İstanbul Modern Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yazı Boyutu:
Karaköy’deki eski yerinde yeniden kapılarını açan İstanbul Modern Sanat Müzesi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları keşfedin.
Açılış günü merakla beklenen İstanbul Modern Sanat Müzesi ya da kısaca adıyla İstanbul Modern, 4 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olma özelliğiyle bilinen İstanbul Modern yeni binası ve yeni sergileriyle yine sanatseverlerin hizmetine sunuldu. Geçirdiği restorasyon sürecinden sonra tekrar kullanıma açılan İstanbul Modern’in tarihinden mimari özelliklerine ve etkinliklerine kadar önemli başlıkları bir araya getirdik.
İstanbul Modern’in Tarihi
İstanbul Modern’in tohumları 1987 yılında, 1. Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri’nde, bugünkü adıyla Uluslararası İstanbul Bienali’nde atıldı. 2004 yılında Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olma amacıyla Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kurulan müze Karaköy Limanı’nda Türkiye Denizcilik İşletmeleri için kuru yük deposu olarak inşa edilen 8 bin metrekarelik 4 numaralıAntrepo’nun müzeye dönüştürülmesi ile hizmete girdi. Bu 4 numaralı Antrepo müze olarak hizmete girmeden önce 2003 yılında gerçekleşen 8. Uluslararası İstanbul Bienali’ne de ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Bienalin ardından müze olarak tahsis edilen yapı 11 Aralık 2004’te ziyarete açıldı. Aynı zamanda büyük bir koleksiyona ev sahipliği yapan yapıda modern sanat yapıtları, fotoğraf, tasarım, mimari ve yeni medya alanlarındaki üretimler yer alıyor. Türk modern sanatının en kapsamlı koleksiyonlarından birine sahip olmasının yanı sıra müzede uluslararası modern sanatı da sergileniyor. 2018’de restorasyona giren yapı bir süre Beyoğlu’ndaki Alexandre Vallaury binasına taşındı. 2022’de Beyoğlu’daki lokasyon kapandı ve eski yerinde inşa edilmiş yeni müze binasında Renzo Piano’nun tasarımıyla yeniden hayat buldu.
İstanbul Modern’in Restorasyonu
İstanbul Modern, 18 Mart 2018 tarihinde, 4 no’lu Antrepo ile aynı konumdaki yeni binasının inşaatı nedeniyle Beyoğlu’ndaki geçici mekânına taşınmasının ardından restorasyon sürecine girdi. Dünya standartlarında bir tasarımla yeniden inşa edilen bina 5 yıllık aranın ardından yenilenmiş yüzüyle ziyaretçilerinin hizmetine sunuldu.
İstanbul Modern’in Mimari Özellikleri
Karaköy’deki eski yerinde yeniden kapılarını açan İstanbul Modern’in yeni binası; Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Centro Botín, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok müze ve sanat kurumunu tasarlayan, Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano imzasını taşıyor. Müze binası üçü yer üstünde ve ikisi aşağıda olmak toplam 5 katlı. 10.500 metrekarelik binanın 1. katında, fotoğraf ve pop-up galeriler, çok amaçlı odalar ve personel ofisleri yer alırken 2. katta 3.300 m2‘lik sergi alanı yer alıyor.
Ziyaretçi için daha çok alan yaratmak amacıyla ücretsiz olarak kurgulanan zemin katta; kütüphane, bilgilendirme noktaları, eğitim atölyeleri, kafe ve mağaza bulunuyor.
