Topkapı Sarayı'nda Görebileceğiniz Eserler
Yazı Boyutu:
İstanbul Tarihi Yarımada’nın ucundaki Sarayburnu’nda yer alan Topkapı Sarayı’nı ve köklü tarihi içinde yer alan özel eserleri birlikte keşfedelim.
İstanbul, birbirinden farklı mimariye sahip sarayları ile yıllardır yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Peki eskiden herkes sarayda mı yaşardı?
ŠKODA’nın platformu Türkiye’nin İlk Merak Haritası’nda yer alan bu sorudan yola çıkarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde devletin yönetim ve eğitim merkezi olarak bilinen, İstanbul’un sembollerinden biri olarak kabul edilen Topkapı Sarayı’nı keşfe çıktık. İstanbul Tarihi Yarımadası’nın ucundaki Sarayburnu’nda yer alan Topkapı Sarayı’nı ve köklü tarihi içinde yer alan özel eserleri birlikte keşfedelim.
Topkapı Sarayı Hakkında
1460 ve 1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı; Osmanlı sultanlarının yaşadığı, devletin yönetim ve aynı zamanda eğitim merkeziydi. Zamanla büyümeye devam etti, düzenlendi ve onarımları yapıldı. Saray halkının Dolmabahçe, Yıldız ve diğer saraylarda yaşamaya başlamasına rağmen Topkapı Sarayı önemini ve görkemini hiç yitirmedi.
Osmanlı monarşisi 1922 yılında kaldırıldıktan sonra, 3 Nisan 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile Topkapı Sarayı müze haline getirildi ve böylelikle Cumhuriyet’in ilk müzesi oldu. Topkapı Sarayı bugün hâlâ dünyanın en görkemli saray-müzelerinden ve İstanbul’un en turistik yerlerinden biridir. Yaklaşık olarak 300 bin arşiv belgesi, binaları, çinileri ve doğa ile birleşik yapısından ötürü ziyaretçilerini büyülemektedir.
Topkapı Sarayı’nı ziyaret ederek tarihe tanıklık etmek istiyorsanız en az 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Dönemin ihtişamı, saray hayatı ve içeride bulunan eserlerin her birinin hafızanıza kazınacağına ise hiç şüphe yok. O halde Topkapı Sarayı’nda görebileceğiniz eserlere daha yakından bakalım.
{775097}
Topkapı Sarayı’ndaki Dikkat Çeken Eserler
Nakş-ı Kadem-i Peygamberi (Hz. Muhammed’in Ayak İzi)
İslam’ın peygamberi Hz. Muhammed’in ayak izi dünyanın farklı yerlerine dağıtılmıştır. İstanbul’da ise 4 yerde sergilenmektedir. Bunlardan biri de Topkapı Sarayı’nda Mukaddes Emanetler Dairesi’nde yer almaktadır. Ahşap bir çerçeve içinde sergilenen ayak izi, gümüş bir levha olarak yapılmıştır. Bu manzumede, Hz. Muhammed’in Miraç mucizesinde Cebrail tarafından Kudüs’e getirilen Burak adlı atına binerken ayağını bastığı ve ayak izinin çıktığı taştan resmedilmiştir.
Kaşıkçı Elması
Altın sarısı renginde ve çevresi çift sıra halindeki 49 adet iri elmas ile süslenen Kaşıkçı Elması’nın şöhretini duymayan yoktur. 86 karat ağırlığında olmasıyla dünyanın en büyük elmaslarından biridir. Işıltısı ve asilliğiyle göreni kendine hayran bırakan bu elmas Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilmektedir. Hayran edici güzelliği önünde çoğu zaman uzunca sıralar olur fakat tüm parıltısıyla sabırla beklemeye değer. Kaşıkçı Elması, Dış Hazine Bölümü’nde sergilenmektedir.
Topkapı Hançeri
Adını “Dört Zümrütlü Hançer” diye de duyabileceğiniz hançer, Sultan I. Mahmut tarafından İran hükümdarı Nadir Şah’a hediye etmek amacıyla yaptırılmıştır. Fakat Nadir Şah’ın ölümü üzerine hediye Topkapı Sarayı hazinesinde muhafaza altına alınmıştır. Kabzası ve kapağının üzerinde yer alan 4 zümrüt taş ile dünyanın en değerli hançeridir. Bu zümrütlerin etrafı ise elmaslarla kuşanmıştır.
Sultan III. Mustafa’nın Törensel Zırh Takımı
Sultan III. Mustafa Han, Osmanlı İmparatorluğu’nun 26. padişahıdır ve kendisine ait zırh Topkapı Sarayı’nın en dikkat çeken eserlerinden biridir. Elmas, altın ve değerli taşlarla süslenen muhteşem zırh Fatih Köşkü’nün 4. balonunda sergilenmektedir.
Harem Mescidi
17. yüzyılda valide sultan, sultan kızları ve başkadınfendiler için yapılan Harem Mescidi, Altın Yol koridorunda yer almaktadır. Mescid’in duvarları Tekfur Sarayı’nın çinileri ile kaplıdır. Enderun avlusundaki Ağalar Camii’ne bitişik bir yapıda inşaa edilmiştir. Harem Mescidi’ni ziyaret ettiğinizde dikkatinizi kafesli pencereler de çekecektir. Bu pencerelerin ise o döneme ait bir özelliği var. Pencerelerden içeri ezan sesi duyulurmuş ve harem halkı Enderun Ağalar Mescidi’ndeki imama uyarak namaz kılarmış.
Lale Süslemeli Çeşme
Lale süslemeli çeşme, sarayın III. avlusunda yer almaktadır. Gerek estetik görünümü gerek yıllardır verdiği hizmet ile Osmanlı’da su kültürünün inceliğini yansıtır. Dönemin diğer çeşmeleri arasında mimari açıdan özel bir yeri vardır. Ayrıca Erzurumlu Lebib Mahmud Efendi’ye ait kitabe ile taçlandırılmıştır.
{771366}
Topkapı Sarayı Ziyaret Bilgileri
Topkapı Sarayı’nı salı günleri haricinde her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş için Müze Kart ya da bilet alarak tarihin en özel dönemlerinden birine yolculuk yapabilirsiniz.
Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. No: 1 Sultanahmet/Fatih
Telefon: 0212 512 04 80
*Bu içerik ŠKODA iş birliğinde hazırlanmıştır.
{775105}