Sokak Hayvanlarına Yardım Etmenin Yolları
Yazı Boyutu:
Sokak hayvanlarına yardım etmek, onların daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmelerine katkı sağlamak için atabileceğimiz küçük ama etkili adımlarla mümkün. İşte sokak hayvanlarına yardım etmenin bazı yolları…
Sokakta gördüğümüz kediler ve köpeklerin hepsinin bizim yardımlarımıza ihtiyacı var. Kapınızın önüne koyacağınız biraz mama, biraz su ve bütçeyi zorlamayacak birkaç küçük adımla onların da daha iyi şartlarda yaşamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Su Vermeyi Unutmayın
Her canlı gibi sokakta yaşayan hayvanlar için de kritik bir konu. Temiz suya ulaşmak; yazın kuraklık yüzünden suyun olmaması, kışın da soğuk hava yüzünden suyun donması ya da içilemeyecek kadar çok soğuk olması hayvanların sağlığını tehdit eden bir faktör oluyor. Evinizin önüne bir kap ayırarak düzenli olarak su bırakırsanız ya da hayvanlar için ayrılan alana temiz su dökerseniz çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Soğuk havalarda, daha uzun süre hayvanlar içebilsin diye sıcağa yakın su koyabilirsiniz.
Hem Kedi Hem Köpek Maması Taşıyın
Sokak hayvanlarını en çok zorlayan faktörlerden biri de hiç şüphesiz yiyeceğe ulaşma zorluğu. Özellikle şehir yaşamında avcı kabiliyetlerini kullanamayan hayvanlar, iyilik sever insanlar sayesinde karınlarını doyurabiliyor.
Her markette kedi ve köpek maması bulmak mümkün. Özellikle kuru mamalar sokakta dağıtmak için daha uygun olduğu için alıp arabanızda, çantanızda taşıyabilir; ihtiyacı olan hayvanlarla paylaşabilirsiniz.
Artan Yemeklerinizi Paylaşın
Evdeki yemeklerinizden artanları ya da daha sonra yemek istemediklerinizi sokaktaki hayvanlarla paylaşabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta yemeklerin bozulmamış olması ve hayvanların yiyebileceği şekilde olması.
Hayvanların metabolizmaları insanlardan daha farklı olduğu için bizim yediğimiz her şeyi yiyemiyorlar. Verdiğiniz yemeklerin yağlı, baharatlı, şekerli olmadığına, içerisinde kürdan, peçete gibi zarar verebilecek maddelerin bulunmadığına emin olun. Dolapta en fazla 3-4 gün kalan yemekleri, içerisine ekmek, pilav ya da makarna koyulmuş sulu yemekleri, et suyunda ıslatılmış bayat ekmekleri sokaktaki hayvanlarla paylaşabilirsiniz.
{773978}
Sahiplenin
Evcil hayvan satan dükkanlardan kedi ya da köpek gibi hayvanlar almamamız gerektiğinin nedenlerini artık çok iyi biliyoruz. Eğer bir kediniz ya da köpeğiniz olsun istiyorsanız sokaktaki ya da barınaktaki hayvanlardan sahiplenmek çok daha iyi bir fikir. Sokaktaki ya da barınaktaki bir hayvanı sahiplenmek yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olabilir.
Şehir dışına kurulmuş barınakları ziyaret ettiğinizde, sayısız köpeğin alınıp daha sonra sokağa atıldığını göreceksiniz. Bu hayvanlar için çok kötü bir durum. Bir köpeği sahiplenmeden önce aynı evde yaşayacakların alerjisi olmadığına emin olun ve hayvan beslemenin uzun yıllar sürecek sorumluluk getirdiğinin bilincine mutlaka varın. Bir eve alışıp sonrasında başka bir yere gitmek hayvanlar için alışılması zor bir durum. Evcil hayvan sahiplenmeden önce yapmanız gerekenleri bu rehberden öğrenebilirsiniz.
