Patili Dostlarınızı Zehirleyebilecek Toksik Bitkiler
Yazı Boyutu:
Evinizde baktığınız bitkilerden bazılarının, çok sevdiğiniz evcil dostlarınız için toksik olabildiğini biliyor muydunuz? Evcil hayvanlar için zararlı olan ev bitkilerini ve oluşturabilecekleri etkileri derledik.
Bizler için şifalı olarak bildiğimiz bitkilerin evcil dostlarımız için zehirli yanları olabiliyor. Evcil hayvan sahiplerinin evlerinde dikkat etmesi gereken zehirli etkileri olan bitkileri ve oluşturabilecekleri olumsuz durumları derledik. Listemizde günümüzde popüler olmuş ve çok tercih edilenler bitkilere yer verdik.
Bazen dostlarımızın toksik bir bitkiye sürtünmesi bile inflamasyona, solunum yetmezliğine ve alerjik komplikasyonlara yol açabilir. Bizler fark etmeden minik dostlarımız bu bitkileri yeşillik yeme ihityacından dolayı tüketebilirler. Bu yüzden bitki seçimlerimizi de evlerimizde baktığımız dostlarımıza göre yapmalıyız.
İç mekân ve balkon bitkilerine bağlı zehirlenmeler, veteriner hekimlerin günlük olarak sıklıkla karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Bunun sebebi de birçok evcil dost sahibinin bitkilerde bulunan bu zehirli etkileri bilmiyor olması. Kedilerimiz ve köpeklerimiz bazı rahatsızlıklarını, mide bulantı gibi hissiyatlarını yatıştırabilmek için bitkilere yönelirler. Kendileri için hangi bitkinin zehirli olduğunu anlayamayacakları için bu konuda onlara iyi bakmak ve bu bitkilerden uzak tutmak bizlere düşüyor.
Evlerinizde Bulundurmamanız Gereken Zehirli Bitkiler ve Bilinen Etkileri
Aloe Vera
Şifalı olması ve kolay bakım özellikleriyle son zamanlarda iç mekânlarda popüler olan Aloe Vera bitkisi aynı zamanda evcil dostlarımız için son derece zehirli bitkilerin arasında yer alıyor. Succulentler arasındaki aloe cinsi bitkilerin çoğunda “Aloe Latex’’ isimli toksik bir bitki özü bulunmaktadır. Sarı renginden ayırt edebileceğiniz bu özün içerindeki iyileştirici özellikler minik dostlarınızın cildinde ve burnunda tahrişe, bağırsak sorunlarına ve kalpte ritim bozukluklarına yol açabilmektedir.
Flamingo Çiçeği, Anthurium
Geçmişten günümüze evlerimizde severek baktığımız çiçekleriyle tercih edilen bitki türlerinden Anthurium bilinen adıyla Flamingo çiçeği; dostlarımız için son derece zehirli bitkilerin arasında yer alıyor. Bunun sebebi ise hem çiçeklerinde hem de köklerinde kalsiyum oksalat adlı bir maddeyi bulundurmasıdır. Özellikle kediler için çok tehlikeli olan bu madde yüzde şişme, dil felci ve kusma gibi sorunlara yol açabilir.
Devetabanı, Monstera
Yeniden pöpülerliğine kavuşan, sıklıkla her evde karşılaştığımız tropikal iç mekân bitkisi Monstera bilinen adı ile devetabanı bitkisi de toksik bitkiler listesinde. Yaprak ve gövdelerinin içerdiği kalsiyum oksalatlar nedeniyle özellikle kediler için zehirli yapıdadırlar. Çözünmeyen kalsiyum oksalatlar kedilerin teması halinde dudak ve ağız bölgesinde yanmalara, şişmelere, aşırı salya ve tıkanmalara, kusmalara sebep olmaktadır.
{77971}
Salon Sarmaşığı, Epipremnum Aureum
Askılı ve raflarda aşağıya sarkan yapraklarıyla evlerimizi süsleyen salon sarmaşığı da evcil dostlarımıza zarar veren bitkiler arasında. Bakımının oldukça kolay olması sebebi ile çok sık tercih edilen yeşil ve alacalı yapraklarıyla evlerde yer edinen bu bitkiyi minik dostlarınızdan uzak tutmalısınız. Bu yapraklar evcil dostlarımız için tehlikelidir. Devetabanı gibi bünyesinde çözünmeyen kalsiyum oksalatlar içerdiğinden dolayı aynı etkilerle dostlarımız için toksik yapıdadırlar.
