Türkiye’nin En Donanımlı Cam Sanatı Merkezi: Beykoz Cam Ocağı
Yazı Boyutu:
Cam sanatı deyince hem çocuklar hem yetişkinler için akla ilk gelen mekân olan Türkiye’nin en büyük cam sanatı merkezi Beykoz Cam Ocağı hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.
Beykoz Cam Ocağı, Riva Deresi kıyısında kurulu, yemyeşil doğanın içinde, dingin ve yaratıcılık ile dolu bir atmosfer olarak varlığını sürdürmesinin yanı sıra Türkiye’nin en büyük ve en donanımlı cam sanatı merkezi olmasıyla biliniyor.
İnsanların cama dokunmasına ve camı sevmesine aracılık etmek, cam ile ilgili çalışmaların merkezi olmak, camın ülkemizde kabul gören temel sanat dallarından biri olmasını sağlamak amacıyla kurulan Cam Ocağı, bu anlamda çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Önce bir cam stüdyosu olarak tasarlanan ama kısa zamanda dünya çapında bir cam merkezine dönüşen Cam Ocağı’nda eğitim ve üretim faaliyetleri kesintisiz olarak devam ediyor.
Bünyesinde çağdaş cam sanatından örneklerinin yer aldığı bir cam koleksiyonunun da bulunduğu Cam Ocağı, eğitim ve üretim faaliyetleri yürütüyor. Birçok etkinliğe olanak veren mekânda her yaştan öğrencileri kapsayan okul gezileri, özel gösteriler, günlük ve uzun dönemli atölye çalışmaları, turlar, şirketler ve diğer gruplar için özel aktiviteler düzenleniyor. Biz de ŠKODA’nın platformu Türkiye’nin İlk Merak Haritası’nda yer alan “Cam, kömür gibi yerin altından mı çıkıyor?” sorusundan yola çıkarak, cam sanatı deyince hem çocuklar hem yetişkinler için akla ilk gelen mekân olan Beykoz Cam Ocağı’nı daha detaylı keşfediyoruz.
Yılda Ortalama 30 Bin Çocuk Camla Tanışıyor
Cam Ocağı Vakfı’nın kurucusu Yılmaz Yalçınkaya’nın cam sanatına olan ilgisinin ilkokulda bir gaz lambası atölyesine gitmesiyle başlaması nedeniyle vakfın en önem verdiği konulardan biri çocuklara camı sevdirmek.
Okul döneminde, ilk ve orta öğretim için hazırlanan, müfredatla paralel gezi programıyla yılda ortalama 30.000 çocuk camla tanışıyor.
Cam Ocağı’nın Etkinlikleri Neler?
Cam Ocağı’nın çocuklara yönelik etkinlikleri arasında; çocuklar için okul gezileri, çocuklarla boncuk yapımı, çocuklarla sıcak cam üfleme, çocuklarla füzyon tabak-pano yapımı gibi başlıklarda etkinlikler düzenleniyor.
Yetişkinler için ise çağdaş cam koleksiyonundaki eserleri gezebileceğiniz gezilerin yanı sıra yine planlanan programa göre; konferans salonunda eğitimlerinizi, toplantılarınızı yapabiliyorsunuz. Ayrıca sırayla planlanan güne göre, eğer seçilen sıcak cam ise, cam üfleyebilirsiniz ya da cam topları benzeri camı şekillendirebilirsiniz. Grup gezilerinde ise yarışlar düzenlenebiliyor ve grup çalışması denenebiliyor.
Web sitesi üzerinden sanal turların da yapılabildiği Cam Ocağı’na internet erişimine sahip bilgisayar ve mobil cihazlarınız ile ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz.
Cam Ocağına Hangi Günler Gidiliyor?
Atölyeler belirli bir program dahilinde yapıldığı için, önceden başvuru yapılması gerekiyor. Hafta sonu çocuklar için boncuk yapımı, füzyon ve cam üfleme atölyeleri var. Yılbaşı ve bahar zamanı ise düzenlenen şenliklerde tam gün cam ocağı ziyaret edilip çocuklar rezervasyonsuz atölye çalışması yapılabiliyor.
Beykoz Cam Ocağı’na Nasıl Gidilir?
Öğümce’de bulunan Cam Ocağı’na Riva’dan veya Polonezköy’den ulaşılabilir. Ayrıca şenlik günlerinde Levent, Kadıköy, Kavacık’tan ücretsiz servisler de mevcut. Cam Ocağı kampüsüne ulaşmak için Beykoz Sultaniye’den hareket eden 137 no’lu Beykoz-Riva-Cumhuriyet Köyü belediye otobüslerini kullanabilirsiniz.
Yoğun atölye çalışmalarında ise kampüse varış atölye başlangıcında veya bir gün önce olup, kampüsten ayrılış ise atölye çalışmalarının bitim tarihi veya ertesi sabahı olarak düzenleniyor.
Cam Ocağı’nda Konaklayabilirsiniz
Cam Ocağı’na sadece atölye çalışmalarına gelen katılımcılar için konaklama imkânı da sunuluyor. Cam Ocağı kampüsünde, 48 katılımcı kapasiteli, merkezi ısıtmalı, tam donanımlı bir misafirhane bulunuyor. Kampüs sınırları içinde bulunan misafirhane ise 20 odalı.
Kampüs Olanakları
Cam Ocağı’nda atölye çalışmasına gelen katılımcılar belirtilen kurallar dahilinde kampüs içindeki kütüphane, çok amaçlı salon, basketbol alanı, yüzme havuzu ve dere kenarındaki dinlenme alanından faydalanabiliyor. Atölye çalışmalarında konaklayan katılımcılara, çamaşır yıkama ve ütü için gerekli donanım mevcut olmakla birlikte sınırlı olarak sunuluyor. Bu nedenle katılımcıların yanlarında yedek giysi getirmeleri öneriliyor.
Cam Ocağı hem yetişkinler hem de çocuklar için vakit geçirmek ve yeni keşifler öğrenmek adına ideal bir ortam sunuyor.
*Bu içerik ŠKODA iş birliğinde hazırlanmıştır.