Vahşi Doğadan Modaya
Yazı Boyutu:
New York, Fashion Institute of Technology Müzesi’nde 15 Eylül’de açılacak Expedition: Fashion from the Extreme sergisi, çetin doğa koşullarından korunmak amaçlı düşünülen işlevsel giysilerin, zamanla günlük hayata adaptasyonu ve büyük markalar tarafından yorumlarına odaklanan sergi, 6 Ocak 2018’e kadar görülebilir.
Sergide, günümüzde sık kullanılan parkanın 1890’da başlayan kutup keşiflerindeki kullanımından spor ve askeri kıyafetlere uyarlamalarından sonra haute couture’e kadar olan hikayesini vurguluyor. Tamamen fonksiyonel kuş tüyü puff coat” paltoların zaman içinde yüksek teknoloji ile üretilen kışlık temel ihtiyacına dönüşümü sergileniyor.
Sergi girişinde görülen Serengeti çölü, safari kıyafetlerine fon olarak kullanılırken, 1916’dan kalma Abercrombie & Fitch’in imzalı safari temalı tuniği ve 1960’da Yves Saint Laurent tasarımı safari ceket beraber sergilendiğinden, işlevsel ile couture arasındaki etki de görülebilir.
Abercrombie & Fitch
Ana sergi salonunda çetin doğa koşulları kutup teması ile vurgulanıyor. Sibirya’da yüz yıl önce kullanılan kıyafetler kadar Amerikalı kâşif Matthew Henson’un 1909’da Kuzey Kutbu gezinde kullandığı giysileri kadar moda tarihinin dev isimlerinden Jean Paul Gaultier, Isaac Mizrahi, Yohji Yamamoto ve Karl Lagerfeld’in Chanel için tasarladığı yapay kürkler öne çıkıyor.
Dalgıç kıyafetlerinden ilham alan Derin Deniz bölümünde, modelleri kadar neoprene kumaş kullanan tasarımlar arasında 1991 tarihli Chanel ceket öne çıkarken, Alexander McQueen’in, su desenleri ile oluşturduğu Plato’s Atlantis koleksiyonu görülmeye dğer.
Alexander McQueen
Chanel
Serginin son bölümünde 1960’larda başlayan uzay çağından ilham alan Pierre Cardin’in Cosmocorps koleksiyonu, André Courrèges’in “moon boots” çizmeleri ve Paco Rabanne tasarımları yer alıyor. Astronot tulumları ile beraber parlak, yansıtan yüzeyler kullanılan kıyafetler, ay yüzeyi temalı dekor önünde görülebilecek.
Tarihi keşif gezilerinin videolarının da görüleceği serginin kitabında ise Jules Verne’nin 1865 tarihli Dünyadan Aya ve 1870 tarihli Denizin Altında Yirminin Fersah romanlarının ilk kaşifler üzerindeki etkileri de detaylandırılıyor.