Kostüm Tasarımları ile Dikkat Çeken Yerli ve Yabancı Diziler
Yazı Boyutu:
Kostümleri ile izleyenleri etkileyip, moda trenlerini belirleyen en ikonik yerli ve yabancı dizileri bir araya getirdik.
Romantizm, tarih, aksiyon ya da heyecan içeren diziler, aynı zamanda stil ilhamı almak ve şık giyinmek için de izleyenlere yol gösterici oluyor, moda tarihi konusunda kişisel rehber haline geliyor. İşte kostüm tasarımları ile dikkat çeken en ikonik yerli ve yabancı diziler…
Kostüm Tasarımları ile Dikkat Çeken Yabancı Diziler
Sex and the City
New York’ta yaşayan dört kadının arkadaşlıkları ve ikili ilişkileri üzerine odaklanan Sex and the City, şüphesiz 90’ların ve 2000’lerin başındaki trendleri belirledi ve 90’ların canlanması sayesinde bugün bile gardırobumuza sızıyor.
Efsanevi kostüm tasarımcısı Patricia Field, her karaktere uyan farklı görünümleri mükemmel bir şekilde hazırladı; en maceracı olan moda aşığı Carrie, geleneksel ve kadınsı Charlotte, mantıklı avukat ve minimalist Miranda, bağımsız ve özgür iş kadını Samantha. Karakterlerin her birinin kendi stil anlayışı olması, diziye moda açısından çeşitlilik sağladı. Fendi baget çantadan Manolo Blahnik ayakkabılara, tütü etekten beyaz saten elbiseye kadar Carrie Bradshaw’ın ikonik görünümleri ve geniş gardırobu ise, moda severler için hala bir saplantı konusu olmaya devam ediyor.
{46945}
Gossip Girl
Aşk üçgenlerinden sosyetik balolara kadar, New York’ta yaşayan zengin gençlerin hayatlarına odaklanan, 2000’lerin ve 2010’ların en etkili dizilerinden biri olan Gossip Girl, en büyük trendlerden biri olan Yukarı Doğu Tarzını ele geçirdi. Ayrıca, her karakterin tarzı kendisiyle bütünleşti ve stilleri yıllar içinde gelişti. Serena van der Woodsen‘in ‘Beyaz Parti’ elbisesi, Jenny Humphrey‘in gotik gardırobu, Blair Waldorf’un saç bandı, Chuck Bass’in takım elbiseleri hafızalara kazındı.
Emily in Paris
Lily Collins’in canlandırdığı, Instagram neslinden gelen, Paris’teki Amerikalı Emily Cooper, her görünümünde farklı estetikleri kolayca karıştırıyor. Sex and the City ve The Devil Wears Prada’daki çalışmalarıyla tanınan Patricia Field, Emily in Paris‘in kostüm tasarımını üstleniyor. Amerikan ve Avrupa giyim tarzlarının karşılaştırması, zevklerin demokratikleşmesi, dizi de bir konu haline geliyor. Birbiriyle çatışan kumaşlar ve baskılar, kamp tarzı bereler ve lüks tasarım parçalar dikkat çekiyor.
The Queen’s Gambit
Anya Taylor-Joy’un başrolünde olduğu The Queen’s Gambit, erkek egemen bir endüstride dünyanın en büyük satranç oyuncusu olma misyonunu üstlenen Beth Harmon karakterinin hayatına odaklanıyor. 1950’lerde ve 60’larda geçen dizinin kostüm tasarımcısı Gabriele Binder, dönemin popüler tasarımcılarından, özellikle Pierre Cardin’den ilham alıyor. Dizi boyunca kendi stil evrimine sahip olan Beth karakteri, mod stiline saygı duruşunda bulunuyor, kareli baskılar, açık yeşil, siyah ve bej parçalar ile öne çıkıyor.