Para Bitkisi, Crassula Ovata
Para veya yeşim bitkisi olarak bilinen sukkulent bitkiler ailesinden Crassula bitkisi getirdiği inanılan şans ve bereket ile her evde sıklıkla yer almaya başladı. Sukkulent yapısındaki yaprakların içindeki özde dostlarımıza toksik etkili bileşenler bulunmaktadır. Özellikle çiğnediklerinde veya yuttuklarında kusma, uyuşukluk, depresyon, ve denge bozukluğu ile başlayan ciddi semptomlara neden olmaktadır.
Paşa Kılıcı, Sanseveria
Paşa kılıcı olarak bilinen Sanseveria bitkisi kolay bakım ihtiyaçları ve dayanıklılığı ile popülerliğini koruyan bitkiler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda havayı temizleyen bitki olmasından dolayı evlerimizde sıklıkla yer verdiğimiz bitkilerin başında tercih ediliyor. Bizler için faydalı ve oldukça sevilen bitkilerden olmasına rağmen evcil dostlarımız için aynı durum geçerli değildir. İçerdiği kimyasal bileşik olan saponinler nedeniyle hem köpekler hem de kediler için zehirli bitkiler arasında bulunmaktadır. Isırmaları veya çiğnemeleri durumunda ciddi semptomlara neden olarak zehirlenmelerine sebep olur.
{774086}
Dilsiz Baston, Dieffenbachia
Çiçek açmayan, yapraklarının dekoratifliği ile çok tercih edilen yeşil yapraklı ve tropikal bir bitkidir. Yeşilin farklı renklerini tek bir yaprak üzerinde bulundurarak şık görünümüyle dikkat çeker. Bu bitki türleri kedilerimiz, köpeklerimiz hatta bizler için bile toksik içeriğe sahip. İçerdiği kalsiyum oksalatlar ve proteolitik enzim nedeni ile ağızda ve dudakta yanmayla beraber daha ciddi durumlarda yutma ve nefes almada güçlük oluşturabilir.
Barış Çiçeği, Spathiphyllum
Az bakım ihtiyaçları ve bahar aylarında açan farklı çiçeği ile salonlarımızda severek tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan Barış Zambağı olarak da bilinen Spathiphyllum, içerdiği çözünemeyen kalsiyum oksalatlar sebebiyle kediler için zehirli bitkilerden biridir. Temas halinde zararsızdır ancak yutulması kusmaya, tahrişe, aşırı salya akmasına ve ciddi vakalarda yutma ile nefes alma zorluğuna neden olmaktadır. Hediye olarak da sık tercih ettiğimiz bu bitki türünü kedi sahibi sevdiklerimizden uzak tutmak en iyi çözüm olacaktır.
Dragon Ağacı, Dracaena Marginata
Anavatanı Madagaskar olan, ısıya ve neme dayanıklı şık iç mekân bitkisi olan Dragon ağacı ya da Marginata olarak da bilinen Dracaena marginata içerdiği kimyasal bileşik olan saponin nedeniyle zehirlidir. Hem kediler hem de köpekler için ciddi riske sahiptir. Eğer köpeğiniz yapraklarını yerse kanlı ya da kansız kusma, iştahsızlık, depresyon gibi semptomlar oluşabilir; kediniz yerse yine aynı semptomlara büyüyen göz bebekleri eşlik edecektir.
Kalanşo, Kalanchoe
Sukulent familyasından gelen tropik bir bitki olan Kalanşo, rengarenk çiçek seçenekleriyle evlerimize renk katmak için tercih ettiğimiz bitki türlerinden biridir. ASPCA’ya (Amerikan Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği) göre Kalanchoe bitkisinin tüm kısımları salya akması, kusma ve ishale neden olan toksinler içeriyor. Kediler çok miktarda Kalanchoe yutarsa nadiren de olsa kalp ritimlerinde bozulmalar meydana gelebiliyor. Hatta nöbet ve bayılma gibi şiddetli semptomlar da yaşayabiliyorlar. Kedi sahiplerinin bu bitkiyi asla evde tutmaması gerektiği tavsiye ediliyor.
{773693}