preloader

Hayvanlar Renkleri Algılayabilir mi?

28.11.2024
Hayvanlar Renkleri Algılayabilir mi?
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Bir boğa kırmızı pelerine neden saldırır ya da bir köpek sarı bir tenis topuyla oynamaktan neden bu kadar keyif alır? Hayvan dostlarımız siyah beyaz mı görür? Bu soruların yanıtlarını, Doç. Dr. Cem Perk, OGGUSTO için anlattı.

Bir zamanlar, başta kedi ve köpekler olmak üzere, hayvanların yalnızca siyah beyaz görebildikleri düşünülüyordu. Ancak bilim insanları bunun gerçek olmadığını kanıtladı. Renk algılama, retinadaki çubuk ve koni adı verilen hücreler aracılığıyla gerçekleşir. Çubuk hücreleri görme fonksiyonlarından, koni hücreleriyse renk algılamasından sorumludur.

İnsanlar, primatlar olarak adlandırılan ve içinde orangutan, şempanze ve maymun gibi hayvanların bulunduğu grubun en gelişmiş üyesidir. Bu grupta yer alan insan ve diğer primatlarda, göz retinasında kırmızı, mavi ve yeşil renkleri algılayan üç çeşit koni reseptör bulunur. Bu da bu türlerin tam renkli ve parlak bir görüşe sahip olmasını sağlar. Ancak diğer hayvan türlerinde durum farklıdır.

Köpekler Renkleri Görebilir mi?

Hayvanlar Renkleri Algılayabilir mi?
Görsel: Pinterest

Köpekler insanlar kadar çok renk göremez. Bunun sebebi, retinalarında yalnızca iki çeşit koni reseptör bulunmasıdır: Mavi ve yeşil. Kırmızıyı algılayamazlar. Ayrıca, gözlerindeki koni hücrelerinin sayısı da insanlara kıyasla daha az olduğundan, renkleri daha mat görürler. Renk spektrumları gri, kahverengi, sarı ve mavi tonlarıyla sınırlıdır.

Köpekler, aynı rengin farklı tonlarını ayırt etmekte zorlanabilir. Örneğin, yeşil onlar için gri-beyaz gibi görünürken, kırmızı ve turuncuyu sarı olarak algılarlar. Karanlık ve düşük ışık koşullarında ise gözlerindeki fazla sayıda çubuk hücresi sayesinde insanlardan daha iyi görürler.

Kediler Renkleri Görebilir mi?

Hayvanlar Renkleri Algılayabilir mi?
Görsel: Pinterest

Kediler, köpeklere kıyasla biraz daha parlak renk algısına sahip. Ancak retinasında, insanların aksine sadece iki tür koni reseptör bulunur: Mavi ve yeşil. Köpekler gibi kediler de kırmızıyı algılayamaz ve renk yelpazeleri sarı, gri ve mavi tonlarıyla sınırlıdır. Kedilerin gözlerinde “tapetum lucidum” adı verilen bir yapı, karanlıkta çok iyi görmelerini ve karakteristik göz parıltısı oluşturur.

Kediler, kırmızı rengi algılayamadıkları için lazer kalemlerin izini hareketlerine odaklanarak takip ederler. Bu dostlarımız için mavi veya yeşil renkte oyuncaklar daha çekicidir.

Atlar Renkleri Görebilir mi?

Hayvanlar Renkleri Algılayabilir mi?

Atların gözlerinde, köpekler gibi sadece iki tür koni reseptör bulunur. Bu sayede mavi ve yeşil renkleri algılar, ancak kırmızıyı göremezler. Atlar, insanlara kıyasla daha geniş bir görüş alanına sahiptir ancak renkleri daha mat algılar.

Görsel: Pinterest

Boğa, İnek, Koyun ve Keçiler Renkleri Nasıl Algılar?

Boğaların arenada kırmızı pelerine saldırması, bu rengi algılayabildikleri için değil, hareketlere tepki verdikleri içindir. Boğa, ınek, koyun ve keçilerin retinasında iki tür koni reseptör bulunur ve pastel mavi ile sarı tonlarını algılayabilirler.

Diğer Hayvanlarda Renk Algılaması

Yunuslar: Mavi ışığı çok iyi algılar, ancak başka renkleri fark edemezler.

Vatoz Balıkları: Siyah ve beyazı görebilir, çünk koni hücreleri yoktur.

Yırtıcı Kuşlar: Kartal ve şahin gibi kuşlar, dört tür koni reseptör sayesinde ultraviyole ışığı dahi algılayabilir.

Görsel: Pinterest

Hayvanlar Renkleri Algılayabilir mi?

Bukalemunlar: Renk değiştirme becerileriyle bilinen bukalemunlar, çok iyi bir renk görüşüne sahiptir.
Yılanlar: Renkleri algılayamaz ancak termal görüş yeteneğine sahiptir.
Arılar ve Kelebekler: Süper renk görüşlerine sahiptirler ve bizim göremediğimiz renkleri de algılayabilirler.
Sincaplar: İyi bir renk spektrumuna sahiptirler.

Doğada ve evlerimizde yer alan tüm hayvan dostlarımızın algıladıkları renkli dünyalarını doyasıya yaşamalarını dileriz.

Kapak Görseli: Pinterest

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları