Kedi ve Köpeklerde Çiğ Beslenme
Yazı Boyutu:
Amerika’da oldukça yaygın olan kedi ve köpeklerde çiğ beslenmeyi Türkiye’de yaygınlaştırmaya başlayan Raw For Us‘ın kurucusu Naz Çakıroğlu, evcil hayvanlarda çiğ beslenme hakkında merak edilen her şeyi OGGUSTO okurları için anlattı.
Naz Çakıroğlu
Bize kendinden ve patili dostlarından bahsedebilir misin?
Tabii ki. An itibariyle 3 köpek ve 1 kedi ile yaşıyorum. Öncesinde geçici yuvalık dahilinde 20 küsür köpeğe ev sahipliği yaptım. Yardıma ihtiyacı olan hamile köpeklere yavruları doğunca baktım ve dövüştürülmüş köpeklerin yuva bulmasına yardımcı oldum. Hala benimle beraber olan sahiplendireceğim birkaç köpek var. Yetebildiğim kadarınca kabilem bu şekilde. Bu durumdan çok mutluyum çünkü hayvanlar beni toprağa bağlıyor. Dünyadaki görevimi onlar üzerinden gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.
Akademik ve kurumsala gelecek olursak. Üniversitede de işletme okudum. 2 sene kadar Koç Üniversitesi’nde Sosyal Etki Forumu adı verilen, sosyal projelerin ve konseptlerin insanların hayatları üzerindeki etkilerini verisel olarak araştıran bir merkezde çalıştım. Bu bana girişimcilerle bir arada olma imkanı tanıdı. Türkiye ekosistemini tanıma imkanı buldum ve bu deneyimin bana herhangi bir doktoradan daha çok yetkinlik kazandırdığını düşünüyorum.
Raw For Us hikayesi nasıl başladı?
Kendi ihtiyacımdan dolayı diyebilirim. Hiç iyileşmeyen bir çocuğum vardı. Bir sürü veteriner dolaştım ve hepsi farklı mamalar ve ilaçlar verdiler. Bir süre sonra mamaların işe yaramadığını düşünmeye başladım. Sonra kendi kendime formüller bularak evde mamaları pişirmeye başladım. Pişmiş besinlerin çocuğumda alerji yaptığını gördüm. Travmatik köpeklere ev sahipliği yaptığım için köpek eğitimi konusunda da bilgili olmam gerekiyordu. Zaten Cesar Millan’ın hastasıyım. Onun belgeselini izlerken baş eğitmen olan, Cheri Lucas diye bir kadını fark ettim. Kadınla hayat akışımız çok benziyordu ve araştırmaya başladım. Kendi çiftliğinde insanları ağırladığını öğrendim. 2 hafta kadar yanında kaldım ve arkadaş olduk. İstanbul’a davet ettim ve köpeğim Julio ile tanıştı. Julio’nun geçmeyen deri hastalığının sadece çiğ beslenmeye geçersek iyileşebileceğini söyledi.
Hiç bilmeyen birine çiğ beslenmeyi nasıl anlatıyorsun?
Dünyanın en sağlıklı kedi ve köpek yiyeceği olarak anlatabilirim. Bir hayvana yapılabilecek en büyük iyilik. Kuru mama 100 senedir var köpek ve kediler 100 senelik canlılar mı? Ne ile besleniyorlardı?
Peki aynı menüleri yine evde pişirerek hazırlayamaz mıyız? Neden illa çiğ olmalı?
Çünkü yemeklerin kimyasal yapısı değişiyor. Besinin kullanılabilirliği ve emilimi azalıyor. Farklı türlü reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor. Özellikle hassas bünyelerde alerjiler ve deride problemler olabiliyor. Benim deneyimlerimde uzun vadede pişmiş beslenmenin iyi olmadığını gördüm. Bir de şöyle bir sıralandırma yapıyorum. Kuru mama en aşağıda, peşinden pişmiş mama geliyor ve en üst modeli de raw beslenme. Helsinki Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre çiğ beslenen hayvanlarda hastalık oranı 4 kat azalıyor.
