preloader

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

03.02.2023
Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Yazı Boyutu:

Hangi sanatçılar mutluluğu resimlerine işledi? Sanat tarihinde önemli yere sahip ressamların, fırça darbeleri ile mutluluğu resmettikleri tabloları keşfedin.

Nazım Hikmet, “Saman Sarısı” şiirinde Abidin Dino’ya “Bana mutluluğun resmini yapabilir misin?’’ diye sorar. Bunun üzerine Abidin Dino mutluluğun resmini yapamaz ama bu şiire bir şiirle cevap verir:

Kokusu buram buram tüten
Limanda simit satan çocuklar
Martıların telaşı bambaşka
İşçiler gözler yolunu.
İnebilseydin o vapurdan
Ayağında Varna’nın tozu
Yüreğinde ince bir sızı.
Mavi gözlerinde yanıp tutuşan
Hasretle kucaklayabilseydim
Seninle, bir daha.
Davullar çalsa, zurnalar söyleseydi
Bağrımıza bassaydık seni Nazım,
Yapardım mutluluğun resmini
Başında delikanlı şapkan,
Kolların sıvalı, kavgaya hazır
Bahriyeli adımlarla düşüp yola
Gidebilseydik meserret kahvesine,
İlk karşılaştığımız yere
Ve bir acı kahvemi içseydin.
Anlatsaydık
O günlerden, geçmişten, gelecekten,
Ne günler biterdi,
Ne geceler…
Dinerdi tüm acılar seninle
Bir düş olurdu ayrılığımız,
Anılarda kalan.
Ve dolaşsaydık Türkiye’yi
Bir baştan bir başa.
Yattığımız yerler müze olmuş,
Sürgün şehirler cennet.

İşte o zaman Nazım,
Yapardım mutluluğun resmini
Buna da ne tual yeterdi;
Ne boya…

Peki sanat tarihinde acaba sanatçılar mutluluğun resmini yapabilmişler midir? Gelin sanat tarihinde mutluluğu anlatan eserleri birlikte inceleyelim…

Takashi Murakami, “Open Your Hands Wide, Embrace Happiness!”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Japonya’nın Andy Warholu olarak bilinen Takashi Murakami gerek tasarımlarıyla gerekse sanat çalışmalarıyla son zamanlarda sıklıkla ismine rastladığımız bir sanatçıdır. Sanatçının yapmış olduğu gülen yüzlü rengarenk çiçekler sanatçının geçmiş yaşantısında çekmiş olduğu sıkıntıların görmezden gelişi gibidir. Resmin her yerini dolduran bize gülümseyerek bakan bu çiçekler yaşama yeniden umutla bakarlar. Murakami’nin sanatının kökenini Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’nı kaybettikten sonra kendini yeniden inşa ettiği dönem olan 1970’lerin ilk yarısındaki deneyimleridir.

Geleneksel Japon sanatını modern pop kültürüyle harmanlayarak, sanat ve ticaret arasındaki sınırları ustalıkla bir araya getiren sanatçı Takashi Murakami’nin hayatına dair tüm detayları öğrenmek için tıklayın!

Hamit Görele, “Konser”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Savaş yıllarından çıkan toplumların tekrar aile ortamlarında bir araya gelebilmeleri ne büyük mutluluktur. Hamit Görele’nin “Konser” isimli eseri bize Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından ötürü yaşanan sevinci ve mutluluğu gösterirken öte yandan modernleşme hareketi içerisinde olan Türk toplumundaki değişimi de gözler önüne serer. Sıcak bir yaz günü ailenin toplandığı huzurlu bir ortamda evin en genç üyesi “Yaz Öğlesi” isimli parçayı çalmaktadır.

Pablo Picasso, “Yaz Öğlesi”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Kübizm’in kurucularından olan Pablo Picasso uzun yaşamı süresince farklı akımları deneyimleyerek sanatında doyum noktasına ulaşmayı başarmış olan sanatçılardandır. Yine de Picasso bugün yaşasaydı eğer kendisine sorulduğunda yapacak daha çok şeyi olduğunu söyleyebilirdi.

Sanatçının oldukça farklı bir tarzda yapmış olduğu “The Happy Family” isimli eseri sanat severleri şaşırtacak kadar sıra dışıdır. Picasso’nun görseldeki gibi mutlu bir ailesi olmuş mudur yoksa bu hayalini mi resmetmiştir bilinmez ama eser, bakanları mutlu etmeye yetecek kadar etkileyicidir.

{774664}

Marc Chagall, “Happiness”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Ailelerin huzuru ve mutluluğu eşlerin güzel birlikteliklerine bağlı değil midir? Rus asıllı ressam Marc Chagall’ın pek çok eserinde olduğu gibi “Happiness” adlı bu çalışmasında da çiftin beraberliğindeki huzuru görmemek mümkün değildir. Yahudi ailenin dokuz çocuğundan en büyüğü olan sanatçı mutlu bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Yani eserlerinde görülen yüzler tamamen onun gerçeğini yansıtır.

Chagall çok sevdiği eşi Bella’yı kaybetdikten sonra teselliyi eşiyle geçirdiği güzel günleri betimlemekte bulur. Sanatçının tarzında hissedilen gerçeküstücülük de onun hayal gücünün sınırsızlığının göstergesidir.

Rene Magritte, “The Happy Donor”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Chagall gibi sevdiği bir insanın ölümünü tuvallerine sürekli olarak aktaran diğer bir sanatçı da Belçikalı Rene Magritte’dir. İllüstrasyon çalışmalarıyla resim hayatına başlayan Magritte, sürreal sanatçılarla tanıştıktan sonra tarzını belirlemiş ve olağanüstü çalışmalarıyla zamanının ilerisinde yaşamıştır. Annesinin duvarın üzerinden nehri atlayarak intihar etmesini ve sudan çıkarılma sahnesini hayatı boyunca hiç unutmamasına rağmen yaşadığı bu korkunç olayı mutluluk resimlerine çevirebilmeyi de başarmıştır.

Fikret Mualla, “Paris Moulin Rouge’un Önündeki Zarif Kadın”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

Yaşadıklarıyla hiç örtüşmeyen ve tam tezat resimler yapan diğer bir sanatçı da Fikret Mualla’dır. Sanatçının resimlerinde kadın ve çocuk önemli bir yer tutar. Anne ve çocuk görüntüsü pek çok resminde vardır. “Paris Moulin Rouge’un Önündeki Zarif Kadın” adlı tablosunda, balon tutan neşeli çocuklar parklarda ve sanatçının yaşamının büyük bir kısmını geçirdiği Paris’te yer alır.

Roy Lichtenstein, “Happy Tears”

Sanat Tarihinde Mutluluğu Anlatan Tablolar

İnsan mutluluktan ağlayabilir mi? Ünlü Amerikalı pop art sanatçılarından Roy Lichtenstein “Happy Tears” isimli eserinde çizgi roman sahnesinden aldığı bir kareyi resimler. Sanatçının bu eseri müzayedede rekor fiyata satılır. Mutluluğu derinden hissettiren bu eser herhalde satın alma iç güdüsünü de arttırmış olmalı.

Abidin Dino’nun cevabında olduğu gibi “Tuvallerin ve boyaların yetmeyeceği kadar mutluluk resimleri yapılsın!”

Feride Çelik
Feride Çelik Tüm Yazıları