The Crown
İngiliz kraliyet ailesini temel alan bu tarihi kurgu dizisi The Crown‘da, Prenses Diana‘nın gardırobunun gündelik stilden Galler Prensesi’ne yakışır kıyafetlere nasıl dönüştüğüne tanık oluyoruz. The Crown’da, gerçek hayattaki asil görünümlerin yeniden canlandırmaları olduğu göz önüne alındığında, mücevherli balo elbiselerinden zarif binicilik kıyafetlerine ve diplomatik görevler için olan elbiselere kadar, geniş bir stil yelpazesi sunuluyor.
Bridgerton
Netflix’in şimdiye kadarki en çok izlenen dizisi Bridgerton, Daphne Bridgerton ve Simon Basset karakterleri arasındaki dramatik aşk hikayesini aktarıyor. Ellen Mirojnick’in tasarladığı kostümler, modern moda unsurlarıyla vurgulanan, Londra’nın yüksek sosyetesinin gardırobunu uygun bir şekilde ifade ediyor. Karakterlerin kıyafetlerine ipek, kadife ve dantel gibi daha lüks kumaşlar dahil ediliyor. Erkek karakterler bile cüretkar, lüks pardösüler ve çiçek motifleriyle süsleniyor.
{20787}
Suits
Hukuk draması Meghan Markle’ın da başrolünde olduğu Suits’de, genel görünüm daha genç bir kitleye yönelik olsa da, karakterler tipik modern, kurumsal ofis kıyafetleri ile öne çıkıyor. Dizinin yıldızı Harvey Spectre karakteri, görünüşün ve ona yatırım yapmanın öneminin farkında ve asistanı Mike Ross’a “insanlar nasıl giyindiğimize tepki verir” diye belirtiyor. Spectre’ın görünümü, zahmetsiz ancak güçlü olarak tanımlanabilir. Genellikle lacivert, gri veya kömür rengi üç parçalı takım elbiseleri tercih ediyor.
Peaky Blinders
1920’lerde Birmingham’da geçen, bir yasadışı bahisçi ailesi hakkındaki drama, özellikle erkek modasında bir trendi ateşledi. Cillian Murphy’nin canlandırdığı Tommy Shelby karakteri, saç kesimi, kasket şapkası ve kalın paltosu ile öne çıkıyor. Tüm karakterler harika görünürken, Shelby’nin stili muhteşem ve zamansız monokrom kıyafetleriyle ekrana yansıyor. Peaky Blinders gardırobunun merkezinde, üç parçalı takım elbiseler, kısa pantolonlar ve klasik beyaz gömlekler var.
Black Doves
Netflix’in Black Doves dizisi, sadece hikayesiyle değil, görsel atmosferi ve etkileyici kostüm tasarımıyla da dikkat çekiyor. Dizideki kostümler, karakterlerin kişiliklerini ve içinde bulundukları dünyayı derinlemesine yansıtıyor. Klasik trençkotlar, keskin hatlara sahip özel dikim kıyafetler ve şık gece elbiseleri, casusluk temalı bu hikayeye modern ve sofistike bir hava katıyor. Günlük kombinlerde sade ama etkili dokular öne çıkarken, özel sahnelerde kullanılan zarif detaylar hikayenin tansiyonunu artırıyor. Soğuk Londra atmosferine uygun yün paltolar ve nötr tonlarla harmanlanmış aksesuarlar da bu dünyayı daha inandırıcı kılıyor.
Dizinin genel estetiği, moda ve dramatik hikaye anlatımının güçlü bir birleşimini sunuyor. İzlerken, karakterlerin kıyafetlerinin onların kim olduklarına ve hangi risklerle karşı karşıya olduklarına dair ipuçları verdiğini fark edeceksiniz.
Victoria
Victoria, 2016-2019 yılları arasında yayınlanan bir İngiliz tarihî drama dizisi. Dizi, Kraliçe Victoria’nın gençlik yıllarından tahttaki ilk yıllarına kadar olan dönemi anlatıyor. Jenna Coleman’ın başrolünü üstlendiği dizide, Kraliçe Victoria’nın siyasi zorluklarla ve kişisel yaşamıyla nasıl başa çıktığı işlenirken hem siyasi hem de romantik açıdan güçlü bir anlatıma bir sahip olan dizi, dönemin tarihi olaylarına da ışık tuttuğu gibi kostümler de de harikalar yaratıyor. Dizi de özellikle Coleman’ın canlandırdığı Kraliçe Victoria karakterinin, gerçek Kraliçe Victoria’nın giydiği kıyafetlerle benzerliği olağanüstü.
Friends
90’ların klasik tarzını yansıtan Friends, New York’ta yaşayan 20’li ve 30’lu yaşlarında altı arkadaşın komik ve romantik maceraları ve kariyer sorunlarına odaklanıyor. Altı ana karakterin her birinin kendine özgü bir görünümü var. Jennifer Aniston’ın karakteri Rachel Green moda alanında çalıştığı için, doğal olarak dizinin stil yıldızı olarak öne çıkıyor. Rachel yeşil ve mavilerle, Monica kırmızı, siyah ve griyle, Phoebe sarı, mor ve karışık desenlerle bütünleşiyor. Dizide, ekose pantolonlar, diz boyu çizmeler, klasik mom jean pantolonlar ve boho parçaların yanı sıra, 90’ların spor giyimini aktaran sweatshirtler ve spor ayakkabılar da dikkat çekiyor.
Kostüm Tasarımları ile Dikkat Çeken Yerli Diziler
Şakir Paşa Ailesi
Öncü Türk sanatçılarından oluşan aile üyelerinin hikayesini işleyen Şakir Paşa Ailesi, 1912 senesinde başlıyor. Dizi, dönemin ruhunu yansıtan görkemli kostümleriyle izleyiciyi Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecine taşıyor. Osmanlı aristokrasisinin zarif işlemeli elbiseleri, feraceleri ve fesleriyle başlayan kostüm tasarımları, Cumhuriyet’in modernleşme etkisiyle Batı tarzı sofistike elbiselere, özgün desenlere ve minimalist bohem kıyafetlere evriliyor. Aile bireylerinin sanatsal ve entelektüel kişilikleri, Fahrünnisa Zeyd’in cesur ve renkli kıyafetlerinden, Füreya Koral’ın sade ve doğal tonlarına kadar her detayda hissediliyor. İncelikle hazırlanmış aksesuarlar ve dönemin sosyal yapısına uygun tasarımlar, dizinin tarihi gerçekliğini ve estetik zenginliğini güçlendiriyor.
Kulüp
Kostümlerin hazırlığı on iki hafta süren ve çekim boyunca da devam eden Kulüp dizisi, 1950’li yıllarda İstanbul’da Beyoğlu’nda Seferad Yahudisi eski bir mahkum olan Matilda ve kızı Raşel’in hayatında gelişen olaylara odaklanıyor. Döneme uygun çalışılmış kostümler ve karakterlerin aynı kıyafetleri tekrar giymesi, hikayeyi gerçekçi kılıyor. Matilda’nın renk paleti bebek mavisi, somon ve bej tonlardan oluşuyor, Selim karakteri ise triko kazaklarla öne çıkıyor.
Aşk-ı Memnu
Ekranların klasikleri arasında yer alan ve aynı adlı romandan uyarlanan Aşk-ı Memnu, Ziyagil ailesinin yalısında geçen drama ve entrika dolu olaylara odaklanıyor. Dizideki stiller, senaristlerin yarattığı karakterlere göre belirleniyor. Hırslı, dikkat çekmeyi seven bir anneyi canlandıran Firdevs karakteri, şık, gösterişli ve dişiliği ön planda olan kıyafetlerle, ‘femme fatale’ tarza sahip olan kızı Bihter ise, vücuda oturan elbiseler, jean’ler, bluzlar ve daha dekolteli kıyafetlerle bütünleşiyor. Özel sahnelerde giyilen kıyafetlerin hepsi Türk tasarımcıların ürünü. Zamanla dünyaca ünlü markaların da diziye sponsor olduğunu belirtelim.