Bazı veterinerler çiğ beslenmeyi çok desteklerken bazıları da karşı çıkıyor… Ne diyorsun bu duruma?
Hemen ariyorum veterinerleri, karşılıklı fikir alışverişi yapıyoruz. Onların sorularını cevaplıyorum. Konuşa konuşa anlaşıyoruz. Bu konu üzerine Thomas Sendberg diye birinin yaptığı araştırmalar var. Herkesin takip etmesi gerektiğine inanıyorum. 30 yıl boyunca takip ettiği vakaları paylaşıyor. Çiğ beslenme konusunda çok düşünmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Asıl üzerine düşünmemiz gereken şey kuru mamalar. Sürekli önümüzde olduğu için doğru olan oymuş gibi geliyor. İnsanların da paket gıda yememesi gereken bir düzende çocuklar neden paket yesin ki? Kuru mamaların raf ömrü yok, Türkiye’ye ne zaman getirildiği belli değil. Kafayı yemiş şekilde bu konuyu araştırdım. Vicdanım rahat bir şekilde çocuklarıma en iyi şekilde baktığımı biliyorum. Bu arada iyi bakmak deyince iyi mamanın yanında egzersizini ihmal etmemek de oldukça önemli. Herkesin bu iki faktöre çok önem vermesi gerekiyor.
Türkiye’deki etler maalesef pek güvenilir değil. Kalitesinden nasıl emin oluyorsun?
Hazırladığımız her şeyi uluslararası akredite laboratuvarlara göndererek, mikro biyolojik analizler yaptırıyoruz. Bu konuda çok dikkatliyim. Her türlü sakatatları kullanmıyorum mesela. Uzun araştırmalar sonucu seçtiğim her malzemeleri de zaten teste yolluyorum. Bir önerim de onaylı olmayan hiç bir yerden ve kimseden çiğ mama almayın!
Ya parazit ve bakteri konusu?
Parazit çıkıyor olsa hala açık olabilir miyiz? Bir tane parazit çıksa benim işim devam edemez.
Çiğ beslenmeye geçmek isteyen hayvan sahiplerine önerilerin var mı?
Şehir içerisinde yaşayan ve hareketi daha kısıtlı olan hayvan sahiplerine daha sebze ağırlıklı olan menülerimizi öneririm. Yavru ve çok hareket eden dostlarımız da kesinlikle kemik gelişimini ve hızlı metabolizmasını desteklemek için bol proteinli menümüzü tercih etmeliler. Ayrıca ödül mamaları dahil olmak üzere kuru mamaları kesinlikle kesmelerini söylüyorum genelde. Bizim ödül mamalarımızı almak zorunda da değiller, salatalık,elma ve kefir dostlarımız için çok sağlıklı ödüller. Yoksa mama değişikliğinin faydasını görmek zor.
Kuru mamadan çiğ mamaya geçiş nasıl yapılıyor?
Aynı sürede hazmedilmedikleri için genelde 24 saat aç bıraktıktan sonra çiğ mama verilerek geçiş yapılıyor.
Raw For Us menülerini yemek yemeyen köpeklerin bile severek yediğini duyuyoruz. Köpeklere yarar sağlamak sana neler hissettiriyor?
Bize gelen çoğu köpek ya çok hasta ya da çok iştahsız oluyor. Bazen beni ağlayarak arayan insanlar oluyor, ne yapacağımı bilemiyorum. Hissettiklerim tarifsiz.
Naz Çakıroğlu Kimdir?
Hayvanlara olan sevgisini bir iş haline getirmeyi başarmış olan şanslı kişilerden olan Naz Çakıroğlu, hasta köpeğini iyileştirmek için yaptığı uzun çalışmalar sonucu çiğ beslenmeyi öğrenerek, ülkemizde güvenilir çiğ mama eksikliğini tamamlamak adına Raw For Us markasını kurdu. Kendisi ile bir araya gelerek köpek ve kedilerde çiğ beslenme hakkında tüm detayları konuştuk.