Zaferin Zarafeti: Chaumet Paris 2024 Olimpiyat Madalyalarını Tasarladı
Yazı Boyutu:
Paris’in en köklü mücevher evlerinden Chaumet, bu sene Paris’te düzenlenecek olimpiyatların madalya tasarımlarını üstlendi. Olimpiyatların 100 yıl sonra yeniden Paris’e dönüşünü kutlayan marka, köklü tarihini eşsiz mücevher bilgisiyle birleştirerek olimpiyatlar tarihine geçecek madalyaların her birine Paris’ten bir parça ekledi.
Bu sene Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, spor dünyasının en büyük etkinliklerinden biri olmasının yanı sıra heyecan verici iş birlikleriyle de lüks moda dünyasında da oldukça ses getiriyor. Lüks grup LVMH’nin ana sponsoru olduğu olimpiyatlarda mücevher markası Chaumet, hem olimpiyat hem de paralimpik oyunların madalyalarını tasarlayarak, bunu yapan ilk mücevher markası olarak tarihe geçiyor.
{139871}
1780 yılında kurulan ve tarih boyunca birçok önemli figüre hizmet veren Chaumet, köklü mirasından ve Paris’ten ilham alarak tasarladığı madalyaları adeta birer sanat eserine çeviriyor. Madalyaların her birine Eyfel Kulesi’nin restorasyonlarından elde edilen demir parçalarını yerleştiren lüks mücevher markası, madalyaları aynı zamanda unutulmaz birer anıya dönüştürürken, madalyaların tasarım sürecini ise üç ana ilham kaynağının etrafında kurguluyor: Altıgen, parıltı ve pençe ayar.
Madalyaların merkezinde yer alan ve Eyfel Kulesi’nin demirlerinden alınarak tasarlanan altıgen şekil, Fransa’nın “l’hexagone” lakabına, yani haritadaki altıgen şekline saygı duruşunda bulunmanın yanı sıra, Chaumet’nin markayla bütünleşen sembolü ve “Bee My Love” koleksiyonundaki altıgen arı kovanı motiflerine de atıfta bulunuyor.
Adeta bir mücevher gibi yerleştirilen altıgen şekiller, pençe ayarı kullanılarak madalyalara sabitleniyor. Bu yöntemde altı kıskaç, altıgenin her köşesinde demiri madalyaya sabitliyor. Maison’un yüksek mücevher parçalarındaki değerli taşlar için kullandığı ve “giraffe setting” adı verilen bu yerleştirme tekniği, aynı zamanda mücevheratın incelikli tasarımlarında bulunan ‘Clous de Paris’ çivili motifini ve Eyfel Kulesi’nin kendisindeki perçin desenini de çağrıştırarak madalyalara benzersiz bir estetik katmanın yanı sıra, Chaumet’in kuyumculuktaki ustalığını da gözler önüne seriyor.
Madalyaların bir diğer ana ilhamını oluşturan ‘parıltı’ motifi ise madalyaların yüzeyine demir altıgenin etrafından ince çizgilerle işlenerek ışığı yakalayıp yansıtacak şekilde tasarlanıyor. Bu çizgiler, oyulmak yerine dövülerek madalyalara derinlik ve parlaklık kazandırıyor. “Işığın Şehri” Paris’e başka bir göndermede bulunan bu detay, aynı zamanda sporcuların başarılarının da parlak bir kutlaması haline dönüştürülüyor.
Madalyaların arka yüzünde ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından belirlenen gereklilikler yer alıyor. 1928’den beridir her madalyayı süsleyen, Yunan zafer tanrıçası Nike’ın, 1896’da ilk modern olimpiyatların düzenlendiği yer olan Panathinaikos Stadyumu’ndan ayrılışını gösteren oyulmuş tasvir, Atina Akropolisi’nin yanına bu kez Eyfel Kulesi yerleştirilerek çevreleniyor. Bu özel tasarım, Antik Yunan Oyunları‘nın ilhamını, modern olimpiyat oyunlarının Fransız kökenlerini ve Paris edisyonunu temsil ediyor.
Tamamen Paris 2024 ve Chaumet’nin yaratıcı seçimlerinin bir yansıması olan bu yüzey, aynı zamanda kazanan paralimpik sporculara Eyfel Kulesi’nin aşağıdan bakışının grafik bir temsilini keşfetme fırsatı veriyor. Kule’nin ayaklarının etrafında evrensel Braille alfabesiyle yazılan “Paris” ve “2024” kelimeleri ise, bir erişilebilirlik simgesi olan bu sembolik dile ve alfabenin mucidi Louis Braille’e bir göndermede bulunuyor.
Her detayı incelikle işlenmiş 2024 olimpiyat ve paralimpik madalyaları, Chaumet’nin ince dokunuşu, mücevher ustalığı ve yaratıcılığıyla adeta birer sanat eserine dönüşürken, Fransa’nın zengin kültürel mirasını ve sporcuların ışıltılı performanslarını yansıtan tarihsel bir sembol haline geliyor. Paris 2024 Başkanı Tony Estanguet, bu özel tasarımlar için; “Yüzyıllar boyunca zengin tarihine dayanarak, Chaumet Maison’un mirasında sonsuza kadar kazınacak yeni bir sayfa yazıyor. Bu muhteşem madalya tasarımıyla, LVMH ve Maison Chaumet, Paris 2024 ile olan ortaklıklarının ‘raison d’être’ini mükemmel ve somut bir şekilde ortaya koyuyor ve gerçekten ‘Hayalleri İşleme Sanatı’nı ifade ediyor. Bir madalyadan daha fazlası, bu, oyunların en çok arzu edilen nesnesi ile Paris ve Fransa’nın en ikonik sembolü Eyfel Kulesi’nin bir birleşimidir. Chaumet sayesinde, Paris 2024 Oyunları için madalya gerçek bir sanat objesi, Paris’in ışıltısını ve olimpiyatlar ve paralimpikler sırasında podyuma çıkacak olan herkesin en büyük başarısını bir araya getiren bir mücevher haline geliyor” diyerek madalyaların ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Görseller: Paris 2024