropolitan Müzesi’nin heyecanla beklenen moda sergisi Camp: Notes on Fashion‘a dair her detayı öğrenin.
Metropolitan Müzesi, 2019 sergisi için, geçmiş yıllara göre farklı bir tema seçerek, adını “Camp: Notes on Fashion” koydu. Sergi adı, Susan Sontag’ın 1964 yılında yazdığı Notes on ‘Camp’ (Camp üzerine notlar) denemesinden alıyor. 9 Mayıs’ta ziyarete açılacak sergi, 8 Eylül 2019’a kadar görülebilir.
Camp nedir? Özünde, “doğal olanı reddetmek, suni olanı tercih etmek ve abartmak” olarak tanımlanan akımın, tarih boyunca oldukça sık kullanıldığı da fark edilebilir. Kelimenin kökü, “se camper”’ye dayanıyor. Abartılı poz vermek anlamını taşıyan kelime, Fransız sarayında yaşayanların günlük hayattaki teatral duruşlarını ifade ediyor.
“Elsa Schiaparelli kendisi kadar tasarımları da camp’tı ama Coco Chanel kesinlikle değildi.”
– Andrew Bolton
Versailles sarayı ve Louis XIV ile başlayan sergi, bu dönemlerindeki giysi, saç, makyaj ve gıdada görülen abartı “camp ideal” olarak tanımlanmış. Seçkide yer alan antik Herkül heykelinin pozunu tekrar eden kral, camp’ın ne kadar eski olduğunu kanıtlıyor. Portrede görülen kırmızı topuklu ayakkabılar ise, serginin starları arasında yer alıyor. Elli sekiz tasarımcıdan seçilen giysiler ise tarihin bu teatral döneminden ilham alan parçalar da kolaylıkla fark edilebilecek.
17. yüzyıldan günümüze kadar kullanılan 250 obje, sergiyi oluşturuyor. Tarihin akışındaki gibi önce marjinal sayılan şeylerin zamanla olağan kabul edilmesi inceleniyor. Kadın ve erkek giyimi, heykel, resim gibi farklı malzemelerin, beraber bir fikri vurgulamasına odaklanılmış.
Geçmiş yıldızlar arasında “camp” olan Mae West kadar, Cher ve Elton John ile Fransız Cumhurbaşkanlarından General de Gaulle, Flash Gordon çizgi romanları ve Art Nouveau dönemi de sayılabilir. Yakın tarihte ise 1980’lerin Louis XIV’ü aratmayan abartılı saç modelleri, geniş omuz vatkaları ile son derece sofistike camp tasarımlara imza atan Yves Saint Laurent hatırlanıyor.
“Kişi ya bir sanat eseri olmalı ya da sanat eseri giymeli”
– Oscar Wilde
Kendisini fazla önemseyen ve bu yüzden komik olanlar kadar, ciddiyetlerini yitirdikleri için camp’leşen kişilere ve farkında olmayanları uyaracağa benzerken, Pop Art’ın en önemli ismi Andy Warhol’un 1965 yılında çektiği CAMP filmi de unutulmamış.
Serginin gala yemeğine Vogue editörü Anna Wintour ile beraber Lady Gaga, Alessandro Michele, Harry Styles, Serena Williams, ev sahipliği yaparken, sponsorluğunu da Gucci üstlenmiş. Sergi kitabı ise, karşılaştırmaları, detaylı anlatımı ile meraklılara referans olacak nitelikte.