preloader

Kedi Cinsleri ve Özellikleri Hakkında Her Şey

09.09.2024
Kedi Cinsleri ve Özellikleri Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:

Yetmişe yakın türü olan kedilerin her ırkı, kendine özgü görünüm ve karakter özelliklerine sahip. En çok merak edilen kedi türleri ve özellikleri burada!

Kıvrılıp uyumayı sevenlerden sürekli koşturacak bir eğlence bulanlara, kedi cinsleri kendi içerisinde farklı karakter özellikleri taşıyabiliyor. Kedinizin özelliklerini keşfetmek ya da sahiplenmeden önce sizi nelerin beklediğini anlamak için bu rehbere göz atın.

Kısa Tüylü Kedi Cinsleri

Bengal Kedisi

Tüylerindeki desenlerle adeta ‘büyük kedilere’ gönderme yapan Bengal kedileri görünümlerinin aksine oldukça uysaldır. Oyuncu ve hareket etmeyi seven bu kedi cinsi, diğerlerine kıyasla çok daha meraklı ve atletik olmasıyla tanınıyor. Bu nedenle de geniş alanlarda yaşadıklarında çok daha mutlu oluyorlar.

Bengal ismi Hindistan’da bir bölge olsa da, aslında bu kedilerin anavatanı orası değil. Bengal kedileri, çitaların görünümünü kedilere aktarmak için 1980’li yıllarda yapılan genetik çalışmalarla ortaya çıkan bir kedi cinsi olarak kabul ediliyor. Vahşi görünümünün aksine oldukça uysal olan Bengaller ilgi seven ve meraklı kedilerden.

British Shorthair

Bilinen en eski kedi ırklarından biri British Shorthair’ler. Adından da anlaşılabileceği gibi İngiliz kökenli kabul edilen bu kedi türünün aslında Eski Mısır’dan geldiği; Romalılarla birlikte şimdiki Britanya’ya taşındığı kabul ediliyor.

Yuvarlak yüz hatları, sık ve kısa tüyleriyle, gri kedi ırklarından bir tanesi. Mavi-gri rengi, British Shorthair’lerin en ayırt edici özelliklerinden diyebiliriz. Hareket etmeyi çok sevmedikleri için kolaylıkla kilo alabilen British Shorthair kedilerin düzenli olarak oyun oynatılması ve hareket ettirilmesi öneriliyor. Zeki ve arkadaş canlısı olan British Shorthair cinsi kediler, çocuklarla da çok iyi anlaşıyor.

Siyam Kedisi

Siyah yüzü ve badem şekilli mavi gözleriyle Siyam kedileri, tüm cinsler arasında farklı bir güzelliğe sahip. Tayland kökenli kedilerin tapınaklarda 1400’lü yıllardan beri var oldukları bilinse de tanınmaları 19. yüzyılın sonunda hediye olarak İngiltere’ye gitmeleriyle başlıyor.

Üçgen şekilli yüzü, atletik yapısı olan Siyam kedileri ilk doğduklarında krem rengi oluyorlar. Zaman geçip büyüdükçe yüzü, kulakları, kuyruğu ve arka patileri koyulaşıyor. Siyam kedilerini diğer cinslerden farklılaştıran en büyük özellikleri de konuşkan olmaları. Çoğu Siyam kedisi sahibinden, kedileriyle adeta sohbet eder gibi konuştuklarını duymak yüksek ihtimal. Oldukça dost canlısı olan Siyam kedileri genel huy itibariyle de sakinler.

{774086}

Devon Rex Cat

Kemikli yüzü, atletik vücudu, kısa tüyleri ve kocaman kulaklarıyla tanınan Devon rex kedileri en enerjik kedi türlerinden biri. Sürekli gezmeyi, atlamayı, hareketli oyunlar oynamayı seven bu kedilerin bakımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta, tüyleri çok hassas olduğu için asla taranmaması gerektiği. Tüyleri o kadar hassastır ki bıyıkları bile kopabilir. Devon rex kedileri sıcak iklimi seven, soğuklarla arası iyi olmayan türlerden.

