preloader

Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri

19.09.2024
Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Evcil hayvanlarınızın sağlığı söz konusu olduğunda, veterinerinizin reçete ettiği ilaçları doğru şekilde vermek hayati önem taşır. Ancak, birçok kedi ve köpek ilaç yutmak konusunda isteksiz olabilir. Doç. Dr. Cem Perk, patili dostlarımıza oral yolla ilaç içirmenin kolay yollarını yazdı.

Sevimli dostlarımız hastalandığında bazı ilaçların ağızdan verilmesi gerekir. Köpeklere oral yolla ilaç içirmek, kedilere göre daha kolaydır. Kediler karakter özellikleri ve tutulmaya karşı gösterdikleri direnç nedeniyle ilaç almada zorluk çıkarabilirler.

Tedavi sürecinde antibiyotik, ağrı kesici, kusma önleyici gibi ilaçlar ve farklı serumlar, veteriner kliniklerinde çoğunlukla enjeksiyon yoluyla uygulanır ve etki daha çabuk oluşur.

Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri

Hekim tarafından reçete edilen ve evde ağızdan kullanılması istenilen ilaçların, doğru zaman aralıklarında, doğru dozlarda verilmesi ve yutulduğundan emin olunması, tedavinin başarısı için önemlidir. Örneğin antibiyotik tedavisini zamanından önce bitirmek büyük hatadır. Reçetede yazan süreyi erken kesmek yalnızca en zayıf bakterileri öldürür. Güçlü bakteriler yaşamaya devam ederler ve bir süre sonra enfeksiyon alevlenebilir. Ağrı kesici ilaçlar hiçbir zaman aç karnına verilmemelidir. Kortikosteroid içeren tabletler ile aynı zamanda kullanılmamalıdır. Ağızdan ilaç kullanımı konusunda mutlaka doktorun önerileri dikkate alınmalıdır.

Kedi ve köpeklere ağız yoluyla tablet, kapsül ya da şurup ve süspansiyonlar kullanılabilir.

Köpeklere İlaç İçirmenin Yolları

Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri
Görsel: Pinterest

Köpeklere tablet, yiyecekler arasında verilebilir. Örneğin bir köfte ya da sosis içerisine gizlenen tableti köpekler genellikle yutarlar. Bu yöntemle başarı sağlanamazsa tabletler ezilip toz haline getirilerek, hoş kokulu bir konserve mama içerisine de karıştırılabilir. Aynı şekilde kapsül içeriğindeki toz ilaçlar da konserve mamaya dökülebilir. Yine köpekler hindi eti ya da tavuk salamını çok severler. Bunlara sarılı tabletleri kolay yutarlar. Konserve peynir, eritme peyniri ve fıstık ezmesi de köpekler için cezbedicidir.

Kedilere İlaç İçirmenin Yolları

Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri
Görsel: Pinterest

Kedilerde ise tablet ya da kapsül içirmek daha zor. Öncelikle köpeklerdeki gibi tabletleri ezerek, kapsülleri yaş mamaya karıştırarak vermek denenmeli. Kediler her seferinde farklı konserve verilerek kandırılmalı ve mamanın tamamını yemesi sağlanmalı. Kediler ton balığı, somon, tavuk, sığır eti ve ciğer konservelerini çok severler.

Mama içerisine karıştırma yöntemiyle ilaç vermek mümkün olmuyorsa, tabletlerin direkt ağza yerleştirilip yutturulması yöntemine başvurulur. Uygulama köpeğin geri kaymaması için bir halı ya da kilim üzerinde yapılmalıdır. Köpekle diyaloğu en iyi olan kişi, önce sakin bir sesle yaklaşarak üst dudaklarına baş ve işaret parmaklarıyla bastırmalı ve ağzın açılmasını sağlamalıdır. Diğer elindeki tableti dilin en gerisine bırakmalı ve çeneyi kapatmalıdır. Baş ve boyun bir süre yukarıda tutulup çene açılmadan beklenilmelidir. Yutkunma hareketinin yapıldığı görülmelidir. İşlem başarısız olursa tablet geri bırakılacaktır. Bir süre sonra tekrar denenmelidir.

Kedilerde ise tablet yutturmak için aynı şekilde dudaklardan bastırarak ağzı açma, çeneyi aşağı bastırma, tableti yerleştirme ve bir süre çeneyi kapama yöntemi uygulanır. Bu esnada kedinin burun ucuna üflemek ve boğazı sıvazlamak yutmayı kolaylaştırır.

Agresif kediler, tablet yutturma sırasında 4 ayakları içinde kalacak şekilde kalın bir havluya sarılabilir. Bir kişi kolunun altında havluya sarılı kediyi tutarken, diğer kişi ağzı açıp, çeneyi aşağı bastırarak tableti yerleştirir.

Hap Yutturma Enjektörlerini Deneyin

Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri
Görsel: Pinterest

Kedi ve köpeklerde tablet yutturmada diğer bir alternatif, hap yutturma enjektörleridir. Bunlar veteriner kliniklerinden ya da pet marketlerden temin edilebilir. İlk uygulama veteriner hekim tarafından gösterilir. Nispeten uzun enjektöre benzer bu otomatik araçlar, olası ısırmalardan korur.

Gerek elle gerekse enjektör ile can dostlarımıza ağızdan ilaç içirmeye yönelik birçok video YouTube’tan izlenebilir.

Kedi ve köpeklerde kimi ilaçlar sıvı formda verilir. Bunlar antibiyotikler gibi süspansiyon ya da vitaminler gibi şurup şeklinde olabilirler.

Süspansiyon şeklindeki ilaçlar kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Sıvı antibiyotikler açıldıktan sonra en fazla 1 hafta kullanılmalı, buzdolabının alt bölümünde saklanmalıdır.

Gerek süspansiyon gerekse şurup şeklindeki sıvı ilaçlar hayvanlara iğnesi çıkarılmış, plastik enjektörler ile verilir. Kedilerde genellikle 2 ya da 5 ml hacimli enjektörler yeterli olurken; köpeklerde ırkına bağlı olarak 5 ya 10 ml şırıngalar kullanılır. Her iki türde de, belirlenen ilaç miktarı enjektöre çekildikten sonra ağzın yanından, arkadaki azı dişleri bölgesine sokularak, dilin gerisine doğru püskürtülür. Burada önemli olan hayvanın yutkunduğunu görmektir. 3 ml den fazla içirilecekse, yavaş yavaş verilmelidir. Hızlı uygulamada yutkunma olmadığından ilaç akciğerlere kaçar ve aspirasyon pneumonisi gelişebilir.

Ödüllendirmeyi Unutmayın

Kedi ve Köpeklere İlaç İçirme Yöntemleri
Görsel: Pinterest

Can dostlarımız ağızdan verilen ilaçları başarıyla içtilerse ödüllendirilmelidirler. Bu ya bir sevdiği oyuncak ya da ödül maması şeklinde olabilir.

Ciddi tıbbi destek gerektiren, yoğun bakım ihtiyacı olan patili dostlarımızı veteriner hastanelerinde yatırmak en doğrusudur. Durumları stabil olduğunda, doktorunuzun kararı doğrultusunda eve çıkarabilirsiniz.

Can yoldaşlarımızın hiç hastalanmamaları dileğiyle.

Doç. Dr. Cem Perk
Doç. Dr. Cem Perk Tüm Yazıları