preloader

İş Bankası’nın 100 Yıllık Tarihine Yolculuk: Yenilenen Müze Kapılarını Açıyor

03.09.2024
İş Bankası’nın 100 Yıllık Tarihine Yolculuk: Yenilenen Müze Kapılarını Açıyor
OGGUSTO CLUB’A ücretsiz üye olarak yazıyı sesli dinleyebilirsiniz.

Yazı Boyutu:

Türkiye İş Bankası Müzesi, kapsamlı bir renovasyonun ardından “İş’in 100 Yılı” sergisiyle kapılarını yeniden açarak, İş Bankası’nın bir asırlık tarihini modern bir sergi düzeniyle ziyaretçilerine sunuyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi, 24 Ağustos Cumartesi günü, kapsamlı bir renovasyonun ardından “İş’in 100 Yılı” adlı kalıcı sergisiyle yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor. Müze, Türkiye İş Bankası’nın 100 yıllık tarihini belgeler, fotoğraflar, filmler ve değerli koleksiyon parçalarıyla ziyaretçilere sunuyor. Bu sergi, bankanın kuruluşundan bugüne uzanan hikayesini modern bir sergileme düzeni ile anlatıyor.

Tarihi Bina, Yenilenen Yüzüyle Ziyaretçilerini Bekliyor

İş Bankası’nın 100 Yıllık Tarihine Yolculuk: Yenilenen Müze Kapılarını Açıyor

Eminönü’ndeki tarihi binasında 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkiye İş Bankası Müzesi, İş Bankası’nın 100. kuruluş yıldönümüne özel olarak beş ay süren bir yenileme çalışması geçirdi. Bu süreçte, müze binası ve sergi düzeni modernleştirilirken, yeni fotoğraflar ve belgelerle zenginleştirildi. Yenilenen müze, kapılarını açtığı günden bu yana yaklaşık 2 milyon 600 bin ziyaretçiyi ağırladı, 135 bini aşkın öğrenciye ise ücretsiz atölye ve etkinlikler sundu.

İzmir İktisat Kongresi’nin Daha Önce Görülmemiş Fotoğrafları da Sergide

Açılış töreninde konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, müzenin bulunduğu binanın tarihçesine değinerek, “Bina 1892 yılında Osmanlı postanesi olarak inşa edilmiş ve 1928 yılında İş Bankası şubesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2004 yılına kadar İstanbul’un finans merkezi olarak bilinen bu bölgede önemli bir şube olarak hizmet vermiştir” dedi. Sözen, müzenin 2 milyon 600 bin ziyaretçi ile Avrupa’daki birçok banka müzesini geride bıraktığını belirtti ve yenileme sürecinin, bankanın 100. yılına girerken kendi hikayesini daha iyi anlatabilme arzusuyla gerçekleştirildiğini ekledi.

İş Bankası’nın 100 Yıllık Tarihine Yolculuk: Yenilenen Müze Kapılarını Açıyor

Sergide, İzmir İktisat Kongresi’ne dair daha önce hiç görülmemiş fotoğraflar da ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Sözen, “Bankamızın ve ülkemizin iktisadi gelişim hikayesini iç içe sunan bu serginin, ziyaretçilerimiz tarafından da beğenileceğini umuyorum” diye konuştu.

“İş’in 100 Yılı” Sergisinin Küratörlüğü Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya’dan

Yenilenen Türkiye İş Bankası Müzesi’nin küratörlüğünü, “Zekâ, Dikkat ve İffet – İş’in 100 Yılı” kitabının da yazarı olan Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya üstlenirken, sergileme tasarımı Pattu Mimarlık tarafından gerçekleştirildi. Binanın iki katına yayılan yeni sergi düzeninde, giriş katı İş Bankası’nın kuruluş ve gelişim yıllarına odaklanıyor. Ziyaretçiler, bankanın erken dönem belgelerinden başlayan bu yolculukta, Anadolu’daki şube ağının yayılımına ve bankanın sınai kalkınmada üstlendiği öncü role kadar birçok önemli dönüm noktasını keşfedebiliyor.

Teknolojik Dönüşüm ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk

İş Bankası’nın 100 Yıllık Tarihine Yolculuk: Yenilenen Müze Kapılarını Açıyor

Müzenin üst katında ise teknolojik dönüşüme, günümüz bankacılığına ve İş Bankası’nın kurumsal sosyal sorumluluk projelerine dair detaylar yer alıyor. Ziyaretçiler, yazı ve hesaplamalarda kullanılan daktilolar, hesap makineleri ve ilk bilgisayarlar gibi koleksiyon parçaları aracılığıyla bankacılığın ve dijital hizmet sunumunun evrimini izleyebiliyor. Ayrıca, Banka’nın sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, girişimcilik ekosistemi yaratan programlar ve geçmiş reklamlarının yer aldığı renkli bölümler de bu katta sergileniyor.

*Bu içerik Türkiye İş Bankası iş birliğinde hazırlanmıştır.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları