Sanatçı Can Bonomo'yla NFT Eserleri Üzerine
Yazı Boyutu:
Multidisipliner sanatçı Can Bonomo müzik ve edebiyatın yanı sıra resim ve illüstrasyon tarafında da çarpıcı işler yapıyor. Kripto dünyasında müzik, sanat ve kültür topluluğu yaratmayı amaçlayan NFT koleksiyonu Chipstock69’ers kurucu ortağı olan sanatçıyla dijital sanat üzerine sohbet ettik.
Can Bonomo
“Gelecek, global ve merkeziyetsiz olacak.” mottosuyla düzenlenen NFT Summit Istanbul’un konuşmacısı olarak NFT’yi sizden dinlemek isteriz. NFT neden bu kadar önemli?
Merkezlere bağlı para politikalarının ne denli kompleks ve atıl olduğuna yıllardır şahit oluyoruz. Amerika’da dahi enflasyon %8’i aşmış durumda. Konvansiyonel diyebileceğimiz ekonominin yanında blockchain henüz yeni doğmuş bir bebek sayılır ama potansiyeli çok yüksek. İşin finansal kısmını bir kenara bırakacak olursak sanatçı ve koleksiyoncu arasında da benzer merkeziyetler ve köprüler var karşımızda. NFT bunu tamamen alter ediyor. Umut vaat eden bir müzik grubunun şarkılarını artık majör plak şirketlerine satmalarına gerek yok. Yeni ve yetenekli sanatçıların artık çok daha fazla şansı var. İşleri gerçekten belli bir standardın üzerindeyse sanat galerilerine ihtiyaç duymadan yeteneklerini pazarlayabilecekler. Henüz bunların hiçbiri tam anlamıyla ve tüm potansiyeliyle gerçekleşmedi ama gerçekleşecek gibi gözüküyor.
It’s a Boy
Chipstock 69’ers nasıl bir motivasyonla hayata geçti? NFT koleksiyonun içeriğinden bahseder misiniz?
Her çıkan yeni enstrüman, içeriği ne olursa olsun birçok insanın dikkatini çekiyor. Burada henüz bir balondan bahsedebilir miyiz bilmiyorum ama biz projeyi hazırlarken bu değişimin farkına vardık. Önce NFT, sanatçılara merkeziyetsiz sanat imkanı sunuyordu ve bir anda içerisi 100 dolarını 500.000 dolar yapmaya çalışan fırsatçılarla doldu. Bunun yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum, prensiben yüz yıllardır hayatlarımızda olan piyangonun varoluş sebebi bu. Bunun dışında gerçekten crypto finans bilgisine sahip olan, araştıran insanlar için de sanatın biraz daha “vitrin” pozisyonunda kaldığı bir finans enstrümanına dönüştüğünü de görüyoruz ki bu tahmin edilebilir bir şeydi. Tradisyonel sanata da yatırım yaparak para kazanmak yıllardır mümkün. Bizim bu projeye girme amacımız, NFT’nin yaratılışında olan, fakat hızlıca unutulan ya da göz ardı edilen sanat mefhumunu NFT’ye geri kodlamak oldu. Hedefimiz, yarattığımız 6969 NFT etrafında toplanan bir sanatçı bir komünitenin WEB 3’ün ilk aylık fanzin’ini çıkartmasını sağlamak. Böyle bir komüniteyi özellikle bu iklimde toplamak hiç kolay değil ama bizim de bir acelemiz ya da deadline’ımız yok. Emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.
NFT’nin müzik dünyasıyla entegrasyonunu nasıl yorumluyorsunuz? Bu noktada kendi müziğinizle ilgili gelecek planlarınız var mı?
Music NFT ile ilgili çıkan her yeni projeyi whitepaper’ından başlayarak inceliyorum. Henüz beni tatmin eden, esas probleme çözüm bulmuş bir proje çıkmadı. Beraber fikir yürüttüğüm bazı Venture Fund’lar ve teknoloji şirketleri var. Belki biz bir çözümle geliriz.
Napholdon
İlk kişisel NFT serginizi “mayasında dijital olan eserlerinin yuvalarına dönüşü” olarak yorumlamıştınız… Bu tanımı biraz açıp resimlerinizi NFT’ye dönüştürme sürecinizi anlatır mısınız?
“Anachronismus” isimli sergim 18 parça illüstrasyondan oluşuyordu ve o dönem illüstrasyon sergileri pek revaçta değildi. İnsanlar bilgisayarda üretilmiş içerikleri bilgisayarda görmeye alışık oldukları için sanıyorum. Öte yandan NFT’de de benim “Anachronismus”u mint’lediğim dönem bunun tam aksi bir durum söz konusuydu. Ben ilk sergimi çıkardığım zaman NFT diye bir şey olsaydı herhalde sergilemez, direkt olarak NFT formunda çıkartırdım.
{775017}
“Fracti Animalium” serginizdeki seçki nasıl bir temanın altında toplandı?
“Fracti Animalium” el çizimi illüstrasyonların taranıp dijitalde renklendirilmesiyle oluştu. 70×50 çalışmaları taratmak için ozalitçilerde bulunan büyük makineleri kullanmam gerekti. Oğlumu uyuttuktan sonra podcast dinleyip çizim yaptığım bir dönemde 15 parça biriktirdim. Bu zamana kadar yaptığım en detaylı, en ince işçilik oldu diyebilirim. Bilinç akışıyla çizdiğim resimler genelde Hayvanlardan ve hayvanların içinde yer alan başka hayvanlardan oluşuyor. ‘’Fracti Animalium’’ bozuk hayvanlar anlamına geliyor.
Supper Club
Sanatın farklı kollarında üretmeyi seven bir sanatçısınız…Kendinizi en rahat hangi alanda ifade ettiğinizi düşünüyorsunuz?
Bana ne neşe veriyorsa onu yapıyorum.
Eserlerinizi yarattığınız süreçte sizi neler besler?
Ara vermek, müzik dinlemek, eşimden fikir almak…