28. İstanbul Tiyatro Festivali'nde Kaçırmamanız Gereken Oyunlar
Yazı Boyutu:
Yerli ve uluslararası oyunlardan oluşan zengin programıyla tiyatroseverlerin heyecanla beklediği İstanbul Tiyatro Festivali’nde kaçırmamanız gereken tiyatro oyunlarını keşfedin.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28. kez düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim’de tiyatroseverlerle buluşuyor. 19 Kasım’a kadar sürecek olan festival, yerli ve uluslararası tiyatro dünyasından seçkin yapımları sahneye taşıyacak. Küratörlüğünü ünlü oyuncu ve yönetmen Mehmet Birkiye’nin üstlendiği festivalde, günümüz tiyatrosuna farklı bakış açıları kazandıracak 5 uluslararası ve 14 yerli oyun sergilenecek. Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ve İKSV Genç Sanatçı Fonu’yla desteklenen üç yeni yerli oyunun da sahneleneceği 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde kaçırılmaması gereken oyunları; 10Haber ve Tiyatro Eleştirmeni Bahar Çuhadar, Gazeteci ve Yazar Binnaz Saktanber ile Oyuncu Özlem Öçalmaz‘ın önerilerini keşfedin.
28. İstanbul Tiyatro Festivali’ndeki Yerli Oyunlar
Müfettişler
Festivalin açılışında sahnelenecek “Müfettişler”, absürt tiyatronun Türkiye’deki öncülerinden Melih Cevdet Anday’ın nadiren sahnelenen ancak büyük önem taşıyan bir eseri. Engin Hepileri’nin çağdaş bir yorumla sahneye taşıdığı bu oyun, dijital unsurlarla zenginleştirilmiş mekân ve ışık tasarımıyla izleyiciyi bir ütopyaya sürüklüyor. Kenan Doğulu’nun müzikleri, oyunun distopik atmosferini güçlendirirken, Aslıhan Gürbüz, Erkan Kolçak Köstendil, Kadir Çermik ve Burak Altay’ın performansları, absürdün içindeki gerçekliği etkileyici bir şekilde yansıtıyor. Anday’ın yaşam ve ölüm kavramlarını sorguladığı bu eser, izleyiciyi sonuca varmayan sorularla baş başa bırakıyor.
Yer: Maximum Uniq Hall
Tarih: 22 – 23 Ekim 2024, 20:00
Loop
Festivalde mutlaka görülmesi gereken oyunlardan “Loop”, tiyatromuzun dikkat çeken iki ismi Ebru Nihan Celkan ve Nagihan Gürkan’ı ilk kez bir araya getiriyor. Sahne üzerinde ise usta oyuncu Berfu Öngören ile televizyon ve sinema dünyasının popüler ismi Uğur Karabulut’u buluşturuyor. Umut’un Berlin’e taşınma süreciyle birlikte izleyicileri, etraflarında dönen dünyaya ve hayatın dayattığı belirsizliklere farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Döngüyü kırmaya davet eden “Loop”, karakterlerin ve izleyicilerin içlerindeki umudu keşfetmelerine olanak tanıyor.
Yer: Alan Kadıköy
Tarih: 23 – 24 Ekim 2024, 20:00
Bahar Çuhadar
10Haber ve Tiyatro Eleştirmeni
Haberci / Fiziksel Tiyatro Araştırmaları
Güray Dinçol domatesli pilav tarifi yönetse dahi koşarak gider izlerim. Adem Mülazim, Çağdaş Ekin Şişman ve İbrahim Can Sayan ile (ki çok iyi üç sahne insanı) Antik Yunan tragedyalarının isimlerini hiç bilemediğimiz ama hep kritik rollerdeki “habercileri”ni sahneye taşıdıysa, yanıma aldığım birkaç arkadaşımla koşarak gider izlerim, onları da sevindirmek isterim.
Ölüyor mu Ne?
Antik Yunan tragedyalarını futbol oyunu üzerinden anlatan, tragedyaların koca koca tanrılarıyla, oyuncakları asıl işlevlerinden farklı şekillerde kullanan çocuklar gibi oynayan; bilgelik ve neşe dolu bir tiyatro insanı, Şahika Tekand. Bu kez “her şeyin Tanrısı” Zeus’un ölme ihtimalini çıkarıyor sahneye. Müzikli dokusuyla gözlerimizi parlatacak bir kara komedi bekliyorum. Ha bir de; Şahika Tekand büyüktür bütün Antik Yunan Tanrıları (bence); Zeus ölse ne, ölmese ne!
Macbeth, Sırbistan Ulusal Tiyatrosu
Bir Shakespeare oyununun insanı meraklandırması en çok yönetmene bağlı… Aynı zamanda Belgrad Uluslararası Tiyatro Festivali’nin direktörü olan Nikita Milivojević’in “Macbeth”i “rüya gibi bir oyun” olarak anılıyor, izleyenlerce. Milivojević’in “rüya”sını İstanbul’da görme fikri heyecan verici.
Gece Diyarı
Mayenburg’un kaleminden çıkan “Gece Diyarı”, babalarından kalan evde Adolf Hitler imzalı bir resim bulan iki kardeşin geçmişleri ve gelecekleri üzerine hesaplaşmalarını konu alıyor. Zor tartışmaları yüksek dozda mizahla harmanlayarak, izleyicilerin ezbere tepkilerini sorgulayan oyun, Schaubühne Berlin ve Young Vic yapımlarında övgüler topladı.
Yer: Alan Kadıköy
Tarih: 26 – 27 Ekim 2024, 20:00 – 15:00
Bagajdaki Balta
Yiğit Sertdemir’in beş yıllık bir aradan sonra kaleme aldığı “Bagajdaki Balta”, geçmişin ve geleceğin kesişim noktasında bir aşk hikâyesini ele alıyor. Bir gece vakti park edilmiş bir arabanın önünde buluşan karakterler, zaman ve mekânın sınırlarını aşıyor. 2022 Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu seçilen Pınar Güntürkün ile Aziz Caner’in sahne aldığı oyun, festivalde prömiyer yapacak.
Yer: Alan Kadıköy
Tarih: 12 – 13 Kasım 2024, 20:00
Binnaz Saktanber
Gazeteci ve Yazar
Şehrin festivallerinden beklentim bizi bilmediğimiz dünyalarla tanıştırması, uluslararası arenada sükse yapmış işleri ayağımıza getirmesi ve yeni seslere, sözlere alan açması. 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nden bu üç beklentiyi karşılayan üç oyun seçtim.
Utsushi
Ushio Amagatsu’nun koreografi ve tasarımıyla sahne bulan Japonya’nın butoh dansının büyüleyici ve daha önce hiç tanışmadığımız dünyası, festivalin en merak ettiğim işi.
III. Richard
Dünya sahnelerini yakıp geçen ve inanılmaz övgülere mazhar olan III. Richard ‘ı kendi şehrimizde görebilecek olmak büyük ayrıcalık.
Nora (Bir Bebek Evi)
Kuruluş amacı kadın yaratıcılarla çalışmak olan Tiyatro Circa’nın ilk prodüksiyonu da ikonik bir kadın hikâyesi. Tuğçe Altuğ ve Selin Şenköken nasıl bir Nora yorumuyla karşımıza çıkacaklar merak ediyorum.
Medea – Material
“Medea–Material”, mitolojiyle tarihin, anılarla rüyaların iç içe geçtiği bir yapıt olarak sahneye geliyor. Heiner Müller’in kaleme aldığı oyun, Medea’yı bir karakterden ziyade materyal olarak ele alıyor ve batı uygarlığını analiz ediyor. Ayşe Emel Mesci’nin yönetiminde, “dördüncü duvarı” ortadan kaldırarak izleyicileri yaratıcı yolculuğuna dahil eden “Medea – Material”, Türkçe sahneleniyor.
Yer: Üsküdar Tekel Sahnesi
Tarih: 16 Kasım 2024, 20:00
Dans Salgını
Ülkemizin önde gelen koreografı Tuğçe Tuna’nın “Dans Salgını” adlı yeni eseri, Ortaçağ’da Avrupa’da baş gösteren gizemli bir salgından ilham alıyor. Bedenin, insanın kişisel politikasını inşa ettiği bir alan olarak değerlendirildiği eser, 2 ve 3 Kasım tarihlerinde Arter İstanbul’da sahnelenecek.
Yer: Arter İstanbul
Tarih: 2 – 3 Kasım 2024, 20:00 – 15:00
Özlem Öçalmaz
Oyuncu
İstanbul Mon Amour | Senden Bana Hayır Gelmez Güzel İstanbul
Geçen sene başlayan ve sadece İstanbul’a ait hikâyeler ve mekânlardan oluşan bu özel gösteri, hem festivale hem de izleyiciye bir tazelik katıyor. Bu fikri en başından beri çok yaratıcı ve üretime tetikleyici buluyorum.
Nora (Bir Bebek Evi)
Henrik İbsen’in feminist bir metni olan bu zamansız eseri hâlâ çok güncel ve etkileyici. Ülkemizde kadınlarla ilgili yaşanan bu üzücü olayların içinden geçerken, “tam da zamanı” dediğim bir eser. Haykırırcasına anlatmak...
3. Richard
Schaubühne 10 yıl sonra yeniden Türkiye’de! Her anlamda ilham verici bir topluluk… Thomas Ostermeier bana bilim adamı gibi geliyor, yaptığı her reji bir bilim gibi. Her oyununda yeni keşifleri ve dehasını izlemek için sabırsızlanıyorum. Biz niye böyle şeyler üretemiyoruz diye dizlerime vurmak için gün sayıyorum.