Mavi Rus Kedisi

Maviye dönük gri tüyleri nedeniyle bu ismi alan kedi türü, adından da anlaşılabileceği gibi Rusya kökenli. Diğer kedilere kıyasla iki kat daha sık olan tüyleri sayesinde soğuk iklimlere dayanıklı oluyorlar. Oyun oynamayı çok seven mavi Rus kedileri, yabancılara karşı tepkili olabiliyor. Bir diğer özellikleri de hareket etmeyi sevmemeleri ve biraz inatçı olabilmeleri.

Sahibine düşkün olsalar da inatçı ve kendi kurallarını koyma özelliklerinden dolayı mavi Rus kedilerinde sık sık ev sınırları dışına çıkma ihtimali gündeme gelebiliyor. Eğer bir mavi Rus kediniz varsa evin her köşesinin ona açık olması gerektiğini ve başına buyruk olacağı ihtimalini göz önüne almalısınız.

Scottish Fold

Yumuşak tüyleri ve kıvrılmış kulaklarıyla tanınan Scottish Fold’ların belirgin özelliklerinden biri, sahiplerine sıkı sıkıya bağlanmaları. Genel olarak hareket etmeyi çok sevmeyen, sakin ve uyumlu yapıdaki Scottish Fold kediler günün her anında evin tadını çıkaran cinslerden biri. Yavaş hareket etmeleri, sakin yapıları da bu kedilerin öne çıkan özelliklerinden. Beyaz, gri, siyah ve krem renklerde olan kediler yuvarlak hatlarıyla tanınırlar. Kilo almaya yatkın olmaları nedeniyle uzmanlar Scottish Fold’ların beslenmesinde mutlaka bir veterinerden öneri alınarak mama seçilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Scottish Fold’ların kulaklarının kıvrık olması aslında kıkırdaklarda oluşan genetik bir mutasyon. Kimi kaynaklar bu cinsin 18’inci yüzyılın sonunda Güney Doğu Asya’da görüldüğünü söylese de kesin olarak bilinen 1960’lı yıllarda Britanya’da melezlenerek ortaya çıktığı.

{773968}

Exotic Shorthair

Amerikan shorthair ve İran kedisi kırması olan Exotic shorthair kedi cinsi tombul yanakları, minik burnu, kısa bacakları ve düz yüzüyle tanınıyor. Sahibine bağlı, sevecen ve uyumlu olan Exotic shorthair, diğer shorthair cinslerine göre (İran kedisi genleri baskın gelerek) çok daha hareketli kedilerden biri. Öğretilenleri kolayca anlayan ve kuralları benimseyen exotic shorthair arkadaş canlısı karakteriyle de öne çıkıyor.

Uzun Tüylü Kedi Cinsleri

İran Kedisi

Yuvarlak hatları, tüylü yapısı, basık yüzü ve ters kalp şeklindeki ağzı ile İran kedileri görünüşüyle en çok dikkat çeken kedi ırklarından biri. Sakin yapıya sahip olan İran kedileri beyaz, sarı ya da gri renkte olabiliyor.

Sahibine oldukça bağlı olan İran kedileri, ev yaşamını sever ve oldukça miskindirler. Yine de iletişim kurmayı, oyun oynamayı severler. İran kedilerinin en sevdiği şey ise kesinlikle sessiz bir ortam. Sesli ya da kalabalık ortamlarda mutsuz olmaları, saklanmaları bu cinsin en bilinen özelliklerinden.

Van Kedisi

İki gözünün de farklı renkte olmasıyla ünlü Van kedileri, güzelliğiyle hayran bırakıyor. Sıklıkla bir gözü kehribar rengi diğer gözü mavi olarak dünyaya gelseler de bazı Van kedilerinin her iki gözü de aynı renk olabiliyor. Van kedilerini diğer cinsler arasında farklılaştıran bir diğer nokta da, yumuşacık ve uzun tüyleri ile neredeyse kendi bünyesi kadar olan kabarık kuyruğu. Beyaz tüyleriyle tanınan bu kedi türünde nadir de olsa sarı ya da turuncu tüyler de görülebiliyor. Suyu seven, hatta yüzebilen Van kedileri hakkındaki efsane de, bu özelliklerini suda avlanırken geliştirmiş olmaları.

Oldukça hareketli olan Van kedileri, kısıtlanmadığı sürece ev yaşamını severler. Sevilmekten, kucağa kıvrılmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanırlar. Çok zeki ve sadık oldukları için de hızlıca ev kurallarını öğrenir ve verilen eğitimi de alırlar. Özel bir bakıma ya da beslenme rutinine ihtiyaç duymazlar.

{773978}

Maine Coon

Denizcilerin İskandinavya’dan getirdikleri Norveç orman kedilerinin buradaki (şimdi Amerika’nın kuzey doğusundaki Maine Eyaleti) kedi cinsleriyle birleşerek ortaya çıktığı tahmin edilen Maine Coon’lar en iri evcil kedi olarak kabul ediliyor. Öyle ki bazı Maine Coon’ların uzunlukları bir metreye kadar ulaşabiliyor. Şimdiye kadar kaydedilmiş en uzun Maine Coon 1,23 cm boyundaki Stewie adındaki bir kediydi. Yine dünyanın en uzun yaşayan kedisi de 26 yaşını gören bir Maine Coon oldu.

Büyüklükleri dışında bir diğer ayırt edici özellikleri olan sık ve uzun tüyleri, Maine Coon’ların kış şartlarına alışkın olan genlerinden geliyor. Genel olarak gri ya da bakır renginde olan bu kedi cinsi heybetli görünümünün ardında sevecen bir karakter saklıyor. Sakin, oyuncu ve uyumlu olan kediler en dost canlısı türlerden biri.

Ragdoll Kedisi

Uzun, yumuşacık tüyleri ve yuvarlak hatları olan Ragdoll kedilerinin kendi cinsine özgü olan masmavi gözleri en belirgin özellikleri. Beyaz, krem ve kahverengi tonlarında tüyleri olan Ragdoll’lar sevilmeyi, oynamayı sever. Sahibine fazlasıyla düşkün olan bu kedilerin bakımında mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta, beslenme. Çok hareket etmeyi sevmedikleri ve gelişmeleri, metabolizmaları yavaş olduğu için mutlaka veteriner hekim önerisiyle beslenme programı izlenmesi tavsiye ediliyor.

Munchkin

Munchkinlerin renkleri, yüz şekilleri değişse de onları diğer kedi türlerinden ayıran en önemli özellikleri kısa bacakları. Bacak boyu diğer kedilerin neredeyse yarısı uzunluğunda olan munchkinler fiziki özellikleri gereği çok hoplayıp zıplamasalar da hareket etmeyi severler. Çok meraklı ve kuralları tanımaya açık karakterleri vardır. Sevecen ve sıcakkanlı oldukları için de eve gelen misafirlerle bile anlaşabilirler.

{118730}

Tüysüz Kedi Cinsi

Sfenks Kedisi

Adından ve görünümünden dolayı Antik Mısır’ı hatırlatsa da Sfenks kedileri aslında Kanada kökenli bir cins. 1960’larda genetik bozuklukla doğan kedilerin genlerinin laboratuvar ortamında çoğaltılmasıyla yayılan Sfenks kedilerinin bir diğer adı da Kanada tüysüz kedisi. Hiç tüyü olmayan, kocaman kulakları ve üçgen yüzü olan kediler görünümlerinin aksine oldukça uyumlular. İnsanlarla iyi anlaşabildikleri için terapide kullanıldıkları bile oluyor. Zeki, meraklı ve enerjik olan Sfenks kedileri tüysüz olmalarının dezavantajı olarak düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Düzenli olarak cildinin nemlendirilmesi, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalmaması için krem kullanılması gerekiyor. Kalp hastalığı da Sfenks kedilerinde sık görülebilen bir durum.

Nubi
Nubi Tüm Yazıları