Yasak Elma
Zengin olma hayaliyle yaşayan genç bir kızın, zengin bir kadın tarafından zorlu bir oyunda yer almasıyla başlayan hikaye, altıncı sezonuyla uzun bir serüvene dönüştü. Dizinin kadın oyuncuları, performanslarıyla olduğu kadar gösterişli ve lüks kıyafetleriyle de ön plana çıkıyor. Ünlü tasarım çantalar, mücevherler, yapılı saç ve makyajlar dikkat çekiyor. Ender karakteri, uzun kabanlar, renkli takımlar, kalem elbiseler ve güneş gözlükleriyle, Yıldız karakteri, blazer ceket, payetli veya desenli elbiselerle bütünleşiyor.
Sadakatsiz
Sadakatsiz, Doktor Asya’nın, kocası Volkan ve oğulları Ali ile huzurlu ve mutlu bir yaşam sürerken, kocasının Derin adlı genç bir kadınla ilişkisi olduğunu öğrenmesine odaklanıyor. Cansu Dere’nin canlandırdığı Asya karakteri, nötr renkli trençkotlar, monokrom blazer ceketler, tulumlar ve saten parçalarla kadınsı ve şık stili ile dikkat çekerken, Derin karakteri, mini elbise üzerine ceket, bol gömlekler ve yüksel bel pantolonlarla öne çıkıyor.
Muhteşem Yüzyıl
Oyuncu kadrosundan, güçlü senaryosuna kadar, dört sezon boyunca Türk televizyon tarihine damgasını vuran Muhteşem Yüzyıl, Sultan Süleyman ve Hürrem’in aşkının yanı sıra, Osmanlı dönemine ait kostümleri ile de izleyenleri etkisi altına aldı. Askerler, saray içi çalışanlar, çarşı halkı dahil tüm karakterler için hazırlanan kostümlerin sayısı ise 1900’e yakın. Saraydaki kadınlar, uçuşan, şifon kumaşlar, boncuk işlemeli elbiseler, değerli taşlarla süslenmiş taçlarla öne çıkıyor.
{24548}
Ufak Tefek Cinayetler
Liseden beri arkadaş olan Oya, Merve, Arzu ve Pelin karakterlerinin hayatı üzerine odaklanan dizide, cinayete varan hesaplaşmalar görülürken geçmişin izleri şimdiye taşınıyor, gerilim, polisiye ve kara mizahlı bir şekilde sunuluyor. Senaryosu ve oyuncu kadrosu kadar, birbirinden stil sahibi dört kadın karakter de dikkat çekiyor. Oya natürel, doğal ve açık renklerle çabasız şıklığı yakalayan bir kadın iken, Merve dişli, sözü geçen ve kırmızılarla öne çıkan bir kadın. Pelin karakteri tulumlar, sırt dekolteleri ve lüks gözlüklerle, Arzu ise karakteri danteller, simler ve yırtmaçlar ile bütünleşiyor.
Yeşilçam
Yeşilçam, 1960’lı yılların Türkiye’sinde altın çağını yaşayan Yeşilçam Sineması’nda, genç, dik başlı ve azimli bir prodüktörün her şeyini kaybettikten sonra ayakta kalma hikayesini aktarıyor. Her karakterin kendine ait döneme uygun saç, makyaj ve aksesuarları bulunuyor, tüm renklerin uyumlu olması nedeniyle, karakterler bir araya geldiğinde görünümler göz yormuyor. Semih karakterinin giyim kodunda, cesur desenli takımlar, gömlek, kravat, triko kazak ve süveter gibi klasik parçalar öne çıkıyor. Farklı şekillerde kombinlenerek tekrar giyilen kıyafetler dikkat çekiyor.
Haber Görseli: @thecrownnetflix