Mama Bağışı Yapın
Barınaktaki hayvanlara yardım etmek için mama bağışı kabul eden çok fazla platform var. Rutin olarak bağış yapabileceğiniz gibi doğum günlerinde, yıl dönümleri gibi özel günlerde kutlamak için başkasının adına mama bağışlayabilirsiniz. Türkiye Hayvanları Koruma Derneği, Haçiko, Haytap, Yedikule Hayvan Barınağı gibi çok sayıda sayfa üzerinden barınaklara mama bağışlayabilirsiniz.
{772607}
Hayvan Barınaklarına Gidin
Sayısız köpeğe ev sahipliği yapan onların yaşamlarına sağlıklı ve mutlu bir şekilde devam edebilmelerini sağlayan çok sayıda hayvan barınağı var. Bu barınakları ziyaret ederek mama bağışı yapabilir, hayvanlarla zaman geçirebilir, yardımcı olabilir ya da sizin hayatınıza ortak olması için bir köpekle tanışabilirsiniz.
Barınağa gitmeden önce ararsanız ihtiyaç olan ilaçları öğrenebilirsiniz. Kalabalık olan bu barınaklarda en az mama kadar ilaçlara da ihtiyaç oluyor.
Sosyal Medyanızı Kullanın
Instagram, Twitter, Facebook gibi ağlar sokak hayvanlarına yardım etmek için de harika bir platform. Ev bulmasını, iyileşmesini istediğiniz kedi ya da köpeği daha fazla kişinin görmesi için paylaşım yaparak yeni evine kavuşması için destek olabilirsiniz.
Sosyal medyayı hayvanlar konusunda bilinçlendirmek için de kullanabilirsiniz. Yapılan paylaşımlar sayesinde bugün birçok kişi barınaklar hakkında bilgi sahibi oluyor, hayvan sahiplenmenin önemini anlıyor. Hatta The Humane Society of the United States’in yayınladığı dört dakikalık Save Ralph belgeselinin sosyal medyada viral olmasıyla herkes artık neden hayvanlar üzerinde kozmetik deney yapılmamasının önemli olduğunu ve deney yapan firmaları tercih etmemek gerektiğini daha iyi anladı ve bilinçlendi.
Soğuk Havalarda Yardım Edin
Sokak hayvanlarını en çok zorlayan mevsim hiç şüphesiz kış. Soğuk havalarda hem yemek hem su hem de sıcak bir yer bulmak, hayatta kalabilmeleri için kritik önem taşıyan ve çok zor olan faktörlerden.
Sokaktaki hayvanları soğuktan korumak için en azından birkaç hafta dayanacak kulübe yapabilir ya da alabilirsiniz. Hayvanları yağmur, kar ve soğuk havadan koruyan ve fiyatları da oldukça uygun olan plastik ya da sunta kulübelerden alabilirsiniz. Eğer elinizde varsa büyük boy karton kolileri strafor ve plastikle kaplayarak soğuk almasını engelleyerek yuva yapabilirsiniz.
Soğuk havalarda hayvanları korumak adına dikkat edilmesi gereken bir nokta da arabanın motoruna kedi girmiş olma ihtimalini her zaman düşünmeniz. Motorun sıcaklığı ya da dışarıdaki soğuktan koruduğu için, özellikle yavru kediler motora girebiliyor. Arabaya binmeden önce kaputa vurarak içeride kedi olup olmadığını anlayabilir ve kaçmasını sağlayabilirsiniz.
Veterinere Götürün
Canının acıdığını düşündüğünüz bir kedi ya da köpeğe yardım edebilirsiniz. İstanbul’daysanız ALO 153’ü arayarak Beyaz Masa hattından yardım isteyebilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanlarının bakımını yaptıktan sonra yeniden geri bırakıyor.
Eğer acil olarak uzmanın görmesi gerektiğini düşünüyorsanız zaman kaybetmeden yakınlardaki bir veterinere götürün. Çoğu veteriner sokak hayvanlarının tedavisi için ücret almıyor ya da indirim yapıyor.
{773184}