Linçler ve Dudaklar
Çarpıcı anlatısı ve sahnelemesiyle geçtiğimiz festivalin favorilerinden “Linçler ve Dudaklar”, Dolkun Production tarafından prömiyerini Yeni Arayışlar bölümünde yapıyor. Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde iki kez ‘Yılın Oyun Yazarı’ seçilen Halil Babür, bu oyunda yaşamı yalnızca akıl üzerinden dizayn edip haklı olmayı bekleyenlerin hikayesini olağanüstü bir sürükleyicilikle anlatıyor. Sinematografik rejisiyle sıra dışı bir tiyatro deneyimi vadediyor.
Yer: Üsküdar Tekel Sahnesi
Tarih: 6 – 7 Kasım 2024, 20:00
Haberci
Fiziksel Tiyatro Araştırmaları, “Haberci” ile Sofokles’in tragedyalarının isimsiz habercilerini başrole taşıyor. Oyun, hatalarının bedelini ödeyen kahramanların karşısına, kendi kişisel tarihlerini arayan ve durumu sorgulayan habercileri koyuyor. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteğiyle sahneye taşınan eser, izleyicileri derin düşüncelere yönlendiriyor.
Yer: Üsküdar Tekel Sahnesi
Tarih: 9 – 10 Kasım 2024, 20:00 – 15:00
Yalnız
Zeynep Kaçar’ın ödüllü romanından uyarlanan “Yalnız”, geçen sezon Treplev ile beğeni toplayan Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Ümit Erlim’i bir kez daha bir araya getiriyor. Oyun, iki farklı zaman diliminde Feray’ın değişimini bir ülkenin dönüşümüne paralel olarak izliyor. Kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma çabasını anlatıyor.
Yer: Üsküdar Tekel Sahnesi
Tarih: 13 – 14 Kasım 2024, 20:00
Savaş ve Barış
Kocaeli Şehir Tiyatroları, dünya edebiyatının başyapıtlarından “Savaş ve Barış” ile festivale katılıyor. Helen Edmundson’un uyarlaması, Mehmet Birkiye’nin rejisinde aşk, dostluk ve ihanetle örülü üç aristokrat ailenin hikayesini anlatıyor. Geçerliliğini hiç yitirmeyen temaları merkeze alan bu oyun, Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın tiyatro sahnesindeki gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
Yer: İBB Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Tarih: 31 Ekim 2024, 15:00 – 20:00
28. İstanbul Tiyatro Festivali’ndeki Uluslararası Oyunlar
III. Richard
Schaubühne Berlin’in yönetmeni Thomas Ostermeier’in sahneye koyduğu, yıldız oyuncu Lars Eidinger’in başrolünde yer aldığı “III. Richard” eseri, Shakespeare’in iktidar ve ihanet temalarını işleyen çarpıcı bir yorum ile izleyicilerin karşısına çıkıyor.
Yer: Zorlu PSM – Turkcell Sahnesi
Tarih: 18 – 19 Kasım 2024, 20:00
Hamlet
Ünlü yönetmen Declan Donnellan tarafından sahneye konulan “Hamlet”, Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu oyuncuları ile birlikte izleyiciyle buluşacak. Shakespeare’in en bilinen trajedilerinden biri olan “Hamlet”, insan doğasının derinliklerine iniyor.
Yer: DasDas
Tarih: 7 – 8 Kasım 2024, 20:00
Macbeth
Sırbistan Ulusal Tiyatrosu’ndan Nikita Milivojević’in gerçeküstü yorumuyla sahneye taşınan “Macbeth”, güç hırsının yıkıcı sonuçlarını gözler önüne seriyor.
Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Tarih: 12 – 13 Kasım 2024, 20:00
Hekabe, Hekabe Değil
Comédie-Française, dünyanın en önemli tiyatro festivallerinden Avignon Festivali’nin direktörü Tiago Rodrigues’in yönetiminde, “Hekabe, Hekabe Değil” eserleriyle ilk kez Türkiye’de sahne alacak. Hekabe’nin trajik hikayesi, izleyicilere derin bir deneyim sunacak.
Yer: İBB Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Tarih: 2 – 3 Kasım 2024, 20:00 – 18:00
Utsushi
Butoh dansının öncülerinden Ushio Amagatsu’nun eseri “Utsushi”, izleyicilere büyüleyici bir deneyim sunuyor. Japonya’da 1950’lerde Batı’nın avangart dans akımlarına tepki olarak doğan butoh, Amagatsu’nun önderliğinde evrensel huzura ulaşma arayışını ifade eden bir dans biçimi haline geldi. “Utsushi”, Amagatsu’nun 45 yıllık sanatının özünü yansıtan bir retrospektif olmasının yanı sıra, doğayla insan arasındaki diyalogu etkileyici bir şekilde sahneye taşıyor. Dansçıların beden diliyle mutluluk, üzüntü, acı ve umut gibi duygulara hayat verdiği bu eser, izleyicilere ruhsal bir yolculuk vadediyor.
Yer: Zorlu PSM – Turkcell Sahnesi
Tarih: 24 – 25 Ekim 2024, 20:00