preloader

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Görülmesi Gereken Eserler

03.06.2024
Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Görülmesi Gereken Eserler

Yazı Boyutu:

Dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen ve Anadolu uygarlıkları ile ilgili çok değerli koleksiyonuyla bilinen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki görülmesi gereken eserleri gelin birlikte keşfedelim.

Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine Ankara’da bir Hitit müzesi kurulmasına yönelik ilk girişimle başlayan ve o döneme kadar Augustus Tapınağı ve Roma Hamamı gibi arkeolojik mekânlarda çeşitli kalıntılar ele geçirilip depolanmasıyla kapsamlı bir müze haline getirilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi dünyanın en kapsamlı Anadolu uygarlıkları müzesi olma özelliğini taşıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, günümüzde özgün ve nitelikli koleksiyonları ile dünyanın önde gelen müzelerinden sayılıyor. Yontma Taş Devri’nden (….- M.Ö. 8000) başlayarak, Cilalı Taş (M.Ö. 8000-5500), Bakır-Taş Çağı (M.Ö. 5500-3000), Maden Çağı (M.Ö. 3000-1950), Asur Ticaret kolonileri, Hitit, Frig, Urartu ve Geç Hitit dönemine ilişkin bulgular müzede sergileniyor. Türk Tarih Kurumu’nun 1935-1942 yılları arasında Alacahöyük, Pazarlı Höyük, Çankırıkapı, Ankara Kalesi, Etiyokuşu Höyüğü, Karaoğlan Höyüğü, Hacılar Höyük, Bitik Höyük, Alâeddin Tepesi, Hacı Bayram Camii ve Demirci Höyük gibi mekânlarda yaptığı kazı ve araştırmaların buluntularının olduğu Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görülmesi gereken eserleri sizler için listeledik.

Ana Tanrıça

Ana tanrıça Kibele’ye atfedilen pişmiş topraktan form verilen heykel müzenin en önemli parçalarından. Çoğu zaman bereket ve doğurganlıkla ilişkilendirilen Kibele kültü hem Artemis olarak farklı kültürlerde varyasyona sahip hem de Geç Hitit ve Asur sanatının etkilediği Frig kabartmalarında görülüyor.

Kral Midas’ın Çalışma Masası

Midas’ın üç bin yıllık çalışma masası Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin en önemli eserlerinden. Efsanelere konu olan ünlü Kral Midas’ın mezarından çıkan dağınık haldeki ahşap parçaların sırrını çözmeye uğraşan Türk ve Amerikalı uzmanlar, bunun Kral Midas’ın çalışma masası olduğunu keşfetti.

Güneş Kursu

Hitit uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan ve Alacahöyük’te bulunan simgenin MÖ. 2500 – MÖ. 2250 arası yıllara ait olduğu sanılıyor. Hititli rahipler tarafından dinî törenlerde kullanılan ve evreni simgeleyen nesne, Ortadoğu uygarlıklarında hükümdarlığın simgesi olan “alem”lerin atası kabul ediliyor.

Medusa Başlı Kolye

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Görülmesi Gereken Eserler

Helenistik dönemden kalma Medusa başlı kolye altın örme zincir ucunda bulunan Medusa başıyla dikkat çekici eserler arasında.

Mısır Kraliçesinin Hitit Kralına Yazdığı Mektup

Boğazköy kazılarında bulunan Hitit çivi yazısıyla yazılmış olan eser, Anadolu’da bulunmuş tek tunç tablet olma özelliğiyle ön plana çıkıyor. Hitit Kralı IV.Tuthaliya ile Tarhuntaşşa Ülkesi Kralı Kurunta arasında M.Ö. 1235’te yapılmış olan antlaşma metni tarihi belge niteliğinde. Bu mektup Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin nadide eserleri arasında.

Dünya’nın İlk Haritası

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Görülmesi Gereken Eserler

Leopar derisi olması ihtimali doğru ise bu duvar resminin dünyanın ilk şehir planı olduğu sanılıyor. Hasan Dağı çizimi bulunan ve Çatalhöyük’te bulunan çizim bu yönüyle dünyanın ilk haritası kabul edilmekte.

Frig Dönemi Ana Tanrıça Heykeli

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin en dikkat çekici eserleri arasında gösterilen Frig dönemi ana tanrıça heykeli ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gösterilen eserler arasında.

Emziren Kadın Heykelciği

Ana tanrıçanın bu çağdaki betimlerini oluşturan şematik kadın heykelciklerinin öncüsü sayılabilecek eserlerden biri olarak görülüyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları