preloader

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

22.09.2024
Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Yazı Boyutu:

Kediler, evde yaşamın neşeli ve sevimli dostları. Ancak, evde kedi bakımı, sadece mama vermek ve oyun oynamaktan ibaret değil. Kedinizin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmesi için dikkat etmeniz gereken pek çok nokta var. Bu yazıda, evde kedi bakımıyla ilgili bilmeniz gerekenleri, ipuçlarını ve önemli tavsiyeleri bulacaksınız.

Cinsi ne olursa olsun kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bir kediyle birlikte hayatınızda birçok nokta değişeceğinden kedinin yaşam tarzının nasıl olacağından ne sıklıkla veterinere gitmesi gerektiğine kadar tüm detayları bu rehberde bulabilirsiniz.

Kediler Ne Yer?

Sahipleneceğiniz kedinin mümkünse iki aya yakın anne sütü aldığına, daha erken annesinden ayrılmadığına emin olun. Eğer bu sürede, bir nedenle anne sütü alamadıysa mutlaka veterinere danışarak yaş grubuna uygun mamayı az ama sık sık vermelisiniz. Yaygın olarak kedilerin sütle beslendiği düşünülse de, bu bilgi doğru bilinen bir yanlış. Kediler -sulandırılsa bile- başka bir canlının sütünü sindiremez.

Hem yavru hem de yetişkin kedilerde kendi yaş grubuna göre mama seçimi yapılması önemli bir nokta. Kedilerin ihtiyacına göre mamaların içeriği de farklı oluşturuluyor ve sağlığına uygun oluyor. Kedinin kronik hastalığının olup olmadığı, kilosu ve cinsi de mama seçiminde önemli kriterlerden.

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedi beslenmesinde tartışılan noktalardan biri de, ev yemeği verilip verilemeyeceği. Kediler et, tavuk ve balık sever. Ama bunları olabildiğince kılçıksız ve kemiksiz vermeye çalışın. Eğer sizin yediklerinizden isterlerse yağsız, baharatsız ve şekersiz olanlardan az az tattırabilirsiniz. Çiğ ve bozulma ihtimali olmayan yiyecekler vermeye özen gösterin. Kedilerin sindirim sistemi için evinizde mutlaka kedi çimi de yetiştirmelisiniz. Bu sayede metabolizmaları daha sağlıklı olacaktır.

Kediler İçin Güvenlik Önlemi Almalısınız

Özellikle yavru kediniz varsa eve geldiğinizde her şeyin kırıldığını; olmadık yerlere ulaştığını görmeniz muhtemel. Kedileri de yeni yürümeye başlamış çocuk gibi kabul edin ve her yeri karıştıracağından emin olun. Çiçekleri kemirebilir, perde-koltuk gibi kumaşları tırmalayarak yırtabilir, evdeki eşyaları kırabilir. Tüm bunlar olurken kedinize zarar gelmemesi için tüm olasılıkları düşünüp önlem almalısınız.

Evden çıkarken mutfak gibi tehlikeli şeyler barındıran odaların kapısını kapatın; hatta kilitleyin (kedilerin kapı koluna atlayarak açabilmesi sürpriz değil). Klozet kapağının kapalı olduğuna emin olun. Kırılacak eşyaları ortadan kaldırın ya da giremeyeceği bir odaya alın. Kutusunda bile olsa ortalıkta ilaç bırakmayın. Evinizdeki bitkilerin zehirli olmadığına emin olun.

Kedilerin avcı bir tür olduğunu unutmamak lazım. Yani evde uçan sinek için oradan oraya atlayabilir ya da dışarıda uçan bir kuşun peşinden gitmeye kalkabilir. Bu yüzden camlarınızda sürgülü ya da itince açılmayan kilit sistemi olan sineklik olması önemli bir detay.

Kedilerin Mobilyaları Tırmalamasını Önleyin

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Bir evde kedi olduğunu koltuklara ve perdelere bakarak anlayabilirsiniz. Tırmalamak kediler için vazgeçilmez bir şey. Ve tabii koltuklar dururken tırmalama tahtalarına gitmez…

Kedi tırmığına dayanabilen tek kumaş türü, kadife. Koltukların döşemesini kadife kumaşlarla değiştirirseniz büyük olasılıkla kedilerin tırnakları geçmeyeceği için zarar veremeyecekler.

Tırmalamak -cinsi fark etmeden- kedilerin doğası için vazgeçilmez. Bu yüzden mutlaka tırmalama tahtası edinmelisiniz. Alıştırmak içinse kedinin ilgisini oraya çekecek oyuncaklar koyabilir, yemeğini tahtanın üst katına yerleştirebilirsiniz.

