Nadja Swarovski Laboratuvar Yapımı Pırlantaları Anlattı
Yazı Boyutu:
Swarovski ailesinin bir ferdi olan Nadja Swarovski, yeni markası Atelier Swarovski’yi ve laboratuvarda üretilen pırlantaları Türkiye’den sadece OGGUSTO’ya anlattı.
Laboratuvar ortamında ürettiği pırlantalarla sürdürülebilirlik anlamında çok özel projelere imza atan Atelier Swarovski’nin yaratıcısı Nadja Swarovski’nin dünyadan sadece 10 gazeteciyi davet ettiği özel mücevher lansmanına Türkiye’den sadece OGGUSTO katıldı. Nadja Swarovski ile markanın gelişimini, gelecek planlarını ve Penelope Cruz ile birlikte mücevher tasarlama sürecini merak ettiğiniz her şeyi konuştuk.
Aile geçmişinizi oldukça iyi biliyorum. Büyük büyük dedenizin “herkes için bir pırlanta yaratmak istiyorum” diye bir hayali varmış. Laboratuvar pırlantalar ile birlikte artık bu daha kolay sanırım.
Aynen öyle, artık herkes için sürdürülebilir bir pırlanta diyoruz. Atelier Swarovski’nin ürün piramidinin en tepesinde olduğuna inanıyoruz. Swarovski markasının lüks ürünlerle daha yükselebileceğine inanıyoruz. Atelier Swarovski ve tasarımcılar olarak da hedefimiz bu yöndeydi. Bildiğiniz gibi Swarovski aynı zamanda renkli taşları da kesiyor ve satıyor, bu sebeple Atelier Swarovski’nin yüksek mücevheri benimsemesinin iyi bir yol olduğunu düşündük. Sürdürülebilirlik vizyonumuzla bu fikri bir araya getirdik ve oldukça heyecanlıyız.
Laboratuvar yapımı pırlantaları deneyimlemek oldukça keyifli ve heyecanlı. Gerçek pırlantalar ile birebir aynılar. Coco Chanel gerçek pırlantalarla, farklı malzemeleri bir araya getiren tavrını markamıza yedirmeye çalışıyoruz. Mix and match yaparak, tıpkı onun da yaptığı gibi tasarımın ön plana çıkmasını arzuluyoruz.
Türkiye’de ne yazık ki laboratuvar yapımı pırlantalar pek bilinmiyor. Kısaca özetleyebilir misiniz?
Aslında bu pırlantaların geçmişi çok eskiye neredeyse 1930’lu yıllara kadar dayanıyor. O zamanlar sadece endüstriyel amaçla kullanılıyormuş. San Francisco’daki Diamond Foundry’ye Leonardo Di Caprio gibi ünlülerin yatırım yapmasından sonra insanlar laboratuvar pırlantalar hakkında bilgilenmeye başladı. Sektörde farkındalık artmaya başladı ve Çin ve Hindistan’daki pek çok marka farklı yöntemler kullanarak bu pırlantaları yaratmaya yöneldi. Atelier Swarovski olarak teknolojiyi çok seviyoruz ve bu gelişmeler bizi hem heyecanlandırdı hem de ilham verdi. Ek olarak gerçek pırlantaların madencilik ve çıkarılma aşamalarının görmediğimiz yanlarını görmeye başladık. Özellikle de genç jenerasyonların bundan çok etkilendiğini görüyorum. Blood Diamond gibi filmler sayesinde daha sürdürülebilir seçeneklere karşı bir istek başladı. En iyi alternatif tabii ki de laboratuvar yapımı pırlantalar.
Nedir iki pırlanta arasındaki fark?
Biyolojik olarak gerçekten birebir aynılar. Tek farkları birinin 60 bin yıllık bir geçmişinin olmaması. Labarotuvar pırlantasının da ana malzemesi de karbon sadece özel işlemlerle binlerce yılda oluşan ısı ve basınç birkaç ay içinde gerçekleşiyor. Öteki materyaller için ise; aynı gözüküyorlar ve aynı hissediliyorlar. Laboratuvarda yapıldıklarını zaten inkar etmiyoruz. Swarovski bünyesinde 0.5 karattan büyük herhangi bir taşta lazer ile bu bilgiyi kazıyoruz. Doğal pırlanta ile, labaratuvar pırlantası arasındaki farkı şu şekilde anlatabiliriz; doğadaki orkide ile sera da yetişen orkide arasındaki fark kadar. Tahmin edebileceğiniz Hindistan’da gibi pek çok insan gerçek ile yapılmış pırlantayı karıştırarak kullanıyor. Biz bu konuda tamamen transparan davranıyoruz. Penelope Cruz ile yarattığımız koleksiyonun en muhteşem taraflarından biri ise Penelope’nin üretilmiş pırlantalara normal bir pırlanta gibi bakmasıydı.
