Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılır?
Yazı Boyutu:
Akvaryum bakımında dikkat edilmesi gerekenler neler? Akvaryum temizliği için ihtiyacınız olan tüm detayları öğrenin.
Akvaryumun temizliği içindeki canlıların sağlığı için bakımı çok önemli! Gün geçtikçe pislenmeye başlayan su, içerisindeki canlılar için tehlikeli bir yaşam alanına dönüşebilir ve sağlıklarını etkileyebilir. Ayrıca iyi temizlenmeyen bir akvaryum zamanla yosun tutmaya ve pis kokmaya başlar. Eğer akvaryumunuz varsa ya da yeni bir akvaryum kurmayı düşünüyorsanız bu yazıyı es geçmeyin! İşte akvaryum temizliği için ihtiyacınız olan püf noktaları…
Akvaryum suyu nasıl değiştirilir?
Akvaryum suyunun temizliği, akvaryum canlılarınızın sağlığı açısından ilk sırada gelir. Akvaryumun içerisindeki temiz su, canlılarınızın büyümesi ve gelişmesi için büyük bir önem taşır. Fakat zamanla yenilmemiş yemler, balık dışkısı ve çürüyen bitkiler suyun pH değerini değiştirir ve su sağlıksız hale gelmeye başlar. Ayrıca sudaki azot döngüsünün korunması da balıklarınızın sağlığı açısından önem taşır. Bu sebeple akvaryum suyu düzenli olarak değiştirilmelidir. Bunu yaparken de bilinenin aksine, pis suyun tamamı boşaltılamaz, yalnızca %70’lik oranda temiz su eklenir çünkü suyun tamamını değiştirmek, balıklarınızı şoka sokabilir. Bu sebeple suyun dibindeki pislik temizlendikten sonra üzerine temiz su eklemek daha doğru olacaktır. Ayrıca sudaki oksijen seviyesini arttırmak ve suyun daha etkili şekilde temizlenmesi için akvaryuma filtre takabilirsiniz. Böylece kötü ve balıklara zararlı olacak mikroorganizmalar düzenli olarak temizlenmiş olur.
{43286}
Akvaryum suyu kaç günde bir temizlenmeli?
Suyun temiz ve berrak kalabilmesi için 2 haftada bir akvaryumu temizlemeniz önemli. Akvaryumu temizlerken en az 48 saat havalanmış, 25 derece oda sıcaklığında çeşme suyu veya içme suyu kullanabilirsiniz.
Akvaryum camı nasıl temizlenir?
Balık dışkıları, çürüyen yemler ve akvaryum içindeki süs eşyaların kirlenmesi, zamanla suyun bulanıklaşmasını sağlar. Bulanıklaşan su, camın yosunlaşmasına yol açar. Aynı zamanda güneş de camın yosunlaşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla hem görüntü hem de canlıların sağlığı açısından yosun temizleme işleminin de sıkça yapılması gerekir. Akvaryum camını temizlemek için özel üretilmiş süngerlerden ve mıknatıslı cam temizleme aletlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece akvaryumunuzun hem iç hem de dış camları temizlenir. Ayrıca akvaryumda besleyebileceğiniz vatoz balığı da camların uzun süre temiz kalmasını sağlar.
Dip temizliği nasıl yapılır?
Dip temizliği, akvaryumların temiz kalması için olmazsa olmaz diyebiliriz. Çünkü biriken kirler, akvaryum dibindeki süsler ve taşları temizlemeden akvaryumunun suyunu bile değiştirseniz, yeni su kısa süre içerisinde berraklığını kaybeder. Bu sebeple akvaryumun dibinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Dip temizliği için dip süpürgelerinden yararlanabilirsiniz. Otomatik ya da manuel olarak kullanılabilen akvaryum dip süpürgeleri yardımıyla akvaryumunuzu derinlemesine temizleyebilirsiniz. Akvaryumunuzun daha uzun süre temiz kalması için dibe koyduğunuz taşları, süs bitkileri ve dekorları çıkarıp özel olarak temizlemelisiniz.
Filtre temizliği nasıl yapılır?
Yazının en başında da bahsettiğimiz gibi, akvaryum suyunun temizliğini sağlayan araçlardan biri de akvaryum filtresidir. Zamanla, su içerisinde bulunan kir ve pislikler sünger kısmına yapışır ve filtre kirlenerek işlevini yerine getirememeye başlar. Bu sebeple filtre süngerinin 2 günde bir, düzenli olarak çıkarılıp temizlenmesi gerekir. Ayrıca filtrenin de 15 günde bir akvaryum içinden tamamen çıkarılarak suyla temizlenmesi gerekir. Akvaryum temizlerken kimyasallardan kaçınmak içerisindeki canlılar açısından önemlidir, bu sebeple yalnızca suyla yapılan temizlik yeterli olacaktır.