57. Edisyonu İle Dünyanın En Eski Modern ve Çağdaş Sanat Fuarı: Art Cologne İzlenimleri
Yazı Boyutu:
Modern ve çağdaş sanatı sergilemek ve satmak amacıyla ticari galeriler tarafından düzenlenen ilk sanat fuarı Art Cologne’un 57. edisyonuna dair izlenimlerimi ve seçkilerimi sizler için hazırladım.
7-10 Kasım günlerinde uluslararası sanat dünyasının önemli buluşma noktası olan 57. edisyonuyla Art Cologne, bu yıl 24’e yakın ülkeden 170 galeriyi ağırlıyor. Kendi türünde dünyanın en eski sanat fuarı olarak kabul edilen fuar yaklaşık 60.000 ziyaretçi çekiyor.
Art Cologne, modern ve çağdaş sanatı sergilemek ve satmak amacıyla ticari galeriler tarafından düzenlenen ilk sanat fuarıydı. Dünyaca en çok bilinen ve ziyaret edilen bu fuar zamanla yerini Art Basel’a kaptırsa da hala Alman koleksiyonerlerin ve sanatseverlerin gözdesi olmayı sürdürüyor.
Bu sene fuardaki en önemli yeniliğin Neumarkt alanının genç ve uluslararası galeriler için genişletilmesi olduğu söyleyen Art Cologne Direktörü Daniel Hug, “Toplamda 26 genç galerinin bulunması Art Cologne’un başlangıç amacı olduğu için bizi çok mutlu ediyor. Köklerimize dönmek ve bu değişimi yaşamak bize heyecan veriyor. Bu en önemli değişim” diyerek özetliyor.
Fuarın üst katındaki alana dört köşeye yerleştirilerek genç galeriler, diğer stantlardan kendilerini belirgin bir şekilde ayıran bembeyaz halılarla donatılarak dikkat çekiyor. Genç galerilerle beraber Daniel Hug’ün Türk galerilerinin varlığını öne çıkarma ve genişletme yönündeki çabası, fuara ekstra bir hareket katıyor.
İkinci önemli değişiklik ise Art & Object bölümünün eklenmesi. Oldukça farklı örneklerin olduğu bu alanda galeriler, Asya kıtası ve Hindistan’dan 15. yüzyılın geometrik ve soyut tekstil sanatına, Afrika çağdaş heykellerinden minimalist tarihi seramiklere kadar farklı eserler sergiliyorlar.
Yaklaşık 170 seçkin galerinin katılımıyla gerçekleşen fuarda Türkiye’den Anna Laudel, Dirimart, Galeri Nev İstanbul, Sevil Dolmacı Gallery ve Zilberman yer alıyor. Daniel Hug, bu sene ilk kez katılan Galeri Nev İstanbul’la birlikte Türk galericilerin ilgisinden oldukça memnun olduğunu iletiyor. Biz de; bu sene katılan Türk galericilerle bir araya gelerek fuara katıldıkları sanatçıları ve fuar izlenimlerini sorduk.
Anna Laudel, İstanbul
Fotoğraf: Katja Illner.
Art Cologne’da iki senedir yer alan Anna Laudel, bu seneki edisyonda temsil ettiği iki yetenekli sanatçı Belkıs Balpınar ve Ardan Özmenoğlu’nun dinamik iş birliğini içeren “A Dialogical Look at Feminity and Idendity” başlıklı sergisiyle dikkat çekiyor. Anna Laudel, özellikle Alman sanatseverlerden oldukça büyük ilgi gördüklerini iletiyor.
Galeri, farklı tekniklerle çalışsa da kadınlık, kimlik ve toplumsal normları üzerine yoğunlaşan bu iki önemli sanatçının işleriyle, gelenek ve çağdaş söylem arasındaki diyaloğu kullanarak sanatseverlere sunuyor. İki sanatçının ortak yaptıkları “Female” adlı eserinde Balpınar’ın bir dokumasının içine Özmenoğlu’nun yerleştirdiği kırık cam parçalarıyla, soyut bir şekilde dişi üreme sistemine gönderme yapıyor.
Courtesy of The Artists and Anna Laudel Gallery.
Fotoğraf: Katja Illner.
Dirimart
Dirimart, Ayşe Erkmen, Sarkis ve Nasan Tur’un eserlerinin yer aldığı seçkiyle, toplumsal bağlamda savaş temasını inceleyerek bireylerin ve toplulukların direncini heykel, yerleştirme ve kavramsal sanat aracılığıyla gözler önüne seriyor.
2012 senesinden beri aralıklarla Art Cologne’a katıldıklarını söyleyen Berna Sirman, Avrupa fuarlarında tanınmanın ve sürdürebilirliğin Alman sanatseverler için çok önemli ve belirleyici olduğunu vurguluyor. Geçtiğimiz sene eseri Ludwig koleksiyonuna alınan Ayşe Erkmen’in çevresinde kürasyonu kurguladıklarını ileten Dirimart, ilgiden oldukça memnun.
Galeri Nev İstanbul
Art Cologne’a ilk kez Nevin Aladağ ve Tayfun Erdoğmuş’un eserleriyle katılan Galeri Nev İstanbul, Köln şehriyle tanışmalarının 2023 yılında Köln’ün en önemli müzelerinden Ludwig müzesinde yaptıkları Füsun Onur retrospektifi ile olduğunu söylüyor. İlk gün yapılan VIP gösterimde oldukça önemli koleksiyonerler ve kurumlarla bir araya geldiklerini belirten Haldun Dostoğlu, fuarın bu anlamda oldukça güçlü başladığını iletiyor.
Sevil Dolmacı Gallery
Sevil Dolmacı Gallery, Art Cologne’a Ahmet Oran, Daniel Knorr, Ekrem Yalçındağ ve Ross Bleckner’in yeni ve dikkat çekici eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Seçkiyi daha önceki tecrübelerine göre hazırlayan galeri, Ekrem Yalçındağ ve Daniel Knorr’un eserlerinin oldukça ilgi gördüğünü iletiyor. Alman kamuoyunun ve koleksiyonerlerin güvenini hâlâ kazanmamız gerekiyor diye ekleyen Eda Göze Aytekin, ilk gün koleksiyonerlerin salona girmesiyle başlayan güçlü satışların olduğunu da ekliyor.
Zilberman
Art Cologne’a Azade Köker, Isaac Chong Wai, Itamar Gov, Lucia Tallov, Sandra del Pilar ve Simon Wachsmuth ile katılan Zilberman, seçkiyi yaparken Alman toplumuyla organik olarak bağ kuran sanatçılarla ilerlediklerini iletiyor. Beş senedir Art Cologne’a katılan galeri, gördükleri ilgiden memnun olduklarını ve Azade Köker başta olmak üzere eserlerin oldukça ilgi gördüğünü ekliyor. 75 yaşında hala üreten Azade Köker’in işleri ise oldukça etkileyici.