Sonuç olarak laboratuvar yapımı pırlantalar için de bir kızın en iyi arkadaşı diyebilir miyiz?
Kesinlikle! Parıldayan her şey bir kızın en iyi arkadaşı olabilir.
Sürdürülebilirlik özellikle de genç jenerasyonlar için artık bir seçenek değil gereklilik haline geldi değil mi?
Gerçekten de öyle! Bunu çok fazla gözlemliyoruz. Müşterilerimize bu seçeneği sunabiliyor olmaktan dolayı çok gururluyuz. Çalışanlarımızda bile bize sürdürülebilirlik raporlarımızı soruyor. Değerlerimizi ve amaçlarımızı bilmek istiyorlar. Genç müşterilerinde markalara bakışının bu yönde olduğunu düşünüyorum. Markaların artık bir hikayesi ve amacı olmalı. Piyasada o kadar çok marka ve ürün var ki, iyi bir sebeple öne çıkabiliyor olmak çok önemli. Sektörün en önemli kuruluşu olan Responsible Jewelry Council tarafından, hem kristallerimiz hem de laboratuvar pırlantalarımız sertifikalı.
Bir sürü uzman tarafından laboratuvar pırlantalarınızın gerçekten çok kaliteli olduğu ve asla gerçek pırlantalar ile arasındaki farkın anlaşılmadığını söylüyor. Hatta sektör için biraz korkutucuymuş. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Evet, pırlanta endüstrisi gerçekten korkmuş durumda. Ancak markaların bu durumu benimsemesi gerektiğini düşünüyorum; çünkü biz yaptığımız işi doğru ve sürdürülebilir bir yöntem olduğu için yapıyoruz.
Laboratuvar yapımı pırlantaları Oscar’larda kırmızı halıda bile görmeye başladık. Sektörü nasıl şekillendireceğini düşünüyorsunuz? Pırlantalar savaşı mı göreceğiz?
Olabilir(gülüyor). Onları ve endişelenmelerini kesinlikle anlıyoruz. Laboratuvar pırlantaların en azından madencilik ve pırlanta çıkarma sektörünü daha sorumlu olma yönünde etkileyeceğini umuyoruz. Eğer bu gerçekleşirse gerçekten çok mutlu oluruz. Ama pırlanta sayısında azalma olacağı da bir gerçek… Bu yüzden yine Coco Chanel’e dönecek olursak, tasarımın önemi materyalden daha önemli olmalı. Endüstri iyiye gidecek diye düşünüyorum.
Swarovski, aile şirketi olarak kalabilen yegane markalardan biri. Bu konu iş modelinizi nasıl işliyor?
Özel bir şirket olduğumuz için değerler bizim için çok önemli. Ek olarak korumamız gereken bir miras ve geçmiş var. Bu tabii ki bize önemli bir sorumluluk yüklüyor. Amerika’ya çok sık seyahat ederdim ve insanlar soyadımı asla söyleyemezlerdi. Nadja S diye çağırırlardı. Artık JFK’de pasaport kontrolünden geçerken her zaman soyadımı gördüklerinde “eşim takılarınıza bayılıyor” övgüleri ile karşılaşıyorum. Bunlar benim için gurur verici şeyler. Babam ve dedemle büyürken çalışmalarını ve tutkularını görebilme şansım oldu ve babam gittiğimiz her yerde “bu bizim işimize nasıl katkıda bulunur” bilinciyle gezen biriydi. Bunların faydasını çok görüyorum.
Swarovski veya kristaller için hatırladığınız ilk ve en keyifli hatıranız nedir?
İlkini kesinlikle hatırlamıyorum. Ancak fabrikamızın yanında yaşıyorduk ve Swarovski’nin büyük logolarını görmek beni her zaman çok heyecanlandırıyordu. Fabrikalar benim ve kuzenlerimin oyun oynadığı yerlerdi ve bana çok masalsı gelirdi.
Bu proje için neden Penelope Cruz ile çalışmayı seçtiniz?
O bizi seçti (gülüyor). Bir kere Venedik Film Festivali’nde tanışmıştık. Sonra bir gün bizi aradı ve sürdürülebilirlik raporumuzu okuduğunu, bizimle birlikte bir şeyler yapmak istediğini söyledi. Çok mutlu olduk ve gurur duyduk. Hikayemiz böyle başladı.
Atelier Swarovski’nin eşsiz parçalardan oluşan koleksiyonu Londra’daki Harvey Nichols mağazasından sonra Avrupa’daki ikinci satış noktasını Türkiye’ye taşıdı. Kanyon’da bulunan Jiwo Lounge’da erişebileceğiniz özel koleksiyona göz atmayı unutmayın!