Şeffaf bir tasarıma sahip zemin katı, ziyaretçilerin Tophane Parkı ve kıyı şeridi arasında güçlü bir bağ kurmasını sağlıyor. Binanın ana kütlesinin altındaki şeffaf cam çit ise heykellerin dış mekânda sergileneceği etkinlik alanlarının yanı sıra çocuk atölyeleri için korunaklı bölümler sunuyor. Zemin kattaki şeffaflık üst katlardaki fuaye alanlarında da devam ederek ziyaretçilerin binanın çevresiyle sürekli bir görsel etkileşim halinde olmasına olanak veriyor. Binanın birinci katında fotoğraf galerisi, kısa süreli sergi salonu, eğitim ve etkinlik odaları bulunuyor. Aynı katta, İstanbul Modern’in Antrepo binasında olduğu gibi Boğaz ve Tarihi Yarımada manzarasına sahip terasıyla restoran konumlanıyor. Müzenin koleksiyon ve süreli sergi salonları ise ikinci katta yer alıyor.
Uluslararası standartlarda bir müze olarak izleyiciyi merkezine alan İstanbul Modern’in yeni binası, sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla sanatseverleri ağırlıyor.
{134275}
İstanbul Modern Sergileri
İstanbul Modern Sanat Müzesi, sürekli ve süreli sergi alanlarında, yenilikçi ve disiplinlerarası bir anlayışla Türkiye ve dünyadan modern ve çağdaş sanat sergileri düzenliyor.
İstanbul Modern’in yeni müze binası için özel olarak davet ettiği Olafur Eliasson, mekâna özgü bir yerleştirme üretti. Üç parçadan oluşan, “Senin beklenmedik seyahatin” adlı yapıt, binanın merkezindeki merdiven boşluğundan farklı katlara yayılıyor. Ziyaretçilere çok yönlü bir deneyim alanı sunan yeni müze binasının şeffaf ve erişilebilir tasarımı, İstanbul Modern’in günümüzün sanatsal çeşitliliğinden esinlenen sergi ve programlarının içeriğiyle de örtüşüyor. Ayrıca İstanbul Modern’in yeni müze binası beş yeni sergiyle ziyarete açılıyor.
Yüzen Adalar
İstanbul Modern’in koleksiyonundan kapsamlı bir seçki sunan “Yüzen Adalar” başlıklı sergi, çoğu ilk kez sergilenecek yapıtları barındırıyor. Türkiye ve dünyadan 110 sanatçı ve 2 sanatçı ikilisine ait 280’den fazla yapıt, koleksiyon ve süreli sergi salonlarının yanı sıra yeni müze binasının farklı mekânlarında izleyicilerle buluşuyor. “Yüzen Adalar” başlığı sanatçıların hem ait oldukları yerle olan ilişkilerinin altını çiziyor hem de düşünceleri ve üretimleriyle sınır ve coğrafyalar ötesi etkilerine vurgu yapıyor.
Nuri Bilge Ceylan: Başka Bir Yerde
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi açılışını günümüz sinemasının en özgün yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın “Başka Bir Yerde” adlı fotoğraf sergisiyle yapıyor. Sanatçının Türkiye’nin yanı sıra, Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 büyük portreden oluşan serginin sponsorluğunu Burgan Bank üstleniyor.
“Hep Buradayız”
Kadın sanatçıların üretimlerini desteklemek ve çalışmalarını daha görünür kılmak amacıyla 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu aracılığıyla müze koleksiyonuna dahil edilen yapıtlar, “Hep Buradayız” adlı sergide ilk kez bir araya getiriliyor. Bank of America’nın sponsorluğunu üstlendiği sergi, farklı kuşaklardan Türkiye sanat tarihinde önemli yere sahip kadın sanatçıların araştırdığı beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temalar çerçevesinde bir kurgu sunuyor.
Renzo Piano: Yerin Ruhu
“Renzo Piano: Yerin Ruhu” sergisi, müzenin ücretsiz olarak erişilebilen zemin katında bulunan kütüphanenin girişinde yer alıyor. VitrA sponsorluğunda gerçekleşen sergide, Renzo Piano’nun kurucusu olduğu Renzo Piano Building Workshop (RPBW) tarafından tasarlanan İstanbul Modern’in yeni müze binasının hikâyesi, RPBW’nin öne çıkan diğer kültür-sanat yapılarının mimarisiyle birlikte sunuluyor.
Mimarinin İnşası
Müzenin yapım sürecini fotoğraflayan Cemal Emden’in “Mimarinin İnşası” başlıklı seçkisi tarihi bir dönüşümü belgeliyor. Müzenin inşaatını da üstlenen Yapı Merkezi’nin sponsorluğuyla gerçekleşen sergi, Cemal Emden’in, İstanbul Modern’in Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni müze binasının inşa sürecini anlatan fotoğraflarına yer veriyor.
İstanbul Modern Etkinlikleri
Geçmiş yıllarda aynı zamanda etkinliklere de ev sahipliği yapan İstanbul Modern; modern sanat yapıtları, fotoğraf, tasarım, mimari ve yeni medya alanlarında düzenlediği etkinliklerle de ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. İstanbul Modern yeni dönemde de uluslararası misafir sanatçı programı, söyleşi dizileri ve film gösterimleri yapması planlanıyor. İstanbul Modern’de gerçekleşen güncel etkinlikleri takip etmek için tıklayın!
İstanbul Modern Eğitimleri
İstanbul Modern Eğitim Bölümü, modern ve çağdaş sanatı hemen her yaş grubundan ve kesimden izleyiciyle samimi bir ortamda buluşturup, anlaşılırlığını artırarak herkes için erişilebilir kılarken, ziyaretçiler, sanatçılar ve sanat dünyasının tüm aktörleri için kamusal bir eğitim ve paylaşım platformu oluşturma amacıyla ücretsiz eğitim programları, modern çevrimiçi atölyeler, sosyal projeler ve kurumlara özel eğitim programları sunuyor. İstanbul Modern’de gerçekleşen güncel eğitimleri takip etmek için tıklayın!
{124684}
İstanbul Modern Kütüphanesi
İstanbul Modern Kütüphane, ziyaretçilere ve araştırmacılara modern ve çağdaş sanat hakkında kaynak sunuyor. Düzenli olarak genişleyen kütüphane koleksiyonunda güncel olarak Türkçe ve yabancı dillerde 11.500 kitap ve 24 süreli yayın aboneliği bulunuyor. Kütüphane, Türkiye ve yurt dışından müze, sanat merkezi ve galerilerin yayımladıkları kitap ve katalogları bağış, değiş-tokuş ve iş birliği yoluyla temin ederek koleksiyonun güncelliğini koruyor.
İstanbul Modern Üyelikleri
İstanbul Modern’e üye olan kişiler yıl boyunca İstanbul Modern’i ücretsiz ziyaret edebiliyor, modern ve çağdaş sanat sergilerini uzman rehber eşliğinde gezebiliyor. İstanbul Modern üyeleri eğitim programlarına da indirimli katılabiliyor, sıra dışı filmleri İstanbul Modern Sinema’da yıl boyu ücretsiz izleyebilme imkanlarından yararlanabiliyor. İstanbul Modern’in farklı üyeliklerini ve kapsamlarını incelemek için tıklayın!
İstanbul Modern Nerede ve Nasıl Gidilir?
İstanbul Modern Sanat Müzesi; Kılıç Ali Paşa Mahallesi, Tophane İskele Caddesi, No:1/1 34433 Beyoğlu-İstanbul adresinde bulunuyor. Otobüs ile gelmek isteyenler; 129T 28T 48T 49T 63 toplu taşıma hatları ile İstanbul Modern Residence – yakınından geçerken Salı Pazarı durağında inip biraz yürüdükten sonra müzeye ulaşabilir ya da Tophane Tramvay durağında inerek aynı şekilde yürüyebilirler. Deniz yoluyla gelmek isteyenler ise Kabataş ve Karaköy İskeleleri’nden İstanbul Modern’e ulaşım sağlayabilirler.
{129082}