Türk Çanta Tasarımcıları: K'ai&Vrosi
Yazı Boyutu:
Karadeniz’in doğasından, kültüründen, geleneklerinden aldığı ilhamla çantalar tasarlayan Çiğdem Kacar Selimoğlu, yıllar önce başlayan macerasında bugün çok sayıda kişinin stilinde yer alan bir marka yaratmayı başardı. Geleneksel Karadeniz peştamalinden yörenin sepet örme tekniğine birbirinden güzel detayların yer aldığı K’ai&Vrosi’nin koleksiyonlarına imza atan Çiğdem Kacar Selimoğlu ile bir araya geldik ve merak ettiklerimizi sorduk. Ortaya çıkan çanta tasarımları adeta modern dünyada unutulmaya yüz tutmuş tekniklere övgü niteliğinde.
Çanta tasarlamaya nasıl başladınız?
İtalyan Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olduktan sonra kurumsal iş tecrübemi İtalya’nın Premium giyim markalarını üretip ihracatını gerçekleştiren firmalarda edindim. Yıllar içerisinde sektöre dair bazı gözlemlerim ve sorguladığım anlar oldu diyebilirim. Ülkemizde sahip olduğumuz nice değerler atıl kalmış ve katma değerli ürün haline getirilmemişti, bunlardan biri de memleketime ait el dokuması Karadeniz peştamaliydi. Öyle bir ürün olmalıydı ki nesilden nesile aktarılabilmeli hafızası hep taze kalmalıydı, bu sebeple tamamen yerel üretimle ortaya çıkan ve gerçek deri kullandığımız ürün fikri 2011 gibi ortaya çıksa da çanta olarak denemeleri üretmem 2018 senesini buldu. Dört senedir hem yurt içi hem de yurt dışında adım adım büyüyerek faaliyet gösteriyoruz.
{774613}
K’ai&Vrosi adı nereden geliyor?
K’ai ve Vrosi ikisi de Lazca “iyi” anlamına gelen kelimeler. Bu ikileme farklı gibi görünsek de özümüzde aynı olduğumuzu ve iyi bir şeyler ortaya koymak istediğimizi yansıtıyor. Bu kelimeleri seçmemizin en başında Lazca dilinin de tıpkı peştamal gibi unutulmaya yüz tutmuş olmasının büyük payı var.
Tasarımlarınızda sıklıkla kullandığınız Karadeniz peştamali olarak bilinen kumaşı nasıl anlatırsınız?
Kullanım şekli olarak bölgede kadınlar tarafından gerek tarlada ve bahçede gerekse günlük hayatının bir parçası olarak hâlâ görülüyor. Bir de Karadeniz denince akla ilk gelen, güçlü ve yılmak nedir bilmeyen Karadeniz kadınını temsil eden yöresel pamuklu bir kumaş. Ancak yalnızca kumaş olmasının çok ötesinde aynı zamanda kültürel bir değer.
Günümüz koşullarında hem kullanım alanı olarak hem de üretimiyle rağbet görmemesi nedeniyle orijinal el dokuması metodu kullanılmayan peştamal için bölgede zanaatkarlarla işbirliği yaparak aynı zamanda sosyal etki odaklı bir üretimi benimsedik. Bu sayede pandemi sürecinde de evlerinde dokumaya devam eden ustalarımız bu kadim kumaşı kara tezgahta yaşatmamıza olanak sağladılar.
{88435}
İlk başlarda çantalarınızda yöresel kumaş olan peştamalı kullanmanızla dikkat çektiniz. Bugünlerde ise rattan malzemeden yapılmış el örgüsü sepet çantalar çok beğeniliyor. Bu örgü çantalar nasıl yapılıyor?
Rattan yani bambu da doğal koşullarda yetişen bir malzeme ancak ülkemizde yetişmiyor, biz de sosyal etki odaklı bir üretim modelini benimsediğimizden istiyoruz ki yine Trabzon’da Halk Eğitim Merkezleri’nde ilk etapta hobi amaçlı kursa başlamış kadınlarımızla iş birliği yapalım. Bu sayede kendilerine bir gelir modeli olarak sepet örücülüğünü benimsemiş maharetli ellere sahip ekibimizle birlikte yıllardır kalitemizden taviz vermeden tek tek elde örülen sepetlerimiz daha sonrasında İstanbul’daki atölyemizde deri ve el dokuması peştamal ile birleşip son halini alıyor.
Tamamen yerel üreticilerle çalışan bir iş modeline sahibiz. Amacımız sadece bir ürün üretip kar elde etmek değil, bunu yaparken sosyal etkiyi odağımıza alarak tüm paydaşlara yarar sağlamayı amaç edinmek. Dolayısıyla dokumadan, sepete tamamen yerel üreticilerle çalışıyoruz diyebilirim. Belirtmek isterim ki bir kadın ustamız günde ortalama iki sepet örebiliyor, haliyle oldukça meşakkatli ve emek isteyen bir üretim sürecinden geçiyor.
Ürünleriniz arasında çantalar dışında neler var?
Günlük hayatımıza eşlik edebilecek organizer ve telefon kılıfı gibi aksesuarlar dışında uzun vadede kullanım alanı geniş farklı projeler geliştiriyoruz. Bununla beraber yine talep eden markalarla iş birlikteliklerimiz oluyor.
Hayatınızın sonuna kadar tek bir çanta kullanmak zorunda kalsanız bu hangi model olurdu?
Kullanım kolaylığı, gündüzden geceye fonksiyonelliği açısından ve babamın köyünün ismini taşıyan, ilk modelimiz olması dolayısıyla da benim için manevi değeri ayrı olan Kuz modelimiz diyebilirim.
{773526}
K’ai&Vrosi çantalara nerelerden ulaşılabilir?
İstanbul Suadiye’de showroomumuz bulunuyor, gelemeyenler için websitemiz her daim açık. Bunun dışında da Brandroom, Mae Zae, ‘74Escape gibi satış noktalarımızın bilgilerine websitemiz üzerinden kolaylıkla erişebilirsiniz.