Kedilerin Öz Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedilerle ilgili yapılan en büyük yanlışlardan biri, onları yıkamak. Suyu sevmedikleri için büyük olasılıkla banyo yaparken saldırgan olabilir ve sonrasında iyice sıcak tutulmazlarsa üşütebilirler. Kediler kendilerini yalayarak temizlenir. Onun dışında silmeye ya da yıkamaya gerek yoktur.

Kedilerin tırnaklarını da tırnak makasıyla kesmek gerek. Bunu daha önce kedi bakan bir arkadaşınızdan ya da veterinerinizden uygulamalı olarak öğrenmenizde fayda var. Kedinizi sıkmadan, kolunuzun altında tutun ve patisinin ortasına dokunarak tırnaklarının çıkmasını sağlayın. Kedi tırnak makasıyla hızlıca kesmeniz önemli.

Kedilere Tuvalet Alışkanlığı Kazandırma

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediler yapıları gereği titiz olduğu için belki de tuvaleti öğretmenize gerek kalmayabilir. Gerekirse, içerisine kum koyduğunuz tuvaleti, ulaşabileceği ama çok da ortada olmayan bir yere yerleştirin. Tuvaleti geldiğini düşündüğünüz anda kum kabına götürün. Bir ya da iki kez gösterdikten sonra kendiliğinden gidecektir.

Kedinin tuvaletinin temiz olması, kumunun sık temizlenmesi gerek. Eğer kediler kumun kirli olduğunu düşünürse ya da koku rahatsız ederse ev içerisinde ufak tuvalet kazaları yaşanabilir.

Yavru Kedinizin Tuvaleti Önemli

Eğer çok minik bir kedi sahiplendiyseniz, önemli bir konu da tuvaletinin yaptırılması. Kedilerin tuvalete çıkma güdüleri sonradan oluşur ve yaşamının ilk günlerinde anneleri yardım eder. Günün belli aralıklarında kedinize ılık suyla ıslatılmış pamukla masaj yapmak gerekir. Minik kediler bu yöntemle zamanla tuvalet alışkanlığı kazanır.

Kedilerin Tüylerini Taramalısınız

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediler için bir süre sonra tüyleri rahatsız edici olmaya başlayabilir. Bu yüzden düzenli olarak veteriner kliniğinde tıraş edilmesi gerekir. Bu işlemin mutlaka bilen biri tarafından yapılması lazım. Çünkü makasla ya da evdeki tıraş aletleriyle tıraş etmek canını acıtacaktır.

Tüm kedi ırklarının daha az tüy bırakması ve daha sağlıklı görünmesi için tüylerini taramak gerekir. Bunun için bir kedi tarağı alıp haftada birkaç kez taramalısınız.

Mutlaka Veterineriniz Olmalı

Yavru ya da yetişkin fark etmeden, kedinizi düzenli olarak götürdüğünüz bir veteriner hekiminiz olsun. Hangi aşıların yapılacağını, ne durumda muayeneye gelmeniz gerektiğini, evde parazit ilacının nasıl verileceği, nasıl besleneceği gibi konularda en güvenilir kaynak olan veterinerden bilgi almakta fayda var.

Her kedi ırkının bakımında ve sağlığında dikkat edilmesi gereken farklı detaylar da olabiliyor. Bunu da yine en iyi bilenler veterinerler oluyor.

Kediler Evde Yalnız Kalabilir mi?

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Bir süreliğine evden uzakta olacaksanız iki seçeneğini var: Ya anahtarınızı kedinizi kontrol etmesi için birine emanet edin ya da tavsiye edilen bir kedi oteline bırakın. Evcil kediler genel olarak mekân değiştirmeyi sevmeyecekleri için kedi oteli ikinci tercihiniz olsun.

Eğer iki-üç gün kadar evde olmayacaksanız fazla mama bırakmanız ve yedekli su koymanız yeterli. Suyun yedekli olması önemli çünkü kaza olup dökülürse kediniz susuz kalabilir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta da su için çok derin bir kap seçmemek. Kedilerin genel olarak evde yalnız kalmayla ilgili bir sıkıntısı olmaz. Ama aç ya da susuz kalmak tehlikeli olabilir.

Evinizden uzakta olduğunuzda gözünüzün hep kedinizde olmasını, iyi olduğunu bilmek isterseniz kamera sistemi kurmayı da düşünebilirsiniz. Bu sayede herhangi bir olumsuz durum olduğunda kedinizden haberiniz olabilir.

Nubi
Nubi Tüm Yazıları